Connect with us

Marknadsnyheter

Ny rapport visar tydlig digital klyfta mellan olika grupper i samhället

Published

on

Nu har rapporten och resultaten från 2019 års undersökning Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (SMFOI) publicerats.

Resultaten visar tydligt att det finns en betydande digital klyfta i samhället. Storleken på klyftan varierar beroende på fråga och typ av funktionsnedsättningar. I undersökningen jämförs både resultaten med 2017 års undersökning och mellan grupper med och grupper utan funktionsnedsättning.

Några av rapportens viktigaste slutsatser

  • Den digitala klyftan etableras i unga år och består livet ut.
  • Många behöver hjälp – användningen av internet är inte autonom
  • De samhällsfinansierade institutionerna lyckas inte med digital inkludering
  • Lagen om webbtillgänglighet täcker inte alla tillgänglighetsproblem
  • Att inte kunna identifiera sig digitalt, för till exempel utföra bankärenden, är ett stort problem. En tredjedel av personerna med funktionsnedsättning tycks inte ha något sätt att identifiera sig digitalt.
  • Banktjänster och e-handel verkar ha blivit svårare, jämfört med undersökningen 2017.
  • Det digitala utanförskapet påverkas av funktionsnedsättning men kan inte förklaras av funktionsnedsättning.
  • Språk och intellektuell förmåga spelar störst roll för om det är svårt
  • Kvinnor har mindre svårigheter och använder internet mer än män
  • De digitala klyftorna är minst inom sociala medier, nyheter och mediekonsumtion
  • Inom grupper med samma diagnos, funktionsnedsättning eller svårighet finns personer som är fullt delaktiga och som inte är delaktiga alls.

Hela rapporten finns att ladda ner på pts.se/smfoi

Samarbete för att nyansera bilden av det digitala utanförskapet

Undersökningen Svenskarna med funktionsnedsättning och internet är initierad och genomförd av Begripsam och finansierad av Post- och telestyrelsen (PTS). Genom samarbetet vill Begripsam och PTS bidra till en mer nyanserad bild av det digitala utanförskapet och att personer med olika funktionsnedsättningar och andra svårigheter blir tydligare representerade när andra undersökningar görs.

Det finns en relativt god bild av vad svenskarna gör på internet och vilka eventuella svårigheter som finns genom flera etablerade undersökningar. Dessa undersökningar baseras på urval av den svenska befolkningen, men då urvalen är relativt små är sannolikheten att hitta personer med vissa funktionsnedsättningar låg.

Om bilden av hur läget är för personer med funktionsnedsättningar inte är rättvisande blir det digitala utanförskapet inte rätt beskrivet. Det kan i förlängningen förhindra att rätt insatser görs och att det digitala utanförskapet istället riskerar att öka, säger Stefan Johansson, huvudansvarig för undersökningen och doktor i människa-datorinteraktion.

Viktig roll för PTS att sprida kunskap och bidra till lösningar

PTS anser att resultaten i den här undersökningen visar på ett än mer tydligt behov att hitta lösningar på hur det digitala utanförskapet kan minskas. Den visar även hur viktigt det är att genomföra undersökningar med metoder som säkerställer att personer med olika funktionsnedsättningar och svårigheter är representerade och som tar hänsyn till olika personers förmågor och förutsättningar. Tydlig och fördjupad information om vilka behov och brister som finns bidrar till bättre beslut om var insatser ska göras för att göra skillnad där behovet är störst.  

– Att sprida kunskap, probleminsikter och konkreta lösningsförslag kopplat till tillgänglighet och digital inkludering är något PTS kommer att fokusera ännu mer på framöver i vårt arbete för att alla ska kunna ta del av digitaliseringens möjligheter, oavsett funktionsförmåga och förutsättningar, säger Andreas Richter, chef för PTS enhet för digital delaktighet.

Mer information

Malin Wahlquist, ansvarig för undersökningen på PTS, 070-811 40 78
PTS presstjänst, 08-678 55 55

Bakgrund om undersökningen

Undersökningen ”Svenskarna med funktionsnedsättning och internet” är genomförd som en s.k. skuggundersökning. Den har mätt samma saker som har undersökts i andra undersökningar, men de metoder som använts fokuserar på att hitta fler personer med olika funktionsnedsättningar. Detta i syfte att komplettera, fördjupa och förtydliga bilden kring digital delaktighet – och utanförskap.

Undersökningen har genomförts två gånger, 2017 och 2019, och båda gångerna i samarbete mellan Begripsam och PTS.

Begripsam är ett företag och förening som består av erfarna forskare, experter och projektledare med kunskap om funktionshinderfrågor och har initierat och genomfört undersökningen. Många i Begripsam har egna levda erfarenheter av hur samhällets utformning kan påverka hur det är att leva med funktionsnedsättning.

