Robotbolaget Cognibotics tar in 60 miljoner kronor i nytt kapital

| 19 maj, 2022 | 0 kommentarer

Det svenska robotbolaget Cognibotics tar in 60 miljoner kronor i nytt kapital med danska Newton ApS som huvudinvesterare – för leverans av kundspecifika lösningar och ytterligare marknadsanpassning av bolagets revolutionerande robotprodukter.

LUND, Maj 19, 2022- Cognibotics är ett privat högteknologiföretag som utvecklar avancerade industriella robotar och robotlösningar där kraven på snabbhet, precision och räckvidd är mycket höga. Den nya finansieringen kommer, utöver från Newton ApS, från grundarna och tidigare storägare Fairpoint, Tibia och Port-Monnaie. Kapitalet kommer att användas för att paketera och marknadsanpassa företagets produkter och skapa kundspecifika automationslösningar i nära samarbete med partners. Företaget kommer även att investera i en breddad kompetens samt en utökad organisation för kundsupport.

 

”Vi ser en ökad efterfrågan inom alla våra fyra produktområden efter mer applikationsspecifika lösningar och fortsatt nära kundsamarbeten. För att kunna möta dessa kundkrav tar vi nu in nytt kapital både från tidigare och från nya ägare. Att vi nu får in Newton ApS i ägarlistan tillsammans flera andra tunga industrinamn som Staffan Dahlström och Sven Nyman är ett styrkebesked. Nu har vi en ägarlista som både kan stötta oss strategiskt såväl som praktiskt och finansiellt. Fokus för Cognibotics ligger nu i att tillsammans med våra partners omsätta våra robotprodukter till referensinstallationer och demonstrationsanläggningar hos våra kunder.” säger Fredrik Malmgren, VD

 

”Cognibotics är ledande inom ett av de snabbast växande och mest intressanta områdena inom automation idag. Vi är mycket glada åt att kunna engagera oss i och vara med på bolagets fortsatta tillväxtresa. De produkter Cognibotics erbjuder klarar en mängd utmaningar som branschen tidigare inte lyckats med, vilket öppnar upp viktiga möjligheter för framtidens lokala produktionsmetoder. Vi ser bolaget som synnerligen kompetent och strategiskt mycket väl positionerat för att etablera sig som marknadsledare inom modern automationsteknik” säger Tais Clausen och Nikolaj Deichmann,  Newton ApS

 

”Den nya finansieringen kommer att möjliggöra utveckling av nya och mer kompletta automationslösningar byggda på våra robotar. Lösningar som är avsedda att möta nya behov inom den växande logistik och e-handelsbranschen och samtidigt möjliggöra automation av komplexa tillverkningsprocesser inom fordons- flyg- och energiindustrin där tidigare robotar och maskinlösningar varit otillräckliga. Fortsatt utveckling kommer att ske tillsammans med partners och kommer att möjliggöra en ökad automatisering med stora produktivitets- och lönsamhetsförbättringar för våra kunder.” säger Henrik Johansson, ordförande Cognibotics.

 

”Cognibotics är nu i ett mycket gynnsamt läge med starka långsiktiga investerare som gör att vi fullt ut kan lansera de produkter som utvecklats under flera år baserat på tidigare forskningsresultat och nya uppfinningar. De samlade erfarenheter och det kunnande inom robotik och automation, från såväl industri som akademi, som vi med ett 40-tal medarbetare har, skapar tillsammans med vår patentportfölj basen för de lättanvända och kostnadseffektiva robotsystem som behövs i industrin, och därefter inom många andra områden. Robotar skall vara behjälpliga och avlasta människan, som utan att vara specialist skall kunna instruera och hantera roboten som sitt universella verktyg.” säger Klas Nilsson, CTO och grundare Cognibotics

 

 

Om Cognibotics

Cognibotics är ett privatägt företag som utvecklar avancerad robotteknik och toppmoderna industrirobotar för applikationer inom materialbearbetning och materialhantering. Företaget erbjuder även paketerade lösningar för ökad precision och rörelseprestanda för industrirobotar från tredje part och specialiserar sig på applikationer där överlägsen precision, hastighet och räckvidd står i fokus. Företaget grundades 2013 i Lund och har ett nära samarbete med Lunds universitet, driver ett antal EU-finansierade forskningsprojekt samt arbetar nära slutkunder inom industriell automation.

 

Om Newton ApS

Newton ApS är ett danskt finansiellt holdingbolag.

 

Om FairPoint Capital AB

Fairpoint Capital är en svensk fond som investerar i onoterade teknikbolag inom B2B-segmentet. Fokus ligger huvudsakligen på unika teknologier och affärsmodeller med hög skalbarhet. Bolaget letar efter bolag i det tidiga tillväxtstadiet med produkter som adresserar globala marknader med starka tillväxtdrivare. Investeringarna görs primärt i Norden.

 

Om Tibia Konsult AB

Tibia Konsult AB (Tibia) är ett Malmöbaserat privat investmentbolag, grundat av Sten K Johnson. Idag ägs bolaget till hälften av familjen och till hälften av Sten K Johnsons stiftelse. Tibia är en långsiktig investerare med ett regionalt fokus och ett brett innehav i såväl traditionella som teknikledande bolag. Inom mjukvarusektorn är Tibias investeringsfokus främst kassaflödespositiva tillväxtbolag. Förutom kapital tillför Tibia, direkt och via nätverk, kompetens som skapar trygghet i entreprenörernas fortsatta tillväxresa

 

Om Port-Monnaie AB

Porte-Monnaie är ett riskkapitalbolag som i tidiga skeden investerar i idéer och entreprenörer som ligger i framkant inom vetenskap och teknik. Porte-Monnaie stöder banbrytande lösningar inom automation, grön teknik och biovetenskap som tar itu med tidigare olösliga problem för att bygga nya transformationsföretag samtidigt som världen blir en markant bättre plats.

 

 

Presskontakt

Fredrik Malmgren

[email protected]

+46 73 419 62 96

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.