Connect with us

Marknadsnyheter

Ny studie: Svårigheter att se samband mellan aktiviteter och välbefinnande

Published

on

Trots att människor är överens om hur viktigt aktiviteter är för att öka välbefinnandet så har de begränsad förmåga att förstå relationen mellan deras aktiviteter och välbefinnandet. Ökad kunskap kan leda till nya insikter om hur individer kan se samband mellan vilka aktiviteter som höjer eller sänker deras mående. Det visar en ny studie vid Lunds universitet som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

Aktiviteter och subjektivt välbefinnande (SWB) har visat sig ha ett nära samband med varandra. Ingen forskning har dock hittills visat om individer förstår hur deras vardagliga aktiviteter hänger samman med deras SWB. Dessutom har bedömningen av aktiviteter begränsats till fördefinierade typer av aktiviteter och/eller slutna frågor.

I studien fick deltagarna självrapportera om sina vardagsaktiviteter med öppna svar. Dessa analyserades kvantitativt med modern artificiell intelligens (Natural Language Processing), ett nytt angreppssätt i studier mellan vardagsaktiviteter och subjektivt välbefinnande. Totalt gjordes två studier med 300 deltagare per studie.

– Vi ville undersöka om folk förstod länken mellan deras vardagsaktiviteter och deras välbefinnande genom att låta dem beskriva sina vardagsaktiviteter som de tror relaterar till deras välbefinnande och med detta förutse deltagarnas faktiska välbefinnande, säger August Nilsson, examinerad masterstudent på institutionen för psykologi som skrivit artikeln tillsammans med studentkollegan Erik Hellryd och handledande forskare Oscar Kjell.

Stor enighet om bra aktiviteter

I studien ville forskarna också undersöka vilka aktiviteter som relaterar till högt och lågt välbefinnande, dels för att det är intressant i sig men också för att kunna avgöra i vilken grad individer delar förståelse om hur aktiviteter påverkar deras välbefinnande (om individer inte delar förståelse så hade det varit teoretiskt svårt att förutse välbefinnande utifrån aktiviteterna som individerna anser relaterar till deras välbefinnande).

Enigheten var i det närmaste total bland de tillfrågande när de skulle beskriva aktiviteter som är bra för välbefinnandet. Ord som beskrev aktiviteter som ökade välbefinnandet relaterar till fysiskt och kognitivt aktiva aktiviteter och sociala aktiviteter (”fotboll”, ”meditation”, ”vänner”), medan ord som beskrev aktiviteter som minskade välbefinnandet främst var aktivitetsegenskaper som relaterade till obalans (”för”, ”mycket”, ”tillräckligt”). 

Studien visar att: 

  1. Individer delar en förståelse kring vilka vardagsaktiviteter som ökar och sänker deras välbefinnande.
  2. Individer kan beskriva relationen mellan deras aktiviteter och deras välbefinnande till viss del, men inte så bra som förväntat. 
  3. Individer delar förståelse om att sociala, och fysiskt och kognitivt aktiva aktiviteter ökar deras välbefinnande.
  4. Individer delar förståelse om att vanliga aktiviteter som görs obalanserat (som exempelvis att ”äta för mycket”) sänker deras välbefinnande. Men få aktiviteter i sig sänker välbefinnandet överlag. 

– Människor kan alltså koppla sina aktiviteter till sitt välbefinnande, men inte så starkt som vi hade trott med tanke på att individer är överens om vilka aktiviteter som höjer och sänker ens välbefinnande. Obalans verkar vara oerhört centralt för aktiviteter som är dåliga för välbefinnandet och inte aktiviteterna i sig, säger August Nilsson.

Studien kan vara ett steg mot att förstå hur individer generellt ska kunna bli bättre på att förstå innebörden av deras aktiviteter för deras välbefinnande. Dessutom så kan det hjälpa individer att förstå vilka aktiviteter som ökar eller sänker deras välbefinnande.  

Artikeln i PLOS ONE

Fotnot: Studien gjordes ursprungligen som en del av ett kandidatarbete under utbildningen av August Nilsson och Erik Hellryd. August Nilsson fortsatte arbetet under sina masterstudier med hjälp av Oscar Kjell.

För mer information, kontakta: august.nilsson@psy.lu.se

 

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 46 000 studenter och över 8 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Continue Reading

Marknadsnyheter

Information årsstämma 2024

Published

on

By

Årsstämman i Dala Energi AB (publ) för verksamhetsåret 2023 hålls den 24 maj 2024 i Rättvik. Totalt är 871 aktieägare, ombud, biträden och gäster anmälda till årsstämman.

Program för årsstämman

15:00              Registrering öppnar
15:45              Registrering stänger
16:00              Välkommen med Inledning
16:10               Stämmans öppnande
17:15               Stämmans avslutande
17:20              Information från den oberoende budkommittén
17:30              Möjlighet att ställa allmänna frågor
17:40              Paus
18:00              Middag med underhållning av Lucianoz

Information från den oberoende budkommittén
I samband med årsstämman informerar den oberoende budkommittén om sitt arbete fram till årsstämman. Informationen är publicerad på bolagets hemsida samt bilagd till pressmeddelandet.

Ägarnas förväntningar 2025
Vid ägarmöte den 5 april 2024 diskuterades ett tillägg i direktivet ägarnas förväntningar, där ägarnas intentioner kompletteras med att bolaget vid strukturutveckling skall pröva värdeskapande exitalternativ för ägare med kortare ägarhorisont. Styrelsen har behandlat frågan efter ägarmötet och beslutat att göra tillägget i direktivet och presentera tillägget i ägarnas förväntningar på årsstämman. Uppdaterat direktivet ägarnas förväntningar är publicerad på bolagets hemsida samt bilagd till pressmeddelandet.

Länk till information från den oberoende budkommittén

Länk till ägarnas förväntningar 2025

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA

BENGT ÖSTLING, VD
Mail: bengt.ostling@dalaenergi.se
Telefon: 0247-738 02

Dala Energi erbjuder lösningar inom energi och digital kommunikation som hjälper människor och företag att leva och utvecklas i vår bygd på ett enkelt, effektivt och hållbart sätt. Vårt fokus ligger på att leverera en kundupplevelse som är lite mer och genom att satsa vidare på våra fokusområden Affär-Kund-Medarbetare-Hållbarhet och Ekonomi hoppas vi att vi når vår vision: Tillsammans för bygdens bästa investering. Dala Energi-koncernen omsätter ca 350 Mkr och har ca 34 000 kunder. Tillsammans är vi ca 80 medarbetare och finns idag med verksamhet i Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter. Ett ägande i Dala Energi är ett ägande i en lokal drivkraft med syfte att ge ekonomisk avkastning, en sund samhällsutveckling och en hållbar miljö. Mer 5 000 privata aktieägare och tre kommuner; Leksand, Rättvik och Gagnef gör detta möjligt. Dala Energi AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Redeye AB är Dala Energis Certified Adviser.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sinch upprättar MTN-program om 6 miljarder SEK

Published

on

By

Stockholm, Sverige – 23 maj 2024 – Sinch AB (publ) har upprättat ett MTN-program för upplåning på kapitalmarknaden med ett rambelopp om 6 miljarder SEK. I samband med detta har Sinch upprättat ett grundprospekt som har godkänts och registrerats av Finansinspektionen.

Inom ramen för programmet har Sinch AB möjlighet att emittera medelfristiga obligationer (”medium term notes”) på kapitalmarknaden till ett totalt värde upp till 6 miljarder SEK, i svenska kronor eller euro. MTN-programmet är ett komplement till Sinchs befintliga finansieringsalternativ och möjliggör en ökad diversifiering med flera finansieringskällor och löptider.

För prospekt, se investors.sinch.com

För mer information, vänligen kontakta
Ola Elmeland
Investor Relations Director
Mobile: +46 721 43 34 59
E-mail: investors@sinch.com

Om Sinch
Sinch förändrar hur världen kommunicerar. Mer än 150 000 företag – inklusive många av världens största teknikföretag – förlitar sig på Sinchs Customer Communications Cloud för att förbättra kundupplevelsen genom meddelandetjänster, röst och e-post. Sinch har varit lönsamt och snabbväxande sedan det grundades 2008. Det har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige, och aktien handlas på NASDAQ Stockholm: XSTO:SINCH. Besök oss på sinch.com.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Footway Groups årsstämmokommuniké 2024

Published

on

By

Footway Group AB har idag den 23 maj 2024 hållit årsstämma. Årsstämman beslutade i enlighet med samtliga förslag som styrelse och valberedning lagt fram.

