Larm från läkare om arbetsmiljön på SöS

| 9 juli, 2021 | 0 kommentarer

Stockholm 9 juli 2021: De nya operationssalarna är på tok för varma och med hög luftfuktighet. Tillsammans med heltäckande plastkläder och ansiktsskydd gör det personalens arbetsmiljö närmast olidlig. Så låter larmet från läkare på Södersjukhuset som Vänsterpartiets politiker fått.

– Från läkare på Södersjukhuset har vi fått ganska konkreta och samstämmiga uppgifter. Operationer har fått ställas in. Temperaturen i operationssalarna har varit uppe på 29 grader, berättar Kerstin Amelin, som sitter för Vänsterpartiet i fastighetsbolaget Locums styrelse.

Men, nej det råder inga större problem, får vi till svar från Södersjukhuset och Locum.

Både SöS och fastighetsbolaget Locum förnekar att operationer har ställts in. Locum medger att det finns problem med luftfuktighet, men att avfuktningsanläggningar är på gång i år och under nästa år. SöS har inte till media velat uppge högsta uppmätta temperatur, eller svarar snarare att det är ”oklart” och meddelar att denna veckas högsta temperatur är 23,5 grader, vilket då inte skulle diffa så mycket från optimala operationstemperaturen på 23 grader

– Dessa motstridiga uppgifter gör att vi som politiker måste ställa frågor, säger Catarina Wahlgren, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet.

– Hur står det egentligen till med arbetsmiljön på SöS kirurgen? Och hur ska vi som folkvalda tolka de svar vi får från ledningen om de inte alls stämmer med vad vi får höra av anställda läkare?

Kerstin Amelin vill att Locum ska få konsekvenser ifall bolaget brustit i ansvar.

– Om viktig vård eller operationer ställs in, vad blir konsekvensen för Locum som ansvarar för inomhusmiljön? undrar Kerstin Amelin.

– Har operationer på SöS ställts in eller ej? frågar Catarina Wahlgren. Sanningen kan inte rimligen ligga någonstans mittemellan.Till Locums styrelses möte 26 augusti tänker Vänsterpartiet lägga en skrivelse med frågor kring detta. Vi avser också lägga en skrivelse i HSN 24 augusti med krav på svar (bifogas).För mer info, kontakta:

Kerstin Amelin, ledamot V i Locums styrelse: 0768051113

Catarina Wahlgren, ledamot V i Hälso- och sjukvårdsnämnden: 0707375418

För mer info, kontakta:

Kerstin Amelin, ledamot i Locums styrelse: 0768051113

Catarina Wahlgren, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden: 0707375418
 

Lena Malmberg

Pressekreterare Vänsterpartiet Region Stockholm

tel: +46707377061

[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *