Connect with us

Marknadsnyheter

RhoVacs fas IIb-studie, BRaVac, lyckades inte nå sin ”Primary Endpoint”

Published

on

RhoVac AB (”RhoVac”), ett svenskt bolag verksamt inom cancerimmunterapi, beklagar att det idag den 29 maj 2022 tvingas meddela att bolagets fas IIb-studie i prostatacancer, BRaVac, trots de tidigare positiva resultaten relaterade till substansen, inte lyckades visa att RV001 (onilcamotide) var överlägset placebo när det gäller att förhindra progression hos patienter med biokemiskt återfall (en ökning av PSA) efter kurativt syftande behandling. Progression definierades som antingen en fördubbling av PSA, kliniskt återfall eller dödsfall. RhoVac kommer att göra en mer grundlig analys av resultaten, och en tydlig plan för hur man ska gå vidare kommer att kommuniceras i slutet av juni. Den primära resultatanalysen ger dock tyvärr lite hopp om en licens- eller förvärvsaffär baserat enbart på resultaten av denna studie.

RhoVac startade den kliniska fas IIb-studien (BRaVac) med företagets läkemedelskandidat, RV001 (onilcamotide) i slutet av 2019, i prostatacancerpatienter med biokemiskt återfall (en ökning av PSA) efter kurativt syftande behandling. Positiva fas I/II-data gav betydande hopp, och i november 2020 tilldelades RhoVac Fast Track Designation av FDA för sin läkemedelskandidat i denna cancerindikation. Syftet med BRaVac-studien var att visa att onilcamotide kunde signifikant förhindra eller fördröja sjukdomsprogression hos dessa patienter, något som det inte finns någon standardbehandling för idag. Interims-analyser avseende biverkningar har genomförts och inga oväntade biverkningar har identifierats, och resultaten som nu föreligger bekräftar också den förväntade säkerheten för läkemedelskandidaten.

När det gäller effekt lyckades dock inte BRaVac, den första placebokontrollerade studien av läkemedels­kandidaten, att påvisa överlägsenhet gentemot placebo, i sitt primära effektmått, minskad risk för progression. RhoVac kommer nu att göra en mer grundlig analys av studieresultaten, men den primära resultatanalysen ger uppenbarligen lite hopp om en licens- eller förvärvsaffär baserat enbart på resultaten av denna studie. RhoVac kommer nu att genomföra en reservplan som fokuserar på kostnadsminimering, samtidigt som bolaget genomför ytterligare analyser av resultaten, i syfte att komma med rekommendationer om projektets framtid och nästa steg i slutet av juni.

RhoVacs VD, Anders Månsson, kommenterar: ”Även om vi vet att riktmärken anger att sannolikheten för framgång för ett fas II-projekt inom onkologi är mindre än 50 %, och att klinisk utveckling alltid innebär en kalkylerad risk, är vi förvånade och djupt besvikna över att finna att BRaVac misslyckades med att uppfylla sitt primära effektmått. Vi kommer nu att minimera utgifterna, samtidigt som vi utvärderar studieresultaten ytterligare, i syfte att komma med konkreta rekommendationer om hur vi ska gå vidare, och att kommunicera detta i slutet av juni.”

Denna information är sådan som RhoVac är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2022-05-29 19:53 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Månsson – VD, RhoVac AB
Telefon: +46 73-751 72 78
E-post: 
info@rhovac.com

Om RhoVac AB
RhoVac bildades som ett privat bolag i Danmark 2007. I detta bolags regi företogs de grundläggande utvecklingsstegen för läkemedelskandidaten onilcamotide (tidigare RV001). 2015 bildades det svenska RhoVac AB som nu är huvudkontor och 2016 listades bolaget på dåvarande Aktietorget i Sverige (numera Spotlight Stock Market). RhoVac har nu passerat de tidiga stadierna av utveckling. Under 2018 slutfördes den första kliniska studien (fas I/II) i prostatacancer som visade på att onilcamotide har god säkerhet och är väl tolererat samt att läkemedlet ger det förväntade immunsvar som ska utöva effekten på cancercellerna. Det starka immunsvaret har också visat sig hålla över tiden. Därför har RhoVac startat en större klinisk fas IIb-studie som har rekryterat fler än 180 patienter med prostatacancer. RhoVac är listat på Spotlight Stockmarket. Aktien handlas under tickern RHOVAC. Mer information finns på www.rhovac.com.

