Connect with us

Marknadsnyheter

Ny F-Secure-rapport visar: Ökat antal dataintrång äventyrar din familjs cybersäkerhet

Published

on

7 av 10 föräldrar som använder onlinetjänster som hackats utsätts för cyberbrott, enligt en färsk rapport från F-Secure.

Tack vare återkommande nyhetsrubriker om cyberattacker är det ingen hemlighet att massiva dataintrång är ett betydande hot mot företag och organisationer. En färsk rapport från IT-säkerhetsleverantören F-Secure belyser den sällan diskuterade inverkan dessa attacker kan ha på människor och barnfamiljer som använder sig av onlinetjänster som hackats.

Enligt den nya rapporten, genomförd av F-Secure, framgår det att närmare 3 av 10 personer har upplevt någon form av cyberbrott (såsom skadlig kod/virus, otillåten access till mejl eller sociala mediekonton, kreditkortsbedrägerier, nätmobbning, etc.) under de senaste 12 månaderna.

Rapporten visar att cyberbrott är hela tre gånger vanligare bland personer som använder sig av en eller flera onlinetjänster som har utsatts för dataintrång. Bland dessa användare av onlinetjänster har 60 procent, som i rapporten kallas ”The Walking Breached”, upplevt cyberbrott under de 12 senaste  månaderna. Av dem som i undersökningen inte använder sig av onlinetjänster som hackats har endast 22 procent utsatts för cyberbrott under den senaste 12-månadersperioden.  

Återanvändandet av lösenord ökar risken för cyberhot avsevärt

Att återanvända ett och samma lösenord på flera olika onlinetjänster öppnar upp för illvilliga hackers att komma åt känslig information på flera onlinetjänster. Lyckas de knäcka ett lösenord på en hackad onlinetjänst kan de även komma ett konto på andra onlinetjänster där användaren har använt sig utav  samma lösenord. 

Barnfamiljer är extra exponerade för cyberbrott då det är vanligt förekommande att alla familjemedlemmar använder sig utav samma lösenord på fler platser. Rapporten visar att cyberbrott är ännu mer vanligt förekommande bland de deltagare i gruppen som använder onlinetjänster som utsatts för dataintrång som har hemmavarande barn. Där uppger 7 av 10 att de har utsatts för ett eller flera cyberbrott.  

Svenskar toppar listan på antalet onlinekonton

Undersökningen visar att så många som hälften av ”The Walking Breached”-gruppen som tidigare har upplevt cyberbrott, återanvänder sina lösenord på flera onlinetjänster och 69 procent återanvänder sina lösenord med mindre variationer. Sverige ligger på delad första plats med Finland i undersökningen när det kommer till antalet konton vi i snitt har online, hela 26 stycken. Det är många lösenord att komma ihåg, vilket också är anledningen till att 45 procent av svenskarna återanvänder samma lösenord om igen.

”Personlig information som stulits från företag och organisationer kan lätt komma att användas mot vanliga människor och familjer genom olika typer av identitetsstölder, bedrägerier och andra typer av brott. Då mer och mer information sparas digital, blir de brott där personlig information används ständigt fräckare och mer sofistikerade. Dessa attacker mot företag kan i slutändan skada vanliga människor och familjer istället, inte bara företagens resultat,” förklarar Laura Kankaala, säkerhetskonsult på F-Secure. 

Känslomässig stress och oro till följd av cyberbrott

Stress och oro uppges vara den vanligaste känslan efter att man utsatts för ett cyberbrott, tätt följt av tidsförlust – som båda drabbade ungefär hälften av alla cyberbrottsoffer i undersökningen. Pengaförlust, förlust och/eller förlorad kontroll över personlig information, bankkonton eller liknande på grund av cyberbrott är vanligare bland de svarande i gruppen som använder en eller flera onlinetjänster som har utsatts för dataintrång än de andra som inte använder sig utav onlinetjänster.

Ny trend: Stjäla känslig information för att sedan hota att offentliggöra den

En hel industri har utvecklats för att hjälpa cyberbrottslingar att tjäna pengar på människors personuppgifter. Kontolösenord och inloggningsuppgifter, till exempel, köps och säljs ofta. Denna brottsliga verksamhet driver på riskerna för bedrägerier och andra typer av cyberbrott för människor vars information har stulits.

En ny trend visar att angripare som använder kryptering för att lamslå företags och organisationers data för att sedan kräva en lösensumma, nu stjäl informationen och hotar med att läcka ut den, vilket visar hur långt dessa cyberbrottslingar är beredda att gå för att tjäna pengar på människors data.* I ett särskilt allvarligt fall, gällande ett företag som driver psykoterapikliniker, hotade en utpressare att släppa person- och behandlingsinformation för tidigare patienter om dessa individer inte betalade utpressaren en lösensumma.**

Enligt Kankaala tänker människor sällan på hur värdefull den information som sparats i konton på nätet faktiskt är, förrän informationen är borta eller i farozonen.

”Det kan ibland vara riktigt svårt att återställa hackade/förlorade sociala mediekonton och vi brukar känna av värdet av något först när det är borta. Dessa konton är inte ”bara sociala medier” ​​eller ”bara e-post” – de är ett register över vårt förflutna, bilder vi kanske inte har sparat någon annanstans eller konversationer som antingen är privata eller något vi kommer att sakna väldigt mycket när de väl har raderats,” avslutar Kankaala.

Den fullständiga rapporten, The Walking Breached: How Data Breaches put People at Risk of Cyber Crime, finns nu tillgänglig på F-Secure’s blogg: https://blog.f-secure.com/the-walking-breached/

*Källa: https://blog.f-secure.com/podcast-ransomware-mikko/

**Källa: https://www.politico.eu/article/cybercriminal-extorts-finnish-therapy-patients-in-shocking-attack-ransomware-blackmail-vastaamo/

Om undersökningen
En nyligen genomförd konsumentundersökning av F-Secure med 4800 deltagare i 12 olika länder (400 per land): Brasilien, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Mexiko, Nederländerna, Polen, Sverige, Storbritannien och USA. Undersökningen, som genomfördes i maj 2020, ställde deltagarna en mängd frågor om deras internetvanor, deras upplevelser, tankar och känslor gentemot cyberbrott och alla åtgärder de vidtar för att skydda sig själva och data från hot online.

F-Secure medierelationer

Björn Dahlgren, 

Northern Link PR för F-Secure

+46 76 160 37 60

Sanna Syrjäläinen
PR-Manager Nordics
+358 40 8349277
 

Om F-Secure

Ingen kan cybersäkerhet som F-Secure. Vi minskar klyftan mellan upptäckt av säkerhetsrisker och motåtgärder med hjälp av den oöverträffade intelligensen som finns hos hundratals av branschens främsta konsulter, miljontals enheter som kör vår prisbelönta programvara och innovationer inom artificiell intelligens. Världens största banker, flygbolag och företag litar på oss att hjälpa dem bekämpa världens mest avancerade hot. Tillsammans med vårt nätverk av de bästa partners och över 200 tjänsteleverantörer är vårt uppdrag att se till att alla har åtkomst till cybersäkerhet som vi alla behöver.

F-Secure grundades 1988 och är noterat på NASDAQ OMX Helsinki Ltd.

Continue Reading

Marknadsnyheter

De är årets finalister till Raoul Wallenbergpriset 2024

Published

on

By

Finalisterna till Raoul Wallenbergpriset 2024 är Deqa Abukar, Hanna Gerdes, Shanga Aziz och Rogerio Silva. Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy till en person som verkar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans samt för alla människors lika värde. Finalisterna mottar idag ett diplom av juryn och Raoul Wallenbergpriset delas ut den 27 augusti.

Finalisterna har valts utifrån hundratals förslag som inkommit till Raoul Wallenberg Academy från allmänheten samt fem samarbetsorganisationer. 

Deqa Abukar kombinerar entreprenörskap med samhällsengagemang och brinner för att göra skillnad. Hennes vision är att människor oavsett bakgrund ska ha samma möjligheter att nå sin potential, och har fokuserat lite extra på Järvaområdet i Stockholm. 

– Jag är så stolt, det är otroligt hedrande. Att veta att mitt arbete är i linje med Raoul Wallenbergs anda, en person vars mod och övertygelse har inspirerat generationer är stärkande. Det ger mig kraft att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter och att våga agera för det som är rätt, även när det är utmanande. Säger Deqa Abukar om att ha blivit utsedd till finalist av juryn. 

