Connect with us

Marknadsnyheter

Stora förändringar i bruk av tobak och nikotin

Published

on

En ny rapport från CAN beskriver den totala konsumtionen av cigaretter och snus i Sverige under 20 år utifrån försäljningsdata. Konsumtionen av cigaretter fortsätter att minska medan snusandet ökar genom främst det vita nikotinsnusets tilltagande popularitet. Även användning av e-cigaretter, som ibland kallas vejp, ökar tydligt.

Mats Ramstedt är forskningsansvarig hos CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning):

– Det mesta av vår kunskap om användning av cigaretter och snus bygger på självrapporterade data från befolkningsundersökningar av vuxna och unga. Dessa har både fördelar och nackdelar – till de senare hör underrapportering.

Den här rapporten utgår istället från försäljningsstatistik för att skatta den totala användningen av cigaretter och snus i Sverige mellan 2003 och 2023.  Även användningen av e-cigaretter (e-vätskor) och vitt snus kan skattas utifrån försäljningsdata sedan 2021.

– Vi tror att dessa skattningar kommer närmar sanningen när det gäller användningens nivå och utveckling. Däremot säger den inget om hur det ser ut i olika befolkningsgrupper, säger Mats Ramstedt

Rapporten visar en ökning av snuskonsumtionen under senare år som främst beror på ökad användning av vitt snus.

– Sedan 2021 ökade antalet konsumerade snusdosor med 15 procent om vi räknar både brunt och vitt snus. Men det bruna snuset minskade med 8 procent medan det vita mer än fördubblades, säger Mats Ramstedt.

Vidare visar rapporten att det vita snuset utgör en allt större del i det totala snusandet i Sverige.

– 2021 skattade vi att 16 procent av alla snusdosor var vitt snus och idag är det var tredje snusdosa, säger Mats Ramstedt.

Cigarettkonsumtionen har minskat stadigt under de senaste 20 åren, med 58 procent sedan 2003. Nedgången berör både registrerade och oregistrerade cigaretter, alltså cigaretter som exempelvis köpts utomlands eller smugglats in.  Sedan 2021 har cigarettkonsumtionen minskat med 22 procent.  

– Däremot ser vi en ökning när det gäller e-cigaretter, säger Mats Ramstedt.

– Försäljningen av e-vätskor till e-cigaretter, som även kallas vejp, var drygt 6 gånger högre 2023 jämfört med 2021.   

Rapporten skattar den totala användningen av cigaretter och snus i Sverige mellan 2003 och 2023 utifrån försäljningsstatistik kompletterat med självrapporterade köp i utlandet och köp av smugglade cigaretter. Även användningen av e-cigaretter (e-vätskor) och vitt snus skattas sedan 2021. Läs rapporten här

 

Kontakt

Mats Ramstedt
Forskningsansvarig

072-371 43 34
mats.ramstedt@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Luftföroreningar under graviditeten kan skada barnets hjärna

Published

on

By

Luftföroreningar kan påverka hjärnans utveckling hos barn redan innan födseln. En ny studie i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology visar att ozonföroreningar under graviditetens andra trimester ökar risken för intellektuella funktionsnedsättningar hos barn med upp till 55% jämfört med deras syskon.

Risk under fosterhjärnans snabba utveckling

Under andra trimestern utvecklas fosterhjärnan snabbt med 250 000 nya nervceller per minut. Forskarna fann att en ökning av ozon med 10 delar per miljard under denna period är starkt kopplad till en ökad risk för kognitiva funktionsnedsättningar. Ozon, som bildas av kemiska reaktioner i luften, är ett ökande miljöproblem kopplat till klimatförändringar.

Minska ozonutsläppen för barnens skull

Forskarna betonar vikten av renare fordonsstandarder och övergång till elfordon för att minska ozonföroreningar. ”Att skydda barns hjärnor bör vara en prioritet,” säger Sara Grineski, professor vid University of Utah. Studien understryker behovet av kraftfulla insatser mot luftföroreningar för att säkerställa framtida generationers hälsa.

Källa: healthday.com

nature.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Statistik över inhemska patentansökningar 2024: ökning i Savolax, Nyland och Egentliga Finland

Published

on

By

I fjol tog Patent- och registerstyrelsen (PRS) emot 1 770 patentansökningar, vilket är 102 fler än året innan. Antalet ansökningar ökade betydande i Savolax, Nyland och Egentliga Finland. En liten ökning sågs i Södra Savolax, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Karelen, Päijänne-Tavastland och Satakunta. Antalet ansökningar var detsamma i Birkaland. Det kom inga ansökningar från Åland. I de övriga landskapen sjönk antalet patentansökningar.

Statistik efter landskap

I statistiken bestäms landskapet enligt den hemvist eller adress som angetts för den första sökanden i ansökan.

Antalet ansökningar ökade jämfört med förra året

  • Södra Savolax 17 (15)
  • Egentliga Tavastland 21 (16)
  • Mellersta Österbotten 10 (9)
  • Mellersta Finland 59 (50)
  • Norra Karelen 15 (13)
  • Norra Savolax 59 (39)
  • Päijänne-Tavastland 38 (33)
  • Satakunta 19 (12)
  • Nyland 1 250 (1 172)
  • Egentliga Finland 71 (57)

 

Antalet ansökningar minskade jämfört med förra året

  • Södra Karelen 17 (18)
  • Södra Österbotten 9 (13)
  • Kajanaland 3 (6)
  • Kymmenedalen 4 (8)
  • Lappland 11 (12)
  • Österbotten 18 (20)
  • Norra Österbotten 60 (86)

Antalet ansökningar oförändrat

  • Åland 0
  • Birkaland 89

 

På prh.fi finns statistik över patentansökningar till PRS efter landskap för de senaste tio åren.

Statistik över patent

 

PRS publicerar följande statistik:

  • nationella patentansökningar till PRS månadsvis
  • nationella patentansökningar till PRS efter landskap
  • patent beviljade i Finland
  • europeiska patent validerade i Finland
  • inhemska företag med största antalet ansökningar
  • antalet inhemska och utländska sökande.

 

Läs mer om patentstatistik på prh.fi.

 

Om patent

 

Patent är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning. Med det avses yrkesmässigt utnyttjande, såsom tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt. I Finland söks patent hos PRS. Utöver nationella patent, det vill säga patent i kraft endast i Finland, handlägger PRS också internationella patentansökningar. Läs mera om patent på prh.fi.

 

För ytterligare information:

Olli Sievänen

Ledande rådgivningsingenjör

Patent- och registerstyrelsen

Tfn mån-fre 029 509 5438

 

 

 

 

Om oss

Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.

Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.

Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.

Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.

Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Preliminära siffror slog TradeVenues estimat

Published

on

By

TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.

Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.

Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944

Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.