Connect with us

Marknadsnyheter

Scania och Flix inleder samarbete för minskade CO2-utsläpp

Published

on

  • Scania levererar upp till 50 bussar med Bio-LNG (LBG)-teknik, avsedda för Flix busspartners över hela FlixBus-nätverket, senast 2025.
     
  • Med detta partnerskap vill Flix och Scania successivt öka användningen av biogas vid bussresor. Det ger breda, hållbara och lönsamma fördelar – inklusive en förväntad minskning av CO2-utsläppen med cirka 80 procent för bussar som körs med endast Bio-LNG.
     
  • Omvandlingen av flottan är en viktig hävstång i Flix’ långsiktiga strategi för dekarbonisering, med år 2040 som en fastställd tidsram för fullständig koldioxidneutralitet i Europa.
     

”Vi är angelägna om att ta alla möjliga tillfällen till att minska vårt koldioxidavtryck på miljön,” säger Fabian Stenger, Chief Operating Officer på Flix.

Flix och Scania tillkännager ett långsiktigt partnerskap för att möjliggöra mer hållbara långfärdsresor. Företagen ser samarbetet som en möjlighet att påskynda övergången till mer hållbar mobilitet. Detta genom att utveckla nya lösningar och påverka utformningen av nödvändig infrastruktur.

Som ett första mål siktar Scania och Flix på att utrusta upp till 50 LNG-bussar (Flytande Gas) i Flix’ flotta hos olika busspartners. Tekniken som används är utvecklad och tillverkad av Scania, framtagen för att möjliggöra användningen av både LNG och Bio-LNG (LBG), för att underlätta övergången till den mest hållbara gaslösningen.

I den inledande fasen kan bussarna köra på olika bränsleblandningar av organiskt- och fossilt ursprung. Målet med projektet är att successivt öka andelen Bio-LNG (LBG) från organiskt avfall i bränslet, tills bussarna kör enbart på Bio-LNG. Det förväntas resultera i en genomsnittlig minskning av CO2-utsläppen med cirka 80 procent. Detta mål ligger inom ramen för Scanias och Flix’ långsiktiga mål om koldioxidneutralitet.

Bussarna planeras vara utrustade och klara i slutet av 2025. Irizar, den globala busstillverkaren, integrerar Irizar i6s Efficient med busschassier från Scania.

Scanias tidigare erfarenhet med biogasbussar har gjort det möjligt att kraftigt minska CO2-utsläppen jämfört med diesel. Gasmotorer ger lägre ljudnivåer, samtidigt som man har kraften och vridmomentet hos motsvarande dieselmotorer. Dessa fördelar gör biogas till ett lönsamt och cirkulärt alternativ för bussreseföretag som vill öka sin hållbara prestation med lönsamhet.

”Klimatförändringen tar allt mer ut sin rätt på planeten och människors liv, och som ett globalt reseföretag är vi medvetna om vårt ansvar att bana väg för en mer hållbar framtid för de samhällen vi verkar i. Därför är vi angelägna om att ta tillvara alla möjligheter att minska vårt koldioxidavtryck – där omvandling av flottan är ett avgörande steg. Scania är en oerhört värdefull allierad för Flix och våra busspartners, som bedriver verksamhet i olika länder. Vi är glada och trygga i att med deras erfarenhet och expertis, kunna förbättra förutsättningarna för långfärdsresor. Med tiden kommer detta också att hjälpa oss att anpassa vårt erbjudande till en ökande efterfrågan på resealternativ med låg miljöpåverkan, från en allmänhet som blir mer och mer miljömedveten för varje dag,” säger Fabian Stenger, Chief Operating Officer på Flix.

”Vår ambition är att vara en föregångare i skiftet mot hållbara transporter. Samarbetet med Flix representerar ett viktigt steg i den riktningen. Biogaslösningar är verkligt cirkulära, och möjliga att implementera här och nu, vilket ger en hållbar lösning idag. De uppfyller klimatmålen och stärker vårt sociala ansvar. LBG-/LNG-bussarna representerar också ett smart och vettigt val, eftersom de ger den räckvidd och kraft som behövs för vilken rutt som helst – och till låg kostnad både vad gäller investerings- och driftsekonomi. Vi är oerhört glada över att göra detta tillsammans med Flix eftersom vi vet att en bred implementering av biogaslösningar kan ha en så positiv inverkan, inte bara för operatören utan även för samhället i stort,” säger Johanna Salomonsson Lind, SVP. och chef för People Transport Solutions på Scania.

Faktum är att Flix och Scania ständigt söker sätt att minska sin påverkan på miljön, med ett vetenskapligt förhållningssätt. Båda aktörerna är engagerade i initiativet Science-Based Targets (SBTi), som ger företag en tydligt definierad väg att minska utsläppen i linje med målen i Parisavtalet.

Flix deltagande i SBTi är kopplat till nyligen tillkännagivna åtagande om fullständig dekarbonisering i Europa till 2040, långt före den tidsram som fastställts av Parisavtalet. 

Detta långsiktiga mål eftersträvas genom att anta en holistisk klimatstrategi med fyra principer, där omvandling av bussflottan spelar en avgörande roll, med alternativa drivmedel. Bland dessa har biogas en stor potential och är redan klar för användning och redo att skalas upp i FlixBus-flottan. Naturligtvis spelar tillgången på infrastruktur för tankning i Europa en avgörande roll för att göra biogas till en tillgänglig energikälla.

Som den första stora tillverkaren av tunga nyttofordon att åta sig SBTi, har Scanias långtgående klimatmål. Dels genom att minska CO2-utsläppen från den egna verksamheten med 50 procent till 2025, och dels genom att stödja kunderna till minskade utsläpp från produkter som används, med 20 procent under samma period.

Biogas: varför välja det och vilka är fördelarna?

Att använda biogas ger flera fördelar, miljömässigt såväl som socialt och ekonomiskt. Det är fossilfritt, förnybart, närproducerat och minskar utsläppen. Att gå från komprimerad biogas till flytande form gör det dessutom möjligt att få med sig mer bränsle och därmed öka räckviddskapaciteten.

Genom att gå över till lokalt producerad flytande biogas vid långväga transporter kan operatörerna avsevärt minska både sin egen och sina kunders klimatpåverkan. Luftkvaliteten påverkas generellt också positivt av att köra med Scanias gasmotorer. Det minskar utsläppen av partiklar och kväveoxider (NOx) och ger lägre fordonsbuller. Detta gynnar både förare och passagerare, och samhället i stort.

Mer om Flix vision och insatser kring hållbarhet finns i den första frivilliga ESG-rapport för räkenskapsåret 2022, tillgänglig för nedladdning här. 

Likaså finns Scanias års- och hållbarhetsredovisning för räkenskapsåret 2022 tillgänglig för nedladdning här.

 
Om Flix
Flix är banbrytande inom transportsektorn genom att erbjuda klimatvänliga alternativ för bekväma och prisvärda resor genom varumärkena FlixBus och FlixTrain. Tack vare en unik affärsmodell och innovativ teknologi har Flix snabbt etablerat Europas största långväga bussnät och snabbt gått vidare till en global expansion inklusive USA, Kanada och Brasilien. Som banbrytande inom hållbar trafik körde Flix de första gröna fjärrtågen 2018, initierade ett pilotprojekt för helelektriska fjärrbussar 2018 och lanserade EU:s första biogasdrivna långväga bussar 2021.

Medan Flix hanterar teknikutveckling, nätverksplanering, driftkontroll, marknadsföring och försäljning, kvalitetsledning och kontinuerlig produktexpansion, upprätthåller betrodda Flix-partners den dagliga ruttdriften. Den unika kombinationen av teknisk uppstart, e-handelsplattform och klassiskt transportföretag har positionerat Flix som en ledare gentemot stora internationella företag, vilket permanent förändrar det globala mobilitetslandskapet.

För mer information, besök: https://corporate.flixbus.com/ 

Erik Bratthall
Corporate Public and Media Relations manager
erik.bratthall@scania.com

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2022 levererade vi 80 238 lastbilar, 4 994 bussar samt 13 400 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 170 miljarder kronor, varav över 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har nästan 57 000 medarbetare. Forskning och utveckling är huvudsakligen koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Latinamerika, med regionala produktcenter i Afrika och Asien. Scania är en del av TRATON GROUP. För mer information besök: www.scania.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.