Om BRaVac
BRaVac är en randomiserad, placebokontrollerad och dubbelblind studie med det primära målet att utvärdera om behandling med läkemedelskandidaten onilcamotide kan förhindra eller begränsa utvecklingen av avancerad prostatacancer efter kurativ avsiktlig behandling. Den kliniska fas IIb-studien är en internationell multicenterstudie som har rekryterat fler än 180 patienter i sex europeiska länder (Danmark, Finland, Sverige, Belgien, Tyskland och Storbritannien) och USA.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ryds Bilglas utökar verksamheten med ytterligare ett förvärv av en skadeverkstad i Varberg

Published

on

By

Ryds Bilglas, Sveriges ledande aktör inom reparation och byte av bilglas, har genom sitt helägda dotterbolag Sveaplans Bil Plåt och Lack AB tecknat avtal om att förvärva Sällstorps Plåt & Lack AB i Varberg. Förvärvet slutförs under februari.

Ryds Bilglas förstärker sitt nätverk av skadeverkstäder och gör sitt tionde förvärv inom skadeverkstadsbranschen i Sverige. Förvärvet av Autoklinik i Malmö AB markerade Ryds Bilglas inträde till branschen för plåt och lack och bolaget har sedan dess utökat sin närvaro på marknaden med ytterligare åtta skadeverkstäder i Stockholm, Visby, Malmö, Örebro, Eskilstuna, Staffanstorp och Vellinge. Nu förstärker Ryds Bilglas verkstadsnätverket ytterligare genom att förvärva Sällstorps Plåt & Lack i Varberg.

Sällstorps Plåt & Lack har varit en av de marknadsledande skadeverkstäderna i Halland i över 16 år. ”Sällstorps Plåt & Lack har en stark position i Varberg, och förvärvet möjliggör att vi kan hjälpa ännu fler kunder inom plåt- och lackskador i både Västra Götalands och Hallands län. Vi är stolta över att välkomna ett bolag med gedigen erfarenhet och expertis inom skadeverkstadsbranschen. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Andreas och hans team som nu blir en del av Ryds Bilglas.”, säger Gustav Wingstrand, Car Collision Manager på Cary Group.

Sällstorps Plåt & Lack är en så kallad allbilsverkstad i Varberg vilket innebär att de tar emot bilar oavsett märke. Bolaget startades som en lackeringsverkstad 2008 och har genom åren vuxit till en välkänd skadeverkstad i Hallandsområdet. Sedan 2021 har bolaget ägts och drivits av Andreas Karlberg och har idag 15 anställda i sina moderna lokaler i Varberg Nord.

 

 

Om Ryds Bilglas
Ryds Bilglas är en ledande aktör inom reparation och byte av bilglas och finns nära kunden med över 170 verkstäder i Sverige. Företaget grundades 1947 och är idag en del av koncernen Cary Group. För mer information besök gärna www.rydsbilglas.se

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu åker Sverige till månen – historisk uppskjutning den 15 januari

Published

on

By

Onsdag 15 januari kl. 07:11 svensk tid skrivs historia när det svenska Månhuset lyfter från Kennedy Space Center i Florida. Efter fyra månaders resa genom rymden kommer det ikoniska röda huset med vita knutar att landa och bli den första byggnaden på månens yta. ”Det tog bara 25 år,” konstaterar konstnären Mikael Genberg, som följer uppskjutningen på plats.

moonhouse stor.pngPressmeddelande 2025-01-09

Uppskjutningen av Månhuset sker genom samarbete med japanska ispace och deras månrover TENACIOUS och månlandare RESILIENCE. Uppskjutningen livstreamas vid den aktuella tidpunkten på ispace hemsida: www.ispace-inc.com. Klockor som visar nedräkningen till ”take off” från Florida har placerats ut på allmänna platser runt om i Tokyo.

Visionen om Månhuset har redan färdats runt i världen genom Mikael Genbergs konstnärskap – högt upp i trädtoppar, i havets djup och ut i rymden till internationella rymdstationen med Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, som följeslagare. Nu har turen kommit till månen.

