Connect with us

Marknadsnyheter

Mer protein kan utvinnas ur tång med ny metod

Published

on

Proteiner i havssallat, en sorts tång, kan bli ett lovande alternativ till såväl kött som andra proteinkällor. Tång innehåller även många andra viktiga näringsämnen, och odlas utan att vare sig behöva vattnas, gödslas eller besprutas. Proteinerna sitter ofta hårt bundna, men nu har forskare på Chalmers hittat ett sätt att utvinna dem som är tre gånger så effektivt som tidigare metoder. Framsteget öppnar för tångburgare och proteinsmoothies från havet.

− Det smakar umami med en viss sälta trots att det inte innehåller så höga halter vanligt salt. Jag skulle säga att det är en bra smakförstärkare i fisk- och skaldjursrätter, men möjligheterna att utforska är oändliga. Varför inte i proteinsmoothies eller som havsburgare? säger João Trigo, doktor i livsmedelsvetenskap på Chalmers, om det mörkt gröna pulver som är ett koncentrat av proteiner från havssallat, vars vetenskapliga namn är Ulva fenestrata.

Havssallaten är en sorts makroalg, i vanligt tal kallad tång, som växer på klippor och stenar i lugna vatten eller flyter fritt på ytan, och som till utseendet liknar vanliga sallatsblad.

Det så kallade proteinskiftet – att byta från rött kött till mer hållbara och hälsosamma proteinkällor – är ett sätt att minska matproduktionens klimatpåverkan samtidigt som alla får näringsrik kost. Många alternativa proteinkällor, i huvudsak baserade på ärt-, soja- och svampprotein, är vanliga i våra matbutiker. Men allt det vegetariska protein som finns under havsytan är än så länge en outnyttjad källa.

I projektetCirkalgsom letts från Chalmers, har man utforskat möjligheterna att utveckla processer som kan skapa en ny, blå-grön näring i Sverige, och ta till vara tång som en lovande proteinkälla. Inom ramarna för projektet visar en nypublicerad studie ett nytt sätt att extrahera proteiner från havssallat, så att det nu går att utvinna tre gånger så mycket protein från tången än vad som tidigare varit möjligt.

− Vår metod är ett viktigt genombrott, eftersom den innebär att det kan bli mer ekonomiskt lönsamt att extrahera proteinerna ur havssallat, något man gör med ärtor och soja idag, säger João Trigo.

Innehåller flera viktiga näringsämnen

Förutom livsnödvändiga proteiner innehåller havssallaten flera andra viktiga näringsämnen, såsom vitamin B12 och samma sorts omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, som lax. Människor som inte äter animaliska produkter riskerar att få brist på vitamin B12, som är nödvändig bland annat för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Och odlingen av havssallat har flera fördelar jämfört med landväxande proteiner – som att den inte behöver vattnas, gödslas eller besprutas med insektsgifter. Havssallaten är dessutom härdig och växer bra under många olika förutsättningar, till exempel varierande salthalt och tillgång till kväve.

− Vi kommer att behöva hitta och kombinera intag av många fler olika proteinkällor än vad som finns i vår kost idag för att uppfylla krav på hållbarhet och näringsmässiga behov. Alger är ett bra komplement till många av de produkter som redan finns på marknaden. Vi behöver alla dessa lösningar och hittills har de havsbaserade möjligheterna, de så kallade blå proteinerna, varit förbisedda, säger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers och koordinator för Cirkalg.

Förutom den nya extraktionsmetoden, som innebär att mer protein kan utvinnas ur havssallaten, tittar man i samverkan med Göteborgs universitet på möjligheterna att öka proteinhalten i själva tången. Genom att odla i processvatten som blir över från sjömatsindustrin, kan proteinhalten i havssallaten öka markant samtidigt som förlorade näringsämnen cirkuleras tillbaka till livsmedelskedjan. På Tjärnö marina laboratorium i norra Bohuslän, som är en del av Göteborgs universitet, har en lång rad lyckade odlingsförsök gjorts inom Cirkalg.

− Framöver vill vi också kunna ta tillvara de delar av algen som inte är protein, och som skulle kunna användas i livsmedel, material eller för medicinska tillämpningar. Målsättningen är att inga molekyler ska gå till spillo, för att uppnå både hållbarhet och kommersiella möjligheter, säger Ingrid Undeland.

Mer om studien

Havssallaten innehåller, förutom proteiner som är vattenlösliga, även rikligt med fettlösliga så kallade membranproteiner. Det innebär att algproteinerna är mer komplexa att utvinna än exempelvis soja- och ärtprotein. I den nya processen öppnas membranen i havssallatens celler upp för att komma åt de fettlösliga proteinerna. Därefter extraheras de olika typerna av proteiner med vatten med högt pH-värde, och i nästa steg, genom att göra lösningen sur, fälls proteinerna ut i aggregat som sedan kan avskiljas från vattnet och tas till vara som en proteinrik ingrediens.

Forskarna såg också att marina omega-3-fettsyror anrikades i proteiningrediensen, och i en uppföljningsstudie kunde de bekräfta att detsamma gällde vitamin B12. Den nya algprotein-ingrediensen kan därmed bidra till att fylla fler näringsmässiga behov än till exempel sojaprotein.  

Studien A new method for protein extraction from sea lettuce (Ulva fenestrata) via surfactants and alkaline aqueous solutions har publierats i tidsskriften Food Chemistry. Studiens författare är João Trigo, Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, Annika Krona, Simone Verhagen, Henrik Pavia, Mehdi Abdollahi och Ingrid Undeland. Forskarna var vid studiens genomförande verksamma vid Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Rise – Research Institutes of Sweden.

För mer information, kontakta:

Ingrid Undeland, professor, avdelningen för livsmedelsvetenskap, institutionen för Life sciences, Chalmers tekniska högskola, 031 772 38 20, undeland@chalmers.se

João Trigo, postdoktor, avdelningen för livsmedelsvetenskap, institutionen för Life sciences, Chalmers tekniska högskola, 0739 78 74 16  trigo@chalmers.se

Filmklipp från Tjärnö marina laboratorium, där tången odlas och skördas, kan laddas ner via den här länken.
Filmfoto: Chalmers | Lars Lanhed

Bildtext: Proteiner från tång, såsom havssallat, har potential att bli en viktig livsmedelskomponent. Proteinerna sitter dock ofta hårt bundna, men nu har forskare på Chalmers hittat ett sätt att utvinna dem som är tre gånger så effektivt som tidigare metoder. Här odlas havssallat i tankar på Tjärnö med processvatten som blir över från fisk- och skaldjursindustrin. Genom denna odling tar de upp näringsämnen som annars skulle ha kasserats, vilket varit en av hörnstenarna i Cirkalg-projektet.
Foto: Sophie Steinhagen

Karin Wik
Presskommunikatör
0708-86 48 35
karin.wik@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. 

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Ingredion och Lantmännen bildar strategiskt partnerskap för att accelerera utvecklingen av växtbaserade proteiner

Published

on

By

Avtalet utökar båda företagens kapacitet i en snabbt växande och utvecklande proteinmarknad.

Ingredion Incorporated (NYSE: INGR), en ledande global leverantör av ingredienslösningar för livsmedel, drycker och industriella applikationer, och Lantmännen tillkännager ett nytt långsiktigt samarbete. Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, bioenergi, livsmedel och råvaror. Samarbetet kommer att inledas med att tillgodose den europeiska marknadens behov av konkurrenskraftiga, hållbart framställda och högkvalitativa ärtproteinisolat kombinerat med försäljning, produktinnovation och processförbättring.

Lantmännen kommer att investera 1,2 miljarder kronor i en modern anläggning i Sverige, samtidigt som man samarbetar med Ingredion för att utveckla en differentierad portfölj av växtbaserade proteinisolat baserade på gula ärtor. Byggandet av produktionsanläggningen kommer att slutföras under 2027.

– Genom samarbetet med Lantmännen utökar vi vår närvaro på den europeiska marknaden. Detta markerar en viktig milstolpe i vår strategi att befästa vår position som en global ledare inom den växtbaserade proteinindustrin, säger Mike O’Riordan, Ingredions Senior Vice President of Texture and Healthful Solutions i EMEA.

– Detta partnerskap gör det möjligt för oss att utnyttja våra kombinerade styrkor för att leverera överlägsna, hållbart framställda ärtproteinisolat som möter de föränderliga behoven på den globala marknaden, säger Mike O’Riordan.

– Samarbetet med Ingredion är en milstolpe för vår verksamhet inom växtbaserade proteiner, säger Lars-Gunnar Edh, vice vd för Lantmännens division Energy och vd för Lantmännen Biorefineries.

– Ingredions breda marknadsräckvidd och djupa expertis inom processteknik och produktutveckling kompletterar vår vertikalt integrerade produktionskapacitet på ett mycket bra sätt. Tillsammans är vi redo att revolutionera den växtbaserade proteinmarknaden med innovativa, högkvalitativa ärtproteinisolat, avslutar Lars-Gunnar Edh. 

Mer information om vad som händer framöver inom växtbaserade proteiner finns på mässan Food Ingredients Europe den 19-21 november 2024 i Frankfurt, Tyskland. Träffa Ingredion i monter 3.1H90 och Lantmännen i monter 4.2 H53.

För mer information, kontakta gärna: 

Lantmännens presstjänst  
Tel: 010 556 88 00 
E-post: press@lantmannen.com 

Om Ingredion

Ingredion Incorporated (NYSE: INGR), med huvudkontor i en förort till Chicago, är en ledande global leverantör av ingredienslösningar som betjänar kunder i nästan 120 länder. Med en årlig nettoomsättning för 2023 på cirka 8 miljarder USD förvandlar företaget spannmål, frukt, grönsaker och andra växtbaserade material till mervärdeslösningar för livsmedels-, dryckes-, djurfoder-, bryggeri- och industrimarknaderna. Med Ingredion Idea Labs® innovationscenter runt om i världen och fler än 12 000 anställda skapar företaget tillsammans med kunder och uppfyller sitt syfte att föra samman potentialen hos människor, natur och teknik för att göra livet bättre. Besök ingredion.com för mer information och de senaste företagsnyheterna.

Om Lantmännen

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 18 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter cirka 70 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Kungsörnen, Scan, Korvbrödsbagarn, GoGreen, FINN CRISP och Bonjour. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad

Published

on

By

”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.

Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”

Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.

Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.

     

En mötesplats för framtiden

Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.

Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1

  • Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
     
  • Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
     
  • Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
  • Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).

Fakta om Haga Norra Kvarter 1

  • Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
  • Storlek: 27 000 kvm.
  • Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
  • Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
  • Totalentreprenör: Zengun.
  • Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Continue Reading

Marknadsnyheter

Fabeges Kvarter 1 i Haga Norra vinner Årets Fasad

Published

on

By

”Vi är väldigt stolta över att vinna Årets Fasad i kategorin nybyggnation. Det återbrukade teglet som pryder fasaden har blivit ett lyckat exempel på återbruk, både vad gäller design och hållbarhet. Genom noggrann hantering och ett gediget hantverk tillsammans med BAU, Zengun, Bruksspecialisten och Kovenda har vi lyckats bevara teglets naturliga patina och skiftande kulör som skulle vara svår att återskapa med nytt material, säger John McMillen, Projektchef på Fabege.

Det är tionde året som branschföreningen Mur & Putsföretagen delar ut priset för att uppmärksamma vackra, intressanta och hållbara byggnader med material som står för tidlös kvalitet, god estetik och hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med hälsning från grannen Danmark har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 kvm uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.”

Kvarter 1 i Arenastadens stadskvarter Haga Norra bär på 5 500 kvm tegel och är den största kontorsfastigheten med återbrukat tegel i Sverige just nu.

Teglet bär på en unik historia. Enligt de märkningar vi noterat vid murandet tillverkades mycket av teglet ursprungligen vid Vedstaarups tegelbruk i Danmark år 1973 och har tidigare dekorerat flera byggnader i Danmark.

     

En mötesplats för framtiden

Kvarter 1 är inte bara ett kontorshus, utan blir också en viktig mötesplats i Haga Norra som är Arenastadens stadskvarter. Här kommer man att mötas av en stadsdel som lever dygnets alla timmar, med en noga utvald blandning av restauranger, caféer, kontor och bostäder.

Andra utmärkelser för Haga Norra Kvarter 1

  • Årets vinnare – BREEAM Byggnad 2023 – ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.
     
  • Fastigheten har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
     
  • Kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet,” ett årligt pris inom bygg- och fastighetssektorn.
  • Nominerad till Årets Bygge 2025 (Vinnare utses 18 mars 2025).

Fakta om Haga Norra Kvarter 1

  • Adress: Torfredsplatsen och Mathildatorget i Solna.
  • Storlek: 27 000 kvm.
  • Kontorshyresgäster: JM, Coor och Randstad.
  • Kontorshuset innehåller: Bistro Mathilda, Café Vigor och Joy’s, SATS-gym, konferensanläggning, reception, lounge, ljusgårdar, bobutik, cykelgarage och bilgarage.
  • Totalentreprenör: Zengun.
  • Arkitekt: BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism
Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.