Marknadsnyheter
Ny teknik och innovativ “Sillenbergare” av sill och åkerböna gör att mer svensk fisk landar på tallriken


Efter ett flerårigt forsknings-, utvecklings- och förädlingsarbete ser nu en ny, unik och innovativ produkt dagens ljus. ”Sillenbergaren” blandar mat från havet som annars skulle gå till foder med den näringsrika baljväxten åkerböna. Och nu blir Middagsfrids och Urban Delis kunder först att testa den smakfulla och näringsrika biffen, som till smaken påminner om stekt strömming. Bakom metoden för råvaran finns Chalmers tekniska högskola och sillproducenten Sweden Pelagic, därefter har Axfoundation, Middagsfrid och Urban Deli vidareutvecklat den nya produkten.
Minskande fiskbestånd och överfiske medför ökade behov av att använda fisk på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Bara runt 15 procent av fiskfångsten i Sverige når tallriken, resten används till foder eller biogas, då vi nästan bara konsumerar renskuren fiskfilé. Med tanke på att hela fisken har fina kvalitéer som livsmedel, inklusive köttet mellan sillens ben, är detta ett onödigt slöseri med resurser.
Det här har Chalmers tekniska högskola och den bohuslänska sillproducenten Sweden Pelagic haft som grund när de under flera år samarbetat i forskningsprojekt för att konvertera sillens restråvaror till livsmedel. Genom att sortera ut ryggbenen – där sillens innerfilé sitter kvar – från huvud, inälvor och stjärtfenor innan de blandas i en uppsamlingstank får man fram en perfekt råvara för fiskfärs.
Sill innehåller en hög halt omättade fettsyror och järninnehållande hemoglobin. Även om detta är viktiga näringsämnen bidrar de också till att sillköttet lätt härsknar. Det ger både ett smakmässigt bortfall och ett bortfall av den fina rosa färgen hos sillen. Dessutom minskar mängden värdefulla omega-3-fettsyror och vitaminer.
Genom en helt ny teknik som Chalmers utvecklat – ett bad i en antioxidantlösning som innehåller rosmarinextrakt – stabiliseras det fina sillköttet på ryggbenen mot härskning, och det kan sedan separeras från benen av Sweden Pelagic, till en smak- och omega 3-rik sillfärs. Den del av sillen som tidigare exporterats för foderproduktion har nu i stället förädlats till livsmedel.
Den här sillfärsen har Axfoundation arbetat vidare med, och tillsammans med kockar på Middagsfrid och Urban Deli utvecklat till en ny maträtt, där sillfärsen blandas med lika stor del åkerböna, en baljväxt med låg miljöpåverkan. Därmed kombineras två nyttiga och hållbara livsmedel där man maximerar tillvaratagandet på råvaran till en helt ny produkt.
– Det är hög tid att alla led, från fiskare till konsument, tar ett större anatomiskt ansvar. Vi måste helt enkelt ta hand om hela råvaran. Så det är verkligen jätteroligt att ännu en god, näringsrik och resurssmart produkt nu når konsument. Vår förhoppning är att skala upp till en ännu bredare målgrupp och vi är övertygade om att det finns stor potential även i offentliga måltider, säger Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.
– Att skapa Sillenbergaren har inneburit samarbete över gränser både mellan Axfoundations innovationsteam på Torsåker gård, kockar, forskare och produktutvecklare inom Axfoodkoncernen för att skapa något kul, innovativt och framför allt läckert med en fantastisk och folkkär råvara som annars hade gått till spillo, säger Oskar Karlsson, kulinarisk ledare Middagsfrid.
I smak påminner Sillenbergaren om stekt strömming och i struktur om Wallenbergare. I tester som genomförts av ett 50-tal familjer i Middagsfrids testpanel har resultaten varit positiva. Den överväldigande majoriteten har uppskattat Sillenbergaren och skulle gärna välja den till sin matkasse.
Med det positiva gensvaret från Middagsfrids testfamiljer har nu Urban Deli ytterligare vidareutvecklat produkten. Och nu serveras Sillenbergaren som lunch på Urban Delis restauranger tillsammans med potatismos, brynt smör och lingon. Rätten går också att köpa hem som färdig middagskasse där man lägger sista handen på rätten hemma, och den finns också att beställa hem i Middagsfrids matkassar, vilket är ett steg för att göra produkten tillgänglig för en bredare publik.
– Att vi serverar Sillenbergaren i både restaurang och butiker på Urban Deli är ett steg i att tillgängliggöra och öka medvetenheten kring produkten. Även om de som äter den inte fångar upp hela historien bakom gillar de förhoppningsvis smaken och väljer att köpa den igen. Då har vi lyckats komma ett ministeg framåt. Förhoppningsvis kan produkten få en bredare spridning framåt, och det är då vi gör skillnad på riktigt, säger Maria Ahnlund, köksmästare Urban Deli.
Sillen som används är MSC-märkt, fångad med flyttrål i Nordsjön av svenska fiskeflottan, och färsen framställs vid Sweden Pelagics anläggning i Bohuslän. Åkerbönan odlas på Öland av Kalmar-Öland Trädgårdsprodukter, och Sillenbergaren framställs av Urban Delis kockar i Stockholm.
–Tekniken som tagits fram ihop med Chalmers ger oss mycket fler möjligheter att utveckla nya, hälsosamma och välsmakande livsmedel. Vi kan få ut 200–300 ton färs från sillens ryggben, och ambitionen är att öka den siffran varje år. Vi ser att intresset finns, både hos livsmedelsindustrin och offentliga måltidsproducenter som till exempel skolkök. Att den nu används på ytterligare ett sätt visar på bredden i hur produkten kan användas, säger Martin Kuhlin, vd för Sweden Pelagic.
Mer information:
Chalmers: Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken
Chalmers: Doppet som låter hela fisken bli värdefull mat
Axfoundation: Den svenska sillen – från fodermjöl till innovativ vardagsmat
För mer information, kontakta:
Magnus Törnblom, presschef Axfood: 070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se
Middagsfrid grundades 2007 och är ett av världens första företag att erbjuda hemleverans av färdigplanerade matkassar. Vår vision är att hjälpa våra kunder att skapa goda vanor genom goda, hälsosamma och inspirerande maträtter. Middagsfrid levererar till stora delar av Sverige och är sedan 2017 en del av Axfoodfamiljen.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke