Succépilot gav jobb och utbildning till arbetslösa – blir ordinarie arbetssätt

| 6 september, 2022 | 0 kommentarer

Under 2022 genomförde Telge Tillväxt i Södertälje, tillsammans med kommunens Omsorgskontor, en pilot. Utrikesfödda kvinnor, en grupp där många står utanför arbetsmarknaden, fick genom Telge Tillväxt möjlighet att provjobba inom vård och omsorg. Nu visar resultatet att av 22 kvinnor har 14 gått vidare till jobb och 7 av dem kommer att få läsa till undersköterska på arbetstid genom Omvårdnadslyftet.

Telge Tillväxt nya samarbete med kommunen för kompetensförsörjning till vården är hittills mycket framgångsrikt. Så pass framgångsrikt att pilotförsöket nu övergår till att bli en del i ordinarie verksamhet.

– Det här är inte bara en vinst för de arbetslösa som fått jobb, vi har också hittat en mycket framgångsrik modell för personalförsörjning, säger Mats Karlsson, Resultatområdeschef Omsorgskontoret

Det nya arbetssättet innebär att arbetslösa unga vuxna och utrikesfödda kvinnor, utifrån ett urvalsförfarande från TTX, får en möjlighet att testa på vård och omsorg under 3–4 månader, för att i steg två få jobba på riktigt under lika lång tid. Under hela perioden utgår lön. Om allt fungerar bra så erbjuds deltagarna en visstidsanställning under förutsättning att man klarar intaget till Omvårdnadslyftet.

– På detta sätt erbjuds både utbildning och arbete, vilket är en viktig pusselbit för våra målgrupper, förklarar Lotta Blomgren, verksamhetsutvecklare på Telge Tillväxt.

Sju utrikesfödda kvinnor till Omvårdnadslyftet
Nu börjar sju utrikesfödda kvinnor från piloten läsa till undersköterska via Omvårdnadslyftet, en yrkesutbildning för den som vill arbeta eller redan arbetar inom hälso- och sjukvård, omvårdnad och omsorg. För att bli antagen måste man bli godkänd på ett språktest.

– För att hjälpa de som är språksvaga att klara kraven finns en SFI-lärare och en vårdlärare med från start, berättar Mats Karlsson.

Utbildningen startade den första september och kommer att pågå under två års tid.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.