Marknadsnyheter
MAX Burgers gör grönt till självklarhet – gröna menyn växer med Supreme Green

Efter succélanseringen av Green-menyn 2016 fortsätter nu MAX att erbjuda fler växtbaserade alternativ som gör grönt till en självklarhet. Med tillskottet Supreme Green presenteras nu flertalet nya, goda smakkombinationer och två innovativa nyheter – mungböna och svenska gula ärtor.
Nu utökar MAX sitt gröna utbud och lanserar Supreme Green-menyn. Menyn innehåller smakrika växtbaserade och lakto-ovo vegetariska måltider, däribland två helt nya burgare och nuggets.
– När vi lanserade Green-familjen 2016 var den det bästa vi kunde åstadkomma då. Menyn blev en succé och vi såg hur gästerna snabbt fick nya favoriter på menyn. Nu har vi uppdaterat och utökat menyn där vi bland annat hittar nykomlingarna Crispy Supreme och Real Green Burger. Crispy Supreme omsluts av ett gyllene smakrikt, krispigt skal med en tydlig textur på insidan. Även Reel Green Burger är en växtbaserad burgare med en kryddig smaksättning, säger Jonas Mårtensson, chefskock på MAX Burgers.
Crispy Supreme är gjord på svenska gula ärtor och Real Green Burger är gjord av groddade mungbönor. Real Green Burger är dessutom ekologisk, icke-processad och helt fri från E-nummer. Genom fortsatt produktutveckling gör MAX det enklare för gästerna att göra bra val för klimatet, utan att tumma på smaken.
En ny Sifo-undersökning som MAX genomfört inför lanseringen visar att nästan 70 procent av svenskarna skulle äta gröna måltider oftare om det fanns godare alternativ. Samma undersökning visar även att 94 procent anser att smaken avgör huruvida man väljer grön mat.
– MAX är en del av klimatproblemet och det är därför vi arbetat hårt sedan 2008 på att också vara en del av lösningen. Om mänskligheten inte fixar maten så kan vi inte heller fixa klimatet. Som gäst kan du minska din måltids klimatpåverkan med upp till 90 % genom att välja en måltid med låg klimatpåverkan. Nu när vi förbättrar och breddar vår gröna meny återigen så gör vi det lättare än någonsin för våra gäster att äta både gott och klimatmedvetet, säger Kaj Török, hållbarhetschef på MAX.
Genom åren har MAX genomfört en rad åtgärder för att bli mer hållbara och minska sina utsläpp. Matens utsläpp på MAX har minskat med 30 % per 1000 kcal mellan 2015 och 2021 enligt World Resource Institutes beräkningar. 2016 lanserade MAX sin största meny sett till antal produkter, Green-familjen. Tre år senare mottog MAX FN-priset Global Climate Action Award. Genom att erbjuda såväl svenskt kött som kyckling, och nu ett svenskt växtbaserat protein, underlättar MAX för konsumenten att göra hållbara val där smak alltid är en drivande faktor.
Supreme Green-menyn kommer innehålla åtta måltider varav fyra är helt växtbaserade och tre lakto-ovo vegetariska:
Real Green Burger
En bönburgare med emmentalerost, tomat, sweet onion, krispig isbergssallad, saltgurka och originaldressing – omslutet av sesambröd. 0,4 kg Co2e
Crispy Supreme Sandwich
En krispig burgare gjord på svenska gula ärtor med sweet onion, saltgurka, äggfri majonnäs – omslutet av ett sesambröd. 0,3 kg Co2e
Crispy Supreme Buffalo
En krispig växtbaserad burgare med en het buffalosås, sweet onion, saltgurka, krispig isbergssallad och äggfri majonnäs – omslutet av ett sesambröd. 0,4 kg Co2e
Crispy Supreme Parmesan
En krispig växtbaserad burgare med emmentalerost, tomat, sweet onion, krispig isbergssallad, parmesanflakes och aioli – omslutet av ett sesambröd. 0,6 kg Co2e
Plant Beef Cheddar ‘n’ Chili
En Plant Beef-burgare med jalapeños, cheddarost, smältost, tomat, sweet onion, krispig isbergssallad och creoledressing – omslutet av ett sesambröd. 0,7 kg Co2e
Plant Beef Burger
En Plant Beef-burgare med tomat, sweet onion, saltgurka, krispig isbergssallad, ketchup och äggfri majonnäs – omslutet av ett sesambröd. 0,4 kg Co2e
Grilloumi® Original
En smakrik burgare med jalapeñosalsa, tomat, gul lök (Sweet Onion), isbergssallad, majonnäs, allt omslutet av vårt goda sesambröd. 1,2 kg Co2e
Crispy Green Nuggets
Krispigt panerade växtbaserade nuggets. Serveras med en valfri dipsås. 6 pcs: 0,2 kg Co2e
OM UNDERSÖKNINGEN
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av MAX. Totalt har 1 068 personer, i åldrarna 16–79 år deltagit i undersökningen via en webbenkät. Undersökningen är riksrepresentativ med deltagare från Sifos slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under mars 2023.
Helena Stenqvist, presskontakt MAX Burgers
Helena.Stenqvist@max.se
MAX Burgers grundades 1968 och är Sveriges äldsta burgarkedja. MAX vill bli världens bästa burgarkedja och vägen dit är att göra världen lite godare. Både genom att servera de godaste burgarna och genom att vara en god kraft i samhället. Redan 2008 började MAX klimatmärka menyn och klimatkompensera för alla utsläpp från lantbrukarens jord till gästens bord. Sedan 2018 har MAX en klimatpositiv meny, vilket innebär att företaget binder mer klimatgaser än hela värdekedjan släpper ut och samtidigt minskar utsläpp i linje med FN:s globala 1,5-gradersmål. Från 2006 har 7-10 procent av den årliga nettovinsten fördelats till fattigdomsbekämpning och 2009 bildades stiftelsen Rättvis Fördelning. Hittills har 354 miljoner kronor före skatt avsatts från MAX till stiftelsen Rättvis Fördelning. Kedjan har 191 restauranger i fem länder och sysselsätter cirka 7 500 medarbetare. MAX omsatte 4,1 miljarder SEK 2021.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke