Marknadsnyheter
Saabs portabla radar Giraffe 1X har en radarräckvidd på 75 km
on, apr 11, 2018 04:30 CET
Saabs markbaserade radar Giraffe 1X är väl lämpad för en överbryggande roll som ger en kontinuerlig och tillförlitlig samlad bild över vad som sker i luftrummet.
Med en radar som lätt går att flytta på kan mobila styrkor väsentligt utöka räckvidden för sin lägesbild. Det innebär att säkerheten för trupperna ökar även när de förflyttar sig eftersom de hela tiden vet vad som sker i luftrummet, utan att behöva starta upp radarsystemet på nytt och utan att någon behöver utsätta sig för onödiga risker medan systemet är igång.
Det är mycket viktigt för mobila trupper som är ute på slagfältet att ha en samlad bild över läget i luften. Hoten kan bestå av raketer, granater, obemannade luftfarkoster, missiler eller andra assymetriska hot från terroristgrupper. Saabs lätta och kompakta radarsystem Giraffe 1X kan hanteras av en enda operatör.
“I våra nya radarsystem, inklusive Giraffe 1X, använder vi digital teknik med flexibel mjukvara som går snabbt och lätt uppgradera och som kräver färre komponenter. På så vis kan vi göra radarsystem som är mindre, både vikt- och storleksmässigt”, säger Daniel Forsberg, marknadsansvarig inom Saabs marknadsområde Asia Pacific.
I högrisksituationer är det särskilt viktigt att ha ett pålitligt system på plats för att skydda trupperna och utrustningen. Det kräver ett radarsystem som är flexibelt och smidigt och som kan placeras i anslutning till stridsområdet. Med sin låga vikt är Giraffe 1X utformat för att lätt kunna integreras på alla typer av plattformar. Hela radarn kan placeras exempelvis på ett pick-upfordon, en helikopter eller ett släp. Eftersom den är så kompakt och flexibel kan hela radarn enkelt flyttas, det går till och med att bära den för hand. På så vis kan den lätt flyttas exempelvis från ett fordon till taket på en byggnad, vilket gör den särksilt lämpad för mobila styrkor som ständigt behöver kunna anpassa sig till nya situationer.
Giraffe 1X går att styra på lokalt eller på distans och kan antingen monteras på en byggnad eller mast, eller integreras i ett fordon. Giraffe 1X är en 3D-radar av typen AESA (Aktivt Elektroniskt Styrd Antenn) som innehåller den senaste radartekniken, inklusive kretskort med galliumnitrid (GaN).
Giraffe 1X utgör en del av Saabs korträckviddiga mobila luftvärnserbjudande, MSHORAD (Mobile Short-Range Air Defence). Det består av Giraffe 1X, ledningssytem och Saabs RBS 70 NG Remote Weapon System (RWS). Lösningen stärker mobila truppers förmåga att identifiera och möta inkommande hot i luften snabbt och effektivt.
MSHORAD-lösingen utgör ett komplement till befintligt försvar genom att täcka de glapp som uppstår med långräckviddig radar på grund av ojämnheter och hinder i landskapet. MSHORAD blir ett extra skydd runt stridsområdet och stäker förmågan att hitta, identifiera och möta hot. Lösningen skyddar truppernas liv och säkerställer ett domänövertag i konfliktzoner.
Saab produktportfölj innehåller högteknologiska radarsystem för olika tillämpningar och typer av uppdrag till sjöss, och även för vapenlokalisering, luftövervakning och luftvärn.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
Följ oss på Twitter: @saab
Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.
Marknadsnyheter
Kraftigt minskad dödlighet efter graviditetsvecka 41
Andelen barn som dör i magen eller i samband med förlossning efter graviditetsvecka 41 har på relativt kort tid minskat med 47 procent i Sverige. Det visar en stor nationell studie. Minskningen har skett sedan rutinerna kring igångsättning förändrats.
En graviditet varar i genomsnitt i cirka 40 veckor. En ganska stor andel kvinnor, 22 procent, går dock till 41 veckor eller längre. Även om Sverige har en generellt mycket låg risk för dödföddhet och död under första levnadsmånaden ökar risken ju längre graviditeten pågår efter 41 graviditetsveckor. Frågan som då väcks är om kvinnans förlossning ska sättas i gång.
Den aktuella studien, publicerad i tidskriften PLOS Medicine, bygger på registerdata om drygt 150 000 förlossningar i Sverige där kvinnorna gått en vecka eller mer efter beräknad dag för förlossning. Syftet var att undersöka hur barns dödlighet och sjuklighet förändrats sedan 2020 då flertalet förlossningskliniker i landet förändrade sina rutiner för igångsättning och kontroller av gravida.
De nya rutinerna var ett svar på forskningsresultat från 2019 som påvisade att färre barn dog om kvinnorna sattes i gång redan vid 41 fullgångna veckor jämfört med vid 42, som då var gängse rutin i Sverige. Skiftet 2020 innebar en mer aktiv hantering där kvinnor började erbjudas igångsättning vid 41 veckor alternativt individuell bedömning om igångsättning behövde göras.
Nästan halverad risk
När forskarna nu jämfört perioderna 2017-2019 och 2020-2023 (till och med september 2023) visar resultaten en 47-procentig minskning av andelen dödfödda eller barn som dör inom fyra veckor. Under första perioden dog 124 barn (1,7 på 1 000) och under andra perioden 74 barn (0,9 på 1 000) i samband med förlossning efter 41 graviditetsveckor. Perioderna omfattade ungefär lika många av dessa förlossningar.
Studien visar också att ett sammansatt mått av dödlighet och svår sjuklighet under nyföddhetsperioden var lägre i den senare gruppen, efter 2020. Samtidigt sågs viss ökning av andelen akuta kejsarsnitt, men kejsarsnittsfrekvensen steg minst lika mycket i vecka 39-40.
Forskarna kan inte slå fast exakt vilka insatser som lett till den förbättrade överlevnaden för barnen. Det är alltså oklart om det främst beror på rutinmässig igångsättning vid 41 graviditetsveckor eller om det räcker med intensifierad övervakning där man väljer ut de kvinnor som bör rekommenderas igångsättning.
En av de drivande bakom studien är Karin Källén, statistiker och professor i klinisk epidemiologi inom obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet:
– Resultaten visar en tydlig nedgång för både död och svår sjuklighet hos det nyfödda barnet och en ökning av antalet igångsättningar och akuta kejsarsnitt. Med cirka 22 000 kvinnor per år i Sverige som fortfarande är gravida vid 41 veckor så har man kunnat förhindra 18 dödsfall per år hos barnen, säger Karin Källén.
God vetenskaplig grund
Ulla-Britt Wennerholm är adjungerad professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon hade en tung forskarroll även i studien SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study), publicerad 2019, som ledde till de förändrade vårdrutinerna.
– Den aktuella studien stödjer ett mer aktivt handläggande med igångsättning alternativt individuell bedömning vid 41 veckor. Skillnaden i dödlighet mellan perioderna före och efter 2020 var stor men det är samtidigt viktigt att betona att den absoluta risken för en enskild kvinna att barnet dör är mycket liten, oavsett om igångsättningen sker efter 41 eller 42 veckor, säger hon.
Studien i PLOS Medicine bygger på data från det nationella Graviditetsregistret, Svenskt Neonatalt Kvalitetsregister och Statistikmyndigheten SCB. Kvinnorna som inkluderades hade gått minst en vecka över tiden och hade lågriskgraviditeter i bemärkelsen att de var friska, väntade ett barn i huvudbjudning (huvudet först) och hade inte tidigare genomgått kejsarsnitt.
Studie: Maternal and perinatal outcomes after implementation of a more active management in late-and postterm pregnancies in Sweden: a population-based cohort study, https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004504
Expertkontakter:
Karin Källén, professor, Lunds universitet, tel. 046 222 7538, e-post karin.kallen@med.lu.se
Ulla-Britt Wennerholm, adjungerad professor, Göteborgs universitet, tel. 0702 93 29 59, e-post ulla-britt.wennerholm@vgregion.se
Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se
Pressbilder: Karin Källén (foto: Ingemar Hultquist, Lunds universitet) och Ulla-Britt Wennerholm (foto: Margareta G. Kubista, Göteborgs universitet)
Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin
Marknadsnyheter
Preliminärt resultat för fjärde kvartalet
Årets fjärde kvartal avslutades inte lika starkt som föregående år. Den största avvikelsen mot föregående år består i den väsentligt lägre intjäningen inom affärsområdet Specialistläkemedel till följd av ökad konkurrens på den brittiska marknaden för Melatonin. Affärsområdena Hjälpmedel och Medicinteknik hade stabil försäljning men lägre marginaler än i jämförelsekvartalet föregående år, och kompenserar därmed inte för den lägre intjäningen inom Specialistläkemedel. Marginalen påverkas bland annat av produktmix och lagernedskrivningar, som påverkar samtliga affärsområden i kvartalet.
Omsättningen för det fjärde kvartalet bedöms uppgå till ca 474 MSEK, vilket motsvarar en ökning med 4 procent jämfört med föregående år. EBITA förväntas uppgå till ca 71 MSEK, vilket är 23 procent lägre än föregående år. Justerad EBITA förväntas uppgå till ca 67 MSEK vilket är 27 procent lägre jämfört med föregående år.
Omsättning för respektive affärsområde bedöms uppgå till 215 MSEK för Hjälpmedel, 153 MSEK för Medicinteknik och 106 MSEK för Specialistläkemedel. Justerad EBITA i respektive affärsområde förväntas uppgå till 48 MSEK för Hjälpmedel, 19 MSEK för Medicinteknik och 7 MSEK för Specialistläkemedel.
”Efterfrågan är generellt sett god men året avslutades inte resultatmässigt på samma höga nivå som föregående år. Den minskade försäljningen av Melatonin sammantaget med produktmix och lagernedskrivningar ger en lägre marginal och resultat än föregående års starka fjärde kvartal. Kvartalets resultat är otillfredsställande men påverkar inte vår syn på koncernens fina utveckling under året och fortsatta goda möjligheter.”, säger Anders Dahlberg, VD MedCap
Rapporten för det fjärde kvartalet publiceras den 31 januari 2025.
Stockholm den 16 januari 2025
MedCap AB (publ)
Anders Dahlberg, VD
Informationen är sådan som MedCap AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014) samt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2025-01-16 18:30 CET.
För mer information, kontakta:
Anders Dahlberg, Verkställande direktör, Telefon +46 8 34 71 10, mobil +46 704 26 92 62, e-post anders.dahlberg@medcap.se
Om MedCap:
MedCap bygger framgångsrika företag inom Life Science för att förbättra människors liv. MedCap förenar de större bolagets styrka med de mindre bolagens entreprenöriella kraft, smidighet och affärsmannaskap.
MedCap handlas under symbolen MCAP på NASDAQ Stockholm. Mer information finns att läsa på hemsidan www.medcap.se.
Marknadsnyheter
Korrigering av kallelse till extra bolagsstämma i Lyckegård Group AB
I det pressmeddelande om kallelse till extra bolagsstämma som publicerades den 16 januari 2025 kl. 08.31 är datum gällande avstämningsdagen för framställandet av aktieboken felaktigt (måndagen den 27 januari 2025). Det korrekta datumet är fredagen den 24 januari 2025. Sista datum för när röstregistreringar beaktas korrigeras följaktligen till tisdagen den 28 januari 2025. Detta har rättats i kallelsen som följer nedan.
Kallelse till extra bolagsstämma i Lyckegård Group AB, 556757-7597
Aktieägarna i Lyckegård Group AB (publ), 556757-7597, (”Lyckegård” eller ”Bolaget”) kallas härmed till extra bolagstämma måndagen den 3 februari 2025, klockan 10.00, Trollebergsvägen 102-28, 245 61 Staffanstorp för att behandla förslag till beslut om nyemission innebärande ett kapitaltillskott om maximalt SEK 15 000 000.
Rätt till deltagande
Aktieägare som önskar deltaga i bolagsstämman ska:
• vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken senast fredagen den 24 januari 2025, och
• anmäla sig till Lyckegård Group AB (publ), Snogerödsvägen 9, 243 95 Höör eller per e-post till daniel@lyckegard.com senast fredagen den 31 januari 2025. Vid anmälan ska aktieägaren uppge namn, person- eller organisationsnummer, adress, telefonnummer och, i förekommande fall, uppgift om biträde (högst två biträden).
Förvaltarregistrerade aktier
Den som låtit förvaltarregistrera sina aktier måste, för att ha rätt att delta i stämman, begära att förvaltaren registrerar aktierna i aktieägarens eget namn i aktieboken, så att vederbörande är registrerad i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken fredagen den 24 januari 2025 (s.k. rösträttsregistrering). Sådan registrering kan vara tillfällig. Aktieägare som önskar registrera aktierna i eget namn måste, i enlighet med respektive förvaltares rutiner, begära att förvaltaren gör sådan rösträttsregistrering. Rösträttsregistrering som av aktieägare har begärts i sådan tid att registreringen har gjorts av relevant förvaltare senast tisdagen den 28 januari 2025 kommer att beaktas vid framställningen av aktieboken.
Ombud m.m.
Om aktieägare ska företrädas av ombud måste en skriftlig, daterad och av aktieägaren undertecknad fullmakt överlämnas till ordföranden på bolagsstämman. Fullmakten får inte vara äldre än ett år, såvida inte längre giltighetstid (dock längst fem år) har angivits i fullmakten. Om fullmakten utfärdats av juridisk person ska ombudet också lämna över aktuellt registreringsbevis eller motsvarande behörighetshandling för den juridiska personen till ordföranden på bolagsstämman. Fullmaktsformulär finns tillgängligt att ladda ner via www.lyckegard.com samt sänds ut till de aktieägare som så begär och uppger sin postadress.
Förslag till dagordning
1. Val av ordförande vid bolagsstämman
2. Upprättande och godkännande av röstlängd
3. Val av två justerare
4. Prövning om bolagsstämman blivit behörigen sammankallad
5. Godkännande av dagordning
6. Beslut om nyemission av aktier
7. Bolagsstämmans avslutande
Punkt 6 Förslag till beslut om nyemission
Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar om att genomföra nyemission i enlighet med styrelsens förslag, Bilaga 1.
Personuppgifter
För information om hur dina personuppgifter behandlas hänvisas till den integritetspolicy som finns tillgänglig på Euroclear Sweden AB:s hemsida https://www.euroclear.com/dam/ESw/Legal/Integritetspolicy-bolagsstammor-svenska.pdf.
Övrigt
Vid tidpunkten för denna kallelse uppgår det totala antalet aktier och röster i Bolaget till 58 062 584. Lyckegård innehar inte några egna aktier.
Lyckegårds Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ), i enlighet med reglerna för Nasdaq First North Growth Market.
Fullständiga förslag till beslut och andra relaterade handlingar kommer att hållas tillgängliga på Bolagets kontor Snogerödsvägen 9, 243 95 Höör och bolagets hemsida www.lyckegard.com, från och med två (2) veckor före bolagsstämman och skickas utan kostnad till de aktieägare som begär det och uppger sin postadress.
Aktieägare som är närvarande vid bolagsstämman har rätt att begära upplysningar om förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen i enlighet med 7 kap. 32 § aktiebolagslagen (2005:551). Upplysningar lämnas om styrelsen anser att det kan ske utan väsentlig skada för Bolaget. Den som vill skicka in frågor i förväg kan göra det till Bolaget på adressen ovan.
___________________________
Staffanstorp 16 januari 2025
Lyckegård Group AB (publ)
STYRELSEN
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke