Connect with us

Marknadsnyheter

Lunds universitet knyts till Marint centrum i Simrishamn för samarbete kring havs- och vattenforskning i Östersjön

Published

on

Lunds universitet och Simrishamns kommun skapar nu en gemensam forskningsmiljö på Marint centrum i Simrishamn för att ta sig an Östersjöns utmaningar.

I dag undertecknades ett samverkansavtal mellan Lunds universitets och Simrishamns kommun. Det är det första i sitt slag och handlar om etablering av en gemensam forsknings- och innovationsmiljö (FoI-miljö) på Marint centrum i Simrishamn.

Den övergripande målsättningen är att bidra till att lösa Hanöbuktens miljöproblem och stimulera en hållbar utveckling i regionen. Metoden är att skapa en tvärvetenskaplig plattform som genom forskning, samverkan och innovationsutveckling kan bidra till nya lösningar.

– Hav och marina resurser är ett av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och Lunds universitet har stora möjligheter att ta sig an dessa komplexa frågor genom den tvärvetenskapliga forskning som bedrivs. Det krävs också samverkan mellan många aktörer för att hitta lösningar. Marint centrum är ett mycket bra exempel på hur vi kan arbeta tillsammans med kommun, region och näringsliv mot det gemensamma målet att förbättra miljön i Hanöbukten, säger Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz.

Tydliga fokusområden

Satsningens fokusområden utgår från de behov som finns i Hanöbukten men även möjligheter till hållbar utveckling och ökad tillväxt i regionen är viktiga komponenter. Satsningen ligger också i linje med den forskning som bedrivs vid universitetet. De utpekade fokusområdena är:

  • Marin miljö & ekosystem
  • Marina näringar & kustbygd
  • Vatten

Inom dessa områden ska samarbetet stimulera kunskapsuppbyggnad, miljöåtgärder, innovation och utveckling. Samarbete ska utvecklas mellan universitetet och aktörer i hela Hanöbuktsregionen och det kan i praktiken röra sig om exempelvis kommundoktorander, industridoktorander eller projekt för examensarbeten.

– Syftet med samarbetet är att förbättra såväl det kommunala arbetet som näringslivets möjligheter och att i ett bredare perspektiv stärka regionens utveckling med avseende på hållbarhet, företagande, sysselsättning, attraktivitet och inflyttning, säger Simrishamns kommundirektör Diana Olsson.

Arbetet ligger i linje med flera av hållbarhetsmålen i Agenda 2030, särskilt mål 14 Hav och marina resurser och mål 6 Rent vatten och sanitet.

Marint centrum blir centrum

Marint centrum med arbetsplatser, möteslokaler och labb blir noden i verksamheten. Till det kommer annan infrastruktur inom Simrishamns kommun, som den testbädd som byggs vid kommunens avloppsreningsverk för avancerad rening av läkemedelsrester och andra mikroföroreningar samt cirkulära vattenförsörjning.

Byggstenarna i arbetet är att utveckla gemensamma projekt och samarbeten, aktiviteter och arrangemang, samt stå för kunskapsspridning om den forskning som bedrivs samt om de lösningar som arbetas fram i ljuset av de utmaningar som identifierats.

– Detta är en milstolpe för Marint centrum, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum. När vi startade 2010 hade vi ambitionen att inom tio år ha en varaktig akademisk verksamhet på plats – och nu är vi där!

Universitetet har förberett sig grundligt

Vid Lunds universitet har man utsett ett akademiskt råd bestående av forskare från olika vetenskapsområden. Bredden av kompetenser ska gynna nytänkande i arbetet med de utvalda problemområdena. Till rådets uppgifter hör att bidra till att utveckla projekt och vara ansvariga för att forskarstuderande och studenter får adekvat handledning. Rådets arbete leds Maria C. Hansson, docent vid Centrum för miljö- och klimatforskning.

Det finns i dag ingen verksamhet i södra Sverige där högkvalitativ forskning med fokus på Hanöbukten och södra Östersjön möter näringsliv och samhälle, säger Maria C. Hansson. Med tanke på de stora miljöproblemen i södra Östersjön känns det bra att vi nu etablerat en samverkan som kan bidra till att hitta lösningar på de utmaningar som finns. Vi ser också goda möjligheter att utveckla nya forskningsprojekt som kommer att stärka Lunds universitets position inom havs- och vattenforskning.

Verksamhetsstart med två projekt

Verksamheten startar den 1 oktober och två forskningsprojekt är redan klara.

Det första handlar om effekterna av invasiva arter på Östersjöns ekosystem. Fokus ska ligga på att analysera förekomst och spridning av den nyinflyttade arten svartmunnad smörbult i Hanöbukten, med utveckling av nya molekylära verktyg som kallas environmental DNA (eDNA). Projektets mål är att få en bättre förståelse om hur invasiva arter stör Hanöbuktens ekosystem och den biologiska mångfalden och att ta fram ny kunskap som bidrar till åtgärder som förbättrar miljön.

Det andra projektet sätter fokus på vattnet på land och handlar om samverkan mellan företag och offentliga verksamheter om gemensamma resursflöden, genom s.k. industriell symbios. Simrishamns kommunala avloppsreningsverk och företag i närområdet kommer på olika sätt att studeras och stimuleras att skapa symbiossamarbeten med cirkulär vattenförsörjning som utgångspunkt.

Bred finansiering bakom verksamheten

Finansieringen av FoI-miljön är en gemensam satsning från Lunds universitet, Simrishamns kommun och Region Skåne, de sistnämnda har tilldelat verksamheten 7 mnkr över en femårsperiod. Därutöver tillkommer projektfinansiering, hittills från LMK-stiftelsen i Lund och Energimyndigheten.

Fakta

Forsknings- och innovationsmiljön har arbetats fram i samarbete med Marint centrums rådgivande grupp, som består av personer från akademi, näringsliv, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne.

Det akademiska rådet vid Lunds universitet som knyts till Marint centrum består av:

Docent Maria C. Hansson (koordinator)

Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC)

Docent Anders Persson
Biologiska institutionen

Docent Catherine Paul
Teknisk vattenresurslära LTH

Professor Åke Thidell

Internationella miljöinstitutet (IIIEE)

Professor Helena L. Filipsson

Geologiska institutionen

Kontakt

Frågor från media besvaras av:

Docent Maria C. Hansson

Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet

0706-35 32 44

maria.hansson@cec.lu.se

Madeleine Lundin
Utvecklingsansvarig Marint centrum, Simrishamns kommun
0414-81 91 24

madeleine.lundin@simrishamn.se

2019-09-11

Pressträff

Den 1 oktober kl. 11 hålls en pressträff på Marint centrum, Varvsgatan 2 i Simrishamn, med möjlighet att träffa forskare i det akademiska rådet samt de forskarstuderande inom de två projekten ”Invasiva arter” och ”Smart Symbios”. Anmäl ditt deltagande till madeleine.lundin@simrishamn.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

mySafety Group AB har beslutat att inte utnyttja köpoptionen i Nordic Benefits AS och ingått avtal om avyttring av aktier i Nordic Benefits AS

Published

on

By

Pressmeddelande 30 april 2024

mySafety Group AB (”mySafety Group” eller ”Bolaget”) meddelade den 14 december 2023 att Bolaget ingått avtal med Uppertine Holdings Ltd om förvärv av cirka 10,1 procent av aktierna och rösterna i Nordic Benefits AS (”Nordic Benefits”) (”Förvärvet”). Den totala köpeskillingen för Förvärvet uppgick till cirka 8,3 MSEK, motsvarande 11,3 SEK per aktie. I samband med Förvärvet avtalade Bolaget och Uppertine Holdings Ltd att Bolaget skulle erhålla en köpoption som, om Bolaget utnyttjade den fullt ut, skulle öka Bolagets totala aktieinnehav i Nordic Benefits från cirka 10,1 procent till cirka 51,4 procent av det totala antalet aktier och röster i Nordic Benefits (”Köpoptionen”). mySafety Group har idag, den 30 april 2024, beslutat att inte utnyttja Köpoptionen och ingått avtal om att sälja tillbaka samtliga aktier från Förvärvet till Uppertine Holdings Ltd till samma pris per aktie som Bolaget betalade i samband med Förvärvet.

Efter en tät dialog och genomgång av struktur och produktportfölj valde vi att avstå från att utnyttja vår köpoption. Nordic Benefits är ett mycket framgångsrikt företag, men för oss är det centralt att våra förvärv också innebär att vi kan dra nytta av kundrelationerna, och bygga kundresor tillsammans med våra förvärv. Strukturen i Nordic Benefits visade sig inte lämpad för vår affärsmodell, och därför valde styrelsen att inte gå vidare med förvärvet. Vi kommer nu att inrikta oss på att investera i andra partnerskap och lösningar för att skapa egna erbjudanden i resevertikalen, säger Marcus Petterson, VD och koncernchef för mySafety Group. 

Enligt aktieöverlåtelseavtalet skulle mySafety Group utnyttja Köpoptionen senast den 30 april 2024 och för det fall Köpoptionen inte utnyttjades skulle Uppertine Holdings Ltd ha rätt att återköpa och mySafety Group rätt att sälja tillbaka aktierna som mySafety Group förvärvade genom Förvärvet. Köpeskillingen vid en sådan transaktion skulle enligt det ursprungliga aktieöverlåtelseavtalet uppgå till 90 procent av köpeskillingen i Förvärvet.

mySafety Group har idag beslutat att inte utnyttja Köpoptionen och ingått avtal om att sälja tillbaka samtliga aktier från Förvärvet till Uppertine Holdings Ltd. Köpeskillingen motsvarar köpeskillingen som betalades i samband med Förvärvet, dvs. 11,3 SEK per aktie och totalt cirka 8,3 MSEK, och således inte 90 procent av den totala köpeskillingen i Förvärvet som först avtalats. Avyttringen av aktierna i Nordic Benefits genomförs per idag, den 30 april 2024. Efter avyttringen äger mySafety Group inga aktier i Nordic Benefits.

mySafety Group AB

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Pettersson, verkställande direktör, +46(0)730 29 99 01, marcus.pettersson@mysafety.se.

Denna information är sådan information som mySafety Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl.19.00 den 30 april 2024.

Om mySafety Group AB

mySafety Group AB är en koncern som investerar i verksamhet med huvudinriktning på digital transformation inom såväl B2B som B2C. mySafety Groups B-aktie är sedan 1998 noterad på Nasdaq Stockholm, Small Cap (tidigare under namnet Empir Group AB). För mer information – investor.mysafety.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordic Credit Partners Fund III AB (publ) årsredovisning och bolagsstyrningsrapport 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

Nordic Credit Partners Fund III AB (publ) offentliggör idag årsredovisningen och bolagsstyrnings-rapporten för perioden 1 januari – 31 december 2023.

Dokumenten publiceras på emittentens hemsida www.ncpgroup.se.

För ytterligare information, kontakta:
Emittentens VD Jakob Eliasson
Telefon: 08-23 11 00
e-post: jakob.eliasson@ncpgroup.se

 

Om Emittenten

Nordic Credit Partners Fund III AB (publ) är en alternativ investeringsfond som regleras av lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder. Fonden investerar i nordiska högavkastande företagsobligationer (eller fonder med motsvarande exponering). Investeringsstrategin bygger på fundamentalvärdering, långsiktighet och portföljförvaltningens och investeringskommitténs mångåriga erfarenhet från finansmarknaden. Målsättningen är att generera en stabil och attraktiv riskjusterad avkastning om 6-9 procent per år över tid. Varje potentiell investering genomgår en omfattande operationell, finansiell och juridisk utvärdering innan slutgiltigt investeringsbeslut fattas och följs därefter upp löpande. Fonden strävar efter god diversifiering mellan branscher, risknivåer och geografier och har möjlighet att belåna innehaven för att öka den riskjusterade avkastningen.

Styrelsen driver verksamheten i en anda av transparens, öppenhet och kostnadsmedvetenhet. Fonden är strukturerad som ett publikt svenskt aktiebolag med säte i Stockholm och fondandelarna är noterade på Nordic Growth Market (NGM). Fondens förvaringsinstitut är Swedbank och AIF-förvaltare är Wahlstedt & Partners, en auktoriserad förvaltare av alternativa investeringsfonder som står under Finansinspektionens tillsyn.

Informationen är sådan som Emittenten ska offentliggöra enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersoners försorg för offentliggörande den 30 april 2024 kl. 18:30.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vaxxa AB offentliggör utfallet i teckningsperiod 2 för nyttjande av teckningsoptioner av serie TO5

Published

on

By

Vaxxa AB (”Vaxxa” eller ”Bolaget”) meddelar idag, den 30 april 2024, utfallet i nyttjande i teckningsperiod 2 av teckningsoptioner av serie TO5, vilka emitterades i samband med Vaxxas företrädesemission under 2023.

Under perioden 15 april 2024 – 29 april 2024 hade innehavare av teckningsoptioner av serie TO5 rätt att teckna aktier med stöd av teckningsoptioner.

Totalt nyttjades 801 881 000 teckningsoptioner motsvarande 8 018 810 aktier, vilket motsvarar en nyttjandegrad om cirka 75,6 procent. Vaxxa tillförs därmed cirka 5,1 MSEK. I den första teckningsperioden var nyttjandegraden ca 21% vilket innebär en total nyttjandegrad på 96,6% för TO5.

Antal aktier och aktiekapital

Vaxxa tillförs cirka 5,1 MSEK före emissionskostnader. Emissionskostnaderna beräknas uppgå till cirka 0,1 MSEK. När de nya aktierna har registrerats hos Bolagsverket kommer antalet aktier i Vaxxa uppgå till 33 305 756 (tidigare 25 286 946) och aktiekapitalet uppgå till 16 652 878 SEK (tidigare 12 643 473  SEK).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.