Connect with us

Marknadsnyheter

Sjukfrånvaron ökade inte märkbart under det första året med coronavirus – men skillnaderna mellan yrkesgrupper ökade

Published

on

Statistikuppgifter från Arbetshälsoinstitutet, Keva och Folkpensionsanstalten visar att det första coronavirusåret inte verkar ha ökat sjukfrånvaron märkbart, och antalet dagar med sjukdagpenning som ersattes av FPA minskade under 2020. Skillnaderna mellan yrkesgrupper när det gäller sjukfrånvaro har ändå ökat inom kommunsektorn. Forskare från Arbetshälsoinstitutet, Keva och FPA diskuterar ämnet på Twitter chat torsdagen den 10 juni.

År 2020 var kommunalt anställda i genomsnitt 16,7 dagar borta från arbetet på grund av egen sjukdom enligt Kommun10-undersökningen.  Det positiva är att jämfört med för ett år sedan har allt fler arbetstagare (28 procent) inte alls varit borta på grund av egen sjukdom. Andelen sådana arbetstagare ökade med fem procentenheter jämfört med förra året.

I Arbetshälsoinstitutets Kommun10-undersökning har man följt arbetstagarnas sjukfrånvaro från och med 2000. Sjukfrånvaron var som högst år 2008 då kommunalt anställda i genomsnitt var 19,4 dagar borta från arbetet på grund av egen sjukdom. Från och med 2013 har sjukfrånvaron varit i genomsnitt 16–17 dagar. År 2019 var antalet dagar 16,5.

Skillnaderna mellan yrkesgrupper när det gäller sjukfrånvaro har ökat inom kommunsektorn

Det första coronaåret har påverkat olika yrkesgrupper inom kommunsektorn på olika sätt och redan tidigare observerade skillnader mellan yrkesgrupper vad gäller sjukfrånvaron har ökat. Sjukfrånvaron i till exempel flera yrkesgrupper inom vårdbranschen har ökat tydligt jämfört med 2019. Förskolelärare, barnskötare, skolgångsbiträden, tandskötare, sjukskötare och hälsovårdare hade i genomsnitt 1,5–3 fler frånvarodagar jämfört med 2019.

År 2020 var vårdbranschens yrken och övriga yrkesgrupper med fysiskt arbete fortfarande högst på listan även vad gäller genomsnittlig sjukfrånvaro: skolgångsbiträden, hemvårdare, vårdare och närvårdare, barnskötare, familjedagvårdare, tandskötare, anstaltsvårdare, sjukskötare, hälsovårdare och förskolelärare var borta i genomsnitt 21–29 dagar per år. Minst var antalet frånvarotillfällen på grund av egen sjukdom hos chefer, specialsakkunniga, ekonomisekreterare, informationspersonal och lärare (i genomsnitt 6–8 dagar).

Skillnaderna mellan yrkesgrupper accentueras i Kevas sjukfrånvarouppgifter från kommunsektorn. Hos personal inom hälsovårdsbranschen i kommuner och städer har det blivit vanligare med sjukfrånvaro som pågår i över 8 dagar, men också 1–3 månader under 2020. I synnerhet de längsta frånvaroperioderna ökar de sjukfrånvarorelaterade kostnaderna. Bland anställda inom administration och planering var däremot färre än tidigare frånvarande till följd av sjukdom.

– I ljuset av både Kommun10-undersökningens resultat och denna statistik över sjukfrånvaro har coronapandemin ökat arbetsbelastningen särskilt inom social- och hälsovården. Å andra sidan har coronapandemin även ökat antalet frånvarotillfällen inom vissa yrkesgrupper på grund av strängare anvisningar: det har inte varit tillåtet att komma till arbetet om man har haft ens lite snuva, och att vänta på coronatestresultaten har i vissa fall förlängt en kort frånvaro. I vår statistik har antalet sjukfrånvarotillfällen på 1–3 dagar minskat och den lite längre frånvaron ökat, berättar Jenni Ervasti, direktör för Kommun10-undersökningen.

Sjukfrånvaron för över 50-åringar sjunker, siffrorna för unga anställda har ökat

Granskat enligt åldersgrupp har den positivaste utvecklingen skett bland personer över 50 år. Deras sjukfrånvarotillfällen fortsätter att minska i antal. Det är dock oroväckande att under 30 år gamla kommunalt anställda har fler sjukfrånvarotillfällen än under 2019, och de har redan genomsnittligt fler sjukfrånvarodagar än 30-50-åringar.

