Moduler med mikrobränsleceller – lätta att konfigurera efter applikationens behov

| 12 januari, 2022 | 0 kommentarer

Ett av myFC:s patent, ett hybridsystem med både bränsleceller och batterier, möjliggör skräddarsydda system som klarar exakt de spännings och effektkrav som gäller för en given produkt.
– På samma sätt som du serie- eller parallellkopplar vanliga batterier kan du koppla ihop bränslecellerna för att hitta exakt rätt nivå för applikationerna, säger Sebastian Weber, CTO på myFC.

Jämfört med vanliga stackade bränsleceller är myFC:s mikrobränsleceller mycket enkla att konfigurera till exakt rätt specifikation.
Där stackade bränsleceller sitter samman som en monolit med gemensam elektronik sätts myFC:s lösning enkelt samman via modulära byggblock av bränsleceller. I en jämförelse är stackade bränsleceller en uppsättning större klossar, medan mikrobränslecellerna byggs upp av mindre och smidigare moduler. När det behövs mer kraftfulla enheter kopplas modulerna enkelt samman.
Det innebär att det går att få exakt rätt effekt för en given applikation. Därmed genereras inte heller några kostnader för överprestanda.
Lösningen ger stor flexibilitet, och jämfört med stackade bränsleceller blir möjligheterna att passa in i ett givet utrymme större.

Även när det gäller underhåll finns det fördelar med myFC:s lösning.
– Om en av bränslecellsmodulerna presterar sämre kan systemet identifiera det. Då är det möjligt byta enbart den specifika bränslecellsmodulen, man behöver inte byta hela systemet. I en sådan situation går det också att byta till en nyare och förbättrad version med uppgraderade egenskaper, säger Sebastian Weber.
I en typisk drift av exempelvis en självkörande lagerrobot går det att koppla ihop litium-jon-batteriet med bränsleceller som får sitt drivmedel från en vätgastank som snabbt fylls på vid behov. Det ger en rejält utökad uptime, upp emot 99,5 procent.
– Håller du batterierna ständigt laddade på rätt nivå med hjälp av bränsleceller förlänger du också deras livslängd betydligt.

Mikrobränsleceller. myFC:s patenterade teknologi med mikrobränsleceller ger möjlighet att anpassa effekterna exakt efter vad som behövs för en specifik applikation, utan att generera onödig överprestanda.

Även att använda superkapacitorer som ackumulatorer är en bra matchning med bränsleceller, eftersom de är väl lämpade för att hantera höga tillfälliga lastar och laddningar, exempelvis när bromsenergi återvinns.
Bränslecellerna utsätts inte för förslitning på samma sätt som batterier och har med rätt styrlogik en mycket lång livstid. Dessutom kan driften göras helt grön och hållbar – bränslecellernas enda spillprodukt är rent vatten.

Vid frågor, vänligen kontakta:
Michael Perselius, myFC Press
E-mail: [email protected]
Telefon: 070 789 07 40

Certified Adviser:
Avanza Bank
E-mail: [email protected]
Telefon: 08 409 421 20

Om myFC
Det svenska innovationsföretaget myFC erbjuder tunna, skalbara bränsleceller som är lätta att dimensionera och anpassa till eldrivna produkter. myFC utvecklar tekniklösningar där batteri och vätgasbaserade bränsleceller samexisterar för utökad användning och minskad klimatpåverkan. myFC grundades 2005 och noterades i maj 2014 på NASDAQ First North Growth Market. Huvudkontoret ligger i Stockholm. För mer information, besök myFC.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *