Connect with us

Marknadsnyheter

Små företag spelar stor roll

Published

on

De små och medelstora företagen i Göteborgsområdet är kanske inte lika synliga som de stora jättarna – men de är minst lika viktiga för regionen. Dessa företag sysselsätter fler och fler för varje år och bidrar med idéer och innovationer som blir till verklighet.

116 000 – så många små och medelstora företag finns det i Göteborgsregionen. Tillsammans hade de närmare 219 000 anställda år 2020. Med andra ord spelar de en stor roll för regionens utveckling.

– De små och medelstora företagen har varit jätteviktiga för regionen historiskt och kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Företagen sysselsätter allt fler och bidrar med innovation. Dessutom är de spridda över många branscher, vilket gör näringslivet mindre sårbart, säger Andreas Göthberg, avdelningschef för företagsutveckling på Business Region Göteborg.

Starta företag en väg att försörja sig själv

Business Region Göteborg arbetar på många olika sätt för att fler företag ska starta, överleva och växa genom rådgivning och utbildning. En av regionens många rådgivare som ger kostnadsfri hjälp kring alla steg på företagsresan är Dragan Sako. Dörren är alltid öppen till hans kontor på Angereds Torg och i fjol träffade han 203 personer med planer på att starta eget.
– Alla som har en affärsidé eller vill ha svar på frågor om företagande kan komma till oss, vi ställer inga krav. Vår viktigaste målgrupp är arbetssökande som vill starta företag för att kunna försörja sig själv och sin familj, berättar Dragan Sako.

Dragan och hans kollegor vänder och vrider på affärsidéer för att testa om de håller, och hjälper även till med det praktiska kring uppstarten. När företagaren har kommit i gång finns rådgivarna tillgängliga för frågor som dyker upp längs vägen. Det kan handla om allt från hur man anställer till hur det fungerar med export.
– När det kommer in en ny person genom dörren vet vi aldrig om det är nästa Ingvar Kamprad, så vi ger alla en chans. En av tre som kommer till oss startar företag, säger Dragan Sako.

Yesbox ett center för nyföretagare

En bit söderut finns ytterligare en plats där människor kan tanka den här typen av kunskap. Yesbox – Home of Entrepreneurs i Gamlestadens fabriker samlar 15 aktörer som på olika sätt hjälper entreprenörer, innovatörer och nyföretagare. Business Region Göteborg driver mötesplatsen tillsammans med de andra aktörerna.
– Vi finns på en plats som har varit ett nav för innovation sedan början av 1900-talet. Platsen håller just nu på att byggas ut för att bli ett ännu större center för nyföretagare, berättar Linda Högbacka, verksamhetsledare på Yesbox.

Här kan personer med företagsdrömmar få vägledning kring sin affärsidé genom Drivhuset, finansieringshjälp av Almi eller rådgivning kring hållbarhetsarbete från Ekocentrum.
– Vi har samlat all hjälp som går att få på ett och samma ställe. Tanken är att man ska kunna komma till oss oavsett om man står inför att starta företag eller vill ha hjälp med att skala upp verksamheten, säger Linda Högbacka.

På Yesbox och i Business Region Göteborgs riktade satsningar på entreprenörskap kan företagare från alla branscher ta del av rådgivning, seminarier och nätverk. Nu breddas smörgåsbordet ytterligare med insatser för snabbväxande företag som har tekniska lösningar som affärsidé, så kallade techbolag.
– Dessa företag har stor tillväxtpotential och krokar ofta arm med större företag som kan vidareutveckla innovationerna. De finns inom allt från fordonsindustrin till spelbranschen och har ett särskilt behov av att attrahera pengar tidigt under företagsresan. Lyckas bolagen med detta når de framgång ganska fort, berättar Andreas Göthberg.

Lokala techbolag behöver nätverk och kapital

I Business Region Göteborgs rapport ”SME- och techföretagen i Göteborgsregionen – Utveckling, behov och betydelse” intervjuades flera unga techbolag för att få veta vad de behöver för att kunna växa i Göteborgsregionen. Alla bolag var eniga om att det är nätverk, kapital och lokaler som krävs. Särskilt bättre förutsättningar för att bygga nätverk anses viktigt, då det ofta är helt avgörande för att få finansiering.
– Det möter vi nu genom tillväxtarenan The Yard på Lindholmen som både blir en mötesplats och en plats att jobba på för den här målgruppen. Vi jobbar också med kapitalfrågan och försöker bidra på de sätt vi kan för att säkra möjligheten till finansiering här i Göteborgsområdet, till exempel genom att bjuda in till nätverksträffar, säger Andreas Göthberg och fortsätter:
– Techbolagen och SME-företagen kommer att stå för mellan 30 och 60 procent av alla nya jobb som skapas fram till år 2030. Framgången hos dessa bolag drar med sig hela näringslivet. Därför är det viktigt att vi håller dörrarna till rådgivning och utbildning vidöppna.

Fakta: Små och medelstora företag i Göteborgsregionen
Små och medelstora företag är företag med 1–249 anställda och det finns nästan 116 000 sådana företag i Göteborgsregionen. De svarar för 42 procent av de anställda och 31 procent av omsättningen i Göteborgsregionens näringsliv. Nästan hälften av tillväxten i antalet anställda i regionen sedan år 2008 har genererats av små och medelstora företag.

Källa: Business Region Göteborgs rapport SME- och techföretagen i Göteborgsregionen – Utveckling, behov och betydelse

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i OrganoClick AB (publ) 2024

Published

on

By

OrganoClick AB (publ) höll onsdagen den 15 maj 2024 årsstämma på bolagets huvudkontor i Täby varvid följande stämmobeslut fattades:

  • Att fastställa resultat- och balansräkningen samt koncernresultaträkning samt koncernbalansräkning.

  • Att disponera resultatet enligt styrelsens förslag i årsredovisningen.

  • Att bevilja styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet för det gångna räkenskapsåret.

  • Att styrelsen under det kommande verksamhetsåret ska bestå av fem ordinarie ledamöter.

  • Att i enlighet med valberedningens förslag utge ett fast styrelsearvode om 400 000 kronor till styrelsens ordförande och 150 000 kronor för var och en av styrelsens ordinarie ledamöter, dvs. sammanlagt 1 000 000 kronor samt att revisorsarvode föreslås utgå enligt godkänd räkning.

  • Att intill nästa årsstämma i enlighet med valberedningens förslag omvälja Jan Johansson, Håkan Gustavson, Charlotte Karlberg och Chatarina Schneider samt nyval av Johan Magnusson till ordinarie styrelseledamöter. Till styrelseordförande omvaldes Jan Johansson i enlighet med valberedningens förslag. Styrelsen gav samtidigt ett stort tack till avgående styrelseledamot Malin Bugge för hennes viktiga bidrag till styrelsen och bolagets utveckling under de 4 år som hon suttit i OrganoClicks styrelse.

  • Att anta principer för hur valberedning ska tillsättas inför årsstämman 2025 i enlighet med förslag i kallelsen. 

  • Att ge styrelsen bemyndigande att intill nästa årsstämma vid ett eller flera tillfällen besluta om emission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler, med eller utan företrädesrätt för aktieägarna att betalas kontant, med apportegendom eller genom kvittning. Emissionen får medföra en sammanlagd ökning av aktiekapitalet med högst 10% eller 97 950 kronor (motsvarande 9 795 000 aktier).

  • Att bevilja Valberedningens förslag om att utbetalning av styrelsearvode kan antingen ske i form av aktier i bolaget eller kontant

Verkställande direktören gav därefter sedvanlig presentation över bolagets aktiviteter och utfall 2023 samt en blick framåt under 2024 (bifogad presentation). Presentationen finns även upplagd på bolagets hemsida.

OrganoClick AB (publ) 

Styrelsen

……………………………………………………………………………..

För mer information, var vänlig kontakta:

Mårten Hellberg, VD

08-684 001 10, marten.hellberg@organoclick.com

……………………………………………………………………………..

Om OrganoClick 

OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North Growth Market utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är är den vattenavvisande textilbehandlingen OrganoTex®, biokompositen  OrganoComp®, ytbehandlings- och underhållsprodukter för villa- och fastighetsägare under varumärket BIOkleen®, biobaserade bindemedel för nonwovenmaterial under varumärket OC-BioBinder™ och det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom delägda dotterbolaget OrganoWood AB). OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser såsom utnämningen till ”Sveriges mest lovande start-up bolag”, Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser såsom en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), ett SUSTAINIA100-bolag och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för ”Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning är lokaliserat. OrganoClicks Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Mangold Fondkommission AB, tel: +46 (0)8 503 01 551, email: ca@mangold.se.  

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gomero Group AB (publ) – Kommuniké från årsstämma 15 maj 2024

Published

on

By

Idag, tisdagen den 15 maj 2024, hölls årsstämma i Gomero Group AB (publ) lokaler med adress Kämpegatan 16, Göteborg. Årsstämman beslutade i samtliga punkter enligt styrelsens och valberedningens förslag. Till ordförande för årsstämman valdes Johan Rask.

Vid årsstämman beslutades i huvudsak följande:

Resultat- & balansräkning

Årsstämman fastställde resultat- & balansräkning för moderbolaget och koncernen för räkenskapsåret 2023 i enlighet med angiven årsredovisning.

Fritt eget kapital balanserades, enligt beslut, i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Årsstämman beviljade samtliga i styrelsen och den verkställande direktören ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Styrelse, revisor samt arvodering

Årsstämman beslutade om omval av styrelseledamöter Johan Rask, Alf Engqvist, Fredrik Östbye, Jörgen Hentschel och Malin Sparf Rydberg. Johan Rask omvaldes till styrelsens ordförande. Styrelsen består således av fem styrelseledamöter.

Årsstämman fastställde att arvode ska utgå med sammantaget 390 000 SEK varav 130 000 SEK till styrelsens ordförande samt med 65 000 SEK till respektive ledamot.