Resultatdisposition 
Bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen disponeras i enlighet med styrelsens förslag i förvaltningsberättelsen till årsredovisningen för räkenskapsåret 2023. Samtliga medel som står till årsstämmans förfogande ska överföras i ny räkning.

Styrelse
Stämman godkände valberedningens förslag om omval av styrelseledamöterna Christina Tillman, Daniel Mühlbach, Johan Englund, Klas Bonde och Tore Tolke. Styrelseledamot Jakob Mörndal har avböjt omval. Till ny styrelseledamot valdes David Holender. Johan Englund omvaldes till styrelsens ordförande.

Presentation av nyvald ordinarie styrelseledamot David Holender: Utbildning och professionell erfarenhet: Civilekonom, Lunds Universitet. Medgrundare och VD för Vaimo Group sedan 2008. Erfaren entreprenör inom tech- och byråvärlden riktat mot framförallt e-handel och digitala plattformar. David Holender har under sin tid som VD på Vaimo skalat bolaget från startup till en internationell bolagsgrupp verksamt i Europa, Nordamerika, Afrika samt Asien med hjälp av organisk tillväxt samt förvärv. David har lång erfarenhet av bolagsbyggande, bolagsstyrning organisationsutveckling, B2B-affären samt kommersialisering av teknik. Övriga pågående uppdrag: Styrelseledamot i Vaimo AB, inklusive dotterbolag.

Revisor
Stämman godkände valberedningens förslag avseende nyval av Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB (“PwC”) som revisor för tiden intill slutet av nästa årsstämma. PwC har meddelat att Tobias Stråhle ska vara huvudansvarig för revisionen.

Arvode
Stämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag att styrelsearvode om 320 000 kronor ska utgå till styrelsens ordförande, övriga ledamöter erhåller 160 000 kronor. Till revisionsutskottets ordförande ska ett arvode om 60 000 kronor utgå och till ledamot av revisionsutskottet 40 000 kronor. Till ersättningsutskottets ordförande ska ett arvode om 20 000 kronor utgå och till ledamot av ersättningsutskottet 10 000 kronor. Arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning i enlighet med sedvanliga debiteringsnormer.

Beslut om uppdaterade riktlinjer för valberedningen
Stämman godkände valberedningens förslag om att uppdatera valberedningens riktlinjer så att valberedningen ska bestå av tre ledamöter istället för fyra.

Beslut om emissionsbemyndigande för styrelsen
Stämman godkände styrelsens förslag om att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen, under tiden fram till nästkommande årsstämma besluta om nyemission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Antalet aktier som emitteras med stöd av bemyndigandet får motsvara en ökning av aktiekapitalet om högst tjugo (20) procent baserat på det sammanlagda aktiekapitalet i bolaget vid tidpunkten för årsstämman 2024.

För ytterligare information:

Daniel Mühlbach, VD
Email: daniel.muhlbach@footway.com
Mobil: 073-533 65 45

Susanne Cederström
Email: ir@footway.com
Mobil: 073-526 60 98

Om Footway Group
Verksamheten bedrivs genom butikerna sportamore.com, thesolestory.com, heppo.com, caliroots.com, belapadel.com, racketnow.com, brandosa.com, runforest.com, footway.com, grandshoes.com, netlens.com och stayhard.com. Footway Group äger plattformen där samtliga 12 butiker delar på en gemensam infrastruktur. Syftet är att nyttja stordriftsfördelar i lager, kundsupport, logistik mm för att låta små och medelstora butiker konkurrera på en internationell marknad med stora aktörer. Plattformen servar idag 24 marknader. Footway Groups aktier är listade på Nasdaq First North Growth Market med kortnamn FOOT B och FOOT PREF. Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ) och nås på 073-856 42 65 eller via email certifiedadviser@carnegie.se. Mer information om bolaget finns på footwayplus.com/investors

Informationen lämnades genom VDs försorg, för offentliggörande den 23 maj 15:00 CEST.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.