Connect with us

Marknadsnyheter

Sjukhusets blodlager i akut behov av påfyllning

Published

on

Blodlagret på Sahlgrenska Universitetssjukhuset behöver fyllas på inför stundande jul- och nyårshelger. Den rådande pandemin och skärpta restriktioner är en anledning till att blodlagren nu är i akut behov av påfyllning.

– Det är oroande låga nivåer just nu. Vi behöver fylla på blodlagret och det gäller främst de stora blodgrupperna A och 0. Vi är helt beroende av att friska blodgivare fortsätter ge blod inför jul och nyår med flera röda dagar, säger Lena Lyxe, överläkare på GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

De senaste veckorna har antalet blodgivningar i Göteborg varit betydligt lägre än normalt. En vanlig månad under pandemin har ungefär 2 500 blodgivningar behövts.  I oktober i år har 1 990 blodgivare givit blod.

– Vi upplever att många blodgivare ringer och avbokar sin tid. Det beror bland annat på att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och då ska man inte ge blod. Men också att de skärpta råden om att stanna hemma och att inte vistas i köpcentrum eller andra allmänna platser gör att man drar sig för att besöka GeBlod i Nordstan och på Frölunda Torg.

Behovet av blod är stort på samtliga blodcentraler runtom i landet, särskilt stort är behovet i de större städerna där universitetssjukhusen finns. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

– All sjukvård som inte kan vänta måste fortgå som vanligt trots coronavirus och långhelg.

På sjukhusets blodverksamhet uppskattar man att omkring 3 000 personer behöver ge blod inför jul för att säkra blodlagret.

– Vi vill uppmana alla som är friska och som kan ge blod att ringa någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda torg och boka in en tid. På blodmobilen fungerar fortfarande drop-in.

 

Om blodgivning

För att ge blod vid någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda Torg bokar du tid genom att ringa GeBlods telefoncenter på 031-342 20 40. Telefontiderna är vardagar 8.00 – 17.30 och lördagar 10.00 – 16.00.

Det finns också möjlighet att ge blod i GeBlods mobila blodgivningsenhet som besöker 21 hållplatser i och runt om Göteborg. På blodmobilen fungerar drop in och antalet besökare som vistas samtidigt i blodmobilen regleras. Vid eventuell köbildning sker väntetiden på utsidan. Se hållplatser och tidtabell.

Blodlagren runt om i landet är i stort behov av påfyllning inför stundande jul- och nyårshelger.

Region Antal blodpåsar som behövs innan jul
Stockholm 7000
Göteborg 3000
Skåne 5000
Östergötland 1800
Västerbotten 1100
Örebro län 1600
Uppsala län 1600

Blodverksamheterna i landet arbetar enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Alla blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning. Mer information om coronavirus och blodgivning finns här.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov under jul- och nyårshelgen.

Källa: GeBlod

Om du som journalist har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se.

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny säsong av podden Vikingar – nu är gudarna i fokus

Published

on

By

Krigsguden Odens eviga kamp mot ödet, Lokes oförlåtliga svek, kärleksgudinnan Frejas besatthet av ett smycke. Podden Vikingar är inspirerad av de isländska sagornas myter och legender. I säsong 2 är det gudarna i Asgård som är i fokus: Tor, Freja, Idun och Oden samt Loke – som gestaltas av Adam Pålsson. Berättare: Magnus Krepper. Premiär idag 30 april.

 
I Vikingar säsong 2 handlar det bland annat om Odens eviga kamp mot ödet.

I berättelserna om gudarna som dyrkades för tusen år sedan handlar det om den eviga kampen mellan kaos och ordning, om hämnd, kärlek och mörka krafter som ständigt hotar att förgöra världen. Avsnitten kretsar kring Tor, Freja, Idun och Oden samt förvandlingskonstnären Loke – som gestaltas av skådespelaren Adam Pålsson.

Det var fascinerande att spela Loke. Han är lurig. Och bär på många av våra mänskliga skuggsidor, som avund, hat och hämnd, säger Adam Pålsson.

Den spänningsskapande musiken är specialskriven av kompositören och pianisten Matti Bye. Och genom hela serien lotsas lyssnarna av berättaren – skådespelaren Magnus Krepper. 

– Det var roligt och spännande att få ta del av dessa berättelser, de gav mig också perspektiv på den värld vi lever i idag, säger Magnus Krepper.

Regissören Emelie Rosenqvist tycker att det fortfarande finns en otrolig sprängkraft i de gamla myterna om gudarna.

– Framför allt i den fantastiska bildvärlden och starka symboliken i berättelserna. Det handlar om de stora frågorna om livets mysterium som mänskligheten alltid ställts inför. Berättelserna om asagudarna är både osannolika och djupt igenkännbara. Trots att de är gudar liknar de oss människor i sina önskningar, behov och drömmar. Här får vi dessutom lära känna gudarna genom intervjuer där de berättar om sina livsöden. Lite som en korsning mellan fantasy och reality! säger Emelie Rosenqvist.

Första säsongen av Vikingar tog med lyssnarna till en värld av episka slag, orädda upptäckare och politiska intriger. Här stod människorna i centrum – med gudarna ständigt närvarande. I ett samarbetsprojekt med andra radiobolag har säsong 1 översatts och finns nu i norska, danska, isländska och franska versioner*. 

– Det stora intresset för Vikingars första säsong märktes både internationellt och hos den svenska publiken, där vi såg starka lyssnarsiffror. Den här gången skildras de bekanta myterna om gudarna i den nordiska mytologin med det unika formatet och Matti Byes karaktäristiska musik, en kombination vi tror kommer tilltala många. säger Caroline Pouron, poddbeställare på Sveriges Radio.

De två första avsnitten av Vikingar säsong 2 släpps i dag i Sveriges Radio Play. Därefter släpps ett avsnitt i veckan på tisdagar kl. 06.

Avsnitt Vikingar säsong 2  

30/4: Tor – åskans gud och Midgårds beskyddare 
30/4: Freja – kärlekens, livets och dödens gudinna 
7/5: Idun – ungdomens gudinna
14/5: Loke – förvandlingskonstnären i Asgård
21/5: Oden – krigsgud och hövding

Medverkande 

Berättare: Magnus Krepper 
Tor: David Rangborg 
Freja: Moa Silén 
Idun: Janna Granström 
Loke: Adam Pålsson  
Oden: Ivan Mathias Petersson 
Manusförfattare: Lollo Collmar 
Regissör: Emelie Rosenqvist 
Producent: Pernilla Kommes 
Inspelning/ljuddesign: Tim Kellerman, Fredrik Nilsson, Glate Öhman, Karl Kadhammar 
Projektledare: Anna Åkerlund

* Mer om Vikingar
Första säsongen av Vikingar släpptes i november-december 2022 och var ett nordiskt samarbete med stöd av Nordvision. Vikingar har översatts till norska, danska, isländska och franska i samarbete med NRK (Norge), DR (Danmark), RUV (Island) och Radio Canada, vars franskspråkiga version även har publicerats av Radio France.

Pressbilder (OBS att gudarna porträtteras av statister), foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/jajp4uxi59

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Åkerlund, projektledare
anna.akerlund@sverigesradio.se

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Continue Reading

Marknadsnyheter

Trenden fortsätter nedåt – rekordfå får ledsagningshjälp

Published

on

By

Att som synskadad få hjälp med ledsagning via kommunen kan innebära skillnaden mellan att leva och inte bara överleva. Ändå fortsätter den nedåtgående trenden, fler och fler nekas rätten till ledsagningsstöd.

