Marknadsnyheter
Mattrenderna för 2025: Snabba smakexplosioner, snacks och vardags-fusion


Vad lagar vi till frukost, lunch och middag hemma under 2025? Förbered er på nya smakupplevelser och innovativa fusioner i köket. ICAs vardagskock Malidza Larsson ser fram emot ett spännande 2025 fyllt av nya mattrender.
Nytt år innebär nya mattrender. Under de senaste åren har vi sett att klassiker som räkcocktail och flygande Jakob blivit populära. Men i år tror vardagskocken Malidza Larsson att nostalgin får lämna plats åt nya spännande smaker.
– Jag tror att 2025 blir ett riktigt spännande matår. Som ett komplement till köttbullar och makaroner tror jag att crossover-matlagning med influenser från världens alla hörn blir vanligare i vardagen. Många trender letar sig in i våra kök från Tiktok. Vi svenskar är bra på att fånga upp det och vi är nyfikna och vågar experimentera med mat, säger Malidza Larsson, ICAs vardagskock.
Malidzas fem vardagsmatstrender 2025
- Snabb smak: Under de senaste åren har många svenskar börjat använda tex miso, krispig chiliiolja och furikake i alltifrån soppor till salladsdressingar. Och kärleken till snabba källor med mycket umami och smak håller i sig. Vi fortsätter att experimentera och vågar utvidga användningsområdena.
- Mellanmålet är målet: Hälsosamma mellanmål och snacks tar ännu mer plats. Vi snacksar som aldrig förr och jag tror att vi kommer se många nya produkter dyka upp anpassade för snacking. Vi lagar hummus-bars som är lätta att ta med, kreativa toppings på ägghalvor och keso som ett hälsosamt mellanmål fortsätter öka i popularitet.
- Råvarans uppsving: Vår ekonomi påverkar inte bara vad vi köper utan även hur vi tänker om maten vi lägger på tallriken*. Jag spår att vi går mot en vardag där färska råvaror – särskilt grönsaker – tar huvudrollen i våra måltider, detta i takt med att vi förhoppningsvis får lite mer pengar att röra oss med.
- Vardags-fusion: I år experimentera vi ännu mer genom att blanda olika länders mattraditioner för att skapa nya smakupplevelser. Tänk pasta carbonara smaksatt med miso, banh mi tacos, eller en tandooripizza. Maträtter som känns bekant men med en twist helt enkelt.
- Imperfektion i köket: Efter åratal av strävan efter perfektion på sociala medier och i köket är vi redo för en mer avslappnad inställning. 2025 blir året då vi omfamnar det personliga och autentiska. Att bjuda hem grannarna på en paj med bränd kant, slarvigt upplagd pasta eller ett improviserat recept med det som finns i kylen? Inga problem.
Recept från ica.se som fångar 2025 års trender:
Smashed vegoburgare i tortillabröd | Recept ICA.se
Lasagnesoppa med salsiccia | Recept ICA.se
Misorostad blomkål med parmesanmajonnäs | Recept ICA.se
Wokade grönsaker med XO-sås | Recept ICA.se
Dumplings i tomatbuljong med ingefära | Recept ICA.se
För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se
ica.se, icagruppen.se
*I en undersökning som ICA genomfört via Verians SIFO-panel svarar en tredjedel av svenskarna att ett bättre ekonomiskt läge skulle påverka deras vardagsmåltider i stor utsträckning på så vis att man hade köpt mer färska råvaror (39 procent) och mer frukt och grönsaker (35 procent). Totalt består undersökningen av 1381 intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen under perioden 30 september – 15 oktober 2024.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 17.02.2025
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
17.02.2025 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 17.02.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
126 404 |
12,07 |
1 526 113,41 |
XSTO |
99 854 |
12,08 |
1 206 236,25 |
XCSE |
24 662 |
12,08 |
297 943,16 |
Summa |
250 920 |
12,08 |
3 030 292,82 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,2251 och DKK till EUR 7,4597
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 6 156 559 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
Marknadsnyheter
Snart dags för första Husmanskostens Dag – den 26 februari


Nu är det bara drygt en vecka kvar till den 26 februari och den första upplagan av Husmanskostens Dag. På en presslunch på Restaurangakademien under måndagen var stämningen hög bland initiativtagarna och projektets partners:
– Allt fler svenskar älskar att laga mat, nu är det dags att de återupptäcker husmanskosten, sa Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare Karsten Thurfjell.
(Gruppbild fr v: Peter Kjellberg, Fredrik Eriksson, Mikael Einarsson, Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell, Marcus Ekman, Pontus Frithiof. Foto: Johan Marklund)
Husmanskostens Dag är ett initiativ som startades av Pontus Frithiof i höstas och som på kort tid har fått många följare och partners runt om i landet. Redan nu är den 26 februari inskriven i den svenska temakalendern, och fler än 600 restauranger liksom ICA centralt har aviserat att de kommer att delta i dagen.
I måndags var det dags för den officiella introduktionen av dagen med en presslunch (blodpudding) på Restaurangakademien i Stockholm.
– Detta är ingen vanlig presslunch, säger Peter Kjellberg från White Guide, en av personerna bakom Husmanskostens Dag.
– Vi har ingen vara eller tjänst att sälja, utan vi är en grupp passionerade individer som har investerat tid, resurser och energi eftersom vi anser att det är viktigt att hedra, bevara och utveckla vår kanske viktigaste mattradition.
Målet är att få fler att laga och erbjuda den klassiska svenska maten – både i hemmaköken, på restauranger och i storkök.
– Detta är hållbar mat på många sätt. Den lagas från grunden med lokala råvaror där vi verkligen tar vara på allt.
Husmanskosten har sitt ursprung i 1700-talets Sverige och var ofta baserad på potatis, kål, spannmål och fläsk. Under 1800-talet började begreppet användas mer allmänt för att beskriva enklare mat på värdshus för arbetare och resande. Det var först på 1900-talet som husmanskosten blev ett etablerat begrepp även för vardagsmat i svenska hem och personalmatsalar.
Folkhemmet, försvaret och skolmaten standardiserade rätter som köttbullar, pytt i panna, pannbiff och ärtsoppa.
På 1960-talet förde Tore Wretman bokstavligen talat in husmanskosten i de fina salongerna när han tog över ansvaret för Operakällaren.
Kocken och krögaren Fredrik Eriksson, som bland annat är ordförande i Årets Kock, är engagerad i projektet:
– Så många människor är intresserade av att laga mat idag, och husmanskost är ett sätt att verkligen lära sig laga mat på riktigt. Jag pratade nyligen med en känd krögare som beklagade sig: ”Mina nya kockar kan ju inte ens laga personalmat.” Kan man laga husmanskost, då har man lärt sig hantverket.
Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare Karsten Thurfjell fyller i:
– För några år sedan var uppgiften i finalen i en stor kocktävling att laga ärtsoppa med plättar. Det var flera av finalisterna som hade klara problem med det.
En av de stora bärarna av husmanskosten som tradition är vår klassiska helgmat. Dofterna och smakerna av jul, midsommar och påsk präglar oss från barnsben – och alla dessa högtider bygger på just husmanskost.
Carl-Jan Granqvist, professor emeritus i måltidskunskap, menar att maten och gastronomin är en del av hela vårt samhällsbygge:
– Mätta människor är en förutsättning för demokrati, och vår husmanskost gjorde just människor mätta och gav dem kraft att orka. Jag menar att husmanskosten har en given plats i vår kulturkanon.
Husmanskostens Dag äger rum den 26 februari.
==================================================
Vilken är din favoriträtt inom husmanskosten?
Pontus Frithiof:
Kokt kalv i dill. Leif Mannerström lärde mig laga det. Och så gör min fru underbara raggmunkar.
Carl-Jan Granqvist:
Det beror på årstid och tid på dygnet. Men på hösten är rotmos och fläsklägg med krossade lingon svårslaget. Och en sen kväll är Jansson en favorit. Men man får inte glömma bort krusbärskräm och rabarberkräm med mjölk.
Peter Kjellberg:
Öländska kroppkakor. Men förra veckan åt jag en helt otrolig kålpudding som blev ett minne för livet.
Peter Kjellberg
vd, White Guide
073-806 33 33
peter@whiteguide.com
Marcus Ekman
vd Pontus Brands
070-930 69 57
marcus.ekman@pontusfrithiof.com
Husmanskostens dag arrangeras första gången den 26 februari 2025. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest. Fler aktörer tillkommer löpande.
Marknadsnyheter
Valberedningen föreslår Gisli Hennermark som ny styrelseordförande för SyntheticMR AB (publ)
SyntheticMR meddelar härmed att valberedningen, som har utgjorts av Fredrik Persson (Swedia Invest AB), David Zetterlund (David Zetterlund) och Marcel Warntjes (Marcel Warntjes), föreslår val av Gisli Hennermark som ny styrelseordförande för SyntheticMR AB vid årsstämman den 20 maj 2025.
Valberedningen föreslår också omval av styrelseledamöterna Ann-Christine Sundell, Staffan Persson, Johanna Fälting, Gisli Hennermark och Jan Bertus Marten (Marcel) Warntjes.
Vad gäller beroendeförhållanden gör valberedningen följande bedömning: Alla ledamöter förutom Jan Bertus Marten Warntjes anses oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning. Alla ledamöter förutom Staffan Persson anses oberoende i förhållande till ägare med innehav av mer än tio procent av totala antalet röster och aktier.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke