Ny rapport från Seko: SiS-personalen saknar rätt förutsättningar

| 29 juni, 2022 | 0 kommentarer

Fackförbundet Seko presenterar idag rapporten ”Förvaring eller vård?”. Rapporten handlar om hur bristande resurser slår hårt mot såväl personalen som mot ungdomarna och klienterna inom SiS, Statens institutionsstyrelse.

En grund i rapporten är en undersökning bland Sekos medlemmar som visar på alarmerande resultat. Bland annat menar en stor del av personalen att de saknar rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete.

– För att SiS ska lyckas med sitt uppdrag är personalen den viktigaste resursen. Därför gör det mig frustrerad när mer än åtta av tio av Sekos medlemmar inom SiS inte anser sig ha rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

– Idag är underbemanningen inom SiS stor vilket leder till ensamarbete, till att behandlingspersonalen känner sig otillräcklig och till att de inte har möjlighet att prioritera en god behandlingsmiljö. Allt handlar bara om att ta sig igenom dagen. Att satsa på personalens arbetsmiljö är att också satsa på ungdomarnas och klienternas vårdmiljö, fortsätter Lavecchia.

Under de senaste åren har ett stort fokus inom SiS varit att skärpa säkerheten. Seko tycker att det är bra men bara säkerhet räcker inte för att få till en trygg miljö för personal och klienter. Säkerhet ska snarare ses som ett verktyg för att kunna erbjuda bra behandling och en god vårdmiljö.

– När både klienter och behandlingspersonal skickar signaler om att SiS blivit en plats för förvaring snarare än för vård då har något gått riktigt fel, säger Gabriella Lavecchia. 

– Det behövs nu en kraftsamling från såväl myndigheten som från politiken för att vända utvecklingen. Det är en komplex verksamhet och vi är medvetna om att saker gjorts de senaste åren. Men det räcker inte. SiS måste bli en verksamhet där människor får vård och inte bara förvaras. Det kommer hela samhället att vinna på, fortsätter Lavecchia.

Rapporten finns bifogad och på www.seko.se 

För ytterligare information:

Jonas Pettersson
Kommunikationschef
070-631 59 49
[email protected]

Seko är ett fackförbund inom LO som organiserar ca 100.000 medlemmar inom nio branscher:
Civil | Energi | Försvar | Post | Sjöfolk | Tele | Trafik | Vård | Väg & ban. www.seko.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.