Hanna Gerdes är människorättsjuristen som har dedikerat sitt yrkesliv till att arbeta med att utbilda och stärka skyddet av våra mänskliga rättigheter. Hon har även skrivit böcker och har lång erfarenhet av ledningsarbete med demokrati och antidiskriminering i fokus.  

Vi lever i en tid med mycket polarisering där grupper ofta ställs mot varandra. De historiska och samtida lärdomarna av vad som händer om vi accepterar detta är brutala. Ansvaret att vända denna utveckling kan vi aldrig frånskriva oss i väntan på en hjälte som ska lösa allt. Det måste vi ta själva tillsammans. Har därför ägnat mitt liv åt att folkbilda kring mänskliga rättigheter och försöka bidra med praktiska verktyg för att göra juridiken tillgänglig för fler. Sällan har detta arbete känts så tufft men också så viktigt som nu. Så nomineringen betyder mycket. Den ger energi och uppmuntran att orka lite till, säger Hanna Gerdes. 

Shanga Aziz och Rogerio Silva är de sociala entreprenörerna som grundat den ideella organisationen Locker Room Talk. Visionen är att göra killarnas omklädningsrum till en trygg plats för att skapa nästa generations förebilder och idrottsutövare.  

– Det känns otroligt hedrande. Raoul Wallenbergs anda handlar om mod och att våga utmana när det inte är självklart att andra tycker likadant. Att vi får komma vidare som finalister i den meningen känns stort och värdefullt, säger Shanga Aziz och Rogerio Silva. 
 

OM JURYN

  • Anna Urombi, Generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy
  • Anna Wåglund, Kommunikationschef Forum för Levande Historia 
  • Annie Lööf, Fd partiledare för Centerpartiet
  • Diamant Salihu, Journalist och författare
  • Julius Kramer, Fredsmäklare för Folke Bernadotteakademin
  • Maxida Märak, Artist och urfolksaktivist
  • Sven Hagströmer, Styrelseledamot Raoul Wallenberg Academy
  • Trifa Shakely, Människorättsaktivist

 

OM PRISET

Varje år delas Raoul Wallenbergpriset ut på Raoul Wallenbergs dag, den 27:e augusti. Priset går till en person som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och unga i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde. Raoul Wallenbergpristagare är föredömen – personer som unga kan spegla sig i och se upp till. Pristagaren tilldelas 100 000 kronor samt en statyett föreställande Raoul Wallenbergs portfölj i brons. 

Läs mer: https://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergpriset/

FÖR VIDARE INFORMATION

Anna Urombi

Generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy

070-677 41 93

anna.urombi@rwa.se

Tilda Pettersson

Projektledare Raoul Wallenbergpriset 

070-810 64 04

tilda.pettersson@rwa.se

KONTAKT: Anna Ringborg, Kommunikationsansvarig, anna.ringborg@rwa.se, 0703230004

Raoul Wallenberg Academy
Med Raoul Wallenbergs gärning och ledarskap som inspiration stärker vi unga att stå upp för mänskliga rättigheter och agera med civilkurage. Genom att rusta unga lägger vi grunden för en motståndskraftig demokrati – och ett medmänskligt samhälle fritt från antisemitism och andra former av rasism.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Oro för skjutningar och sprängningar kan begränsa tilliten till andra

Published

on

By

93 procent av befolkningen är oroade över skjutningars och sprängningars konsekvenser för samhället. Den mellanmänskliga tilliten i landet är fortfarande hög, men det finns ett tydligt samband mellan ökande oro och minskande tillit till människor med annan religion eller kulturell bakgrund.

I ljuset av den dystra samhällsutvecklingen på området brottslighet genomfördes i den senaste nationella SOM-undersökningen en särskild studie om kopplingen mellan oro och mellanmänsklig tillit. Resultaten från studien presenteras nu i bokkapitlet Ont krut förstås inte så lätt – mellanmänsklig tillit i en tid av skjutningar och sprängningar av Markus Sjölén vid Uppsala universitet.

Upplevs som enormt oroande för samhället
Resultaten från SOM-undersökningen visar övergripande en kraftig oro för sådant som relaterar till brottslighet och att frågor om lag och ordning ligger högst på dagordningen över viktiga samhällsproblem i landet.

