Marknadsnyheter
Ny typ av solceller testas i rymden


Fysikforskare vid Lunds universitet lyckades nyligen bygga små solslukande antenner – nanotrådar – med tre olika material som bättre matchar solspektrat jämfört med dagens kiselsolceller. Eftersom nanotrådarna är lätta och kräver lite material per ytenhet ska de nu testinstalleras på satelliter, vilka drivs av solceller och där verkningsgrad i kombination med låg vikt är A och O. För några dagar sedan skickades de ut i rymden.
En grupp nanoteknikforskare vid Lunds universitet som sysslar med solceller gjorde förra året ett genombrott: De lyckades med bedriften att bygga fotovoltaiska nanotrådar med tre olika bandgap. Vilket med andra ord betyder att en och samma nanotråd består av tre olika ämnen som reagerar på olika delar av solljuset. Resultaten har publicerats i Materials Today Energy och därpå mer ingående i Nano research.
– Den stora utmaningen var att få strömmen att föras vidare mellan materialen. Det tog mer än tio år men gick till slut, säger Magnus Borgström, professor i fasta tillståndets fysik som skrivit artiklarna tillsammans med sin dåvarande doktorand Lukas Hrachowina.
Det finns ett tiotal forskargrupper i världen som aktivt sysslar med nanotrådssolceller.
– Utmaningen har varit att kombinera olika bandgap i solcellerna och nu är den dörren alltså äntligen öppnad, säger Magnus Borgström.
Inte bara kisel framöver
Solceller med olika bandgap, så kallade tandemsolceller, finns än så länge framförallt på satelliter och forskas febrilt på. Målet är att därigenom få upp verkningsgraden rejält, från dagens kommersiella kiselsolceller kring 20 procent till kanske det dubbla.
– Kiselselsolcellerna har snart nått sin maxgräns i verkningsgrad. Därför vill man nu utveckla tandemsolcellerna istället. De varianter som finns på satelliter är för dyra för att sätta på taken, säger Magnus Borgström.
Den vanligaste sättet att bygga tandemsolceller är att odla olika halvledande material ovanpå varandra och som kan absorbera olika delar av solens spektrum. Tandemsolceller med kisel som bas är ett hett fält och för detta odlas tunna, halvgenomskinliga, skikt av andra ljusinfångande material ovanpå kislet.
Bygger på höjden istället
Forskarna i Lund gör på ett lite annat sätt: de har utvecklat en metod där de bygger extremt tunna stavar av halvledande ämnen på ett substrat. Fördelen blir lite material per ytenhet vilket kan sänka tillverkningskostnaderna och bli ett mer hållbart alternativ.
De nanometertjocka pinnarna består av tre material som innehåller olika mängder Indium, arsenik, gallium och fosfor. I labbet har forskarna hittills nått en verkningsgrad på 16,7 procent. Kollegan Yang Chen har visat att nanotrådssolcellerna har potential att nå 47 procents verkningsgrad med nuvarande struktur. För att nå ännu högre verkningsgrad behövs ännu fler bandgap.
Tålig spikmatta klarar farlig strålning
I nästa steg kommer han och hans kollegor att optimera trippeldioderna genom att förbättra de så kallade tunnelövergångarna som sammanbinder de olika material i strukturen samt försöka minska effekten av nanotrådarnas yta som blir väldigt viktig på nanoskalan. För detta beviljades han nyligen projektmedel från Knut och Alice Wallenbergs stiftelses satsning på hållbara material, WISE.
Utöver deras förstärkta ljusabsorption utmärks nanotrådssolcellerna av att vara tåliga och kan till exempel klara den farliga strålning som finns i rymden bättre än motsvarande tandemsolceller som är byggda som filmer.
– En platta med nanotrådar kan liknas vid en mycket gles spikmatta. Skulle det komma några aggressiva protoner, vilket händer då och då, landar de sannolikhet emellan trådarna och skulle de råka slår ut några gör trådar det inte så mycket. Skadorna kan bli värre om de landar på en vanlig tunnfilm.
Testas i rymden under våren
Dessa fördelar gör att nanotrådssolcellerna nyligen monterades på en forskningssatellit som andra veckan i januari skickades ut i rymden av forskarnas samarbetspartner vid California Institute of Technology, Caltech, i USA.
– Mycket av vår digitala kommunikation styrs av satelliter, vilka i sin tur drivs av solceller. Satelliter förmedlar GPS, tv-sändningar, datatrafik, mobilsamtal och väder.
Satelliten kommer vara ute under våren, och resultat väntas komma löpande.
På sikt tror Magnus Borgström att tandemsolceller också komma hamna på jorden. Fast solceller helt utan kisel kommer, åtminstone i inledningsvis, först appliceras i nischapplikationer som till exempelvis kläder, fönster och inredning, tror han.
För mer information, kontakta Magnus Borgström, professor Fasta tillståndets fysik Lunds universitet -, tel +46 46 222 14 94 e-post [email protected]
Artiklar
“Realization of axially defined GaInP/InP/InAsP triple-junction photovoltaic nanowires for high-performance solar cells” was published by Lukas Hrachowina, Yang Chen, Enrique Barrigón, Reine Wallenberg, and Magnus T. Borgström in Materials Today Energy: https://doi.org/10.1016/j.mtener.2022.101050
“Development and characterization of photovoltaic tandem-junction nanowires using electron-beam-induced current measurements” was published by Lukas Hrachowina, Enrique Barrigón, and Magnus T. Borgström in Nano Research: https://doi.org/10.1007/s12274-022-4469-1
För mer information, kontakta Magnus Borgström, professor Fasta tillståndets fysik Lunds universitet -, tel +46 46 222 14 94 e-post [email protected] https://portal.research.lu.se/en/persons/magnus-borgstr%C3%B6m
Marknadsnyheter
Reklam som skapat effekt – här är vinnarna i 100-wattaren 2022


Under torsdagen den 2 februari korades vinnarna i 100-wattaren 2022 vid en festfylld kväll i Stockholms stadshus. Kvällen leddes av Gry Forssell och bjöd på härlig underhållning av Molly Hammar, galamiddag och hyllning av kommunikation som skapat effekt. Mest prisade annonsör blev McDonald’s tätt följd av Barncancerfonden och IKEA. Byrån som kammade hem flest watt var NORD DDB Stockholm följd av Åkestam Holst NoA och Garbergs.
100-wattaren arrangeras av Sveriges Annonsörer och belönar kommunikation som gett bevisad effekt. De nominerade bidragen bidrar dessutom till att höja kompetensen i branschen genom att vara goda exempel på hur kommunikation kan mätas och utvärderas i relation till hur den skapar kommersiell nytta.
Totalt delades 29 priser ut i valörerna 100-, 75- och 50-watt.
Annonsörer med flest watt:
200-watt, McDonald’s
175-watt, Barncancerfonden
175-watt, IKEA/IKEA B2B
Byråer med flest watt:
625-watt, NORD DDB Stockholm
275-watt, Åkestam Holst NoA
250-watt, Garbergs
Här är alla vinnare i 100-wattaren 2022
Employer Branding & Rekrytering
100-watt, The 3D printed meatballs, IKEA, INGO
75-watt, Ett land värt att försvara, Försvarsmakten, NORD DDB Stockholm
50-watt, Qamcom Anywhere, Qamcom, CLVL Design
Framsiktigt
100-watt, Gotlands fulaste gräsmatta, Region Gotland, Differ Agency
75-watt, The Golden Number, McDonald’s, NORD DDB Stockholm
50-watt, Skins for charity, Ronald McDonald Barnfond, NORD DDB Stockholm
Företag
100-watt, Seattle’s scariest meeting rooms, Mentimeter, NORD DDB Stockholm
75-watt, Tillsammans hittar vi möjligheter, IKEA B2B, BKRY NoA
50-watt, Transforming Society Together, Sweco, Spotlight
Ideellt & Välgörenhet
100-watt, Bara 403 dagar kvar, Barncancerfonden, Garbergs/Carat
75-watt, Partiblomman, Majblomman, Forsman & Bodenfors
50-watt, Skins for charity, Ronald McDonald Barnfond, NORD DDB Stockholm
Internationellt
100-watt, No Compromises, Polestar, Forsman & Bodenfors
75-watt, Hva enn du vil, Lyko, Åkestam Holst NoA
50-watt, Think Beyond, Vattenfall, NORD DDB Stockholm
Konsument
100-watt, Svensk kyckling som du aldrig sett den förut, Max Burgers, Åkestam Holst NoA
75-watt, Sån är Lidl, Lidl, Garbergs
50-watt, Länge Leve Jorden, Lantmännen, NORD DDB Stockholm
Långsiktigt
100-watt, Pantamera, Returpack/Pantamera, Scream/Granath
75-watt, Barn och cancer hör inte ihop, Barncancerfonden, Garbergs/Carat
50-watt, Stora nog att göra skillnad, McDonald’s, NORD DDB Stockholm
Samhälle & Opinion
100-watt, Stoppa Kattastrofen, Djurskyddet Sverige, New Normal
75-watt, Tankebanor, SVT, KWD Studio
50-watt, Ett land värt att försvara, Försvarsmakten, NORD DDB Stockholm
Strategisk Design
100-watt, Yipin – varumärkesarbete, Yipin, Designkontoret Silver
75-watt, Absolut redesign, The Absolut Company, Brand Union Sthlm
50-watt, Ellen – varumärkesarbete, Ellen, Designkontoret Silver
100-fattaren (i den här kategorin delades endast 100- och 75-watt ut)
100-watt, Livsviktiga Snack, Suicide Zero, Åkestam Holst NoA
75-watt, Öppna dörren för Sveriges unga, McDonald’s, NORD DDB Stockholm
För mer information vänligen kontakta:
Ulrika Strallhofer, Eventansvarig, Sveriges Annonsörer
070-350 22 81, [email protected]
Om 100-wattaren:
100-wattaren är en tävling i mätbara resultat på kommunikationsinsatser. 100-wattaren har arrangerats av Sveriges Annonsörer sedan 1990 och belönar kommunikation som fungerar, det vill säga kommunikation som gett bevisad effekt för uppdragsgivaren. 100-wattaren handlar om kommunikationsinsatser som skapar påvisbart värde genom att påverka målgruppens beteende, och därmed uppdragsgivarens verksamhet, i önskad riktning. De nominerade bidragen bidrar till att höja kompetensen i branschen genom att vara goda exempel på hur kommunikation kan mätas och utvärderas i relation till hur den skapar kommersiell nytta, och de inspirerar andra till att utveckla såväl sin kommunikation som hur denna mäts och utvärderas. Läs mer på 100wattaren.se.
