Marknadsnyheter
Nytt branschledande samarbete mellan Victor och Neste: minskade utsläpp från privatcharter med hjälp av Neste MY Förnybart Flygbränsle

Neste Corporation, Pressmeddelande, 29 juni 2022 kl. 13:00 (EET)
Idag tillkännager Neste och Victor, ett företag inom privat charterflyg, ett samarbete som sätter ett nytt riktmärke för affärsflyget i frågan om hållbarhet. Från och med idag kan Victor-medlemmar i hela världen köpa Neste MY Förnybart Flygbränsle™ vid alla bokningar. Därmed kan resenärer som använder privat charter minska koldioxidavtrycket från sina resor på ett pålitligt pålitligt och mätbart sätt.
Victors privat- och företagsmedlemmar kan med biobränsle minska koldioxidutsläppen från sina resor. Det hjälper dem att uppfylla sina klimatmål samt rapportera om hur stora minskningar i koldioxidekvivalenter som görs, med trovärdiga mätmetoder. De företag som har åtagit sig att uppfylla “Science Based Targets (SBTi)”, och har ett genuint intresse av att minska scope 3-utsläppen från sina flygresor, kan för närvarande endast göra det genom att boka sin resa via Victor.
Flygindustrin i Europa arbetar med att öka andelen biobränsle till upp till 10 procent av allt flygbränsle till 2030. Detta nya partnerskap är ett steg mot det målet. Idag är det privata affärsflyget fragmenterat, att erbjuda en lösning för biobränsle enligt principen ”betala här, använd där” är ett svar på det. Neste och Victors samarbete är den första modellen som kan erbjuda biobränslen för varje flygning. Det är viktigt, eftersom det ökar den totala efterfrågan på biobränslen. Victors globala kundbas av inflytelserika personer, som har möjlighet och medel att välja biobränsle och därmed flygresor med mindre miljöpåverkan, får nu en fantastisk möjlighet att bidra till att öka den totala efterfrågan på biobränsle. Det kommer främja en snabbare utveckling av produkten.
Toby Edwards, Co-CEO på Victor, säger: ”Det är en lättnad och glädje för mig att idag få tillkännage vårt partnerskap med Neste. Det är nödvändigt att snabbt skala upp tillverkningen av förnybart flygbränsle om vi ska kunna uppnå våra mål om nettonoll utsläpp. Det är avgörande för alla våra intressenter att vi fortsätter att vara transparenta med de utsläpp som våra medlemmars privata flygresor orsakar och, när det är möjligt, visa ledarskap i kampen mot klimatkrisen. Jag är tacksam för det engagemang och den hängivenhet som både Nestes och Victors team har visat prov på för att säkerställa att våra medlemmar ska kunna välja att ersätta fossilt bränsle med Neste MY Förnybart Flygbränsle vid varje bokning av privat, eller kommersiellt, flyg. Vårt banbrytande samarbete skulle kunna utgöra en modell för den fragmenterade sektorn med affärsflyg när det gäller frågan om biobränslen och bidra till att påskynda en mer utbredd användning inom flygbranschen.”
Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation på Neste säger: ”Jag glädjer mig åt att vi har ingått det här banbrytande samarbetet med Victor. Tillsammans gör vi det möjligt för Victors medlemmar globalt att köpa Nestes biobränsle för alla flygningar. Det är ett upplägg som kommer bli branschledande och som vi hoppas att andra företag också kommer införa, eftersom flygsektorn strävar efter att uppnå nettonoll utsläpp till 2050. Biobränslen är väsentliga för att kunna uppnå detta mål, eftersom de omedelbart minskar utsläppen av växthusgaser sett till bränslets hela livscykel. Neste har gjort ett åtagande om att stödja flygindustrins mål om minskade utsläpp och vi tror att det kommer kräva gemensamma ansträngningar, där alla resenärer kan göra val som gör skillnad.
Så fungerar Victors och Nestes erbjudande
Neste och Victors partnerskap är branchledande i sin utformning och innebär att Victor blir det första och hittills enda företaget inom privatchartrat flyg som erbjuder alla sina medlemmar att använda biobränslen för flygningar som bokas genom Victor, oberoende av operatör och flygplats som resan utgår från. När Victors privat- och företagsmedlemmar bokar ett flyg kommer de kunna välja hur mycket fossilt bränsle de vill ersätta med Neste MY Förnybart Flygbränsle. Alternativen utgår från så litet som 5 procent och går upp till 100 procent, alla bidrag välkomnas och uppmuntras. Neste garanterar att den specifika volymen biobränsle som köps av Victors medlemmar levereras till de flygoperatörer som deltar i samarbetet. Det är ett upplägg som ger verkliga klimatfördelar och minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 80 procent.
Nestes lösning för att tillhandahålla biobränsle har utvecklats i enlighet med de rekommendationer för flygindustrin som utfärdats av initiativet Science Based Targets (SBTi). De representerar en gyllene standard för företag som är ambitiösa i sitt klimatarbete och för hur sådant arbete ska rapporteras. Victors privat- och företagsmedlemmar kan på ett tillförlitligt och mätbart sätt minska sina utsläpp av växthusgaser (CO₂e) i en spårbar leveranskedja.
Neste MY Förnybart Flygbränsle är en lösning som finns redan idag, och som minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 80 procent* under bränslets livscykel, jämfört med fossilt flygbränsle. Det framställs till 100 procent av förnybara råvaror i form av avfall och restprodukter, till exempel använd matlagningsolja och animaliskt fett.
*) Beräknat med etablerade metoder för uppskattning av livscykel (LCA) som t.ex. CORSIA-metoden.
Neste Corporation
Susanna Sieppi
Vice President, Communications
Mer information:
Neste: Vänligen kontakta Nestes presstjänst, tel: +358 800 94025 / media@neste.com (vardagar från 08:30 AM till 4:00 PM EET)
Victor: For all media enquiries contact Harriet Cartwright or Holly Moore at Mercury Communications: flyvictor@mercurycomms.com
Kort om Neste
Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar lösningar som bekämpar klimatförändringarna och skyndar på omställningen mot en cirkulär ekonomi. Vi raffinerar avfall, restprodukter och innovativa råvaror till förnybara bränslen och hållbara råvaror för plast och andra material. Vi är världens ledande tillverkare av förnybart flygbränsle och förnybar diesel, och vi utvecklar kemisk återvinning för att bekämpa utmaningen med plastnedskräpning. Genom våra förnybara och cirkulära lösningar strävar vi efter att hjälpa våra kunder att minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 20 miljoner ton årligen till 2030. Vår ambition är att göra Borgå oljeraffinaderi i Finland till det mest hållbara raffinaderiet i Europa till 2030. Vi introducerar förnybara och återvunna råvaror som till exempel flytande plastavfall i raffinaderiet. Vi har ett åtagande att uppnå koldioxidneutral produktion till 2035, och vi kommer att minska koldioxidutsläppen från sålda produkter med 50 % till 2040. Vi har också ställt upp höga standarder för biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och leveranskedjan. Vi finns ständigt med i både Dow Jones hållbarhetsindex och på Global 100-listan över världens mest hållbara företag. 2021 hade Neste intäkter på 15,1 miljarder euro. Läs mer: neste.se
About Victor
Victor is a leading on-demand jet charter platform, enabling flyers to search, compare and book private air travel quickly, efficiently and with confidence. Launched in 2011, the company has rewritten the jet charter rulebook with a fully transparent, subscription-free, globally ‘on-demand’ marketplace which combines smart technology with high-touch customer service. Access to more than 7,000 aircraft via a global network of 200 partner operators means that any private aviation requirement can be expertly fulfilled, with the support of Victor’s specialist services for group travel, corporates, sports, medical, and music & entertainment. Victor is the world’s first carbon negative aviation company. Every Victor flight is 200% carbon offset as a standard, as part of the company’s award-winning approach to climate action. True to the company’s core value of transparency, Victor publishes its CO2 emissions and reduction measures annually, and every Victor charter quote is labelled with its carbon impact, including fuel burn, CO2 emissions, and mitigation, allowing members to make informed decisions to minimise their carbon footprint.
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke