Connect with us

Marknadsnyheter

Stöd efter översvämningarna – Sparbanken Skåne betalar självrisk åt drabbade hushåll

Published

on

Översvämningarna som slagit mot Skåne under vintern har orsakat omfattande problem. Sparbanken Skåne vill stötta drabbade hushåll genom att gå in och betala självrisken på försäkringen för den* som fått en vattenskada till följd av översvämningarna.

I samband med kraftig nederbörd och senaste veckornas avsmältning av snö har vattennivån i åar och sjöar i Skåne fyllts på mycket snabbt. Det har lett till höga vattenflöden vilket skapat problem med översvämningar på flera håll i regionen, med omfattande vattenskador på fastigheter som följd. 

Bland de utsatta vattendragen märks Finjasjön i norr, Ringsjön, Hörbyån och Vombsjön i Mellanskåne och Kävlingeån västerut. Sparbanken Skåne är en stor samhällsaktör i många av de berörda kommunerna och har tusentals kunder i området. 

Banken vill hjälpa de drabbade hushållen och har beslutat att erbjuda ekonomiskt stöd för att täcka den fasta självrisken i försäkringsärendet för privatpersoner som också är kunder i banken och vars hus skadats av översvämningarna. Maximalt självriskstöd är 10 000 kronor för en drabbad fastighet. 

– Det är hemskt att få sin bostad förstörd och saneringen innebär en stor och oväntad utgift. Problemet kommer dessutom i en tid då vardagsekonomin redan är ansträngd för många. Sparbanken är en del av samhället och självklart vill vi ställa upp med det vi kan, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stödet blir möjligt tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att vinst från bankrörelsen ska kunna komma till nytta i det lokala samhället. Ansökan för självriskstödet görs direkt på Sparbanken Skånes hemsida.

Senaste veckorna har banken fört dialog med försäkringsbolag och andra intressenter i verksamhetsområdet för att överblicka omfattningen av översvämningarna. Det krävs stora insatser för att åtgärda skadorna och därefter behöver arbetet fortsätta för framtiden. 

– Det är mycket jobb med att återställa efter översvämningarna och det krävs både handgripliga och ekonomiska insatser. Vi hoppas att vårt stöd blir en hjälp på vägen, säger Helena Björkman.

– Sedan behöver samhället verka långsiktigt för att minimera riskerna för att stora översvämningar blir ett återkommande problem i Skåne. Här vill vi från bankens sida medverka i arbetet för att rusta Skåne mot effekterna av extremväder. Vi vill ha en dialog med kommunerna och andra intressenter om hur vi kan bidra till att kartlägga och förebygga problem i framtiden, säger Helena Björkman.

De privatpersoner* vars hus drabbats av vattenskada i vinterns översvämningar kan nu skicka in ansökan på Sparbanken Skånes hemsida om ekonomiskt stöd för att täcka försäkringsärendets självrisk. 

* Gäller privatkunder i Sparbanken Skåne som betalat sin husförsäkring från konto i banken, samt att fastigheten är belägen i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad eller Östra Göinge kommun. Mer om förutsättningarna på sparbankenskane.se/sjalvriskstod

För mer information
Helena Björkman, bankchef mellersta Skåne, 046-37 18 10 
Helen Göransson, bankchef nordöstra Skåne, 044-13 85 92 
Kristian Svensson, pressansvarig, 046-16 23 09 

Om självriskstödet 
Sparbanken Skåne stöttar hushåll som drabbats av vattenskador i sin permanent- eller fritidsbostad till följd av vinterns översvämningar. Banken kan gå in och ersätta den fasta självrisken för skada som reglerats av försäkringsbolag, upp till 10 000 kronor. Förutsättningar är att fastigheten är belägen i bankens verksamhetsområde och har drabbats av översvämningsskadan under januari-februari 2024. Fastighetsägaren behöver också ha betalat sin husförsäkring från konto i banken. Ansökan görs senast den 15 mars 2024 på sparbankenskane.se/sjalvriskstod Fastighetsägare som äger flera hus kan endast ansöka om ett hus. Totalt har banken avsatt 1,5 miljoner kronor till initiativet. Mer om villkoren på sparbankenskane.se/sjalvriskstod

Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svefa stärker transaktionsrådgivning och utser Sissel Andersson till affärschef Stockholm

Published

on

By

Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och stärker sitt transaktionsrådgivningserbjudande genom att utse Sissel Andersson till affärschef Stockholm. Samtidigt får Erik Norrman, idag affärschef Väst, utökat ansvar och blir affärschef för både Syd och Väst.

Svefa har, med sin unika position i gränslandet mellan den offentliga och privata sektorn, utvecklat ett unikt erbjudande inom transaktionsrådgivning. Förändringarna är en del i Svefas strategiska tillväxtplan och en förutsättning för fortsatt expansion.

Sissel Andersson, idag projektledare inom Svefas transaktionsteam får utökat ansvarsområde som affärschef för Stockholm. Erik Norrman, idag affärschef i Väst ges utökat ansvar för såväl Syd som Väst

”Under 2023 har vi stärkt vår ställning som strategisk transaktionsrådgivare med god affärskraft och marknadskännedom. Genom att bredda Eriks och Sissels ansvar ser vi ökad förmåga att tillvarata nya möjligheter i marknaden samt för fler att få ta del av ett inspirerande ledarskap” säger Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning. 

