Connect with us

Marknadsnyheter

Ny övervakningsmetod säkerställer jordgubbens ursprung

Published

on

Naturresursinstitutet (Luke) och Livsmedelsverket (tidigare Livsmedelssäkerhetsverket Evira) har tillsammans utarbetat en analysmetod för att säkerställa den finländska jordgubbens ursprung. Insamlandet av en databas om finländska jordgubbar har krävt många års arbete. Nu är databasen så omfattande att den kan användas för att säkerställa det geografiska ursprunget. Prover kan redan jämföras med jordgubbar som producerats i Polen och Sverige, och i år utvidgas granskningen till bär från Estland. Metoden är nu tillgänglig även för kommunala myndigheter och den kommunala livsmedelstillsynen tar jordgubbsprov vid olika försäljningsställen. Metoden kan i fortsättningen användas även vid utredning av andra produkters ursprung.

Den finländska konsumenten vill köpa bär och grönsaker som producerats i hemlandet. En tillförlitlig kedja gynnar såväl konsumenten, odlaren som återförsäljaren.

En ny metod i Finland för att säkerställa jordgubbens ursprung

“Under de senaste åren har man fäst mer uppmärksamhet vid förfalskade uppgifter om livsmedlens ursprung. Den inhemska jordgubben är ett värdefullt livsmedel, vilket gör att den lockar till bedrägeri. Det är svårt att fastställa det geografiska ursprunget och butikskedjorna kring bären kan vara långa, så det kan vara svårt att få uppgifter om ursprunget. Nu använder vi analys av bestående, icke-radioaktiva isotoper, vilket underlättar arbetet”, säger enhetschef för kemi Annikki Welling på Livsmedelsverket.

Undersökningen grundas på förhållandet mellan olika bestående, icke-radioaktiva isotoper som förekommer i grundämnen. Isotopernas relativa andelar varierar mellan olika geografiska områden. Bestående isotoper överförs till växterna i proportioner som bestäms av miljön och således kan man utifrån proportionerna i isotoperna analysera växtprodukternas ursprung. Uppgifterna kompletteras med bestämning av spårämnen som växterna innehåller.

“Undersökningsprover har tagits från hela området för jordgubbsproduktion i Finland, från Åland ända till Kajanaland. Dessutom får vi genom undersökningen även tillgång till resultatet för jordgubbar som producerats i Estland. När isotopvärdena för jordgubbar som odlats i Polen och Sverige har redan analyserats, får metoden som korrekt påvisar att produkten är inhemsk verklig täckning. Årligen kan man komplettera med prover om det uppstår behov för det. På samma sätt kan finländska odlare testa sina bär om de vill ha exakta “fingeravtryck” på sina egna bär. Egentligen finns det inget behov för det, eftersom värdena för inhemska bär så tydligt bildar en egen grupp”, säger forskningsprofessor Saila Karhu från Luke.

Isotopanalyserna görs än så länge genom underleverantörer, men med hjälp av Lukes och Livsmedelsverkets gemensamma utrustning som installerats i Livsmedelsverkets laboratorium kan vi snart också göra analyserna själva. Detta vidgar möjligheterna både vad gäller antalet prover och produkter. Med samma utrustning kan vi även göra andra undersökningar som grundas på fördelning av isotoper. 

Insamlandet av prover börjar efter hur jordgubbarna mognar och fortsätter genom hela odlingssäsongen. Provtagarna från Luke samlade mycket täckande in prover för databasen från hela odlingsområdet av jordgubbar i Finland under åren 2017 och 2018. År 2019 fortsätter insamlingen av prover från olika typer av odlingssätt, inklusive ekologiska jordgubbar och tidiga bär som odlats i tunnelväxthus. Insamlingen av inhemska referensprover fortsätter.

Icke-radioaktiva isotoper till nytta även i andra undersökningar

Eftersom fördelningen av isotoper ger information om växtens tillväxt och näringsämnenas ursprung kan detta användas i exempelvis tillsynen av ekologisk odling eller när man utreder överföring av näringsämnen.

Även i miljö- och klimatundersökningar används undersökningar med icke-radioaktiva isotoper.

När miljön förändras lagrar växter som lever länge, till exempel träd, isotoper i sin träsubstans efter de rådande miljöförhållandena och ger på så sätt information om klimatförändringar.

Med i ursprungsprojekt om jordgubben

I utvecklingsprojektet deltar utöver Luke och Livsmedelsverket även Frukt- och Bärodlarnas förbund rf, Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus och Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry.

Projektet finansieras av jord- och skogsbruksministeriet, Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö samt bärodlarnas föreningar och företrädare för bärnäringen.

Mer information:
Livsmedelsverket:
enhetschef Annikki Welling tfn 0404812270, annikki.welling@ruokavirasto.fi
Naturresursinstitutet, Trädgårdsteknik:
forskningsprofessor Saila Karhu, tfn 050 4082068, saila.karhu@luke.fi     
Frukt- och Bärodlarnas förbund rf:
verksamhetsledare Miika Ilomäki, tfn 040 8282 017, miika.ilomaki@hmlry.fi

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.