Patienten saknar inflytande i tandvården

| 6 maj, 2022 | 0 kommentarer

Patientcentrerad vård tycks inte gälla i tandvården. Tandhälsoförbundet får samtal från förtvivlade personer som inte hittar tandläkare villig att ta bort en rotfylld infekterad och ibland sprucken tand eller som inte vill byta en fyllning patienten har besvär med.

Många blir förtvivlade och undrar varför de inte får bestämma om sin egen kropp. Problemet är Socialstyrelsens mycket detaljerade riktlinjer för tandvården. Riktlinjerna är rekommendationer, enligt Socialstyrelsen, men många tandläkare tror att de slaviskt måste följa dem.  

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer finns endast ett förslag om man har infektion i en tand och det är att rotfylla den. Om infektionen inte ger med sig ska rotfyllningen göras om.

Det står ingenting i riktlinjerna om att ta bort en tand eller hur det ska gå till. Förbundets erfarenhet är att tandläkare därför tror att det är förbjudet att ta bort infekterade tänder. Patienter som har besvär av rotfyllda tänder blir frustrerade över att de inte hittar en tandläkare som vill extrahera dem.

En del ringer till flera tandläkare utan att hitta någon som är beredd att ta bort deras rotfyllda tand. Detta trots att det i dag inte finns evidens för att rotfylla infekterade tänder. Socialstyrelsen skriver till och med att det finns otillräckligt vetenskapligt underlag för sådana åtgärder. Därför har de tillsatt en expertgrupp som utformat råden.

– Om det nu inte finns evidens och det saknas tillräckligt vetenskapligt underlag för en åtgärd varför ger man då några råd över huvud taget, säger  Ann-Marie Lidmark ordförande i förbundet.

Se mer Christines berättelse

Ann-Marie Lidmark
ordförande
Kontaktuppgifter: tel 0707427957 eller epost [email protected]

Ring gärna Tf för information om tänder och hälsa:
08 428 92 42 (vardagar kl 10-13)

Tandhälsoförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige och arbetar för en mer jämlik och hälsosammare tandvård. Tandvården ska självklart ha samma högkostnadsskydd som sjukvården. Tf:s medlemmar har besvär av dentala material, rotfyllningar, tandlöshet eller andra problem som har sitt ursprung i tänderna. Många har svåra funktionshinder.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.