Connect with us

Marknadsnyheter

Sparbanksgruppens undersökning: En av tio finländare drömmer om att köpa en bostad i år – skattereformen påverkar köptankarna

Published

on

Enligt Sparbanksgruppens färska enkätundersökning drömmer en av tio finländare om att köpa en bostad i år. Enligt Jukka Rantanen, VD för Sb-Hem, är det just nu en utmärkt tid att köpa en bostad, eftersom efterfrågan och priserna förväntas börja stiga under sommaren. Ränteutvecklingen är också något de som överväger att köpa en bostad oroar sig för. På grund av högre räntor än vanligt letar 43 procent efter en billigare bostad för att minska bostadslånet till ett lägre belopp än vad banken maximalt skulle erbjuda.

Enligt Sparbanksgruppens enkätundersökning drömmer ungefär hälften av finländarna om att köpa en bostad. För närvarande är egnahemshus mest efterfrågande på bostadsmarknaden (44 %). De som överväger att köpa en bostad är mest intresserade av trerummare (38 %) och familjebostäder med fyra eller fler rum (34 %). Det är anmärkningsvärt att endast 2 procent av de tillfrågade var intresserade av enrummare.

”Efterfrågan på egnahemshus är för närvarande större än utbudet, men nu kan man i lugn och ro titta på och överväga andra objekt – medan bostäder för några år sedan såldes inom några timmar efter att säljannonsen hade publicerats. Just nu är det ett utmärkt tillfälle att köpa en bostad, eftersom vi förutspår att efterfrågan kommer att öka först under årets andra hälft. Dessutom finns det nu mer utrymme för förhandlingar om priset än när efterfrågan är hög”, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

I slutet av året sågs en tydlig ökning av efterfrågan i bland dem som köpte sin första bostad, när informationen om att befrielsen från överlåtelseskatt skulle avskaffas för köp av den första bostaden fick köparna att agera. Nu ska också den som köper sin första bostad betala överlåtelseskatt, och enligt enkätundersökningen uppskattar nästan en tredjedel av alla respondenter som överväger att köpa sin första bostad att deras köpbeslut kommer att skjutas upp, eftersom de måste spara till överlåtelseskatten.

”Av de respondenter som drömmer om att köpa sin första bostad år 2024 tror så många som 51 procent att skattereformen kommer att fördröja deras köpbeslut. I samband med skattereformen har många banker erbjudit dem som köper sin första bostad förmåner i den nya situationen. Sparbankerna erbjuder dem som köper sin första bostad ett bostadslån utan expeditionsavgift fram till slutet av mars ”, säger Martti Hakala, affärsverksamhetsdirektör för Sparbanksgruppens privatkundsverksamhet.

Samtidigt minskade skattesatsen för alla bostadsköpare från 4 procent till 3 procent för fastigheter och från 2 procent till 1,5 procent för bostadsaktier. Av de respondenter som drömmer om att köpa en bostad som inte är den första, tror 18 procent att den sänkta överlåtelseskatten kommer att påskynda deras beslut att köpa en bostad.

Många sänker lånebeloppet på grund av högre räntenivåer än vanligt

Räntan är en av de viktigaste faktorerna som de som överväger att köpa ett hem funderar på när de ansöker om ett bostadslån. På grund av högre räntenivåer än vanligt sade 43 procent av respondenterna att de letar efter en billigare bostad för att kunna minska bostadslånet till ett lägre belopp än vad banken maximalt skulle erbjuda. Kvinnor (53 %) strävar efter att på detta sätt säkra sin ekonomi betydligt oftare än män (36 %). Enligt Hakala är det naturligt att tänka på trygghet vid bostadsköp, eftersom boendekostnaderna under de senaste åren har ökat märkbart för många, både på grund av räntenivån och de högre energikostnaderna. Framför allt överraskade den snabba kostnadsökningen många med bostadslån.

”Om du behöver stabilitet och förutsägbarhet för boendekostnaderna bör du inte bara överväga ett elavtal till fast pris utan också en fast ränta för ett bostadslån. Marknaden förväntar sig lägre räntor i år, men inte en återgång till tiden med nollräntor. Då kan bankens fasta ränta vara ett mycket attraktivt alternativ för en person med bostadslån som värderar säkerhet. När du känner till dina egna lånekostnader, till exempel för tre eller fem år framåt, kan du planera din egen ekonomi långt in i framtiden, oavsett fluktuationer i räntenivåerna”, påminner Hakala.

Sparbanksgruppens enkätundersökning genomfördes av YouGov Finland. Undersökningsmaterialet insamlades YouGovs internetpanel 29.1–1.2.2024. Undersökningen besvarades av 1 011 personer och målgruppen var finländare i åldern 25–55 år.

Mer information:

Jukka Rantanen
Sb-Hem, verkställande direktör
jukka.rantanen@spkoti.fi, puh. 050 341 1391

Martti Hakala
affärsverksamhetsdirektör, privatkunder
martti.hakala@saastopankki.fi, puh. 050 395 243

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Speqta utser Gustav Norberg till CFO

Published

on

By

Speqta AB (publ) (”Speqta”) har idag beslutat att utse Gustav Norberg till CFO för Speqta. Han tillträder tjänsten den 29 februari 2024.

 
Speqta har idag beslutat att utse Gustav Norberg till CFO för Speqta. Gustav har sedan januari 2023 ansvaret för ekonomifunktionen på BrightBid och är därmed väl insatt i Speqtas affär. Han har även varit en central del i samgåendet mellan BrightBid och Speqta. Gustav har tidigare erfarenheter från bland annat ICA Gruppen och Nordic Cinema Group inom olika delar av ekonomifunktionen. Gustav har en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala Universitet. Avgående CFO Adam Jonsson har på egen begäran valt att lämna sin tjänst i bolaget efter drygt tre år av förändringsarbete och värdeskapande för aktieägare, men finns kvar i bolaget en tid för överlämning. 

 

Speqtas vd Gustav Westman kommenterar:
”Processen att få ihop BrightBid och Speqta har varit ett omfattande arbete där både Gustav och Adam tillsammans varit centrala i genomförandet. När samgåendet nu är på plats är det ett naturligt steg att Gustav tar över som CFO för hela koncernen, detta givet att BrightBids affär nu över 95% av bolagets intäkter. Stort tack till Adam för starka insatser och all lycka till framöver.”

Gustav Norberg, tillträdande CFO, kommenterar:
“Det känns mycket spännande och jag är tacksam över att få förtroendet som CFO för Speqta. Jag ser fram emot att leda bolaget finansiellt under kommande tillväxtresa och att bistå i företagets utveckling med en marknadsledande SaaS tjänst för onlineannonsering. Vi har en stabil grund att stå på och ett fantastiskt team på plats vilket gör oss väl förberedda för framtiden.”

Kort om Gustav Norberg
Född: 1990
Utbildning: Uppsala Universitet
Tidigare uppdrag: Group Business Controller ICA Gruppen och Head of Treasury Nordic Cinema Group
Aktier: 33 736
Optioner: 10 000

Denna information är regulatorisk och lämnades för offentliggörande genom förmedling av kontaktpersonen nedan klockan 20.05 CET den 28 februari 2024.
 
För mer information:
Johan Rutgersson
Styrelseordförande Speqta AB (publ)
johan@dewell.se
+46 708157200

Om Speqta
Speqta är ett adtech-bolag som erbjuder trafikgenererande tjänster med hjälp av data och AI. Idag har Speqta två produkter; SaaS-tjänsten Bidbrain och SaaS-tjänsten BrightBid. Speqta är listat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm under namnet “speqt”. Redeye AB är bolagets Certified Adviser.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lennart Hero avgår som styrelseledamot i Mackmyra på egen begäran

Published

on

By

Lennart Hero har meddelat styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky AB (publ) att han omgående lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot. Bakgrunden till beslutet är personliga skäl.

Lennart Hero har meddelat styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky AB (publ) att han omgående lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot. Bakgrunden till beslutet är personliga skäl. 

Informationen i detta pressmeddelanade är sådan information som Mackmyra Svensk Whisky AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-02-28 17:45 CET.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Petter Ski, ordförande, 0702-91 40 58, petter@rockfast.se

Patrick Björsjö, VD, 0705-70 12 72, patrick.bjorsjo@mackmyra.se

Om Mackmyra 

Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser, och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Sedan 2017 skapar Mackmyra även gin.

Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyras aktie handlas på Nasdaq First North Growth Markets Stockholm.

FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser

Continue Reading

Marknadsnyheter

Observit (publ) och Corepart, en del av Nordic Level Group (publ), ingår strategiskt samarbete för nordisk transportsäkerhet

Published

on

By

Observit (publ) har ingått ett strategiskt samarbetsavtal med Corepart, en del av Nordic LEVEL Group (publ.). En central del av avtalet är en återförsäljningsrätt för Observits videobaserade säkerhetsplattform anpassad för den kommersiella fordons- och transportsektorn på den nordiska marknaden. Genom en kombination av Obersvits videoplattform och Coreparts omfattande expertis inom rådgivning, och säkerhetsteknik kan kunder inom transportsektorn och andra relevanta områden erbjudas en heltäckande lösning för områdes- och fordonssäkerhet.

Det strategiska samarbetsavtalet ger Corepart återförsäljarrätt av Observits plattform för kommersiell transport inom den nordiska regionen. Partnerskapet stärker Coreparts befintliga erbjudande genom möjligheten att erbjuda kunderna en omfattande och skräddarsydd säkerhetslösning som täcker alla aspekter av deras verksamhet, inklusive fordon, medarbetare och transporter. 

Återförsäljarrätten ger tillgång till Observits expertis inom videoapplikationer för fordon, vilket inkluderar både inbyggda system för passagerar- och lastskydd samt externa system för dokumentation vid eventuella olyckor. Videoplattformen är unik, där kameror med integrerade smarta applikationer utan inspelningsenheter, kommunicerar direkt med molnbaserade lösningar för övervakning och larmhantering. Resulterande videodata, som även kan kombineras med övriga fordonsdata, öppnar upp betydande nya möjligheter för att maximera kundvärdet. Med lång erfarenhet av integration av säkerhetsfunktioner i det egna erbjudandet och konceptet Security-as-a-Service, kan Corepart nu erbjuda en bredare och mer djupgående säkerhetslösning som adresserar kundernas behov inom den kommersiella transportsektorn och andra relevanta områden.

”Partnerskapet ger oss möjlighet att skapa en unik och holistisk säkerhetslösning där Observits videoplattform spelar en viktig roll i vårt tjänsteutbud. Det möjliggör att vi kan adressera varje aspekt av våra kunders verksamhet inom transportsektorn, inklusive säkerheten för fordon och personal. Från skräddarsydd rådgivning och kompetensutveckling för medarbetarna till att säkerställa fysisk säkerhet både på depåer och i fordon samt krishantering. Genom att kombinera mjuka värden med teknologisk innovation stärker vi vårt erbjudande och levererar ett integrerat tillvägagångssätt som kompletterar vår nuvarande satsning inom segmentet på ett mycket värdeskapande sätt,” säger Michael Ekelund, CCO på Corepart.

”Corepart erbjuder redan helhetslösningar som integrerar kamerateknologi med arbetsprocesser för att höja tryggheten för fordonsflottor. Observits specialiserade kamerateknologi kompletterar detta genom att förebygga risker och optimera processer. Med Coreparts expertis inom integration, kan Observits videoapplikation tillföra ytterligare säkerhetstjänster. Genom att införliva kontinuerlig övervakning och inkludera övriga fordonsdata, kan vi effektivt identifiera och förebygga riskfyllda händelser vilket bidrar till att öka säkerhet och trygghet i trafiken och reella kostnadsbesparingar för kunderna”, säger Björn Callenfors, CEO på Observit.

För mer information:

Björn Callenfors, VD
+46 70 535 00 76
Bjorn.callenfors@observit.se

Certified Adviser:
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03

ca@aktieinvest.se
www.aktieinvest.se

Om Observit AB

Observit är marknadsledande i Norden när det gäller mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. I kundbasen finns stora välkända bussoperatörer som Nobina, Keolis, Transdev, VR, Vy samt andra transporttunga kunder som Elis. Företaget tillhandahåller programvara som en molntjänst, en SaaS-lösning (Software as a Service), och har för närvarande cirka 40 000 licenser (en licens per kamera) anslutna över hela världen. Observit har huvudkontor i Sundsvall, samt kontor i Malmö och London, Storbritannien. Mer information www.observit.com. Mer information www.observit.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.