Connect with us

Marknadsnyheter

Lokala energisystem – för hållbar omställning

Published

on

Vid Celsius Summit i Bryssel, som inleddes torsdag 17 oktober, presenterades projektet Fossil-free Energy Districts (FED) som har designat och implementerat en lokal marknadsplats för värme, kyla och el på Chalmers campus i Göteborg. Magnus Brolin från RISE är en av arkitekterna bakom systemets marknadsdesign och han är nöjd med resultatet.

— Det är klart att det finns utmaningar med att få ett så här komplext system att fungera, men jag tycker att det har varit ett väldigt framgångsrikt projekt på det viset att man i samma projekt, under tre år, har fått den här marknadsplatsen att faktiskt fungera, hela vägen från en konceptbeskrivning till en implementerings- och driftsfas, säger Magnus Brolin, forskare på RISE.

Celsius Summit arrangeras av Celsius smart cities som är ett samarbete för omställning av uppvärmnings- och kylsystem till lösningar som minskar beroendet av fossila bränslen. FED-projektet består av nio lokala partners som alla deltagit utifrån egna intresse- och kompetensområden och tillsammans har man lyckats bygga in en mängd funktionaliteter, bland annat med hjälp av AI-teknologi, för att styra energianvändningen i systemet.

Byggnaderna på campus är anslutna till en digital marknadsplats där FED-systemet självständigt hanterar en ständigt pågående handel mellan byggnaderna som både kan konsumera, producera och lagra energi. Systemet får kontinuerligt extern information som väderprognoser och elpriser och det är också anslutet till det omgivande energinätet. Systemet styr energiförbrukningen, till exempel genom att värma en byggnad några timmar innan vädret blir kallt, och se till att lokalt producerad, förnybar energi används effektivt. På så vis undviks energikrävande toppar och behovet av fossilbaserad energi minskar.

Lokala energisystem nämns ofta som en del av lösningen när samhället måste ställa om sina energisystem, dels för att möta en ökad efterfrågan, men även för att ta hand om en allt större andel energi från förnybara källor.

— Det finns ett stort intresse kring de här frågorna och det sker mycket utveckling. Nu finns ju dessutom en del lagförslag, som från början kommer ifrån EU, om hur så kallade medborgarenergigemenskaper ska implementeras i svensk lagstiftning. Så jag tror att vi kommer att få se mer av den här typen av lokala energimarknader, säger Magnus Brolin.

För mer information kontakta:

Magnus Brolin, RISE, +46 10 516 58 31, magnus.brolin@ri.se

Om projektet

Projektet Fossil-free Energy Districts (FED) är en innovativ satsning av Göteborgs Stad för att minska energianvändningen och beroendet av fossila bränslen i fastigheter. En unik lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla utvecklas tillsammans med nio starka partners.

Göteborgs Stad, Johanneberg Science Park,Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Ericsson, RISE Research Institutes of Sweden, Akademiska Hus, Chalmersfastigheter och Chalmers bidrar alla med sin expertis och sitt kunnande för att FED ska bli attraktivt även i andra europeiska städer.

Under 2017 − 2019 utgör Chalmersområdet i Johanneberg själva testbädden. FED samfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden genom initiativet Urban Innovative Actions, Europakommissionens satsning för att låta städer testa nya lösningar för sina utmaningar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Port of Skellefteå först ut att påla med återvunnet stål utan fossila utsläpp

Published

on

By

Pressinbjudan

Den 21 maj bjuds media in till visning av utbyggnaden av Port of Skellefteå. Representanter från Peab, Skellefteå kommun, Port of Skellefteå och SSAB finns på plats. Bygget av det nya hamnområdet för Port of Skellefteå är i full gång och det har ställts stora hållbarhetskrav från beställaren Skellefteå kommun. Entreprenören Peab blir nu först ut i världen i grund- och anläggningsbranschen att använda pålar som producerats med SSAB Zero ®, ett stål tillverkat i stort sett utan fossila utsläpp.

Hamnområdet utvecklas för att kunna ta emot fler och större transporter för att möta behovet hos Skellefteås växande näringsliv. Port of Skellefteå blir norra Sveriges nya logistikcenter.  Det nya hamnområdet blir 7 700 kvadratmeter stor till ytan och är en viktig del i Skellefteå kommuns samhällsutveckling. Utbyggnaden behövs i och med de stora industrisatsningarna som sker i Skellefteå och i hela regionen.

Projektet har en tydlig hållbarhetsprofil där ECO-Betong med lägre klimatpåverkan ska användas, liksom pålar av SSAB Zero ® om är stål baserat på återvunnet stålskrot och producerat med fossilfri el och biogas. Det är ett tekniskt avancerat projekt där Peab får möjlighet att nyttja hela sitt hållbarhetskunnande. Projektet är ett av många exempel på den satsning i norr som nu sker i samband med den gröna omställningen.

Varmt välkomna!

Plats: Peabs arbetsområde vid Näsuddsvägen 14, Skelleftehamn

Tid: 14.00 – 16.00

Deltagare: Peabs vd Jesper Göransson, projektchef Peab Markus Eriksson, Skellefteås kommunalråd Evelina Fahlesson samt SSAB:s chef för hållbara affärer Thomas Hörnfeldt, hamnchef Emma Sundelin, med flera.

Program:

14.00 Samling vid Peabs etablering, Näsuddsvägen 14. Obligatorisk skyddsutrustning delas ut.

14.15 Evelina Fahlesson (S), kommunalråd Skellefteå berättar om hamnens viktiga del i Skellefteås pågående samhällsomvandling.

14.20 Peabs vd Jesper Göransson samt representanter för projektet berättar om arbetet i hamnen. SSAB:s Thomas Hörnfeldt berättar om produkten SSAB Zero ® och bolagets satsning på utsläppsfritt stål.

14.45 – 16.00 Guidad visning och intervjutillfälle

Övrig information:

  • Av säkerhetsskäl krävs föranmälan för att delta på evenemanget.
  • Fotografering kommer att vara tillåtet under visningen men med vissa begränsningar som kommer att delges på plats. Ange vid anmälan om ni vill fotografera eller filma.
  • Anmälan sker per e-post senast 20 maj till petra.nordblad@peab.se

För ytterligare information

För Peab: Peabs pressjour, 010 456 86 00 eller pressjour@peab.se  

För Skellefteå kommun: Emilie Sjölund, 073-020 70 64 eller emilie.sjolund@skelleftea.se

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Starbreeze AB utser ny tillförordnad VD

Published

on

By

Styrelsen för Starbreeze AB (publ) har idag beslutat att utse Mats Juhl, bolagets nuvarande CFO, till tillförordnad verkställande direktör (VD) medan rekryteringsprocessen av en permanent VD slutförs. Mats Juhl ersätter Jürgen Goeldner som till Årsstämman 2024, den 15 maj 2024, nominerats till styrelseordförande.

Mats Juhl har varit CFO på Starbreeze sedan 2020 och har tidigare innehaft ledande positioner på bland annat Mips AB (publ), Tengbomgruppen AB, Sweden Arena Management KB (Friends Arena), Ticnet AB och Enea AB (publ).

Styrelsen i Starbreeze ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med Mats Juhl under övergångsperioden till dess att en permanent ersättare presenteras.

För mer information, vänligen kontakta;
Torgny Hellström, styrelseordförande
Tel: +46(8)-209 229
E-post: ir@starbreeze.com

 

Om Starbreeze
Starbreeze är en oberoende utvecklare, förläggare och distributör av PC och konsolspel till en global marknad, med studios i Stockholm, Barcelona, Paris och London. Med det framgångsrika varumärket PAYDAY™ i centrum, utvecklar Starbreeze spel baserat på egna och andras varumärken, både internt och i samarbete med externa spelutvecklare. Starbreeze aktier är noterade på Nasdaq Stockholm under ticker STAR A och STAR B.
För mer information, besök www.starbreeze.com och corporate.starbreeze.com.

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Landshypotek sänker rörlig bolåneränta

Published

on

By

Villaomrde

Landshypotek fortsätter förbättra räntan för svenska bolånekunder. Tidigare i april gick banken före marknaden och sänkte bolåneräntan på 3 månaders bindningstid med 0,20 %-enheter. I dag fortsätter banken sänka. 

Efter Riksbankens räntebeslut sänker Landshypotek räntan med ytterligare 0,05 %-enheter. Därmed har Landshypotek sedan april sänkt 3-månadersräntan med 0,25 %-enheter. 

Det var i början av april som Landshypotek sänkte räntorna och gick före både Riksbanken och andra aktörer på bolånemarknaden. Effekten syntes tydligt på snitträntorna. Kunder i Landshypotek Bank som i april tecknade nya, eller villkorsändrade, bolån med 3 månaders bindningstid, gjorde det till det lägsta snittet på marknaden (källa: Compricer).

– Vi på Landshypotek valde i april att gå före Riksbanken och andra på marknaden. Vi var måna om att våra kunder inte skulle behöva vänta onödigt länge på en bättre ränta, utan i stället få ta del av en bättre ränta så snabbt som möjligt, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Dagens sänkning med ytterligare 0,05 %-enheter gäller från idag den 15 maj.

Här ser du Landshypoteks samtliga bolåneräntor.

Landshypotek – trygg finansiering sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för utlåningen till jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Kontakta för ytterligare information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se
 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.