Om Sveriges Annonsörer:
Sveriges Annonsörers medlemsföretag står för drygt hälften av de samlade reklam- och medieinvesteringarna i landet. Som intresseorganisation bidrar vi med att skapa bästa möjliga avkastning på medlemmarnas investeringar i reklam och media, samt får dem att arbeta mer effektivt och ansvarsfullt med sina varumärken. Sveriges Annonsörer har funnits sedan 1924 och är idag världens största annonsörorganisation. Läs gärna mer på sverigesannonsorer.se.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 02.02.2023
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
02.02.2023 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 02.02.2023 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
146 827 |
11,01 |
1 616 095,42 |
CEUX |
154 662 |
11,03 |
1 705 343,23 |
TQEX |
18 842 |
11,04 |
208 086,28 |
XSTO |
141 941 |
11,04 |
1 567 450,28 |
XCSE |
16 916 |
11,01 |
186 202,41 |
Summa |
479 188 |
11,03 |
5 283 177,62 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,3031 och DKK till EUR 7,4405
** Avrundat till två decimaler
Den 18 juli 2022 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 1,5 md euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2022. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 11 227 854 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 6 073 651 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Citigroup Global Markets Europe AG
För ytterligare information:
Matti Ahokas, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 8011
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller [email protected]
Marknadsnyheter
Enviro får uppföljande order på olja av amerikanskt oljebolag

Scandinavian Enviro Systems (publ) (”Enviro”, ”bolaget”) har fått en beställning på pyrolysolja vars totala värde Enviro uppskattar till cirka 4,7 MSEK (450 000 USD). Bakom ordern ligger det dotterbolag till ett ledande amerikanskt oljebolag som i februari 2022 gjorde en första beställning på olja för produktionstester. Ordern beräknas levereras under cirka ett år med start i mars 2023 och följer på de lyckade produktionstester som kunden gjort och som Enviro tidigare kommunicerat.
Thomas Sörensson, vd Enviro.
Den nu gjorda beställningen gäller olja som återvinns från uttjänta fordonsdäck, så kallad pyrolysolja, vid Enviros anläggning i Åsensbruk och är av samma typ som den som dotterbolaget beställde förra året. Den första beställningen olja användes för produktionstester för att avgöra hur väl oljan lämpar sig för framställning av olika biobränslen. I november 2022 kunde Enviro kommunicera att det aktuella oljebolagets produktionstester fallit väl ut.
Ordern kommer att prissättas utifrån aktuella marknadspriser i anslutning till leverans och Enviro bedömer i nuläget att det totala värdet för ordern totalt kommer att uppgå till cirka 4,7 MSEK (450 000 USD).
– Den här ordern är ännu ett exempel på det ökande intresset för den olja vi kan återvinna och leverera till marknaden. Ökande volymkrav bland kunderna bekräftar också det behov av en utbyggd återvinningskapacitet som vi identifierat och baserat vår expansionsplan på, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.
Enviros återvunna pyrolysolja har sedan tidigare både erhållit certifiering i enlighet med det globala hållbarhetscertifieringssystemet ISCC samt godkänts i enlighet med EU-förordningen REACH.
För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Sörensson, vd Enviro, +46 (0)735-10 53 43, [email protected]
Alf Blomqvist, styrelseordförande Enviro, +46 (0)733 149 700, [email protected]
Mangold Fondkommission AB är Enviros Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.
Scandinavian Enviro Systems AB
Frihamnen 16B, 417 70 Göteborg
[email protected]
envirosystems.se
Denna information är sådan som Scandinavian Enviro Systems är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-02-02 18:20 CET.
Scandinavian Enviro Systems bidrar till ökad miljömässig och ekonomisk hållbarhet genom en patenterad teknologi för återvinning av värdefulla råvaror ur kasserade och uttjänta produkter, däribland däck. Nytillverkning av däck som sker med kimrök som återvunnits med hjälp av Enviros teknologi ger upp till 93 procent lägre utsläpp av koldioxid jämfört med om jungfrulig kimrök använts. Enviro har sitt huvudkontor i Göteborg och en anläggning för återvinning av uttjänta däck i Åsensbruk. Den franska däcktillverkaren Michelin är största ägare. Enviro grundades 2001 och är noterat på Nasdaq First North Growth Market. www.envirosystems.se
Taggar:
-
Analys från DailyFX7 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Analys från DailyFX9 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX9 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX5 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter5 år ago
Tudorza reduces exacerbations and demonstrates cardiovascular safety in COPD patients
-
Nyheter4 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke
-
Marknadsnyheter3 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Nyheter4 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström