Connect with us

Marknadsnyheter

Stor efterfrågan på investeringsstöd för jordbruk år 2020

Published

on

NTM-centralerna finansierade i fjol sammanlagt över 2 500 jordbruksinvesteringar, vilket är rekordmånga när man ser till de fem senaste åren. Investeringarna höll rekordtakt under första halvåret 2020, men på hösten sjönk antalet ansökningar. Antalet ansökningar som gällde stora investeringar minskades under hösten av att mejerierna i Valiogruppen tog i bruk produktionsavtal inom mjölkproduktionen. De ansökningar om stöd för investeringar i mjölk- och köttboskapsskötsel som jordbrukarna lämnade in under hösten gällde främst mindre totalrenoveringar. Under senhösten ändrades dessutom förordningen så att det inte längre var möjligt att få stöd för att förstora byggnader för uppfödning av köttnöt.

NTM-centralerna beviljade sammanlagt cirka 126 miljoner euro i bidrag för jordbruksinvesteringar och 143 miljoner euro i räntestödslån. Under den innevarande EU-finansieringsperioden har investeringsstödets belopp stigit varje år fram till i fjol. Mest investerade jordbrukarna i Södra Österbotten, Egentliga Finland, Norra Österbotten och Österbotten. Merparten av gårdarna i Finland ligger i dessa områden.

Ser man till eurobeloppen beviljades mest finansiering till investeringar på mjölkgårdar. I bidrag beviljades de nästan 42 miljoner euro och räntestödslånen uppgick till mer än 60 miljoner euro. Därnäst beviljades stöd till investeringar i köttboskapsskötsel, svinhushållning, produktionslager och täckdikning. Täckdikningsinvesteringarna uppvisade en stor ökning. Sammanlagt finansierades 725 stycken och de beviljades över 10 miljoner euro i bidrag. Bidraget för täckdikningsinvesteringar har aldrig tidigare överstigit 10 miljoner euro.

Beviljade investeringsstöd för jordbruk (pdf)

Allt färre nya jordbrukare

Antalet jordbrukare som etablerar sig har minskat efter år 2018. År 2019 beviljades bara 280 nya jordbrukare startstöd, medan 447 jordbrukare som beviljats startstöd etablerade sig år 2018. I fjol beviljades endast 244 jordbruk och 10 renhushållningslägenheter startstöd. Att många etablerade sig år 2018 förklaras av att systemet med avträdelsestöd upphörde – 2018 var det sista året då de som avstod från att bedriva jordbruk kunde ansöka om avträdelsestöd.

I fjol använde NTM-centralerna 7,3 miljoner euro till bidrag för etablering av jordbruk, och räntestödslånen för ändamålet uppgick till 35 miljoner euro. De beviljade startstöden var flest i Södra Österbotten och Norra Österbotten: i vartdera området etablerade sig nästan 40 nya jordbrukare. I de övriga områdena var de nya jordbrukare ännu färre.

Beviljade startstöd för jordbruk (pdf)

Ytterligare upplysningar vid Livsmedelsverket:
Specialsakkunnig Aulis Kuusela
tfn 0400 933 647
fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.