För mer information och kommentarer

Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning,
tel: 010-603 87 38 stefan.timan@svefa.se

Johan Hopstadius, press och marknad, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Svefa erbjuder spetskompetens och kvalificerad rådgivning inom värdering & analys, samhällsbyggnad & fastighetsutveckling, strategisk & operativ förvaltningsrådgivning, strategiskt affärsstöd samt transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi över 250 medarbetare fördelade på kontor från Malmö i söder till Luleå i norr. Svefa Partnergruppen som består av Svefa, Värderingsdata och Set Up omsätter årligen drygt 450 MSEK. Bland våra uppdragsgivare finns allt från stora fastighets- och energibolag, investerare, byggbolag, banker, myndigheter och kommuner till mindre lokala fastighetsaktörer som alla uppskattar vår kombination av fastighetskompetens och affärsintelligens.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

SBB etablerar joint venture-bolag för samhällsfastigheter tillsammans med Castlelake vilket tillför likvid till SBB om cirka 5,2 miljarder kronor

Published

on

By

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”) har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, SBB Infrastructure AB[1] (”SBB Infrastucture”), tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake, LP (”Castlelake”). I samband med etableringen av joint venture-bolaget har SBB Infrastructure ingått ett låneavtal med Castlelake, med stöd från Atlas SP Partners (“Atlas”), om cirka 5,2 miljarder kronor[2]. SBB Infrastructure kommer använda en del av lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB samt en del för att refinansiera skulder till SBB (”Transaktionen”).

SBB Infrastructure förvärvar fastigheterna till marknadsvärdet per 31 december 2023 som uppgick till 5,7 miljarder kronor. SBB Infrastructure kommer att som ytterligare säkerhet för lånet erhålla säkerheter från SBB i form av fastigheter värderade till 3,7 miljarder kronor, vilket gör att den totala säkerhetsmassan för lånet uppgår till 9,4 miljarder kronor. Portföljen av samhällsfastigheter kommer drivas och förvaltas av SBB Infrastructure genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från Transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulder.

”Transaktionen bekräftar det starka värdet i SBB:s samhällsportfölj som utmärker sig genom en växande efterfrågan, inflationssäkrade kassaflöden och liten risk för hyresbortfall. Likviditeten ger möjlighet till att refinansiera skulder och att genomföra strategiska åtgärder för att maximera bolagets värde över tid. Vi ser fram emot samarbetet med Castlelake”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor. Transaktionen är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av Transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i mars 2024.

J.P. Morgan, Vinge, Wistrand och Waselius Wist rådgav SBB, DLA och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav Atlas.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Lindahl, Finansdirektör, ir@sbbnorden.se eller press@sbbnorden.se

Denna information utgör insiderinformation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 februari 2024 kl. 15:15 CET.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) är Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Bolagets strategi är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter i Norden och hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige samt att bedriva ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Genom SBBs stora samhällsengagemang finner kommuner och andra intressenter en långsiktig samarbetspartner i bolaget. Bolagets B-aktie (symbol SBB B) och D-aktie (symbol SBB D) handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se.

[1] För närvarande SBB Elderly Care Properties AB, org. nr. 559448-7125, under namnändring till SBB Infrastructure AB.

[2] EURIBOR utgör basränta för EUR-delen av lånet, motsvarande 217 miljoner EUR, och STIBOR utgör basränta för SEK-delen av lånet, motsvarande 2 745 miljoner SEK. Räntesatsen för lånet uppgår till EURIBOR/STIBOR + 500bps.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm Stadsteater erbjuder syntolkning

Published

on

By

I ett nytt samarbete kommer föreningen Syntolkning Nu i Sverige, tillsammans med Stockholm Stadsteater erbjuda livesyntolkning till några utvalda produktioner.

Den 11 maj kommer ”En midsommarnattsdröm” erbjudas med livesyntolkning. Det är en mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten.

En månad senare, den 8 juni, får man som se en av de sista föreställningarna av ”Matilda-The musical” livesyntolkad. Ett musikaliskt och fantasifullt äventyr om den begåvade flickan Matilda Wormwood som tar ställning mot en orättvis och kall vuxenvärld. 

I oktober kommer den stora musikalen ”Company” att livesyntolkas. Det är en av världens mest älskade musikaler som kommer till Stockholm stadsteater. I Company följer vi Bobbies sökande efter kärlek och mening, omgiven av vänner i parrelationer och mitt i den pulserande storstaden.

Platser till samtliga syntolkningar är placerade långt fram och ledsagare medföljer utan kostnad. Man bör boka platser nu, för att försäkra sig om att få ta del av syntolkningarna. Bokas via länkarna till vår hemsida eller via e-post, boka@syntolkning.nu

Kontakt:
Peter Lilliecrona, verksamhetsledare i Syntolkning Nu i Sverige, 0730-345112, peter@syntolkning.nu 

Om syntolkning: 

Syntolkningen är ett icke subventionerat hjälpmedel, främst för personer med synnedsättning. Förmedlas från en syntolk, som beskriver det som syns. Livesyntolkning kan ske trådlöst i en lokal eller utomhus. Syntolkning kan ske enskilt, men oftast till grupp och då även på flera olika språk samtidigt. Syntolkning skall inte förväxlas med teckenspråkstolkning, eller referat.
Livesyntolkning av evenemang sker lika bra både utomhus som inomhus. Ibland sker det i stora teatersalonger eller arenor liksom i små intima teaterlokaler. Någon gång kan det ske på en utomhusteater liksom utomhus på stora ytor i en park eller nöjesfält. Syntolkning sker alltid med respekt för scenen, evenemanget och för publiken, både de som tar del av syntolkningen liksom de som inte gör det. Syntolkningen finns där utan att märkas, då den sänds trådlöst, från digitala sändare till mottagare hos berörda. 
Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU. Läs mer om syntolkning på Wikipedia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.