– För de flesta börjar coronapandemin och dess isolering bli ett minne blott, men inte för oss med allvarliga synskador. Om vi inte får hjälp att ta oss ut så är det många som i praktiken blir inlåsta i sina hem, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Ledsagningshjälp för synskadade med stöd av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, var tidigare ett vanligt sätt för synskadade att få hjälp att till exempel handla, gå till läkaren, frisören eller komma ut i naturen. År 2010 var antalet som tillhörde personkrets tre i lagen, vilket synskadade gör, och som erhöll ledsagarservice 2 484 personer. År 2023 låg motsvarande siffra på 694, vilket innebär en minskning på 72 procent på 14 år. Detta utan några lagändringar.

På senaste tiden har flera fall uppmärksammats i media där gravt synskadade personers stöd från samhället har dragits in. Det handlar om dövblinda Evelina i Piteå, som inte kan kommunicera med hemtjänsten. Blinda Mathias i Vårgårda får ingen som helst hjälp att ta sig ut. Inte heller Wandi i Tynnered som efter 30 år med LSS-ledsagning har fått den indragen.

Problemet är stort och landsomfattande, även om vissa kommuner är värre än andra. Det beror på att kommunerna har drivit på för att ändra rättspraxis genom att ständigt överklaga positiva beslut, säger Lennart Karlsson, sakkunnig inom ledsagning på Synskadades Riksförbund.

Synskadades Riksförbund har tidigare drivit fall om utebliven LSS-ledsagning i domstol, men konstaterade förra året att det är lönlöst. Socialstyrelsen har kartlagt de många problemen med ledsagning och föreslog i juni förra året att en ny lag om ledsagning ska utredas. Förslaget ligger hos regeringen men inget har hänt sedan förra sommaren.  

Fakta: LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Syftet med lagen är att människor med funktionsnedsättningar ska få det stöd som behövs för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Lagen innehåller tio olika insatser att söka men för att vara aktuell för dessa ska man först kvalificera sig till en av tre grupper, så kallade personkretsar, där personer med synnedsättning i regel har tillhört personkrets tre.

I den ingår personer med varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande.

 

Kontakt

Niklas Mattsson

Förbundsordförande, SRF

niklas.mattsson@srf.nu 0703-18 36 90

Lennart Karlsson

Intressepolitiskt sakkunnig, SRF

Lennart.karlsson@srf.nu 076-539 91 60

Continue Reading

Marknadsnyheter

Syncro Group publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Syncro Group AB (publ) (”Syncro Group” eller ”Bolaget”) publicerar härmed årsredovisning för verksamhetsåret 2023. Avvikelse från tidigare offentliggjord bokslutskommuniké för 2023 avser nedskrivning av andelar i dotterbolag i moderbolaget. Nedskrivningen påverkar inte koncernens tidigare offentliggjorda resultat. Årsredovisningen finns att tillgå via bifogad fil samt via Bolagets hemsida, www.syncro.group.

Syncro Group ABs bedömning av värde av aktier i dotterbolag har medfört viss nedskrivning av aktier i dotterbolag i moderbolagets räkenskaper, vilket avviker från tidigare offentliggjord bokslutskommuniké för 2023. Nedskrivningen påverkar inte koncernens tidigare offentliggjorda resultat och är inte kassaflödespåverkande.

 

Årsredovisningen finns att tillgå via bifogad fil samt via Bolagets hemsida, www.syncro.group.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ebbe Damm, VD, Syncro Group
Telefon:  070 546 46 00

E-post:  ebbe.damm@syncro.group

 

Om Syncro Group

Syncro Group AB (publ) är ett noterat bolag på Spotlight Stock Market under SYNC B med en egenutvecklad unik AI-plattform inom influencer marketing som är en del av att forma den nya digitala ekonomin och möjliggör samarbete mellan människor och varumärken – via tech. Syncro har kontor i Sverige och Danmark, med huvudkontor i Stockholm. För mer information, gå in på www.syncro.group.

 

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.