PTS arbetar med att långsiktigt förbättra den generella tillgängligheten inom sina ansvarsområden elektronisk kommunikation och post för att alla ska kunna vara delaktiga i samhället, oavsett förmåga och förutsättningar. Läs mer om PTS uppdrag på pts.se/digitaldelaktighet.

Post- och telestyrelsen (PTS) arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Läs mer på pts.se.
Prenumerera på nyheter och blogginlägg från PTS. Läs mer på pts.se/prenumerera.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

mySafety Group AB Årsredovisning 2023

Published

on

By

Continue Reading

Marknadsnyheter

Boule Diagnostics – Inbjudan till presentation av delårsrapport Q1 2024

Published

on

By

Boule Diagnostics AB offentliggör delårsrapporten för perioden januari–mars 2024 onsdagen den 7 maj 2024 klockan 07:30. Efter offentliggörandet av delårsrapporten håller Boule klockan 10:00 ett Teams Live Event för press och aktiemarknad.

VD Torben Nielsen och CFO Holger Lembrér presenterar och kommenterar delårsrapporten. Efter presentationen kommer det att finnas tid för frågor. Presentationen hålls på engelska.

Delårsrapporten kommer att finnas tillgänglig på www.boule.com efter offentliggörandet.

Varmt välkommen att delta!

Tid:                10:00 CEST, tisdagen den 7 maj 2024 

Vänligen följ denna länk för att delta!

För mer information, vänligen kontakta:

Torben Nielsen, VD och koncernchef, Boule Diagnostics AB, torben.nielsen@boule.com       

Holger Lembrér, CFO, Boule Diagnostics AB, holger.lembrer@boule.com, tfn. +46 (0)72-230 77 10

Om Boule Diagnostics AB (publ)

Boule Diagnostics AB är ett globalt diagnostikbolag specialiserat på patientnära, decentraliserad bloddiagnostik och är en av få aktörer på den globala diagnostikmarknaden som i egen regi utvecklar, tillverkar och marknadsför instrument och förbrukningsvaror för bloddiagnostik. Bolaget riktar sig främst mot små och medelstora sjukhus, kliniker, laboratorier, veterinärmottagningar, samt andra diagnostikbolag till vilka Boule erbjuder kompletta system för blodcellräkning (hematologi) inom såväl human- som veterinärdiagnostik. Boule har starka positioner på viktiga tillväxt-marknader i exempelvis Asien och har under de senaste åren förbättrat bolagets positioner på den snabbväxande veterinärmarknaden. Verksamheten bedrivs genom rörelsedrivande dotterbolag i Sverige, USA, Mexiko och Ryssland. Koncernen omsatte 571 miljoner SEK under 2023 och har mer än 200 anställda. Försäljningen sker globalt, företrädesvis via bolagets över 200 distributörer i fler än 100 länder, med stöd av Boules egna lokala säljare och servicepersonal. Boule är sedan 2011 noterat på Nasdaq Stockholm. http://www.boule.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Akamai hjälper företag bli säkrare med sin nya plattform för nolltillit

Published

on

By

Akamai Guardicore Platform förenklar företagssäkerheten med omfattande översikt och detaljerade kontroller via en konsol

Akamai Technologies, Inc. (NASDAQ: AKAM), molnföretaget som möjliggör och skyddar livet online, lanserade i dag Akamai Guardicore Platform för att hjälpa företag uppnå sina mål för nolltillit. Akamai Guardicore Platform är den första säkerhetsplattformen som kombinerar branschledande nolltillit i nätverk och mikrosegmentering för att hjälpa säkerhetsteam stoppa ransomware-attacker, uppfylla efterlevnadskrav och skydda sin hybridarbetsstyrka och molninfrastruktur.

Ransomware-grupper har blivit mer aggressiva i sina utpressningsmetoder och med att utnyttja säkerhetssårbarheter. De har utvecklat taktik och teknik i en takt som fördefinierade säkerhetsverktyg inte kan hålla jämna steg med. Faktum är att enligt en Akamai-rapport ledde det omfattande missbruket av sårbarheter under dag noll och dag ett till att antalet offer ökade med 143 procent vid en jämförelse mellan första kvartalet 2022 och första kvartalet 2023.
 

”Säkerhetsteamen är mer pressade än någonsin när de står inför ransomware-hot och måste hantera strikta efterlevnadsstandarder, samtidigt som de försöker konsolidera leverantörer och hantera budgetar”, säger Pavel Gurvich, Senior Vice President och General Manager för Enterprise Security på Akamai. ”När företag inför nolltillit vill de ha enklare gränssnitt med omfattande översikt och detaljerade kontroller för alla tillgångs- och åtkomstpolicyer. Säkerhetsansvariga kan driftsätta Akamai Guardicore Platform som en enda konsol för att konsolidera agenter och implementera nolltillit-policyer för olika infrastrukturer.”

