Connect with us

Marknadsnyheter

Sylog öppnar kontor i Uppsala

Published

on

It-konsultbolaget Sylog växer och öppnar ett nytt kontor i Uppsala. Genom etableringen vill bolaget finnas nära den expansiva marknaden i regionen och även fånga upp nyutbildade digitala kompetenser. Målet är att kontoret ska ha ett 30-tal anställda inom ett par år.

Uppsala är en expansiv region med en stor andel företag inom teknik- och kunskapssektorn. It-konsultbolaget Sylog har under många år haft kunder och samarbeten där. Erfarenheterna har varit goda och tillväxten fortsätter.

– Nu är det dags att öppna ett eget kontor. Det är en stad som utvecklas hela tiden och vi ser stor potential, både när det gäller att skapa nya affärssamarbeten och att hitta nya talanger i branschen, säger Johan Jacobsson som är vd för Sylog.

Inom ett par år är avsikten bolaget att ha minst 30 anställda i Uppsala. Sylog har anställt en kontorschef med uppdrag att bygga upp verksamheten.

– Vår regionchef började i veckan och den första uppgiften är nu att få klart kontoret i centrala Uppsala, säger Johan Jacobsson.

För mer information:

Johan Jacobsson, 073-344 18 00 , johan.jacobsson@sylog.se

Om Sylog

Sylog är konsulter inom teknik och it. Vi hjälper uppdragsgivare med digitalisering och produktutveckling och deltar i utvecklingen av tjänster och produkter som förändrar och förbättrar tillvaron för människor över hela världen. Sylog är över 500 specialiserade konsulter inom digitalisering och produktutveckling i Sverige. Vi ingår i AKKA Technologies som har mer än 20 000 medarbetare i 26 länder.  Läs mer om oss på www.sylog.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vill visa möjligheterna att minska antalet frakturer som beror på benskörhet

Published

on

By

Med en kommande studie vid Carlanderska sjukhuset i Göteborg vill man visa att det är möjligt att radikalt minska antalet frakturer som sker på grund av benskörhet. Ett anslag om 1,4 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse har använts till inköp av modern utrusning för bentäthetsmätning vars tydliga bilder kan stärka patientdialogen och bidra till ökad motivation för förebyggande medicinering och åtgärder hos patienterna.

Osteoporos, eller benskörhet, drabbar varannan kvinna och var fjärde man i Sverige över 50 års ålder. Sjukdomen visar sig oftast i form av kotkompression, handleds- och höftfrakturer. Den medför en hög grad av funktionsnedsättning och leder inte sällan till dödsfall.

”I Sverige inträffar cirka 90 000 osteoporosrelaterade frakturer per år. Ungefär 15 000 av dem är höftledsfrakturer vilka är en stor riskfaktor för sjukhusinläggning, komplikationer och dödsfall. Förutom lidandet och begränsningarna för patienterna medför osteoporos stora samhällskostnader eftersom en fraktur dels kostar i sjukhusvård, dels ofta är första steget mot behov av någon form av omsorg”, berättar Jan Kilhamn, verksamhetschef för medicinkliniken och forskningsenheten på Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

Egentligen enkelt att minska risker
Carlanderska sjukhuset planerar just nu en studie i samverkan med Göteborgs universitet och Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän med det primära syftet att visa att det går att radikalt minska antalet frakturer hos osteoporospatienter. Enligt Jan Kilhamn finns det både bra riktlinjer och väl fungerande läkemedel och åtgärder. Men det finns också två stora problem: sjukdomen är underdiagnostiserad och underbehandlad.

”Det handlar om prevention och därför hamnar det ofta långt ner på prioriteringslistan i vården. Vi vill visa att de verktyg vi har tillgång till gör stor nytta om de används. Riskerna kan minskas betydligt med olika standardåtgärder som är både enkla och billiga. Bekymret är att patienterna inte ens diagnosticeras och då är det svårt att nå rätt individer med rätt insatser.”

En annan utmaning är att få patienterna att följa de rekommendationer de får angående olika förebyggande åtgärder. Ett sekundärt syfte med studien är att hitta metoder och verktyg som ökar patienternas motivation och följsamhet. I en förstudie ska man därför bland annat utvärdera olika hälsoappar för att eventuellt använda någon sådan som stöd för deltagarna i studien.

Unikt samarbete
Den kommande studien bygger på ett unikt samarbete med försäkringsbolaget Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. De har ett tydligt engagemang när det gäller att förhindra olyckor och har arbetat med kampanjer som uppmuntrat till förebyggande träning, användning av broddar och liknande. Populationen i studien kommer att hämtas från försäkringsbolagets kunder.

”Vi drar nytta av Länsförsäkringars erfarenheter av hur man når ut till riskgrupperna och hur man kan inspirera dem att göra rätt. Dessutom har de i sin databas olika uppgifter som kan stärka studien och som man normalt inte har tillgång till i en klinisk studie. Det kan gälla kompletterande information om personernas boendeform, tidigare fallolyckor eller om de har använt någon hälsoapp. Genom att kombinera det bästa från våra olika världar kan vi få till en optimering av prevention med hjälp av både hälsoteknologi och riktade bentäthetsundersökningar”, säger Jan Kilhamn.

Ny teknik bidrar till pedagogik
Det senare, bentäthetsundersökningar, är en förutsättning för studien. Tack vare ett anslag om 1,4 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse finns nu en Lunar iDXA-utrustning – en röntgenapparat som ger extra högupplösta och tydliga bilder – på plats på Carlanderska. Den är snabb och effektiv samtidigt som den är lågstrålande och därmed säker för personalen. Traditionell bentäthetsmätning ger bilder på underarmar och framifrån på ländrygg och höftområde. Den nya utrustningen tar även bilder från sidan och ger en bild på hela kotpelaren som visar om patienten har kotkompression. Dessutom ger den mycket lättolkade bilder vilket enligt Jan Kilhamn har en pedagogisk poäng.

”Vi vet att om patienterna förstår och är motiverade är de också bättre på att följa rekommendationerna. Då kan de tydliga bilderna från bentäthetsmätaren göra stor skillnad. När vi kan visa att ’så här ser ditt skelett ut’ kan vi också ha en informerad dialog. Visualiseringen blir ett bra verktyg.”

Den nya apparaturen är avgörande för den förestående studien men den är också ett välkommet tillskott till regionen som har lång kö till bentäthetsmätningar. Nu kan fler personer diagnostiseras.

Riskbedömning styr urval av deltagare
För tillfället pågår utformningen av studien. Från Carlanderska deltar, förutom Jan Kilhamn, endokrinologerna Kaj Stenlöf och Per Bümming. Dessutom medverkar Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Göteborgs universitet med mångårigt forskningsfokus på osteoporos. Studien kommer att omfatta cirka 600 personer över 50–60 år som, med verktyget FRAX*, har bedömts ha minst en 15-procentig risk att få en fraktur inom tio år.

”De som enligt FRAX har förhöjd frakturrisk erbjuds en bentäthetsmätning. Sedan använder vi resultatet av den i kombination med bedömning av olika riskfaktorer för att sålla ut dem som verkligen skulle ha nytta av att vara med i studien.”

Deltagarna kommer att erbjudas en verktygslåda med åtgärder och behandlingar för att förbättra bentätheten. Den inkluderar sådant som D-vitamin, kalcium, mediciner, rörlighetsstöd, broddar och individanpassat stöd för ökad fysisk aktivitet.

”Vi vill i första hand visa att det går att radikalt minska antalet frakturer som sker på grund av osteoporos. Vi vill också titta på om det går att, med rätt metoder och till exempel digitala hjälpmedel, öka patienternas vilja och förmåga att följa rekommendationer gällande både medicinering och andra förebyggande insatser. Efter två år ska studiedeltagarna göra ytterligare en bentäthetsmätning och därmed får vi också kunskap om i vilken grad insatserna har förbättrat bentätheten.”

* FRAX, Fracture Risk Assessment Tool, är ett verktyg för att beräkna sannolikheten för att en person ska få en fraktur inom tio år

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Den 11 april firade Medicinkliniken den nya utrustningen genom att visa upp den på ett Öppet hus med inbjudna deltagare från Carlanderska sjukhusets vårdcentral liksom från röntgen, kirurg, ortoped och andra avdelningar vars patienter nu kan få en bentäthetsmätning i sjukhusets egna lokaler. Bland deltagarna fanns även Olle Larkö, professor emeritus och ledamot i styrelsen för Lundbergs Forskningsstiftelse.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bilder:
1. Jan Kilhamn
2. Jan Kilhamn, Helena Gärdhagen och Kaj Stenlöf vid den nya
Lunar iDXA-apparaturen

3. Röntgenbild av kotpelare tagen med den nya utrustningen
4. Bentäthetsmätning av handled
5. Displayen på den nya bentäthetsmätaren

Foto: Bo Håkansson

För mer information, v.v. kontakta:

Christina Backman
Styrelseordförande

Lundbergs Forskningsstiftelse
Mobil: +46 727 19 70 45

christina@backmanconsult.se  

Olle Larkö
Styrelseledamot
Lundbergs Forskningsstiftelse  
Mobil: +46 734 33 7140 

olle.larko@sahlgrenska.gu.se

Jan Kilhamn
Verksamhetschef
medicinklinik och forskningsenhet,

Carlanderska sjukhuset
jan.kilhamn@carlanderska.se
Mobil: +46 735 460 264

IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning. Under åren 1983 till och med 2023 har 607 anslag beviljats uppgående till sammanlagt 1050 MSEK, varav 36 MSEK beviljades 2023. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg. www.lundbergsstiftelsen.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Björn Ingemanson föreslås som ny ordförande för Ziklo Bank

Published

on

By

Valberedningen i Ziklo Bank, tidigare Volvofinans Bank, har föreslagit Björn Ingemanson som ny ordförande i banken. Björn föreslås efterträda Urmas Kruusval som avgår efter att förtjänstfullt lett banken, både som vd 1990-1999, och därefter som ordförande sedan 2007.
 
Björn Ingemanson har mångårig och gedigen erfarenhet inom finans- och fordonsindustrin. Under de senaste 25 åren har han bland annat varit marknadschef och vd på Ziklo Bank, marknadsdirektör för Volvo Cars Japan, Europachef för Volvo Financial Services, CFO och divisionschef för Volvo Trucks och nu senast vd för Volvo Penta. 
 
– Ziklo Bank är ett fantastiskt fint och välskött bolag med en framgångsrik historia. Med en stark kultur står de nu inför många spännande utmaningar i den gröna omställningen som pågår inom fordonsindustrin. Banken är väl rustad för fortsatt tillväxt och jag ser mycket fram emot mitt nya uppdrag, säger Björn Ingemanson.
 
Ordförande utses i samband med bankens ordinarie årsstämma den 4:e juni och tillträdet planeras ske direkt i samband med stämmans beslut, villkorat av godkänd ledningsprövning av Finansinspektionen. 
 

För mer information, vänligen kontakta:

 

Anna Hartelius, Ziklo Bank

Anna.hartelius@ziklo.com

+46766210858

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Häng med på Agria Hundpromenad – hjälp hemlösa hundar

Published

on

By

Årets mest uppskattade promenad, Agria Hundpromenad, närmar sig. Tillsammans går vi och våra fyrbenta vänner till förmån för de hemlösa hundarna på Hundstallet den 24-26 maj. Nu har anmälan till promenaden öppnat.

Över 10 000 hundar deltog i Agria Hundpromenad förra året, vilket gav 167 360 kronor till Hundstallet. Nu är det dags igen – den 24–26 maj kan du hänga med på promenaden digitalt, eller gå på plats i Stockholm den 25 maj.

För varje hundägare som deltar med sin hund skänker Agria 10 kronor till Hundstallet.

Här arrangeras Agria Hundpromenad 2024

I år arrangeras Agria Hundpromenad digitalt, alla hundar i hela landet kan vara med! Allt du behöver göra är att gå en promenad med din hund någon gång under helgen, filma eller ta ett foto och lägg ut det på sociala medier, och skriv att du har gått Agria Hundpromenad. Glöm inte att tagga inlägget med #agriahundpromenad.

Den 25 maj går den fysiska hundpromenaden på Djurgården i Stockholm. Missa inte Hundstallet, Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundklubben, Svensk Hundungdom och Svenska djurambulansen som finns på plats under dagen – tillsammans med Agrias ambassadörer Anders Bagge, Agrias hjältehundar och hundcoachen Caroline Alupo – och erbjuder massor av roliga aktiviteter.

Anmälan till Agria Hundpromenad finns här:

Välkommen till Agria Hundpromenad 2024 – Agria Djurförsäkring

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.