Svenska låtskrivare får TikTok-pengar för första gången

| 12 maj, 2022 | 0 kommentarer

Videoplattformen TikTok är ett globalt fenomen där musiken är en bärande pelare. Efter långa förhandlingar får nu Stims låtskrivare och förlag äntligen ersättning för att deras musik spelats när de första TikTok-pengarna betalas ut.

Stim har under lång tid jobbat för att musikskaparna kan få ersättning för den enorma mängden musik som används i TikTok. Efter flera års arbete för att knyta ihop ett avtal kan nu TikTok-ersättning för första gången betalas ut till rättighetshavarna.

– TikTok är en fantastisk tjänst som blivit så populär just tack vare musiken. Därför är det självklart att musikskaparna ska få del av vinsten som TikTok gör. Vårt avtal visar på musikens kraft och lyfter betydelsen av Stims uppdrag – att förhandla fram bra licensdealar med alla plattformar som sprider musik, så att låtskrivare och förlag får betalt för sitt arbete och kan fortsätta skapa, säger Stims vd Casper Bjørner.

Stim är ett av de första upphovsrättssällskapen i världen som kan betala ut ersättning från TikTok. Den första utbetalningen sker den 17 maj och omfattar perioden januari 2014 – juni 2020.

TikTok-avtalet är tecknat genom Stims licenshubb ICE och är en del av Stims slagkraftiga direktlicensiering. Genom att samla rättigheter från flera olika rättighetshavarorganisationer i ICE så skapas skalfördelar, från förhandlingsarbetet hela vägen till utbetalning till musikskapare och förlag.

Eric Aronson, presskontakt
Hornsgatan 103, 104 62 Stockholm  
08-783 95 65 
[email protected]

Närmare 100 000 musikskapare och förlag är anslutna till Stim. Vi är en medlemsorganisation utan vinstintresse som arbetar för en stark upphovsrätt och för att du som låtskrivare och kompositörer ska få betalt för din musik. Stim brinner för Sveriges musikliv och för alla som inte bara lever för musik, utan också lever av den. Njut av musiken!

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.