Connect with us

Marknadsnyheter

Snabbare problem för datorpelare som började tidigt

Published

on

Personer som började spela datorspel i tidig skolålder utvecklade ett problematiskt spelande fortare jämfört med dem som började spela några år senare. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Förstaförfattare till studien är Annika Hofstedt, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, psykolog och enhetschef för Sahlgrenska Universitetssjukhusets Mottagning för spelberoende och skärmhälsa där studien är genomförd.

– Vi kan inte slå fast att tidig speldebut leder till snabbare beroende men det kan ha betydelse. Att de som började spela i yngre ålder snabbare utvecklade problem skulle också kunna vara en följd av att dagens unga har tillgång till andra spel som snabbare leder till ett beroende. Våra resultat understryker behovet av förebyggande insatser, säger Annika Hofstedt.

Det handlar om datorspel där man inte spelar om pengar. Studieresultaten är i linje med tidigare forskning som antytt att tidig datorspelsdebut är en riskfaktor för att utveckla ett svårare datorspelberoende. Resultaten publiceras i tidskriften Frontiers in Psychiatry.

Både vuxna och unga

I studien ingår 69 patienter i åldrarna 15 till 56 år som uppfyllde kriterierna för datorspelsberoende. Endast tre av studiedeltagarna var kvinnor. Patienterna delades in i två lika stora grupper: en yngre grupp upp till 25 år och en äldre grupp som var 26 år eller äldre. Datainsamling skedde med strukturerade intervjuer och formulär.

Den yngre gruppen visade sig ha börjat med datorspel när de var 6 till 7 år gamla och hade utvecklat problem när de i genomsnitt var i 14-årsåldern. Den vuxna gruppen började spela först när de var omkring 10 år och fick tydliga problem först när de i genomsnitt var 21 år gamla.

Olika faser i livet

Anna Söderpalm Gordh, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och forskningssamordnare inom Verksamhet Beroende på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är senior författare till studien.

– Allt fler människor i alla åldersgrupper spelar digitala spel. Datorspel i sig är inte dåligt men vi behöver mer kunskap om hur problematiskt spelande utvecklas under livets olika faser. Våra resultat väcker viktiga frågor för samhället och även för föräldrar. Kanske kan det vara en bra idé att avvakta några år innan barnet får sin första spelkonsol, säger Anna Söderpalm Gordh.

Studie: Young and adult patients with gaming disorder: Psychiatric co-morbidities and progression of problematic gaming; https://doi.org/10.3389/fpsyt.2024.1423785

Expertkontakter:

Annika Hofstedt, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, psykolog och enhetschef för Sahlgrenska Universitetssjukhusets mottagning för spelberoende och skärmhälsa, tel. 0700 20 76 02, e-post annika.hofstedt@vgregion.se

Anna Söderpalm Gordh, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och forskningssamordnare inom verksamhet Beroende på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 0734 02 02 37, e-post anna.soderpalm@neuro.gu.se

Pressbilder: Annika Hofstedt (foto: Paul Björkman) och Anna Söderpalm Gordh (foto: Olof Holdar)

Presskontakt: Elin Lindström, tel. 0766 18 30 37, e-post press@sahlgrenska.gu.se

Om datorspelsberoende:

Personer med datorspelsberoende har ett okontrollerbart begär att spela dator-, tv- eller mobilspel. För att diagnosen ska ställas ska problemen ha funnits en längre tid och spelandet ska ha en tydlig negativ inverkan på relationer och andra aspekter av livet.

Datorspelsberoende (gaming disorder) klassificeras som en beroendesjukdom av Världshälsoorganisationen WHO sedan 2018. Den behandling som har mest stöd i forskning är kognitiv beteendeterapi (KBT) och det är också den typen av behandling som utvecklats och erbjuds på Sahlgrenska Universitetssjukhusets mottagning.

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Preliminära siffror slog TradeVenues estimat

Published

on

By

TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.

Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.

Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944

Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med ADHD tar större risker än män – ny studie visar könsspecifika skillnader

Published

on

By

En ny studie publicerad i BMC Psychiatry visar att kvinnor med ADHD är mer benägna att ta risker jämfört med män med samma diagnos. Detta understryker vikten av att beakta könsspecifika skillnader vid förståelse och behandling av ADHD.

Forskarna, ledda av Alexandra Philipsen och Silke Lux vid universitetet i Bonn, undersökte hur känslomässiga faktorer påverkar riskbeteende hos vuxna med ADHD. I studien deltog 29 vuxna med ADHD och 33 friska kontrollpersoner, som fick genomföra ett riskexperiment kallat Balloon Analogue Risk Task (BART). Resultatet visade att kvinnor med ADHD tog betydligt fler risker än män, medan ingen skillnad fanns i de fysiologiska reaktionerna mellan könen.

Enkätsvaren visade också att kvinnor med ADHD var mindre känsliga för sina egna riskbeteenden, vilket kan tyda på en missmatch mellan självuppfattning och faktisk riskbenägenhet.

Studien belyser behovet av mer könsspecifika metoder för diagnos och behandling av ADHD, särskilt för kvinnor som kan uppleva unika utmaningar.

Källa: psypost.org

biomedcentral.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 24.01.2025

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
24.01.2025 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 24.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

131 340

11,61

1 525 067,54

XSTO

103 885

11,60

1 205 399,29

XCSE

25 634

11,61

297 664,80

Summa

260 859

11,61

3 028 131,63

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4642 och DKK till EUR 7,4606
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 979 608 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.