Connect with us

Marknadsnyheter

Ny teknik och innovativ “Sillenbergare” av sill och åkerböna gör att mer svensk fisk landar på tallriken

Published

on

Efter ett flerårigt forsknings-, utvecklings- och förädlingsarbete ser nu en ny, unik och innovativ produkt dagens ljus. ”Sillenbergaren” blandar mat från havet som annars skulle gå till foder med den näringsrika baljväxten åkerböna. Och nu blir Middagsfrids och Urban Delis kunder först att testa den smakfulla och näringsrika biffen, som till smaken påminner om stekt strömming. Bakom metoden för råvaran finns Chalmers tekniska högskola och sillproducenten Sweden Pelagic, därefter har Axfoundation, Middagsfrid och Urban Deli vidareutvecklat den nya produkten.

Minskande fiskbestånd och överfiske medför ökade behov av att använda fisk på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Bara runt 15 procent av fiskfångsten i Sverige når tallriken, resten används till foder eller biogas, då vi nästan bara konsumerar renskuren fiskfilé. Med tanke på att hela fisken har fina kvalitéer som livsmedel, inklusive köttet mellan sillens ben, är detta ett onödigt slöseri med resurser.

Det här har Chalmers tekniska högskola och den bohuslänska sillproducenten Sweden Pelagic haft som grund när de under flera år samarbetat i forskningsprojekt för att konvertera sillens restråvaror till livsmedel.  Genom att sortera ut ryggbenen – där sillens innerfilé sitter kvar – från huvud, inälvor och stjärtfenor innan de blandas i en uppsamlingstank får man fram en perfekt råvara för fiskfärs.

Sill innehåller en hög halt omättade fettsyror och järninnehållande hemoglobin. Även om detta är viktiga näringsämnen bidrar de också till att sillköttet lätt härsknar. Det ger både ett smakmässigt bortfall och ett bortfall av den fina rosa färgen hos sillen. Dessutom minskar mängden värdefulla omega-3-fettsyror och vitaminer.

Genom en helt ny teknik som Chalmers utvecklat – ett bad i en antioxidantlösning som innehåller rosmarinextrakt – stabiliseras det fina sillköttet på ryggbenen mot härskning, och det kan sedan separeras från benen av Sweden Pelagic, till en smak- och omega 3-rik sillfärs. Den del av sillen som tidigare exporterats för foderproduktion har nu i stället förädlats till livsmedel.

Den här sillfärsen har Axfoundation arbetat vidare med, och tillsammans med kockar på Middagsfrid och Urban Deli utvecklat till en ny maträtt, där sillfärsen blandas med lika stor del åkerböna, en baljväxt med låg miljöpåverkan. Därmed kombineras två nyttiga och hållbara livsmedel där man maximerar tillvaratagandet på råvaran till en helt ny produkt.

– Det är hög tid att alla led, från fiskare till konsument, tar ett större anatomiskt ansvar. Vi måste helt enkelt ta hand om hela råvaran. Så det är verkligen jätteroligt att ännu en god, näringsrik och resurssmart produkt nu når konsument. Vår förhoppning är att skala upp till en ännu bredare målgrupp och vi är övertygade om att det finns stor potential även i offentliga måltider, säger Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.

– Att skapa Sillenbergaren har inneburit samarbete över gränser både mellan Axfoundations innovationsteam på Torsåker gård, kockar, forskare och produktutvecklare inom Axfoodkoncernen för att skapa något kul, innovativt och framför allt läckert med en fantastisk och folkkär råvara som annars hade gått till spillo, säger Oskar Karlsson, kulinarisk ledare Middagsfrid.

I smak påminner Sillenbergaren om stekt strömming och i struktur om Wallenbergare. I tester som genomförts av ett 50-tal familjer i Middagsfrids testpanel har resultaten varit positiva. Den överväldigande majoriteten har uppskattat Sillenbergaren och skulle gärna välja den till sin matkasse.

Med det positiva gensvaret från Middagsfrids testfamiljer har nu Urban Deli ytterligare vidareutvecklat produkten. Och nu serveras Sillenbergaren som lunch på Urban Delis restauranger tillsammans med potatismos, brynt smör och lingon. Rätten går också att köpa hem som färdig middagskasse där man lägger sista handen på rätten hemma, och den finns också att beställa hem i Middagsfrids matkassar, vilket är ett steg för att göra produkten tillgänglig för en bredare publik.

