Connect with us

Marknadsnyheter

Sveriges äldsta tegelkyrka var tillägnad ett av Nordens första erkända helgon

Published

on

Efter intensiva arkeologiska undersökningar så har vi mycket goda förutsättningar att förstå den helgonkult som uppstod i Edsleskog för 800 år sedan. Kyrkan som var tillägnad det lokala helgonet sankt Nicolaus, var ett av de största och mest utsmyckade byggnadsverken i det medeltida Sverige. Någon, sannolikt kungen eller kyrkan, investerade enorma resurser i ett byggnadsverk som var tänkt att både imponera och inspirera tillresta pilgrimer och andra besökare.

 

   – Redan under föregående års grävning kunde vi konstatera att vi hade hittat det medeltida Sveriges äldsta tegelbyggnad säger Anton Lazarides, arkeolog på Lödöse museum. I år har vi fördjupat kunskapen om kyrkan ytterligare. Bland annat genom närmare 200 myntfynd vilka ger oss en mycket god uppfattning om när och hur länge kyrkan var i bruk, fortsätter han.

Ökad expandering över tid

Man ser ganska tydligt att kyrkan expanderades över tid, framförallt från tidigt 1200-tal. Redan efter några årtionden anlade man sidoskepp och korsarmar vilket nästan fördubblade kyrkans storlek. Detta visar att kyrkan fått en ökad tillströmning under den här tiden, troligtvis av pilgrimer som sökte sig till Edsleskog för att få syndaförlåtelse och kanske dricka ur Sankt Nicolaus källa, något som ansågs kunna bota sjukdomar och eventuella krämpor.

   – Heliga källor finns det gott om utmed pilgrimslederna, berättar Christian Mühlenbock, museichef på Lödöse museum. Det populära norska helgonet Sankt Olof har flera stycken, även en i närheten av Lödöse. Men det är intressant att vad gäller Sankt Nicolaus så finns det bara denna i Edsleskog som vi känner till.

Godkänd av Påven

Frågan om hur vi skall tolka kulten kring Sankt Nicolaus har länge engagerat forskare som har varit oense om hur vi skall förstå hans ställning i det medeltida Sverige. Men det faktum att han godkänns av påven Honorius III i ett brev till biskopen i Skara redan 1220 visar att han är ett av Nordens första erkända helgon.

   – De arkeologiska lämningarna utgör ett mycket handfast och konkret bevis på Sankt Nicolaus betydelse, säger Christian Mühlenbock, museichef på Lödöse museum. Jag har mycket svårt att tänka mig att man bygger denna enorma kyrka, mitt i ödemarken utan anledning.

Det naturliga materialvalet för en sockenkyrka hade varit trä eller möjligen sten om man hade velat signalera lyx. Men att den har så stora dimensioner och är byggd i tegel visar med all önskvärd tydlighet att Sankt Nicolaus fick en helgedom som egentligen saknade motstycke. Idag har vi ju den imponerande kyrkan i Vadstena som är tillägnad Heliga Birgitta, men den byggs ju först 200 år senare.

Från dopfunt till kvinnograv

Förutom mynt hittades många spännande föremål, bland annat delar av en dopfunt i täljsten, radbandspärlor, en förgylld fingerring i brons och en så kallad ”lässten” av bergskristall. Stenen användes som förstoringsglas över texter som skulle läsas. Det hittades även rikligt med fiskben samt två fiskekrokar i kyrkans sakristia. Var det prästen som gillade att fiska kanske? Utöver allt detta hittade arkeologerna en intakt medeltida grav tillhörande en kvinna hittades intill kyrkans norra korsarm.

   – Enbart mycket rika och mäktiga personer begravdes inne i kyrkan. Ofta begravs männen på kyrkans södra sida och kvinnorna på kyrkans norra sida. Kvinnan var i 40-årsåldern när hon dog och det skall bli mycket intressant att se vad de naturvetenskapliga analyserna kommer att visa. Har hon anknytning till bygden eller kommer hon utifrån? säger Christian Mühlenbock.  Flest mynt hittades i sakristian där man även förvarade kyrkans kollekt och sannolikt även den skatt som togs upp i området, Nicolauspengen.

Vi vet att just Nicolauspengen utgjorde en betydande inkomst för biskopen i Skara och att kyrkan i Edsleskog hade viktiga administrativa funktioner. Kanske är tiden kommen att ge Sankt Nicolaus upprättelse och ge honom och hans kyrkan den plats i svensk historia som de förtjänar, avslutar Anton Lazarides.

Anton LazaridesAntikvarie, Lödöse museum
010-441 42 00, anton.lazarides@vgregion.se 

Christian Mühlenbock, Enhetschef Lödöse museum
070-020 78 31, christian.muhlenbock@vgregion.se

Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: https://www.vgregion.se/kulturutveckling

Continue Reading

Marknadsnyheter

Yoga: Positiva effekter i rättspsykiatrin

Published

on

By

En ny studie visar att yoga kan ha betydande fördelar för intagna individer med

allvarliga psykiatriska störningar. Genom att implementera traumafokuserad yoga

observerades minskningar av negativa emotionella tillstånd, ångest och fientlighet

hos deltagarna. Dessa positiva effekter sågs inte hos dem som ägnade sig åt andra

former av fysisk aktivitet. Resultaten, publicerade i Psychiatry Research, markerar ett

genombrott för användningen av yoga som kompletterande vårdintervention inom

rättspsykiatrin. Ett strukturerat yoga-program och utbildning för vårdpersonal har

utvecklats och visat sig vara genomförbart och gynnsamt för patienternas

välmående.

Källa: https://www.news-medical.net/n…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Civilministern reser vidare – besöker Värmland

Published

on

By

Måndag den 13 maj fortsätter civilminister Erik Slottner sin resa genom Sverige med att under tre dagar besöka Årjäng, Karlstad och Kristinehamn.

I Årjäng besöker Erik Slottner under måndagen kommunhuset och Nordmarkens destilleri. Civilministern bjuder därefter in till en AW på Krogeriet i Årjäng dit allmänhet och media är välkomna för samtal och frågor.

Under tisdagen går resan vidare till Karlstad där civilministern besöker Nobelgymnasiet och träffar företrädare från kommunen för samtal om bland annat innovation och digital utveckling. Statsrådet åker därefter vidare till Karlstad universitet för samtal om bland annat universitetets styrkor och utmaningar samt AI.

Tisdagen avslutas sedan med en AW på Bishop Arms i Karlstad för samtal om det kommande EU-valet. Allmänhet och media är välkomna att ställa frågor.

Under onsdagen besöker civilminister Erik Slottner Kristinehamns kommun för samtal om bland annat digitalisering och utmaningar inom välfärdstjänster.

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta Samuel Dalevi.

Presskontakt:
Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Tel 076 133 51 18
samuel.dalevi@regeringskansliet.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

PolarCool offentliggör utfall av utnyttjande av teckningsoptioner av serie TO1

Published

on

By

Idag, den 10 maj 2024, avslutades utnyttjandeperiod av teckningsoptioner av serie TO1 för teckning av aktier i PolarCool AB (”PolarCool” eller ”Bolaget”). Totalt utnyttjades 479 157 teckningsoptioner för teckning av lika många aktier, innebärande en utnyttjandegrad om cirka 1,78 procent. Genom utnyttjandet av teckningsoptioner tillförs Bolaget cirka 67 TSEK före sedvanliga kostnader i samband med optionsinlösen.

I samband med Bolagets företrädesemission som slutfördes under oktober 2023 emitterades 26 873 150 teckningsoptioner av serie TO1. Varje teckningsoption berättigade till teckning av en (1) ny aktie i Bolaget till en teckningskurs om 0,14 SEK under perioden från och med den 22 apil 2024 till och med den 10 maj 2024. PolarCool meddelar idag att 479 157 teckningsoptioner har utnyttjats för teckning av lika många aktier, vilket således tillför Bolaget cirka 67 TSEK före sedvanliga kostnader i samband med optionsinlösen.

Antal aktier, aktiekapital och utspädning
Efter registrering av de nya aktierna från teckningsoptioner av serie TO1 hos Bolagsverket kommer Bolagets aktiekapital att öka med 57 498,84 kronor till sammanlagt 6 617 117,64 kronor. Antalet aktier i Bolaget kommer att öka med 479 157 aktier till sammanlagt 55 142 647 aktier. Utspädningen för befintliga aktieägare som inte utnyttjat teckningsoptioner uppgår till cirka 0,87 procent av aktierna och rösterna i PolarCool.

r mer information

Erik Andersson –  VD PolarCool AB (publ.)                                     
+46 – 738 60 57 00                                                                             
E-mail: erik.andersson@polarcool.se

Om PolarCool AB (publ.)

PolarCool AB (publ.) är ett medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer produkter inom idrottsmedicin. Bolaget fokuserar på behandling av hjärnskakning och upprepade huvudsmällar. PolarCool AB (publ.) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.