Connect with us

Marknadsnyheter

Skolgårdarnas ytor fortsätter att minska

Published

on

Skolgårdarnas ytor för barn att leka och röra fritt på sig utomhus fortsätter att minska, vilket kan påverka barnens hälsa och utveckling. Det är även stora skillnader mellan olika delar av landet och skolor med olika huvudmän. Det visar en ny kartläggning som Statistiska Centralbyrån, SCB, gjort på uppdrag av Boverket.

Grundskoleelevers möjlighet till lek och rörelse utomhus sammanställdes i en unik kartläggning för första gången 2018 av Statistiska Centralbyrån, på Boverkets uppdrag. Skolgården är en av de utemiljöer där barnen är en stor del av sin vakna tid. Studier visar att vistelse utomhus stimulerar till fysisk aktivitet och att det är positivt för barnens lek, lärande och hälsa att vara ute i naturen. En uppföljning av kartläggningen har gjorts för att undersöka om trenden med krympande skolgårdar fortsatt även 2018 och 2020. Den visar bland annat att antalet elever med tillgång till mindre än 30 kvadratmeter friyta per person har ökat mellan 2014 och 2020. Den finns även en tydlig trend av minskande friyta per elev på skolområden med enskild huvudman.

– Skolan är en av de platser där barn tillbringar störst del av sin vakna tid. Rymliga och varierade utemiljöer stimulerar till både fysisk aktivitet och återhämtning. För att alla barn ska ha samma möjligheter till hälsa, lärande och utveckling behövs tydligare regler och nationella insatser för utformningen av landets skolgårdar, säger Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt på Boverket.

Så ser det ut i din region och i din kommun

I rapporten kan du ta del av tabeller som visar hur det ser ut i ditt län. Rapporten finns att ladda ner och läsa i sin helhet på Boverkets webbplats.

SCB har också en karttjänst på sin webbplats där du kan se hur det ser ut i din kommun.

På Boverkets webbplats kan du även ladda ner excel-filen med kommunstatistik som karttjänsten är baserad på.

Fyra av tio elever har mindre än 30 kvadratmeters friyta

Nästan 464 000 elever hade år 2020 en yta per person som understeg 30 kvadratmeter, vilket motsvarar 42 procent av grundskoleleverna. Antalet elever med tillgång till mindre än 30 kvadratmeter friyta per person har ökat mellan 2014 och 2020.

I Sverige finns det cirka 67 000 barn som har ytor som är mindre än 3 000 kvadratmeter.

Boverket menar att ett rimligt mått på friyta är 30 kvadratmeter per barn i grundskolan (Boverket 2015). Man bör titta på både storleken på friytan per barn och den totala storleken på friytan när man bedömer om friytan är tillräckligt stor. Forskning visar att den totala storleken på friytan helst bör överstiga 3 000 kvadratmeter.

Den genomsnittliga friytan per grundskoleelev i Sverige var 45,9 kvadratmeter 2020. Det motsvarar ungefär ytan för mellan tre och fyra parkeringsplatser. Mellan det första och sista året, 2014 och 2020, har friytan per elev minskat med nästan tre kvadratmeter. Dessutom har friytan i absoluta tal krympt stadigt under hela perioden 2014-2020. Generellt har skolor i större tätorter mindre friyta än skolor i mindre tätorter och utanför tätorter.

Varierande tillgång till grönska

Grundskolornas skolområden består i genomsnitt till 48 procent av hårdgjord mark. Varannan skolelev har friytor som är klädda med grönska till mindre än hälften.

Tillgången till grönområden i närheten skiftar också, vilket påverkar skolans möjlighet att använda grönskan i pedagogiskt och rekreativt syfte.

Stora skillnader mellan kommuner och skolor med olika huvudmän

Det finns stora regionala skillnader i tillgången på friyta. På länsnivå varierade friytan per elev år 2020 från som minst 25,9 kvadratmeter i Stockholms län till som mest 76,4 i Norrbottens län.

Storleken på friytan skiljer sig mellan skolor med enskild respektive kommunal huvudman. Elever på skolor med enskild huvudman har i genomsnitt en friyta på 28 kvadratmeter per elev, medan de kommunala skolorna har 49 kvadratmeter per elev. Friytan per elev på skolor med enskild huvudman har dessutom minskat stadigt sedan 2014, medan de kommunala skolorna endast haft vissa variationer över tid.

Så kan du arbeta – goda exempel och Boverkets vägledningar för barn och ungas utemiljö

På Boverkets webbplats finns flera goda exempel att inspireras av och vägledningar för hur man kan arbeta med barns friytor för lek och utevistelser.

Om kartläggningen

Boverket har låtit SCB kartlägga hur Sveriges skolgårdar ser ut och hur de har förändrats mellan åren 2014–2020, i alla Sveriges 290 kommuner. Statistiska Centralbyrån har studerat skolornas friytor, det vill säga den yta där barnen på egen hand kan vara utomhus och leka. Statistiken syftar till att ge en nationell bild av situationen vad gäller grundskoleelevernas tillgång till utomhusmiljön, hur den varierar regionalt och hur den påverkas över tid i takt med att befolkningen och bostadsbyggandet ökar.

Du kan vända dig till Statistiska Centralbyrån om du vill begära ut underlag till kartläggningen. Det finns till exempel möjlighet att ta del av statistiken om offentliga skolor i kommunen, däremot inte för fristående skolor. SCB kan inte heller lämna ut statistik över samtliga skolor i Sverige eller för enskilda skolor. Underlaget kommer finnas tillgängligt hos Statistiska centralbyrån från mitten av vecka 23.

Mer information

Media är välkomna att kontakta Boverkets presservice: telefon 0455-35 31 70 eller e-post presservice@boverket.se.

Presskontakt
+46 (0)455-353 170
presservice@boverket.se

Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö och hushållning med mark- och vattenområden, för fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelsen och för boendefrågor. Myndigheten ansvarar också för den centrala administrationen av statliga stöd inom sitt verksamhetsområde.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma 2024 i Bio Vitos Pharma AB

Published

on

By

Bio Vitos Pharma AB (publ) höll tisdagen den 14 maj 2024 årsstämma på Nanna Svartz väg 2 i Solna. Samtliga beslut fattades enhälligt.

Följande huvudsakliga beslut fattades:

Fastställande av resultat- och balansräkning samt resultatdisposition

Årsstämman beslutade att fastställa de i årsredovisningen intagna balans- och resultaträkningarna för bolaget och koncernen.

Årsstämman godkände styrelsens förslag avseende resultatdisposition, d.v.s. att årets förlust balanseras i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Årsstämman beviljade samtliga som under 2023 innehaft uppdrag i bolaget som styrelseledamot respektive verkställande direktör ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.

Styrelse

Årsstämman beslutade om omval av styrelseledamöterna Richard Wall och Bo Ziedén samt nyval av Joakim Friis.

Arvode till styrelsen m.m.

Årsstämman beslutade att arvode till styrelse och revisor ska utgå enligt valberedningens förslag.

Bemyndigande

Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen under tiden fram till och med nästa årsstämma, att besluta om nyemission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler mot kontant betalning och/eller med bestämmelse om apport eller kvittning eller eljest med villkor och att därvid kunna avvika från aktieägarnas företrädesrätt, i enlighet med det i kallelsen intagna förslaget.

Fastställande av principer för valberedningen

Årsstämman beslutade om principer för valberedningen i enlighet med valberedningens förslag.

Övrigt

Det noterades även att stämman önskade att styrelsen aktivt arbetar mot att etablera fler affärsområden, inom ramen för bolagets verksamhet.

De fullständiga förslagen och protokollet kommer att finnas tillgängliga på bolagets webbplats (www.biovitospharma.se).

För ytterligare information, kontakta:

Bio Vitos Pharma AB (publ)

Jesper Birgemo, VD

Tel: +46 (0) 70 895 39 34

Om Bio Vitos Pharma AB

Bio Vitos Pharma utvecklar, producerar och kommersialiserar järnsuccinat för behandling av järnbrist inom ramen för moderbolaget samt en tjänst för patientnära upptäckt av hemolys i blodprover inom ramen för ett helägt dotterbolag, Hemcheck Management AB.

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

FNCA Sweden AB är Certified Adviser till bolaget.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan till ”Delmi 10 år: Ett decennium av förändring – forskningens roll och funktion för migrations- och integrationspolitikens utveckling”

Published

on

By

Vi är glada att bjuda in er till en unik konferens – ”Ett Decennium av Förändring”. Denna händelse markerar en milstolpe för Delmi, där vi uppmärksammar 10 år av dedikerad forskning inom migrations- och integrationspolitiken.

