Omvärldsrapporten: Varannan väljare har svårt att förstå vad partierna står för på regionnivå

| 7 september, 2022 | 0 kommentarer

Demoskop och Beyond Research lanserar en gemensam trend- och omvärldsanalysrapport. I det första numret är temat hur väljare känner och tänker inför valet och valrörelsen som helhet. Rapporten binder samman kvalitativa insikter från fokusgrupper med kvantitativa mätningar för att skapa en helhetlig förståelse av väljarnas syn på valet 2022.

I undersökningen kartläggs hur väljarna upplever tillgången på information gällande kommun-, region- och riksdagsvalet. Bland de väljare som deltagit i undersökningen upplevs en stor törst på information/kunskap om politik på region- och kommunnivå. Information upplevs som svår att nå, och dessa val upplevs underrepresenterade i media och debatter. I den efterföljande kvantitativa undersökningen visade det sig att hela 50% tycker att det är svårt att få en överblick över vad partierna står i olika frågor på regional nivå. På kommunnivå tyckte 41% att det var svårt att få en överblick. Från fokusgruppernas samtal delade deltagarna med sig av hur de lokala valen upplevs vara särskilt svåra att få en överblick över samt hur de hanterar den situationen:

”Men i valrörelsen vill jag se mer av det regionala. Idag känns det nästan som ett EU-val, det känns så långt bort” – Kvinna, landsort (35+ år)

”Gillade SVT:s valkompass för den innehöll kommun och region också.” – Kvinna, storstad (18–34 år)

Mer information finns att tillgå i Omvärldsrapporten.

Om samarbetet:
Beyond Research och Demoskop har valt att samarbeta och erbjuda en gemensam rapport som inte bara genomsyras av hög data- och analyskvalitet utan även syftar till att skapa mer holistiska insikter. Beyond Research och Demoskops respektive expertområden inom kvalitativa och kvantitativa mätningar gör att rapporten kan erbjuda både makro- och mikroperspektiv i aktuella trender och omvärldsfrågor. Omvärldsrapporten är ett naturligt steg för både Demoskop och Beyond Research som strävar efter att ge sina kunder ett maximalt mervärde och fördjupade insikter och räds inte för att vara nytänkande i arbetet för att uppnå dessa mål.

I nästa nummer av Omvärldsrapporten kommer vi att titta närmare på temat privatekonomi. Hur tänker och känner svenskar kring hur omvärldsläget påverkar deras privatekonomi, och vad är det som driver de rekordmånga unga människor som börjat spara i aktier?

För fler frågor, intresse av ett kostnadsfritt förstanummer eller intresseanmälan gällande prenumeration, kontakta:

Beyond Research
Lena Mattsson Axman

[email protected]
073 053 41 13

Demoskop
Anton Landehag
[email protected]
073 522 5220

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.