Pressinbjudan: Elever på Mariedalsskolan deltar i dialog om spårområdet efter tunnelbygget

| 30 augusti, 2021 | 0 kommentarer

– Vad ska hända på den här platsen? Vem flyttar tågspåret? Varför gör Varberg detta? Tre exempel på frågor som kan komma när elever i åk 2 på Mariedalsskolan blir aktiva medskapare i stadsutvecklingen i Varbergs kommun.

Tågspåret i Varberg grävs ner i en tunnel under staden. Det vet de flesta vid det här laget. Men vad som händer med landytorna som frigörs när spåret ”flyttat”, det vet än så länge ingen. I projektet Gamla spåret är ambitionen att så många medborgare som möjligt, på ett eller annat sätt, ges möjlighet att tycka till om vad området kan användas till i framtiden.

I höst startar dialog kring delområdet Kurtinen och här ska de som tillhör framtiden få vara med och tycka till. Eleverna i årskurs 2 på Mariedalsskolan lär sig i höst om yrket samhällsplanerare, vad som krävs för att bygga en stad och får ge input till projektet om hur Kurtinen och Kärleksparken kan förändras när tågspåren försvinner från området. 

– Genom att genomföra en gåtur* med eleverna i bland annat Kärleksparken och Kurtinen försöker vi fånga upp deras känslor och upplevelser av platserna. Detta kommer att vara ett värdefullt underlag för oss i vårt fortsatta arbete då vi utreder hur spårområdet och områden i anslutning till detta kan utvecklas långsiktigt, säger Katrin Sahlqvist, projektledare på samhällsutvecklingskontoret.

Denna process, i likhet med tidigare samarbeten vi genomfört kring elevers delaktighet i stadsutvecklingen i Varberg, blir en del av den löpande ämnesundervisningen, kursplanernas innehåll och samverkan skola-arbetsliv. Vi uppfyller också skrivningarna i barnkonventionen om barn och ungas rätt att påverka och tycka till kring samhällsförändringar som påverkar deras närmiljö, säger Viktoria Struxsjö, skola-arbetslivsutvecklare på förskole- och grundskoleförvaltningen.
 

Tid och plats för studiebesök

Välkomna att följa med eleverna på deras studiebesök i det aktuella området och vara med när elevers idéer, tankar och intryck blir del av fortsatt planering och förverkligande av området.

Datum: onsdagen den 1 september 2021

Tid: kl. 09-10.30
 

För information om projektet, www.varberg.se/gamlasparet

* gå-turerna genomförs utomhus i smågrupper för att minska risk för smittspridning av covid-19.

Kontaktperson: Viktoria Struxsjö, skola-arbetslivsutvecklare, förskole- och grundskoleförvaltningen, e-post: [email protected], telefon: 070-5988682

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *