Connect with us

Marknadsnyheter

Lipum AB – kvartalsrapport för perioden juli-september 2021

Published

on

Pressmeddelande: Umeå, 26 november 2021. Lipum AB (publ) publicerar härmed kvartalsrapporten för perioden juli till september 2021. Nedan följer en kort sammanfattning. En fullständig rapport finns tillgänglig på bolagets hemsida.

Finansiell sammanfattning för perioden januari till september 2021

  • Nettoomsättning: 0 KSEK (15)
  • Resultat efter finansiella poster: -23 080 KSEK (-11 333)
  • Likvida medel per 30 september: 61 941 KSEK (14 806)

Väsentliga händelser under perioden juli-september 2021

  • Toxikologi- och säkerhetsstudie enligt GLP startade
  • GMP-tillverkning av SOL-116 till kliniska prövningar startade
  • Medgrundare professor Olle Hernell fick utmärkelse för vetenskapliga insatser

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Flerie Invest AB förvärvade Almi Invests ägande i Lipum och tar plats i valberedningen
  • Dr Maria Wanderoy ny projektledare för SOL-116

VD kommentar

Tredje kvartalet var händelserikt, men den kortfattade summeringen blir att vårt arbete fortskrider planenligt. Vi är givetvis nöjda med ”halvtidsresultaten” från toxikologi- och säkerhetsstudierna av vår läkemedelskandidat SOL-116. Med dessa kunde vi gå vidare och starta en längre och mer omfattande studie som utförs enligt de regelverk (Good Laboratory Practice) som gäller för att kunna använda resultaten som underlag i en klinisk prövningsansökan. Vi startade också produktion av SOL-116 under de kvalitetskrav (Good Manufacturing Practice) som ställs för att få ge antikroppen till människa. Båda dessa aktiviteter löper parallellt under hösten. Inför den kommande kliniska utvecklingen har vi även förstärkt vår organisation med en kompetent och erfaren projektledare.

Vid läkemedelsutveckling har biverkningar stort fokus och enkelt uttryckt gäller det att uppnå bästa möjliga terapeutiska effekt utan oacceptabla sidoeffekter. Säkerheten följs noga genom hela det kliniska programmet och även efter att läkemedlet blivit introducerat på marknaden. Ett exempel på detta var när amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) beslutade om nya krav på märkning och rekommendationer för så kallade JAK-inhibitorer. Man hade utvärderat biverkningsdata från en stor randomiserad klinisk säkerhetsprövning vid behandling av reumatoid artrit och ulcerös kolit. JAK-inhibitorer är småmolekyler som administreras oralt och som utgjort ett alternativ för den stora grupp patienter som inte är hjälpta av de dominerande biologiska anti-TNF läkemedlen. FDA:s beslut väntas minska användningen av JAK-inhibitorer och behovet av andra och bättre alternativ kvarstår. Detta ökar våra möjligheter och sporrar förstås oss i arbetet med att utveckla vårt läkemedel. Med en unik verkningsmekanism ska det erbjuda ett behandlingsalternativ.

Även antikroppsläkemedel har förstås biverkningar som i vissa fall resulterar i begränsningar i användandet. En fördel med antikroppar jämfört med små syntetiska molekyler är att antikroppar riktas mer specifikt och att kopplingen mellan antikroppen och dess mål är mycket stark. Detta återspeglas bland annat av ett stort ökande antal antikroppsläkemedel som får marknadsgodkännande.

Drygt hälften av de antikroppar som FDA godkänt fram till 2019 fick sitt godkännande under åren 2015-2019. Av de tio globalt bäst säljande läkemedlen under 2020 var hälften antikroppsläkemedel, men samtliga blev marknadsgodkända före år 2015. Trenden pekar på en fortsatt stark utveckling för gruppen.

Med lättade restriktioner har jag åter kunnat träffa aktieägare och presentera Lipums framsteg och mål, vilket förstås är stimulerande. Ett speciellt tillfälle var en lokal helkväll kallat ”Umeå på börsen” där fem lokala och noterade bolag från olika branscher samlade många åhörare.

Lokal förankring är viktigt av många skäl och det var också den nordliga grenen av Almi Invest som 2016 gjorde den första såddinvesteringen i Lipum. De har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till Bolagets utveckling. Normalt behåller de inte sitt ägande efter en börsnotering och de har därför nyligen sålt sina aktier och teckningsoptioner till Flerie Invest AB. Det är ett välrenommerat investmentbolag med aktivt ägande inom bioteknologi och läkemedel som kontrolleras av Thomas Eldered, tidigare VD och medgrundare till Recipharm. De är därmed största ägare och jag välkomnar deras engagemang för en fortsatt fin utveckling av Lipum.