Akamai Guardicore Platform möjliggör nolltillit på ett enkelt och effektivt sätt genom en fullständigt integrerad kombination av mikrosegmentering, nolltillit i nätverket, flerfaktorautentisering, DNS-brandvägg och hotjägare. Dessutom har mikrosegmenteringskomponenten fått en mängd förbättringar med målet att effektivisera arbetsflöden och förbättra säkerhetsbeteendet. Bland dessa finns flerfaktorssegmentering som identifierar autentiseringskontroller som del av mikrosegmenteringsregler, grundläggande policy som möjliggör snabb implementation av analyserade policyer och policyer som är baserade på rekommenderade metoder och integrering av arbetsplatser för delegering med omfattning.

Fördelarna med Akamai Guardicore Platform är bland annat:

  • Förstklassiga lösningar fungerar bättre tillsammans

För första gången någonsin går det att använda branschledande mikrosegmentering och nolltillit i nätverk som enskilda tillgångar eller tillsammans. En enda agent, konsol och leverantör för nolltillit i nätverket innebär att fler företag än någonsin tidigare kan uppnå nolltillit.

  • Omfattande nolltillitstäckning

Tillämpa nolltillit-policyer lokalt och i molnet och skydda arbetskraft som arbetar på distans och på kontoret.

  • Förenad policymotor

Tillämpa policyer för server-till-server-trafik och klient-till-server-åtkomst utan att behöva ändra syntax eller konsoler för det enklaste och mest effektiva sättet att vidta åtgärder för nolltillit.

  • Lätt konsoliderad infrastruktur

En enda agent med maximalt värde där det behövs. Täckning utan agent på alla andra platser. Driftsätt snabbt i hela företaget med minimal påverkan på systemprestanda och minimal stilleståndstid.

  • Omfattande översikt

Administratörer kan visa alla tillgångar och användare som noder och deras kommunikation och åtkomst som kanter i ett diagram. Zooma in och ut för visa information på översiktsnivå eller för att göra mer djupgående analyser. Det gör det mycket enklare skapa en nolltillit-policy för hantering av både server-till-server-trafik och klient-till-server-åtkomst.

  • Modulär flexibilitet

Använd bara de moduler du behöver och lägg till fler egenskaper när du behöver. Till exempel mikrosegmentering, nolltillit i nätverk, DNS-brandvägg med flera.

Använd AI för nolltillit

Akamai Guardicore Platform använder AI för att förenkla användarupplevelsen, bedömningen av säkerhetssårbarheter, efterlevnaden och incidentåtgärder.

Egenskaper och fördelar:

  • AI-assistent

Akamai Guardicore Platform introducerar AI för att göra det möjligt för säkerhetsansvariga att använda mänskligt språk för att ställa frågor om sitt nätverk i stället för att gå igenom loggar manuellt, vilket gör det mycket snabbare att vidta åtgärder för en mängd olika användningsfall, som efterlevnadsomfattning och incidentåtgärder.

  • AI-etikettering

Nätverksetiketter har varit svåra att hantera och har krävt mycket manuellt tidskrävande arbete. Akamai Guardicore Platform använder AI för att förenkla processen, undersöka hur tillgångar beter sig och föreslå etiketter. Dessa etikettförslag inkluderar tillförlitlighetsbetyg och förklaringar till varför de har valts.

Läs mer om Akamai Guardicore Platform och hur företag kan uppnå sina nolltillit-mål. Delta i vårt webinar, 23 maj kl. 17 (CET) för att utforska hur du effektiviserar användningen av nolltillit och förbättrar säkerheten i din hybridinfrastruktur.

Om Akamai

Akamai möjliggör och skyddar livet online. Ledande företag över hela världen väljer Akamai för att bygga, leverera och skydda sina digitala upplevelser, och hjälper miljarder människor att leva, arbeta och spela varje dag. Akamai Connected Cloud, en storskaligt distribuerad edge- och molnplattform, tar appar och gränssnitt närmare användarna och håller hoten längre bort. Läs mer om Akamais lösningar för molnbaserad databehandling, säkerhet och leverans av innehåll på akamai.com och akamai.com/blog eller följ Akamai Technologies på X (före detta Twitter) och LinkedIn.

Mediekontakt
Akamai PR, AkamaiPR@akamai.com
Sten Haage, sten@strandberghaage.se, +4670 995 52 75
Felicia Lindqvist, felicia.lindqvist@strandberghaage.se, +4673 563 21 29

Investor Relations
invrel@akamai.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.