– Resultaten ger anledning till oro vad gäller unga arbetstagare, som å andra sidan ofta arbetar inom yrken med mycket sjukfrånvaro. Det är med andra ord svårt att skilja år effekterna av ålder och yrke. Å andra sidan ger de uppmuntrande resultaten vad gäller äldre arbetstagare anledning att anta att stödåtgärderna för arbetsförmågan har varit framgångsrika och riktats rätt, säger Jenni Ervasti.

– Kesa pensionsuppgifter visar att färre anställda än tidigare gick i pension på grund av arbetsoförmåga under coronaåret. Också antalet arbetsolycksfall minskade under året, i synnerhet bland anställda inom förvaltningen, planeringen och kontorsuppgifterna, där en stor del övergick till distansarbete, berättar forskningschef Laura Pekkarinen på Keva.

Andelen långa sjukfrånvarotillfällen som ersätts av FPA minskade 

Antalet sjukdagpenningsdagar som FPA ersätter minskade under 2020. Sjukdagpenning utbetalades för omkring 14,5 miljoner dagar, vilket är ca 5 procent mindre än under 2019. Förmånskostnaderna uppgick till 819 miljoner euro. Var tredje dagpenningsdag hade psykisk ohälsa som grund.

Orsaken till den minskade sjukfrånvaron kan vara de många förändringarna i anslutning till coronavirusepidemin, såsom ökat distansarbete, färre kontakter, ändringar i sysselsättningen samt förändringar i hur människor söker sig till vård och får vård. Också den långvariga ökningen av sjukpenningdagar i anslutning till psykisk hälsa verkar ha stannat av.

– Även om andelen sjukdagpenningsdagar i anslutning till exempelvis depression minskade rent allmänt ifjol, fortsatte andelen sjukdagpenningsdagar till följd av ångestsyndrom att öka.Under och efter coronaepidemintiden är det fortfarande viktigt att följa och förebygga i synnerhet sjukfrånvaro i anslutning till psykisk hälsa, säger forskningschef Jenni Blomgren på FPA.

Välkommen att diskutera i Twitter

  • Forskare från Arbetshälsoinstitutet, Keva och Folkpensionsanstalten diskuterar hur coronaåret har påverkat finländarnas sjukfrånvaro på Twitter chat tors 10.6. kl. 13–14.
  • Diskussionen är öppen för alla, välkommen med!
  • Diskussionens hashtagg är #TerveenäTyössä (#FriskPåJobbet) och diskussionen öppnas från Twitter-kontona @tyoterveys @Keva_fi @Kelantutkimus
  • Mer information om Twitter chat (på finska): Kuinka suomalaisilla työpaikoilla sairastettiin koronavuonna? – Keva

Bekanta dig med

  • Information om kommunsektorns sjukfrånvarodagar finns i Arbetshälsoinstitutets Arbetslivskunskap-tjänst på adressen: Sjukfrånvaron i kommuner i Finland | Arbetslivskunskap | www.tyoelamatieto.fi
  • Arbetshälsoinstitutets Kommun10-undersökning är Finlands största uppföljningsundersökning av kommunsektorns personal. I undersökningen deltar Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Nådendal, Reso, Nokia, Valkeakoski och Virdois. Årlig sjukfrånvaro för över 90 000 kommunalt anställda följs från arbetsgivarnas personalregister med en enhetlig beräkningsmetod och de realiserade sjukfrånvarodagarna relateras till utförda årsverken. Denna statistik innehåller inte information om orsakerna till sjukfrånvaro.
  • Information om de kostnader som orsakas av arbetsoförmåga inom kommunsektorn (på finska): Keva tutkii
  • Kevas material har sammanställts utifrån forskningsdata och statistik om sjukfrånvaro, olycksfall, företagshälsovård, yrkesinriktad rehabilitering och pensioner bland de anställda i kommunsektorn. Under 2020 ingick information om ca 340 000 kommunalt anställda i materialet.
  • FPA har sammanställt fosrskningsdata och statistik i anslutning till sjukdagpenning i ett informationspaket: Sjukfrånvaro – kela.fi
  • Sjukdagpenningar beviljade av FPA fungerar som ett mått på långa sjukfrånvaron bland personer i arbetsför ålder. Sjukdagpenning kan betalas till personer i åldern 16–67 för en tid med arbetsoförmåga som är kortare än ett år om sjukdomen har varat längre än självrisktiden (insjuknandedagen och de nio följande vardagarna).

Mer information

Mediatjänster

Päivi Lehtomurto, specialexpert inom mediekommunikation
Arbetshälsoinstitutet, Helsingfors
tfn +358 50 4156 309
paivi.lehtomurto@ttl.fi

Juha Hietanen, specialexpert inom mediekommunikation
Arbetshälsoinstitutet, Helsingfors
tfn +358 50 477 32 67
juha.hietanen@ttl.fi

Arbetshälsoinstitutets materialbank

Må bra av jobbet

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda. ttl.fi

Continue Reading

Marknadsnyheter

”De flesta bolag kan frigöra 8-10 dagar per månad” – Implema lanserar Snabba bokslut

Published

on

By


Fr.v: Cristina Stomberg, Senior Consultant, Implema och Ann Karblom, Senior Business Consultant, Implema.   

Många bolag lägger onödigt mycket tid och energi på att göra månadsbokslut. Det anser IT-bolaget Implema som nu lanserar tjänsten Snabba bokslut – en tjänst som kan frigöra upp till 8-10 dagars arbete per månad.

IT-bolaget Implema är ledande i Sverige inom implementation av affärssystemen Dynamics och SAP. I tillägg till det utvecklar bolaget produkter och tjänster för att ytterligare optimera kundernas affärssystem. Nu lanserar man Snabba bokslut – en tjänst som gör bokslutsarbetet mer effektivt och av högre kvalitet.

Vi har noterat att många bolag lägger onödigt mycket tid och energi på att göra månadsbokslut. Det innebär både en hög arbetsbelastning och mycket stress, månad efter månad. Vi vill hjälpa våra kunder att identifiera flaskhalsar och optimera sin bokslutsprocess. Därför tog vi fram Snabba bokslut, berättar Ann Karblom, Senior Business Consultant på Implema.

Snabba bokslut handlar om att göra bokslutsarbetet mer effektivt och av högre kvalitet. Idén är att strömlinjeforma företagets bokslutsprocesser med målet att sätta upp dessa i en checklista direkt i affärssystemet och genom att på ett enkelt sätt använda funktioner som redan finns i systemet. 

Vi börjar med en genomlysning av hela bokslutet: vilka delar och beroenden är det som skapar förseningar? Här guidar vi kunden steg för steg i analysen och förbättringsarbetet. Utifrån det tar vi fram en checklista och en arbetsyta i affärssystemet, som ger full översikt och kontroll över alla aktiviteter och som snabbt ger status i realtid. Vi visar också på ytterligare möjligheter till effektiviseringar och automatiseringar i systemet, förklarar Cristina Stomberg, Senior Consultant på Implema.

Att vara klar till dag 5 i en ny månad är fullt möjligt för de allra flesta bolag enligt Implema. Det kan frigöra upp till 8-10 dagars arbete per månad, tid som kan användas för mer värdeskapande arbete inom framför allt redovisning och analys.

 Fördelarna med Snabba bokslut är flera. Förutom att spara in mycket tid, ger det i regel även en högre medarbetarnöjdhet eftersom det minskar stress och ger en lägre toppbelastning. Det möjliggör också medarbetarutveckling, kompetensväxling samt minskar sårbarhet, säger Ann Karblom.

Målgruppen uppger man är ”alla som någon gång har tänkt att ’det här borde gå att göra smidigare och snabbare’ om sitt bokslutsarbete”, det vill säga de allra flesta företag. Ju mer komplext bokslut, desto större effekt kan uppnås, men även enklare bokslut med få personer involverade och som tar lång tid kan bli mer effektiva med Snabba bokslut.
 

För mer information, vänligen kontakta:
Ann Karblom, Senior Business Consultant Implema, 070 – 258 46 06, ann.karblom@implema.se

 

Om Implema
Vi stärker konkurrenskraften hos våra kunder genom intelligent digitalisering. Som Sveriges ledande specialist på affärssystemen SAP och Microsoft Dynamics ser vi till att våra kunder snabbt och säkert får ett affärssystem som är redo för framtiden. Härifrån utforskar vi nya idéer och arbetssätt, samt hjälper kunden att maximera nyttan av den senaste tekniken. Implema har levererat affärskritiska projekt sedan 1998. Idag är vi drygt 200 medarbetare utspridda på 10 kontor, från Malmö i söder till Umeå i norr, och omsätter 350 MSEK.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Göteborg står värd för världens första nationella elbilsrace

Published

on

By

I juni kommer det gå undan i evenemangsytan mellan Ullevi och Scandinavium. Då släpps 12 helt nya bilar loss, vardera med imponerande 550 hk under huven. Och de är 100% elektriska.

