Connect with us

Marknadsnyheter

Sveriges främsta skattejuriststudent 2023 är korad

Published

on

Emelie Boberg från Handelshögskolan vid Göteborg Universitet har utsetts som årets vinnare av en jury och blir därmed Sveriges representant i den internationella finalen av EY Young Tax Professional Of The Year. Totalt var det fjorton finalister från sju olika universitet i Sverige som tävlade om titeln.

Under torsdagen 9 mars avgjordes den svenska finalen av den årliga globala tävlingen Young Tax Professional Of The Year (YTPY) där Emelie Boberg blev utsedd till Sveriges främsta skattejuriststudent och kommer representera Sverige i den globala finalen.

– Det känns så bra. Jag är chockad men det är så roligt, jag är både tacksam och glad, säger Emelie Boberg som studerar på Göteborgs Universitet.

Årets tävlande har utsetts efter en rekryteringsprocess med tester och intervjuer. De fjorton finalisterna studerar på universiteten i Uppsala, Lund, Stockholm, Linköping, Örebro, Umeå och Göteborg. Finalisterna bjöds in till EY:s Stockholmskontor där de i mindre grupper fick tävla att lösa ett skatterättsligt case med inslag av både svensk och internationell skatterätt. Vadera lags lösning presenterades senare för en jury som utsåg vinnaren.

Årets jury bestod av Annika Bremer, Head of Tax, DHL Nordic och Cecilia Lundberg, Group Indirect Tax Manager, Atlas Copco samt två partners inom skatt från EY, Elisabeth Granhage och Johan Agrell. Tävlingens moderator var Bertil Wiman, professor emeritus vid Uppsala Universitet.

Juryns motivering för vinnaren Emelie Boberg:

”Med en tydlig känsla för laget, en god förmåga i skatterätt i att göra det komplicerade förståeligt, dessutom presenterat på ett förtroendeingivande sätt, har Emelie Boberg visat att hon är årets Young Tax Professional of the Year 2023”

På andraplats kom Carl-Hampus Hansson från Uppsala Universitet och på tredjeplats kom Anna Blanca Zingmark från Lunds Universitet.

Om EY Young Tax Professional of the Year
EY startade Young Tax Professional Of The Year 2010 för att uppmärksamma samt utveckla nästa generation skatterådgivare. Sedan 2012 har tävlingen genomförts i Sverige. Tävlingen vänder sig till studenter som är intresserade av skatterätt och är i slutet av sin utbildning.

För mer information, kontakta:
Miriam Franzén, Communication Advisor, EY Sverige, 073-5448280, miriam.franzen@se.ey.com

Om EY
På EY arbetar vi varje dag för att uppfylla vårt syfte ”Building a better working world” och skapa långsiktigt värde för kunder, medarbetare och samhället i stort. Med stöd av data och teknik bygger vi förtroende på finansmarknader och hjälper våra kunder att växa och utvecklas. Vi samarbetar inom våra tjänsteområden revision, redovisning, affärsrådgivning, skatt, strategi och transaktioner. Tillsammans kan vi ställa bättre frågor för att hitta nya svar på de komplexa utmaningar som världen står inför i dag.

EY syftar på den globala organisationen och kan referera till ett eller flera av medlemsföretagen inom Ernst & Young Global Limited som vart och ett är en separat juridisk enhet. Ernst & Young Global Limited, ett bolag registrerat i Storbritannien, tillhandahåller inte tjänster till kunder. Information om hur EY samlar och använder persondata och en beskrivning av vilka rättigheter individer har enligt dataskyddslagen finns på ey.com/privacy. Medlemsföretag inom EY tillhandahåller inte juridiska tjänster där det inte är förenligt med lokal lagstiftning. För mer information om vår organisation, besök gärna www.ey.com/se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

AFRY tecknar avtal med Svenska kraftnät

Published

on

By

För att möjliggöra energiomställningen stärker Svenska kraftnät överföringskapaciteten mellan elområde 2 och 3 med ett antal nya 400 kV-ledningar. AFRY har tilldelats uppdraget för de nya luftledningarna mellan Kilforsen och Fallviken, och kommer bland annat bistå i arbetet att ersätta befintliga, föråldrade ledningar.

