Connect with us

Marknadsnyheter

Patienter med nedsatt immunförsvar får covid-19 vaccin i ny studie

Published

on

I tisdags vaccinerades den första patienten mot covid-19 i en klinisk studie som omfattar patienter på Karolinska Universitetssjukhuset med nedsatt immunförsvar. Patienter med nedsatt immunförsvar är extra känsliga och kan bli svårt sjuka om de drabbas av covid-19.

Den kliniska studien är en gemensam satsning mellan olika verksamheter på Karolinska Universitetssjukhuset, där vaccinsvar hos patienter med nedsatt immunförsvar kommer att studeras och eventuella biverkningar följas. Patienter med nedsatt immunförsvar är i många fall extra känsliga för covid-19 sjukdom. Dödligheten är också högre i denna grupp.

– Effekt och säkerhet efter covid-19 vaccination är dåligt studerade hos dessa patienter, och det är därför mycket angeläget att vi skaffar oss mer kunskap, säger Soo Aleman, sektionschef på Medicinsk enhet Infektionssjukdomar, samt koordinerande prövare för hela studien.

Studien är godkänd av Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten. Kenneth Karvonen var den förste patienten i studien som tog emot vaccinet, som är av så kallad mRNA vaccintyp. Han vaccinerades i tisdags, den 23 februari. År 2019 behandlades han med CAR-T celler i en annan kliniskt studie, då en helt ny behandling mot lymfomcancer. Idag har han återgått till sitt vanliga liv och har börjat arbeta igen. Men cancerbehandlingen har gjort att Kenneth saknar B-lymfocyter, den del av immunförsvaret som producerar antikroppar.

– För mig var det självklart att delta i vaccinstudien. Jag arbetar som lärare på en stor skola, så det är klart att det påverkar mitt och min familjs liv att få veta om jag kan bilda antikroppar mot virussjukdomar, säger han.

Stephan Mielke, professor och chef för Centrum för allogen stamcellstransplantation och cellterapi (CAST) är huvudprövare för den del av vaccinstudien där Kenneth Karvonen ingår.

– De här patienterna saknar grundförutsättningar för att bygga upp ett normalt immunsvar efter vaccinering. Hypotesen är att de ändå kan ha nytta av vaccinet och kanske kan bygga upp ett visst immunsvar. Vi vill också se om andra delar av immunförsvaret kan svara på vaccinet så att ett skydd byggs upp, säger Stephan Mielke.

Ett vaccin ska stimulera immunförsvaret till att bygga upp ett försvar mot mikroorganismer som bakterier eller virus, men om immunförsvaret är nedsatt är det inte säkert att ett fullgott antikroppsskydd kan bildas. Det finns många patientkategorier som likt Kenneth Karvonen lever med nedsatt immunförsvar och mycket lite är känt om hur de svarar på vaccin mot covid-19.  

Studien drivs i nära samarbete med ett flertal forskargrupper vid Karolinska Institutet och SciLifeLab, där detaljerade analyser av olika delar av immunförsvaret kommer att göras i blod-, saliv- och fecesprover.

Finansiering

Projektet har hittills beviljats två anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) via SciLifeLab, där 5 miljoner kronor har beviljats till Soo Aleman som huvudsökande som delfinansiering till den kliniska prövningen, och ytterligare 5 miljoner kronor till professor Karin Loré, expert på vaccinationsimmunologi på Karolinska Institutet och Stephan Mielke, Karolinska Universitetssjukhuset, för delstudien på CAST.

Ekonomiskt bidrag har också erhållits från patientföreningar Blodcancerförbundet och Primär Immunbrist Organisationen (PIO). Även andra forskningsanslag används för att studien ska kunna genomföras.

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset

08-517 740 10

presstjanst.karolinska@sll.se

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 79/24 – Information regarding the rights issue from Biofrigas Sweden AB

Published

on

By

The last day of trading in the company’s share, BIOF, including the right to receive unit rights is May 7, 2024. The first day excluding the right to obtain the rights is May 8, 2024. 

One (1) share entitles the owner to one (1) unit right. One (1) unit right entitle the owner to subscribe for one (1) new unit, at the price of SEK 1,80. One unit consist of five (5) new share and six (6) free subscription option (5:1 á SEK 0,36). 

The subscription period lasts from May 14, 2024, to May 28, 2024. 

Information about the unit right:
Short name: BIOF UR 
ISIN-code: SE0021923182
Orderbook-ID:334489 
CFI: RSIXXR
FISN: BIOFRIGAS/SUBS RTS NL PD 
First day of trading: May 14, 2024 
Last day of trading: May 23, 2024 
Market Segment: SPSE 
MIC Code: XSAT 
Tick table/liquidity band #: 2 

Information about the paid subscribed unit:
Shortname: BIOF BTU 
ISIN-code: SE0021923190 
Orderbook-ID: 334490 
CFI: MCMUXR 
FISN: BIOFRIGAS/UT 5 AK + 6 TO 
Trading period: May 14, 2024, until the registration of the issue at Bolagsverket.  
Market Segment: SPSE 
MIC Code:  XSAT 
Tick table/liquidity band #: 2 

Please be advised that if the rights issue give rise to a conversion factor, all overnight orders in the company’s order book will be flushed. If so, this will occur after closing on May 7, 2024. 

Stockholm May 2, 2024 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000   
backoffice@spotlightstockmarket.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Exelity AB (publ) offentliggör NAV-kurs 90,14 för april 2024

Published

on

By

Stockholm 2 maj 2024 – Exelity AB (publ), (nedan kallat Fonden), i vilken allmänheten och institutionella investerare givits möjlighet att teckna Vinstandelslån.

Exelity AB (publ) är noterat på Nordic AIF Sweden-segmentet under Main Regulated vid NGM i Stockholm.
Fondens namn på NGM är Exelity Kapitalandelsbevis 1 med symbolen EXLY1.

– Fondens NAV-kurs är satt till 90,14 för april 2024

(NAV kursen anges i procent av nominellt belopp)

Fondens utveckling

Denna information är sådan som Exelity AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2 maj 2024 kl.15:50 CET 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Marlon Värnik, VD, tfn +46-70-270 71 63, marlon@exelity.se

Om Finserve AB
Finserve Nordic AB står under tillsyn och kontroll av Finansinspektionen i Sverige, med tillstånd att bedriva verksamhet inkluderande förvaltning av UCITS, AIF, diskretionär portföljförvaltning (LAIF/LVF),och investeringsrådgivning.

Continue Reading

Marknadsnyheter

AQ Group har slutfört förvärvet av JIT Mech

Published

on

By

AQ Group AB har idag, den 2 maj 2024, tillträtt och slutfört förvärvet av JIT Mech. De nya dotterbolagen kommer att ingå i affärsområdet Plåtbearbetning som levererar kontraktstillverkning och ingenjörstjänster av komponenter och sammansatta konstruktioner inom exempelvis plåt, aluminium och koppar till krävande industrikunder.

JIT Mech är en framstående leverantör av stora och komplexa maskinbearbetade och svetsade komponenter till kunder inom elektrifiering, skogsmekanisering och försvarsindustri. Bolagen har en konsoliderad omsättning för 2023 på ca 130 miljoner kronor, en rörelsemarginal i nivå med AQ snittet och har 75 anställda. Verksamheten bedrivs i Robertsfors och Örnsköldsvik.

______________________________________________________________________________________________________­­­­­_­­­­­_________

För ytterligare information vänligen kontakta:
Koncernchef och IR, James Ahrgren, tel. +46 76 052 58 88 eller CFO, Christina Hegg, tel. +46 70 318 92 48

Informationen lämnades, genom James Ahrgrens försorg, för offentliggörande den 2 maj 2024 kl. 16:00 CEST

________________________________________________________________________________________________________________________

AQ är en global tillverkare av komponenter och system till krävande industrikunder och är noterat på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Koncernen består till största delen av rörelsedrivande bolag som vart och ett utvecklar sin speciella kompetens och i samarbete med övriga bolag, strävar efter att erbjuda kostnadseffektiva lösningar i nära samarbete med kunden.

Huvudkontoret ligger i Västerås. AQ har 8 000 anställda i Bulgarien, Polen, Litauen, Sverige, Kina, Estland, Ungern, Mexiko, Finland, Indien, Kanada, USA, Tyskland, Italien och Brasilien. År 2023 hade AQ en omsättning på 9 miljarder SEK, och sedan koncernen startade år 1994 har AQ redovisat positivt resultat varje kvartal.

www.aqgroup.com

 

 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.