Den 8 – 9 juni kommer STCC (Scandinavian Touring Car Championship) tillbaka till Göteborg i en grön och hållbar form. Elektrifieringen möjliggör racing mitt i stan. Det är ett evenemang av världsklass, det är hållbart – det är Göteborg!

Introduktionen av elfordon i tävlingssammanhang fungerar som en bra demonstration av den gröna teknikens potential och prestanda. Detta initiativ ligger helt i linje med stadens strategiska mål att främja innovation och en grönare framtid.

Att vara värd för ett elektrifierat race visar inte bara vårt engagemang för att minska koldioxidutsläppen, utan även vår roll som drivande i övergången till hållbara transportlösningar.

Till exempel driver vi Gothenburg Green City Zone – möjligheterna zon där framtidens transportsystem testas och utvecklas. Här ska ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem skapas och det kräver att vi tänker om, tänker nytt och tänker tillsammans. Vi börjar lokalt men med visionen att inspirera andra.

Vi satsar hållbart i världens mest hållbara destination.

Lite fakta om racet

  • Racing på grön el. Atlas Copco förser de elektriska bilarna med grön energi via ett nytt energilagrinssystem.
  • All utrustning till och från mästerskapet transporteras med fordon som uteslutande använder sig av biobränsle
  • 0 – 100 på under 3 sekunder och med en topphastighet på 300 km/h
  • Nytt tävlingsformat Head 2 Head, där två förare åt gången möts.
  • Bilar som körs är MWW i4, Cupra Born, Tesla Model 3 och Volkswagen ID.3.

Läs mer om racet här: https://gotevent.se/evenemang/stcc/

Är du intresserad av att läsa mer, missa inte vår guide med sju trender inom mobilitet och transport 2024

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årets landsbygdsföretagare i Mälarregionen är strået vassare

Published

on

By

Per Fimmerstad i Nykvarn bedriver både traditionell växtodling och en av Sveriges största gräsmatteodlingar. På helgens Landsbygdsriksdag i Nyköping fick han motta priset Årets Landsbygdsföretagare i regionen.

Landshypotek Ekonomisk Förening i Mälarregionen har utsett Per Fimmerstad till Årets Landsbygdsföretagare. Verksamheten har traditionell växtodling och företaget Mälarturf som vuxit till en av Sveriges största odlare av gräsmattor.

Så här lyder juryns motivering:

”Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare tilldelas en affärsdriven person som med sitt företag ligger i framkant inom de gröna näringarna. Pristagaren har en förmåga att se möjligheter och utveckla nya lönsamma verksamheter med sin fastighet som grund. Hans starka ledarskap, optimism och anpassningsförmåga är en inspiration för andra.”

– Stort, hedrande och fantastiskt kul att bli uppmärksammad. Känns också väldigt kul om man i någon mån kan inspirera andra kollegor i branschen att våga satsa. Ser det mer som att företaget fått utmärkelsen, det är ju familjen och fantastiska medarbetare som ligger bakom det vi åstadkommer, säger Per Fimmerstad på Åbytorps gård i Nykvarn.

Totalt omfattar verksamheten cirka 15 medarbetare och odling på 700 hektar mark. På Taxinge odlas höstvete, raps och maltkorn på arrenderad mark, medan odlingen av gräsmattor görs på Åbytorps gård. Andra driftsinriktningar inom verksamheten är entreprenad och uthyrning av bostäder och företagslokaler.

Mer om priset Årets Landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare i Mälarregionen syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Mälarprovinserna och Landshypotek Bank.

Bilder bifogas:

Bild 1: Per Fimmerstad, Årets Landsbygdsföretagare Mälarregionen 2024
Bild 2: Per Fimmerstad och Louise Ängård, styrelseordförande Landshypotek Ekonomisk Förening Mälarprovinserna

För ytterligare kommentarer och information:

Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10

Om Landshypotek Bank

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.