Lanseringen av Wärtsilä 25-motorn banar väg för minskade koldioxidutsläpp inom sjöfarten

| 7 september, 2022 | 0 kommentarer

Wärtsilä Oyj Abp, Pressmeddelande, 7.9.2022 kl. 13.00 EEST

Översättning av det engelska pressmeddelandet

Teknologikoncernen Wärtsilä introducerar sin nya medelvarviga fyrtaktsmotor Wärtsilä 25. Motorn, som bygger på Wärtsiläs mycket framgångsrika modulära teknologiplattform, är det senaste tillskottet till företagets motorportfölj. Den är designad för att påskynda och stödja sjöfartssektorns ansträngningar att uppnå en koldioxidfri verksamhet.

Wärtsilä 25-motorns modularitet ger fartygsägare och -operatörer maximal flexibilitet, samtidigt som motorns verkningsgrad och bränsleekonomi ger minimerade utsläpp. Motorn kan redan nu köras på diesel, LNG eller på antingen gas eller flytande koldioxidneutrala biobränslen och kan enkelt uppgraderas för att fungera med framtida koldioxidfria bränslen när de blir tillgängliga. Flexibiliteten med att ha alternativa inställningar för ventiltider är något som gör det möjligt att använda framtida bränslen och optimera utsläppen. 

Wärtsilä 25 är tänkt att bli den första Wärtsilä-motorn som körs på ammoniak som bränsle – den tekniska utvecklingen pågår för närvarande och det tekniska konceptet planeras bli klart under 2023, varefter en produktlansering planeras kort därpå.

”Den här motorn markerar början på en ny era av framtidssäkra medelvarvsmotorer med liten cylinderdiameter och den blir ett viktigt steg mot att sjöfartsindustrin ska nå sina mål för minskade koldioxidutsläpp. Wärtsilä 25 är den ideala framtidsmotorn. Det är en liten men kraftfull motor och den ger en smidig övergång till framtida bränslen, vilket gör den till en framtidssäker investering redan idag. Viktigast av allt är att Wärtsilä 25 ger alla dessa fördelar samtidigt som den totala ägandekostnaden hålls inom rimliga gränser”, säger Roger Holm, direktör för Marine Power.

När motorn körs på naturgas uppfyller den kraven i IMO Tier III. Kraven uppfylls även vid dieseldrift i kombination med Wärtsilä NOx Reducer (NOR), ett system för utsläppsminskning. Dessutom blir det ekonomiskt genomförbart att uppfylla kraven i sådana bestämmelser som IMO:s utkast till CII- och EEXI-fördragen som träder i kraft 2023.

Wärtsilä 25 är konstruerad för långa perioder av underhållsfri drift och stöder torrdockningsscheman med en tid mellan översyner (TBO) på upp till 32 000 timmar. Detta resulterar i att såväl driftstopp som driftskostnader minskar avsevärt. Datadriven dynamisk underhållsplanering och prediktivt underhåll kan ytterligare förlänga tiden mellan översynerna.

Wärtsilä 25 har ett robust och högeffektivt turboladdningssystem med högt tryckförhållande. Motorn finns nu med 6, 7, 8 eller 9 cylindrar i rak konfiguration, där flerbränsleversionen (DF) har en effekt från 1,9 MW till 3,1 MW och dieselversionen från 2,0 till 3,4 MW. Tekniken med common-rail-bränsleinsprutning under högt tryck optimerar förbränningen och inställningarna för bränsleinsprutningen vid alla laster, vilket i sin tur främjar rökfri drift.

Andra egenskaper är en självlärande proportionell, integrerad, derivat (PID) kontroll för att minska behoven av kalibrering samt insamling av kritiska motordata för prediktivt underhåll, rapportering och analys via Wärtsiläs Expert Insight-tjänst. Modulerna kan bytas ut ”i farten”, vilket eliminerar behovet av separata nedladdningar av programvara. Valfria och lättillämpade justeringar för arktiska eller tropiska förhållanden och för att minska utsläppen till samma nivå som en renodlad gasmotor finns också tillgängliga.

Mediakontakt för mer information om detta meddelande:   

Atte Palomäki
Executive Vice President, Communications, Branding & Marketing
Wärtsilä Oyj Abp
Tlf. +358 10 709 5599

[email protected]

Bildtext: Det senaste tillskottet till Wärtsiläs motorportfölj, den nya Wärtsilä 25 -motorn, är designad för att påskynda och stödja sjöfartssektorns ansträngningar att uppnå en koldioxidfri verksamhet @Wärtsilä

Wärtsilä i korthet   
Wärtsilä är ett globalt företag, ledande inom innovativa teknologier och livscykellösningar för marin- och energimarknaderna. I vår forskning och utveckling lägger vi stort fokus på hållbar teknologi och service för att hjälpa våra kunder att kontinuerligt förbättra sina miljömässiga och ekonomiska prestationer. Vårt engagerade och passionerade team med 17 000 yrkesmän och -kvinnor på fler än 200 verksamhetsställen i 68 länder hjälper våra marknader över hela världen att ställa om verksamheten för att minska koldioxidutsläppen. År 2021 uppgick Wärtsiläs omsättning till 4,8 miljarder euro. Wärtsiläs aktier är noterade på Nasdaq Helsingfors.
   
www.wartsila.com   

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.