Svenska kraftnät planerar att förnya och förstärka gränsen mellan elområde 2 och 3, även känd som snitt 2, genom omfattande investeringar under de kommande decennierna. Målet är att skapa ett mer flexibelt och robust transmissionsnät som är redo för förändringar i det svenska elsystemet, och samtidigt kan hantera ökad överföring från norr till söder.

Investeringspaketet går under namnet NordSyd, och sträckan mellan Kilforsen och Fallviken, även kallad inlandspaketet, är den delsträcka i NordSyd som nu har nu upphandlats och tilldelats AFRY.

AFRYs del inkluderar tillståndsarbete i form av lokaliseringsutredning, byggbarhetsanalys, samråd, miljökonsekvensbeskrivning, koncessionsansökan, samt all geoteknisk undersökning kopplat till de nya ledningarna. Uppdraget innefattar även projektering av nya ledningar och ledningar som ska rivas, samt framtagande av förfrågningsunderlag för entreprenad.

─ Vi är stolta över förtroendet från Svenska kraftnät och ser fram emot att fortsatt vara en viktig aktör i utbyggnaden och moderniseringen av det svenska transmissionsnätet. Genom att ersätta befintliga, föråldrade ledningar och samtidigt öka överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige bidrar projektet till ett mer dynamiskt och flexibelt energisystem, säger Linda Pålsson, divisionschef Energy på AFRY.

─ Uppdraget är unikt, då Svenska kraftnät aldrig tidigare upphandlat hela kedjan från tidig tillståndsfas till entreprenadstöd i ett och samma projekt. Det är också unikt avseende längden på de ledningar som nu ska projekteras. Paketeringen har gjorts för att kunna effektivisera processen och vittnar om angelägenheten att med kraftfulla insatser accelerera omställningen, säger Folke Sandberg, affärsområdeschef Samhällsbyggnad på AFRY.

Projektet omfattar drygt 30 mil dubbel 400 kV luftledning samt rivning av 50 mil befintlig luftledning. Projekttiden uppskattas pågå från våren 2024 till 2033.

För mer information, kontakta:

Maria Rothzén, PR och PA ansvarig AFRY Sverige 
+46 72 566 1928, maria.rothzen@afry.com

AFRY erbjuder tjänster inom teknik, design, digitalisering och rådgivning för att accelerera omställningen till ett mer hållbart samhälle. Vi är 19 000 hängivna experter inom industri, energi- och infrastruktur, som skapar värde för kommande generationer. AFRY har en global räckvidd med djupa rötter i Norden, en nettoomsättning på 27 miljarder och är noterade på Nasdaq Stockholm.

Making Future

Continue Reading

Marknadsnyheter

LiU och Saab firar 20 år av samverkan

Published

on

By

Linköpings universitet och Saab firar 20 år av strategisk samverkan. Det kommer att uppmärksammas med två dagar av många olika aktiviteter – inklusive en studentföreläsning av astronauten Marcus Wandt. Media är varmt välkomna till evenemangen.

Linkpings universitet och Saab firar 20rsjubileum

– Linköpings Universitet och Saab hör ihop – via utbildning, forskning och innovation. Samarbetet har under lång tid bidragit till bådas framgångar, säger Ingela Lindahl, ansvarig för LiU:s strategiska partnerskap med Saab.

20-årsfirandet inleds måndag 22:a april med en lunchföreläsning för studenter av astronauten Marcus Wandt, som också är Saabs chefstestpilot.  Det kommer att finnas tillfälle för media att lyssna och även ställa frågor till Marcus Wandt efteråt. För anmälan, se nedan.

•    Tid: 22 april, 12.10
•     Plats: Sal C:1, C-huset på Campus Valla i Linköping.

Onsdagen 24:e april fortsätter firandet med en heldag av öppna aktiviteter i Colosseum, C-huset. Det blir utställning, tävlingar, jubileumstårta och föreläsningar. 