Einar Pontén, VD

Länk till den fullständiga rapporten: Kvartalsrapport

För ytterligare information vänligen kontakta:
Einar Pontén, CEO
E-post:    einar.ponten@lipum.se
Mobil:     +46 70 578 34 95
Web:       www.lipum.se

Om Lipum
Lipum AB (publ) är ett biofarmaceutiskt bolag specialiserat på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Läkemedelskandidaten SOL-116 är en humaniserad antikropp som ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. SOL-116 är i sen preklinisk fas med övertygande data för sällsynta sjukdomen barnreumatism och ledgångsreumatism. Lipum utvärderar även andra inflammatoriska sjukdomar med stort medicinskt behov. Lipum har sin verksamhet i Umeå som är ett av Sveriges framstående life science kluster. Bolagets upptäckt har fått internationell uppmärksamhet och ett stort Horizon 2020 bidrag från EU. Bolagets aktie (LIPUM) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: ca@gwkapital.se, telefon: 08-503 000 50.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Yoga: Positiva effekter i rättspsykiatrin

Published

on

By

En ny studie visar att yoga kan ha betydande fördelar för intagna individer med

allvarliga psykiatriska störningar. Genom att implementera traumafokuserad yoga

observerades minskningar av negativa emotionella tillstånd, ångest och fientlighet

hos deltagarna. Dessa positiva effekter sågs inte hos dem som ägnade sig åt andra

former av fysisk aktivitet. Resultaten, publicerade i Psychiatry Research, markerar ett

genombrott för användningen av yoga som kompletterande vårdintervention inom

rättspsykiatrin. Ett strukturerat yoga-program och utbildning för vårdpersonal har

utvecklats och visat sig vara genomförbart och gynnsamt för patienternas

välmående.

Källa: https://www.news-medical.net/n…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Civilministern reser vidare – besöker Värmland

Published

on

By

Måndag den 13 maj fortsätter civilminister Erik Slottner sin resa genom Sverige med att under tre dagar besöka Årjäng, Karlstad och Kristinehamn.

I Årjäng besöker Erik Slottner under måndagen kommunhuset och Nordmarkens destilleri. Civilministern bjuder därefter in till en AW på Krogeriet i Årjäng dit allmänhet och media är välkomna för samtal och frågor.

Under tisdagen går resan vidare till Karlstad där civilministern besöker Nobelgymnasiet och träffar företrädare från kommunen för samtal om bland annat innovation och digital utveckling. Statsrådet åker därefter vidare till Karlstad universitet för samtal om bland annat universitetets styrkor och utmaningar samt AI.

Tisdagen avslutas sedan med en AW på Bishop Arms i Karlstad för samtal om det kommande EU-valet. Allmänhet och media är välkomna att ställa frågor.

Under onsdagen besöker civilminister Erik Slottner Kristinehamns kommun för samtal om bland annat digitalisering och utmaningar inom välfärdstjänster.

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta Samuel Dalevi.

Presskontakt:
Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Tel 076 133 51 18
samuel.dalevi@regeringskansliet.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PolarCool offentliggör utfall av utnyttjande av teckningsoptioner av serie TO1

Published

on

By

Idag, den 10 maj 2024, avslutades utnyttjandeperiod av teckningsoptioner av serie TO1 för teckning av aktier i PolarCool AB (”PolarCool” eller ”Bolaget”). Totalt utnyttjades 479 157 teckningsoptioner för teckning av lika många aktier, innebärande en utnyttjandegrad om cirka 1,78 procent. Genom utnyttjandet av teckningsoptioner tillförs Bolaget cirka 67 TSEK före sedvanliga kostnader i samband med optionsinlösen.

I samband med Bolagets företrädesemission som slutfördes under oktober 2023 emitterades 26 873 150 teckningsoptioner av serie TO1. Varje teckningsoption berättigade till teckning av en (1) ny aktie i Bolaget till en teckningskurs om 0,14 SEK under perioden från och med den 22 apil 2024 till och med den 10 maj 2024. PolarCool meddelar idag att 479 157 teckningsoptioner har utnyttjats för teckning av lika många aktier, vilket således tillför Bolaget cirka 67 TSEK före sedvanliga kostnader i samband med optionsinlösen.

Antal aktier, aktiekapital och utspädning
Efter registrering av de nya aktierna från teckningsoptioner av serie TO1 hos Bolagsverket kommer Bolagets aktiekapital att öka med 57 498,84 kronor till sammanlagt 6 617 117,64 kronor. Antalet aktier i Bolaget kommer att öka med 479 157 aktier till sammanlagt 55 142 647 aktier. Utspädningen för befintliga aktieägare som inte utnyttjat teckningsoptioner uppgår till cirka 0,87 procent av aktierna och rösterna i PolarCool.

r mer information

Erik Andersson –  VD PolarCool AB (publ.)                                     
+46 – 738 60 57 00                                                                             
E-mail: erik.andersson@polarcool.se

Om PolarCool AB (publ.)

PolarCool AB (publ.) är ett medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer produkter inom idrottsmedicin. Bolaget fokuserar på behandling av hjärnskakning och upprepade huvudsmällar. PolarCool AB (publ.) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.