Den nya frågan om oro, som specifikt avser skjutningar och sprängningar, visar att hela 93 procent av svenskarna är ganska eller mycket oroade för dessas konsekvenser för samhället. Oron på samhällsnivå är avsevärt högre än den mer individnära oron. 58 procent är ganska eller mycket oroade för konsekvenser för närstående och 42 procent är oroade för egen del.

Studien visar också att oro för organiserad brottslighet och förtroende för polisen under de senaste tio åren har ökat i ungefär samma takt som det faktiska antalet dödade i skjutningar i Sverige. Vid första anblick verkar detta däremot inte påverka tilliten till andra människor, som också mäts i SOM-undersökningen. En majoritet av svenskarna, 57 procent, klassas 2023 som ”höglitare” och anser i hög utsträckning att det går att lita på andra. 2013 var andelen 58 procent.

Negativt samband mellan oro för brottslighet och tillit
Däremot visar studien att de som är mycket oroade för skjutningar och sprängningar generellt har lägre mellanmänsklig tillit. Och oron påverkar tilliten till olika grupper i olika utsträckning. I synnerhet är tilliten lägre gentemot grupper som uppfattas stå längre ifrån en själv.

Studien finner ett särskilt starkt samband mellan hög oro för skjutningar och sprängningar och en lägre grad av tillit till människor med annan religion eller med annan kulturell bakgrund. Tilliten till familj och vänner och tilliten till personer av annat kön än en själv påverkas inte av den höga graden av oro.

− Vi ser statistiskt signifikanta negativa samband mellan de tre formerna av oro och tilliten till de grupper som står längst ifrån individen. Den höga oron riskerar att få människor att sluta sig och begränsa sin tillit till de grupper som är mest lika eller nära de själva säger Markus Sjölén, doktorand vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.

− Sverige är fortfarande ett ”höglitarland” där den totala mellanmänskliga tilliten är stabil över tid. Men det är bekymrande om en eskalerande oro gör att tilliten begränsas till vissa sociala och kulturella grupper, då det kan leda till ökad polarisering och ojämlikhet i samhället, säger Anders Carlander, forskare vid SOM-institutet och en av redaktörerna till kommande boken Inferno där studien ingår.

Läs det förhandspublicerade kapitlet: Ont krut förstås inte så lätt – mellanmänsklig tillit i en tid av skjutningar och sprängningar av Markus Sjölén.

Fakta:

  • Kapitlet ”Ont krut förstås inte så lätt – mellanmänsklig tillit i en tid av skjutningar och sprängningar” är hämtat från SOM-institutets kommande forskarantologi Inferno.
  • Frågorna ställdes i den nationella SOM-undersökningen hösten och vintern 2023.
  • Undersökningen gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige. Nettosvarsfrekvensen var 48 procent.
  • Studien är en del av forskningsprojektet ”Det öppna samhället” som finansieras av Myndigheten för psykologiskt försvar och Vetenskapsrådet.

Kontakt:

  • Markus Sjölén, författare till kapitlet och doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, telefon: 073–656 8803, e-post: markus.sjolen@statsvet.uu.se
  • Anders Carlander, forskare vid SOM-institutet, telefon: 031–786 3092, e-post: anders.carlander@gu.se  
  • Daniel Jansson, forskningskommunikatör vid SOM-institutet, telefon: 031–786 5529, e-post: daniel.jansson@som.gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Johan Pehrson bjuder in till pressträff om integrationsmål och arbetslöshet

Published

on

By

Onsdag den 15 maj kl. 11.00 bjuder arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson in till pressträff för att presentera regeringens förslag på nya integrationsmål och regeringens bild av arbetsmarknadsläget.

Tid: 15 maj 2024 kl. 11.00
Plats: Föranmälda journalister kan delta på plats i Regeringens pressrum, Rosenbad. Ingång Drottninggatan 1. Pressträffen kan också följas via direktsändning på regeringen.se.

Praktisk information: Obligatorisk föranmälan senast 15 maj kl. 10.00 via e-post till Oscar Samuelsson, se presskontakt. Ange namn, redaktion och i vilken funktion du vill delta (reporter eller fotograf). Skicka också med bild på presslegitimation. Inpassering från kl. 10.30. Deltagande sker i mån av plats.

Kontakt
Oscar Samuelsson
Presskommunikatör på Arbetsmarknadsdepartementet
076-126 64 37
oscar.samuelsson@regeringskansliet.se

Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
076-117 29 48
alexandra.orenmark@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.