Semester på landsbygden? Ta hänsyn till djur och markägare

| 10 juni, 2021 | 0 kommentarer

Sommar, sol och hemester, gärna på den vackra, svenska landsbygden. Det ser många fram emot just nu, men inte alltid Sveriges lantbrukare och markägare. Frågan är om man får klappa djur i hagen, parkera på rapsfält, släppa hunden lös, rida över åkrar eller lämna skräp i naturen? Mikael Theorén på Agria Djurförsäkring lyfter några viktiga punkter för en trivsam sommar tillsammans.

– Allemansrätten möjliggör för alla att uppleva landsbygden, men det krävs kunskap och respekt för att undvika tråkiga skador på odlad mark och tamdjur, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst och lantbruk hos Agria Djurförsäkring.

Grundregeln i allemansrätten är att alla får vistas tillfälligt nästan överallt i naturen och på annans mark så länge man inte stör eller förstör. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att gå över odlad mark med växande grödor eller inkräkta på någons tomt. Det är inte heller tillåtet att gå, cykla, rida eller plocka växter på odlad mark. Bristen på parkeringsplatser vid i populära områden som badplatser kan locka att ställa bilen på en åker eller att omedvetet blockera lantbrukarens passager till odlad mark.

– Odlad mark kan till exempel vara en vall med gräs som ska skördas till grovfoder åt djur. För en oinvigd kan en vall se ut som en stor, inbjudande gräsmatta att rida eller spela brännboll på. Men det är alltså inte tillåtet att beträda utan markägarens tillstånd, säger Mikael Theorén.

Fridfullt betande kor, hästar och får kan vara lockande att klappa eller mata, men det är inte heller tillåtet. Det kan till och med vara direkt farligt att gå igenom en hage med kor eller hästar som har kalvar eller föl, eftersom beskyddarinstinkten kan vara mycket stark från mödrarna.

I Sverige bör alla hundar vara kopplade från 1 mars till 20 augusti, det vill säga under den period då vilda djur får sina ungar och många tamdjur går på bete. Tyvärr vittnar alltför många lantbrukare om lösa hundar som både jagar får och kor i hagar och orsakar stress och skador på djuren.

– En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsakar skador. Det gäller till exempel hundar som jagar betande tamdjur i en hage, även om den inte biter djuren. Djuren kan stressas så mycket att de i värsta fall aborterar sina foster eller skadar sig, säger Mikael Theorén.

Nedskräpning i naturen är ett ständigt återkommande problem. Varje år tvingas kor avlivats för att de fått i sig skräp som till exempel aluminiumburkar eller glas, som människor slängt i naturen.

– Om du ser ett tamdjur i hage som inte verkar må bra, försök snarast att få kontakt med djurägaren och berätta vad du sett, tipsar Mikael Theorén.

FAKTARUTA

  • Runt 8 procent av Sveriges mark är odlad.
  • Det finns runt 16 000 heltidslantbrukare.
  • Du får gå, cykla och rida i naturen och på enskilda vägar, men inte över plantering, odlad mark eller annan mark som kan skadas. 
  • Du får elda, om det inte råder eldningsförbud, om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada mark, djur och växter.
  • Mellan den 1 mars till 20 augusti ska hunden vara kopplad om den inte är extremt lydig och håller sig inom en meter från sin husse eller matte.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *