Nu släpps Krig i Europa – Sebastian Lanebys ovärderliga överblick över Rysslands krig mot Ukraina

| 17 augusti, 2022 | 0 kommentarer

Krig i Europa

Snart är det ett halvår sedan Putins attack mot Ukraina och sedan kriget i Europa tog sin början. Sebastian Laneby har genom djupintervjuer samlat en unik inblick av krigets första dygn i sin debutbok som nu släpps av Ordfront förlag.

Bara några timmar efter att Putin den 24 februari invaderat Ukraina insåg Sebastian Laneby att han som tillförordnad breakingchef på Aftonbladet satt på en unik position i nyhetsflödet. Han började spara ner nyhetsflashar, världsledarnas kommentarer, tidningarnas förstasidor och nyhetsbyråernas braskande rubriker. Resultatet blev en krönika över krigets första tid.

De flesta av oss följde invasionen genom någon nyhetskanal – SVT, TV4, Sveriges Radio, Aftonbladet eller Dagens Nyheter – men ingen av oss har en samlad bild av vad som hände och vad det innebar för människorna som drabbades personligen eller för reportrarna som blev utskickade i nyhetsjakten.

I Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick får vi ta del av djupintervjuer med krigskorrespondenter, politiker, experter och civila, alla de som över en natt blev ställda inför en helt ny, ibland fruktansvärd, situation. Boken ger en alldeles unik och samlad bild av krigets första månader.

Sebastian Laneby:

– När jag började arbeta som nattreporter för flera år sedan undrade jag vad jag skulle göra om det blev krig mitt i natten. När det nu har blivit det tänker jag på (min kollega) Hans Österman som satt där när allt brakade lös. Hur nåddes han av informationen och vad gjorde han med den? Jag måste prata med honom om det. Det var starten på det här bokprojektet.

Pelle Andersson, förläggare och VD: 

– Det kändes självklart att få ge ut en bok som inte bara rapporterade från fronten eller försökte förklara stormaktspelet – utan både fångade ögonblicket 24 februari och sedan kunde ge en sannare, närmare, bild av kriget genom många röster.

Sebastian Laneby är född 1994 och uppvuxen i Göteborg. Sedan 2017 har han arbetat som journalist på Nordens största tidning. Som nattreporter, redaktör och tf. breakingchef på Aftonbladets nyhetsdesk har han jobbat med flera av händelserna som berört oss alla. Krig i Europa är Sebastian Lanebys debutbok.

Krig i Europa släpps i augusti och har recensionsdag den 24:e augusti, ett halvår sedan krigets start.

För intervjufrågor:

Sofia Gustafsson
Förlagskoordinator, Ordfront Förlag
Tel: 070-410 20 83
[email protected]

Ordfront förlag är ett oberoende bokförlag som ger ut samhällsdebatt, historia, kulturhistoria, samt handböcker i skrivandets hantverk, demokrati och folkbildning – och förstås högkvalitativ skönlitteratur.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.