Under det senaste decenniet har världen skakats av omvälvande händelser som har omformat landskapet för migrations- och integrationspolitik. Från flyktingkrisen 2015 till politiska skiften och globala utmaningar har behovet av välgrundad forskning och evidensbaserad kunskap aldrig varit mer akut.

Genom att samla ledande experter, beslutsfattare och aktörer från hela Sverige, kommer ”Ett Decennium av Förändring” att erbjuda en unik plattform för reflektion, analys och framtidsspaningar. Vi kommer att utforska de viktigaste trenderna, utmaningarna och framgångarna inom migrations- och integrationspolitik under det gångna årtiondet, och blicka framåt mot de kommande utmaningarna och möjligheterna.

Konferensens upplägg:
Evenemanget börjar med ett välkomsttal av Joakim Palme, ordförande för Delmi och professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Därefter talar migrationsminister Maria Malmer Stenergard om forskningens betydelse för migrationspolitiken. Tre panelsamtal följer, modererade av olika ledamöter från Delmis kommitté. EU-kommissionären Ylva Johansson talar över zoom om Migrationspakten ’and beyond’. Dagen avslutas med mingel.

Datum: måndagen 20 maj 2024

Tid: 13.00 – 16.20 

Plats:  Kulturhuset, Foajé 3, Sergels torg, Stockholm

Läs mer om konferensen och se det preliminära schemat via länken: Pressinbjudan till Delmi 10 år: Ett decennium av förändring – forskningens roll och funktion för migrations- och integrationspolitikens utveckling (ungpd.com)

Vid förfrågan om intervju med deltagare vänligen kontakta kommunikationsansvariga Jenny Bergsten via mejl: jenny.bergsten@regeringskansliet.se eller telefon: 076-5441821

Delegationen för migrationsstudier är en oberoende kommitté som initierar studier och förmedlar forsknings­resultat som underlag till framtida migrations­politiska beslut och för att bidra till samhällsdebatten. Delmis webbplats

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan till ”Delmi 10 år: Ett decennium av förändring – forskningens roll och funktion för migrations- och integrationspolitikens utveckling”

Published

on

By

Vi är glada att bjuda in er till en unik konferens – ”Ett Decennium av Förändring”. Denna händelse markerar en milstolpe för Delmi, där vi uppmärksammar 10 år av dedikerad forskning inom migrations- och integrationspolitiken.

Under det senaste decenniet har världen skakats av omvälvande händelser som har omformat landskapet för migrations- och integrationspolitik. Från flyktingkrisen 2015 till politiska skiften och globala utmaningar har behovet av välgrundad forskning och evidensbaserad kunskap aldrig varit mer akut.

Genom att samla ledande experter, beslutsfattare och aktörer från hela Sverige, kommer ”Ett Decennium av Förändring” att erbjuda en unik plattform för reflektion, analys och framtidsspaningar. Vi kommer att utforska de viktigaste trenderna, utmaningarna och framgångarna inom migrations- och integrationspolitik under det gångna årtiondet, och blicka framåt mot de kommande utmaningarna och möjligheterna.

Konferensens upplägg:
Evenemanget börjar med ett välkomsttal av Joakim Palme, ordförande för Delmi och professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Därefter talar migrationsminister Maria Malmer Stenergard om forskningens betydelse för migrationspolitiken. Tre panelsamtal följer, modererade av olika ledamöter från Delmis kommitté. EU-kommissionären Ylva Johansson talar över zoom om Migrationspakten ’and beyond’. Dagen avslutas med mingel.

Datum: måndagen 20 maj 2024

Tid: 13.00 – 16.20 

Plats:  Kulturhuset, Foajé 3, Sergels torg, Stockholm

Läs mer om konferensen och se det preliminära schemat via länken: Pressinbjudan till Delmi 10 år: Ett decennium av förändring – forskningens roll och funktion för migrations- och integrationspolitikens utveckling (ungpd.com)

Vid förfrågan om intervju med deltagare vänligen kontakta kommunikationsansvariga Jenny Bergsten via mejl: jenny.bergsten@regeringskansliet.se eller telefon: 076-5441821

Delegationen för migrationsstudier är en oberoende kommitté som initierar studier och förmedlar forsknings­resultat som underlag till framtida migrations­politiska beslut och för att bidra till samhällsdebatten. Delmis webbplats

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.