Personer med koppling till både Saab och LiU deltar under dagen. Några som håller presentationer är:

Annika Meijer, chefsingenjör för samarbetet mellan Saab och Boeing kring ett nytt amerikanskt skolflygplan. Hon är också före detta LiU-student.

Petter Krus, professor vid LiU, som deltagit i uppbyggnaden av det svensk-brasilianska forskningscentret CISB, som grundades i samband med Gripenaffären, men som nu sysslar med forskning inom såväl flyg, som hållbar energi och stadsutveckling.

Fredrik Heintz, som är professor vid LiU och forskare inom AI med lång erfarenhet av samarbete med SAAB. Han är också föreståndare för forskarskolan inom WASP.

– LiU och SAAB har stor nytta av varandra och vår samverkan är viktig inte minst för att studenterna ska vara eftertraktade på arbetsmarknaden. En stor del av Saabs ingenjörer är alumner från LiU, vilket visar vikten av våra utbildningar för regionens långsiktiga kompetensförsörjning. Våra gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt är välfungerande samarbeten med stor potential för ökad och breddad samverkan även i framtiden, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Samarbetet sträcker sig ända tillbaka till starten av Tekniska högskolan i Linköping 1969, men det som nu firas är det mer formella samverkansavtal som skrevs 2004. LiU och Saab samverkar kring forskning och utveckling på både det civila och militära området. 

Ett exempel är WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) med utveckling inom områden som artificiell intelligens och autonoma system. Bland annat finns ett samarbete för att utveckla säkra och etiska AI-lösningar inom försvar och säkerhet. 
Ett annat exempel är utveckling av avancerade material med målet att förbättra prestanda, hållbarhet och säkerhet för till exempel flyg- och försvarsindustrin.

Mer information om partnerskapet och jubileumsfirandet.

Kontakt:

Mediarepresentanter som vill delta och boka tid för intervjuer kan kontakta:

Helena Balogh, koordinator, Samverkansenheten, LiU: 013-28 68 48; helena.balogh@liu.se 
Ingela Lindahl, ansvarig för LiU:s strategiska partnerskap: 013-2868 30; ingela.lindahl@liu.se

 

Pressmeddelandet skickat av: 
Jonas Roslund
Presskontakt, 
Linköpings universitet
013-28 16 99
jonas.roslund@liu.se

Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Så minskar du risken för gräsbränder

Published

on

By

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar.  – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Viktigast är att välja en bra plats som inte är för nära ett hus eller en skog, att inte ha brännbara saker i närheten av där man ska elda och att ha förberett släckutrustning om det värsta händer och elden sprider sig okontrollerat.

– Börja med att spruta vatten på marken minst två meter runt elden. Gräs och buskar ger extra bränsle och är väldigt lättantändligt särskilt nu på våren. Håll koll på att många flagor kan flyga upp i luften och landa en bit bort och starta en brand, säger Bertil Jansson.

– När man eldat klart är det viktigt att spruta rikligt med vatten på eldningsplatsen igen för att se till att ingen markglöd kan antända efter att man har lämnat platsen. Det gäller även om man har eldat i plåttunna. Stanna kvar och känn på marken efter 10 till 15 minuter efter att du har släckt elden helt för att se så ingen rök eller värme uppkommer igen, säger Bertil Jansson.

Tips för säker eldning

  • Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.
  • Ladda ner appen MSB Brandrisk ute för att få information där du befinner dig.
  • Undvik att elda om det blåser.
  • Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.
  • Använd grova handskar. Spade och kratta är också bra verktyg för att hantera elden.
  • Vattna ordentligt runt eldningsplatsen både före du eldar och efter.
  • Ha telefon lätt tillgänglig så att du kan larma snabbt om något går fel.
  • När du ska släcka kan du kratta ut glöden och dränka den med vatten.
  • Kontrollera att det är släckt ordentligt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter.

För ytterligare information kontakta:

Bertil Jansson, byggskadeexpert, Länsförsäkringar, telefon 073-867 62 30

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum 

Länk till Länsförsäkringar på

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.