– Att vi serverar Sillenbergaren i både restaurang och butiker på Urban Deli är ett steg i att tillgängliggöra och öka medvetenheten kring produkten. Även om de som äter den inte fångar upp hela historien bakom gillar de förhoppningsvis smaken och väljer att köpa den igen. Då har vi lyckats komma ett ministeg framåt. Förhoppningsvis kan produkten få en bredare spridning framåt, och det är då vi gör skillnad på riktigt, säger Maria Ahnlund, köksmästare Urban Deli.

Sillen som används är MSC-märkt, fångad med flyttrål i Nordsjön av svenska fiskeflottan, och färsen framställs vid Sweden Pelagics anläggning i Bohuslän. Åkerbönan odlas på Öland av Kalmar-Öland Trädgårdsprodukter, och Sillenbergaren framställs av Urban Delis kockar i Stockholm.

–Tekniken som tagits fram ihop med Chalmers ger oss mycket fler möjligheter att utveckla nya, hälsosamma och välsmakande livsmedel. Vi kan få ut 200–300 ton färs från sillens ryggben, och ambitionen är att öka den siffran varje år. Vi ser att intresset finns, både hos livsmedelsindustrin och offentliga måltidsproducenter som till exempel skolkök. Att den nu används på ytterligare ett sätt visar på bredden i hur produkten kan användas, säger Martin Kuhlin, vd för Sweden Pelagic.

Mer information:
Chalmers: Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken
Chalmers: Doppet som låter hela fisken bli värdefull mat
Axfoundation: Den svenska sillen – från fodermjöl till innovativ vardagsmat

 

För mer information, kontakta:
Magnus Törnblom, presschef Axfood: 070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se  

Middagsfrid grundades 2007 och är ett av världens första företag att erbjuda hemleverans av färdigplanerade matkassar. Vår vision är att hjälpa våra kunder att skapa goda vanor genom goda, hälsosamma och inspirerande maträtter. Middagsfrid levererar till stora delar av Sverige och är sedan 2017 en del av Axfoodfamiljen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svefa stärker transaktionsrådgivning och utser Sissel Andersson till affärschef Stockholm

Published

on

By

Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och stärker sitt transaktionsrådgivningserbjudande genom att utse Sissel Andersson till affärschef Stockholm. Samtidigt får Erik Norrman, idag affärschef Väst, utökat ansvar och blir affärschef för både Syd och Väst.

Svefa har, med sin unika position i gränslandet mellan den offentliga och privata sektorn, utvecklat ett unikt erbjudande inom transaktionsrådgivning. Förändringarna är en del i Svefas strategiska tillväxtplan och en förutsättning för fortsatt expansion.

Sissel Andersson, idag projektledare inom Svefas transaktionsteam får utökat ansvarsområde som affärschef för Stockholm. Erik Norrman, idag affärschef i Väst ges utökat ansvar för såväl Syd som Väst

”Under 2023 har vi stärkt vår ställning som strategisk transaktionsrådgivare med god affärskraft och marknadskännedom. Genom att bredda Eriks och Sissels ansvar ser vi ökad förmåga att tillvarata nya möjligheter i marknaden samt för fler att få ta del av ett inspirerande ledarskap” säger Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning. 

För mer information och kommentarer

Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning,
tel: 010-603 87 38 stefan.timan@svefa.se

Johan Hopstadius, press och marknad, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Svefa erbjuder spetskompetens och kvalificerad rådgivning inom värdering & analys, samhällsbyggnad & fastighetsutveckling, strategisk & operativ förvaltningsrådgivning, strategiskt affärsstöd samt transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi över 250 medarbetare fördelade på kontor från Malmö i söder till Luleå i norr. Svefa Partnergruppen som består av Svefa, Värderingsdata och Set Up omsätter årligen drygt 450 MSEK. Bland våra uppdragsgivare finns allt från stora fastighets- och energibolag, investerare, byggbolag, banker, myndigheter och kommuner till mindre lokala fastighetsaktörer som alla uppskattar vår kombination av fastighetskompetens och affärsintelligens.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

SBB etablerar joint venture-bolag för samhällsfastigheter tillsammans med Castlelake vilket tillför likvid till SBB om cirka 5,2 miljarder kronor

Published

on

By

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”) har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, SBB Infrastructure AB[1] (”SBB Infrastucture”), tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake, LP (”Castlelake”). I samband med etableringen av joint venture-bolaget har SBB Infrastructure ingått ett låneavtal med Castlelake, med stöd från Atlas SP Partners (“Atlas”), om cirka 5,2 miljarder kronor[2]. SBB Infrastructure kommer använda en del av lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB samt en del för att refinansiera skulder till SBB (”Transaktionen”).

SBB Infrastructure förvärvar fastigheterna till marknadsvärdet per 31 december 2023 som uppgick till 5,7 miljarder kronor. SBB Infrastructure kommer att som ytterligare säkerhet för lånet erhålla säkerheter från SBB i form av fastigheter värderade till 3,7 miljarder kronor, vilket gör att den totala säkerhetsmassan för lånet uppgår till 9,4 miljarder kronor. Portföljen av samhällsfastigheter kommer drivas och förvaltas av SBB Infrastructure genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från Transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulder.

”Transaktionen bekräftar det starka värdet i SBB:s samhällsportfölj som utmärker sig genom en växande efterfrågan, inflationssäkrade kassaflöden och liten risk för hyresbortfall. Likviditeten ger möjlighet till att refinansiera skulder och att genomföra strategiska åtgärder för att maximera bolagets värde över tid. Vi ser fram emot samarbetet med Castlelake”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor. Transaktionen är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av Transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i mars 2024.

J.P. Morgan, Vinge, Wistrand och Waselius Wist rådgav SBB, DLA och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav Atlas.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Lindahl, Finansdirektör, ir@sbbnorden.se eller press@sbbnorden.se

Denna information utgör insiderinformation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 februari 2024 kl. 15:15 CET.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) är Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Bolagets strategi är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter i Norden och hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige samt att bedriva ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Genom SBBs stora samhällsengagemang finner kommuner och andra intressenter en långsiktig samarbetspartner i bolaget. Bolagets B-aktie (symbol SBB B) och D-aktie (symbol SBB D) handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se.

[1] För närvarande SBB Elderly Care Properties AB, org. nr. 559448-7125, under namnändring till SBB Infrastructure AB.

[2] EURIBOR utgör basränta för EUR-delen av lånet, motsvarande 217 miljoner EUR, och STIBOR utgör basränta för SEK-delen av lånet, motsvarande 2 745 miljoner SEK. Räntesatsen för lånet uppgår till EURIBOR/STIBOR + 500bps.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm Stadsteater erbjuder syntolkning

Published

on

By

I ett nytt samarbete kommer föreningen Syntolkning Nu i Sverige, tillsammans med Stockholm Stadsteater erbjuda livesyntolkning till några utvalda produktioner.

Den 11 maj kommer ”En midsommarnattsdröm” erbjudas med livesyntolkning. Det är en mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten.

En månad senare, den 8 juni, får man som se en av de sista föreställningarna av ”Matilda-The musical” livesyntolkad. Ett musikaliskt och fantasifullt äventyr om den begåvade flickan Matilda Wormwood som tar ställning mot en orättvis och kall vuxenvärld. 

I oktober kommer den stora musikalen ”Company” att livesyntolkas. Det är en av världens mest älskade musikaler som kommer till Stockholm stadsteater. I Company följer vi Bobbies sökande efter kärlek och mening, omgiven av vänner i parrelationer och mitt i den pulserande storstaden.

Platser till samtliga syntolkningar är placerade långt fram och ledsagare medföljer utan kostnad. Man bör boka platser nu, för att försäkra sig om att få ta del av syntolkningarna. Bokas via länkarna till vår hemsida eller via e-post, boka@syntolkning.nu

Kontakt:
Peter Lilliecrona, verksamhetsledare i Syntolkning Nu i Sverige, 0730-345112, peter@syntolkning.nu 

Om syntolkning: 

Syntolkningen är ett icke subventionerat hjälpmedel, främst för personer med synnedsättning. Förmedlas från en syntolk, som beskriver det som syns. Livesyntolkning kan ske trådlöst i en lokal eller utomhus. Syntolkning kan ske enskilt, men oftast till grupp och då även på flera olika språk samtidigt. Syntolkning skall inte förväxlas med teckenspråkstolkning, eller referat.
Livesyntolkning av evenemang sker lika bra både utomhus som inomhus. Ibland sker det i stora teatersalonger eller arenor liksom i små intima teaterlokaler. Någon gång kan det ske på en utomhusteater liksom utomhus på stora ytor i en park eller nöjesfält. Syntolkning sker alltid med respekt för scenen, evenemanget och för publiken, både de som tar del av syntolkningen liksom de som inte gör det. Syntolkningen finns där utan att märkas, då den sänds trådlöst, från digitala sändare till mottagare hos berörda. 
Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU. Läs mer om syntolkning på Wikipedia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.