Årsstämman omvalde revisionsbolaget Frejs Revisorer AB till revisor med Ulf Johansson som huvudansvarig revisor. Det fastställdes att bolagets revisor arvoderas efter godkänd räkning.

Valberedning

Årsstämman beslutade om principer för tillsättande och ersättning av valberedning i enlighet med lämnat förslag.

Beslut om bemyndigande om nyemission

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen och längst intill nästkommande årsstämma fatta beslut om nyemission av aktier. Beslutet omfattar högst 2 500 000 SEK genom nyemission av högst 500 000 aktier.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Nils Lindgren, CFO

Tel. +46 (0)722 03 19 49

E-post: nils.lindgren@gomero.com

Jan-Eric Nilsson, VD

Tel. +46 (0) 73 519 10 11

E-post: jan-eric.nilsson@gomero.com

 

Om Gomero

Gomero Group AB (publ) är ett bolag som hjälper kunder inom energisektorn till en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt genom utveckling av system och tjänster för prediktivt underhåll – en viktig strategisk fråga i energiomställningen. Med Gomeros uppkopplade produkter, sensorer och dataanalys ser vi till att underhållsarbetet kan optimeras samtidigt som man möter kraven på kostnadseffektivitet och hållbarhet.

Gomeros produkt SIPP™ är marknadsledande i Sverige och hjälper över hundra kunder i nio länder med digitalisering av underhållsprocesser på transformatorstationer. För kunderna innebär det ökad driftsäkerhet, minskade kostnader och bättre möjligheter att arbeta mer effektivt med sitt underhåll. Bland Gomeros kunder finns bland annat Ellevio, Vattenfall, Lede AS, Fingrid och Deutsche Bahn.

Koncernen, med säte i Göteborg, består av två helägda dotterbolag, Gomero Nordic AB och Gomero Pty. Ltd.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gomero Group AB (publ) – Kommuniké från årsstämma 15 maj 2024

Published

on

By

Idag, tisdagen den 15 maj 2024, hölls årsstämma i Gomero Group AB (publ) lokaler med adress Kämpegatan 16, Göteborg. Årsstämman beslutade i samtliga punkter enligt styrelsens och valberedningens förslag. Till ordförande för årsstämman valdes Johan Rask.

Vid årsstämman beslutades i huvudsak följande:

Resultat- & balansräkning

Årsstämman fastställde resultat- & balansräkning för moderbolaget och koncernen för räkenskapsåret 2023 i enlighet med angiven årsredovisning.

Fritt eget kapital balanserades, enligt beslut, i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Årsstämman beviljade samtliga i styrelsen och den verkställande direktören ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Styrelse, revisor samt arvodering

Årsstämman beslutade om omval av styrelseledamöter Johan Rask, Alf Engqvist, Fredrik Östbye, Jörgen Hentschel och Malin Sparf Rydberg. Johan Rask omvaldes till styrelsens ordförande. Styrelsen består således av fem styrelseledamöter.

Årsstämman fastställde att arvode ska utgå med sammantaget 390 000 SEK varav 130 000 SEK till styrelsens ordförande samt med 65 000 SEK till respektive ledamot.

Årsstämman omvalde revisionsbolaget Frejs Revisorer AB till revisor med Ulf Johansson som huvudansvarig revisor. Det fastställdes att bolagets revisor arvoderas efter godkänd räkning.

Valberedning

Årsstämman beslutade om principer för tillsättande och ersättning av valberedning i enlighet med lämnat förslag.

Beslut om bemyndigande om nyemission

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen och längst intill nästkommande årsstämma fatta beslut om nyemission av aktier. Beslutet omfattar högst 2 500 000 SEK genom nyemission av högst 500 000 aktier.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Nils Lindgren, CFO

Tel. +46 (0)722 03 19 49

E-post: nils.lindgren@gomero.com

Jan-Eric Nilsson, VD

Tel. +46 (0) 73 519 10 11

E-post: jan-eric.nilsson@gomero.com

 

Om Gomero

Gomero Group AB (publ) är ett bolag som hjälper kunder inom energisektorn till en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt genom utveckling av system och tjänster för prediktivt underhåll – en viktig strategisk fråga i energiomställningen. Med Gomeros uppkopplade produkter, sensorer och dataanalys ser vi till att underhållsarbetet kan optimeras samtidigt som man möter kraven på kostnadseffektivitet och hållbarhet.

Gomeros produkt SIPP™ är marknadsledande i Sverige och hjälper över hundra kunder i nio länder med digitalisering av underhållsprocesser på transformatorstationer. För kunderna innebär det ökad driftsäkerhet, minskade kostnader och bättre möjligheter att arbeta mer effektivt med sitt underhåll. Bland Gomeros kunder finns bland annat Ellevio, Vattenfall, Lede AS, Fingrid och Deutsche Bahn.

Koncernen, med säte i Göteborg, består av två helägda dotterbolag, Gomero Nordic AB och Gomero Pty. Ltd.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.