Regeringen beslutar om nya regler för korta dragbilar

| 1 september, 2022 | 0 kommentarer

För att öka säkerheten och framkomligheten på svenska vägar har regeringen beslutat om nya regler för korta dragbilar med påhängsvagn, så kallade EU-trailers.

– De senaste åren har vi sett flera allvarliga olyckor där korta dragbilar med släp varit inblandade. Därför skärper nu regeringen reglerna inför vintern för att öka säkerheten för alla som är ute på vägarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Bakgrunden till de nya reglerna är att det varit flera olyckor där lastbilen vridit sig i förhållande till den tillkopplade släpvagnen så att ekipaget vikt sig som en fällkniv.

Risken är störst vid vinterväglag när friktionen mellan vägbanan och däcken inte är tillräcklig. En viktig åtgärd för att hindra detta är att ställa krav på att lastbilen har tillräckligt med tryck på drivande axel. I de nya bestämmelserna regleras hur lasten ska fördelas under vinterperioden 1 december-31 mars för att minska olycksrisken.

Förslaget om nya regler anmäldes till EU-kommissionen i maj och regeringen har nu gått vidare och fattat beslut om att de nya förordningarna ska börja gälla den 1 december 2022.

Kontakt:

Jennie Zetterström
Pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth
Mobil 073-053 92 70
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.