– Månhuset är ett fantastiskt projekt, vi är oerhört glada att vi får vara en del av att slutligen förverkliga det. Konstverkets vision smälter samman med vår egen; att utvidga vår planet och framtid, och förlänga det mänskliga livets sfär till rymden, säger Julien-Alexandre Lamamy, vd ispace Europe.

The Moonhouse and TENACIOUS.jpg

Se filmen från ispace här: Månhuset tillsammans med månrovern TENACIOUS och månlandaren RESILIENCE.

Flera tekniska utmaningar har övervunnits
Efter den fyra månader långa rymdresan i landarens lastutrymme, säkrad på fronten av rovern, placeras Månhuset ut på ett solbelyst område på månens norra halvklot. Placeringen av konstverket är noggrant utvald. Ett gediget arbete har gjorts för att förbereda huskonstruktionen för färden. Varje teknisk utmaning har tagits an med förhållningssättet att allt är möjligt – precis det Månhuset har handlat om från början.

– Erfarna ingenjörer har under de senaste två åren arbetat med Månhusets tekniska konstruktion. Huskroppen har genomgått omfattande stöt- och vibrationstester för att säkerställa att den klarar alla de påfrestningar och utmaningar som väntar under färden till månen och för att överleva intakt i sitt nya klimat. Vi har även gjort funktionella tester vid flera tillfällen för att simulera husets landning på månens yta, säger Emil Vinterhav, ansvarig för Månhusets tekniska team

– Enbart att hitta en hållbar röd färg till huset är en berättelse i sig. Saker i rymden är vita som astronautdräkter, guldfärgade som James Webb-teleskopet eller möjligtvis svarta. Till slut lyckades vi mot all förmodan identifiera en färg som uppfyllde alla hårda krav som följer med rymdverksamhet, fortsätter Emil Vinterhav.

Cirkeln sluts efter 25 år
Svenska Månhuset är en spektakulär berättelse om en 25 år lång ambition att placera ett rött hus med vita knutar på månens yta. Idén väcktes när Mikael Genberg år 1999 läste en artikel om att Sverige skulle bygga den första europeiska månsonden. Uppsändningen av huset har föregåtts av ett outtröttligt ideellt arbete och engagemang under två och ett halvt decennium. Nu förverkligas drömmen till slut tack vare ett 100-tal privatpersoner primärt från konstvärlden, rymdindustrin, näringslivet och idrottsvärlden som de senaste åren bidragit med expertis och resurser som har gett Månhuset ny skjuts. Som medskapare är de alla en del av ett storslaget äventyr. 

Få lämnas oberörda av Månhuset. Många tankar och sinnen har genom åren väckts om vad konstverket är och vad det betyder för personer som har inspirerats av det.

– Kanske kan det första huset på månen vara en symbol för livets eviga strävan att överleva och utvecklas, förflytta det mänskliga medvetandet och vara ett öga mot jorden. Är inte ett hus på månen exakt vad världen behöver just nu, frågar sig Mikael Genberg.

Klicka på länken för att se Mikael Genberg berätta om Månhuset: Månhuset av Mikael Genberg

För mer information vänligen kontakta:
Mikael Genberg, konstnär
E-post: info@mikaelgenberg.com, telefon: + 46 70 775 5393 

Emil Vinterhav, ansvarig Månhusets tekniska team
E-post: emil.vinterhav@themoonhouse.se, telefon: +46 70 555 1869 

Hans Elis Johansson, kommunikationsansvarig Månhuset
E-post: hans.elis@themoonhouse.se telefon: +46 70 513 6035

Julien-Alexandre Lamamy, VD ispace Europe
E-post: j-lamamy@ispace-inc.com, telefon: +352 621 239 733

För fler pressbilder och rörligt material: www.themoonhouse.com

Om konstverket Månhuset:

Månhuset blir det första platsspecifika konstverket på månen och skapas i det ögonblick huset placeras på vår närmaste himlakropp. Månen har i alla tider stimulerat människans fantasi med sin kalla skönhet och vetskapen att det står ett rött hus med vita knutar mitt i den ”magnifika ödsligheten”, som en av de första månfararna uttryckte det, har potentialen att förflytta det mänskliga medvetandet genom bilden av jordens obetydliga storslagenhet. Oavsett vilka tankar och känslor månhuset genererar hos var och en av oss så lämnar det ingen oberörd. För mer information om Månhuset besök: www.themoonhouse.com.

 

Om Mikael Genberg:

Konstnären Mikael Genberg är bosatt i Västerås och Virsbo, Sverige, och har alltid utforskat människans liv, perspektiv och boendemiljöer. Genbergs signum är att använda det svenska, klassiskt röda huset med vita knutar och placera det på ovanliga platser som trädtoppar, på vattnet, under vattnet, på Globens tak och till och med i rymden. Alltid med drömmen att en dag nå månen.

Mikael Genberg.jpeg
Om ispace:

ispace specialiserar sig på att designa och bygga månlandare och rovers. Företagets syfte är att förlänga det mänskliga livets sfär till rymden och skapa en hållbar värld genom att tillhandahålla högfrekventa och kostnadseffektiva transporttjänster till månen. ispace har verksamheter i Japan, Luxemburg och USA med mer än 300 anställda. För mer information, besök: www.ispace-inc.com.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Liten antikropp ger brett skydd mot influensa

Published

on

By

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med kinesiska kollegor hittat en antikroppsliknande molekyl som kan skydda mot flera olika influensavirus hos möss. Upptäckten kan bidra till både nya behandlingar och utvecklingen av bredare influensavaccin. 

– Vi har identifierat en liten molekyl som binder till virusets ytprotein och förhindrar infektion. Det rör sig om en så kallad nanokropp som vi kallade E10. Den skyddar möss från flera olika influensastammar inklusive de som orsakar årliga epidemier, säger Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens seniora författare.

Effekt mot flera influensatyper

Molekylen binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, inklusive fågelinfluensan H7N9 och vanliga mänskliga influensavirus som H1N1 och H3N2. När möss behandlades med molekylen kunde de motstå infektion. En vaccination som baserades på samma bindningsområde gav också ett ganska bra skydd.

– Det är ovanligt att hitta en molekyl som kan skydda mot så många olika influensavirus. Vi har dessutom sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt vilket är en stor fördel, säger Davide Angeletti.

Även om resultaten är lovande är det fortfarande långt kvar innan upptäckten kan omsättas i en behandling eller ett vaccin. Före lansering måste behandlingen testas på fler djurmodeller och därefter i kliniska prövningar för att visa att den är säker och effektiv. 

Ett globalt hälsoproblem

Influensa är ett ihållande hot mot den globala folkhälsan. Dessa virusinfektioner orsakar säsongsbundna epidemier som årligen leder till hundratusentals dödsfall världen över. Upptäckten kan bidra till ett skydd under aktiva infektioner och dessutom bana väg för vacciner som omfattar flera varianter av influensa.

Arbetet har genomförts i samarbete mellan forskare i Sverige och Kina, och dess resultat publiceras i tidskriften Nature Communications. Förstaförfattaren Zhao-Shan Chen, doktorand från Kina, isolerade molekylen E10 från djuret alpacka. Detta gjordes i professor Qiyun Zhus laboratorium vid Kinas jordbruksakademi. Chen fortsatte sedan sina studier i Davide Angelettis laboratorium vid Göteborgs universitet där molekylernas skyddseffekt testades mot olika influensavirus.

Studie: Influenza A Virus H7 nanobody recognizes a conserved immunodominant epitope on hemagglutinin head and confers heterosubtypic protection, https://doi.org/10.1038/s41467-024-55193-y

Expertkontakter

Davide Angeletti, universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel. 0762 74 48 94, e-post davide.angeletti@gu.se

Zhao-Shan Chen, doktorand, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhaoshan.chen@gu.se – engelska

Qiyun Zhu, Professor, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhuqiyun@caas.cn – engelska

Presskontakt: Elin Lindström, tel. 0766 18 30 37, e-post press@sahlgrenska.gu.se

Pressbilder: Davide Angeletti (foto: Johan Wingborg) och Zhao-Shan Chen (foto: privat)

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.