Connect with us

Marknadsnyheter

TCO:s nya jämställdhetsindex: ”Dags för politikerna att kavla upp ärmarna!”

Published

on

Kvinnor tog ut 69,1 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Männen tog alltså bara ut 30,9 procent. Det är 4,3 procentenheter närmare jämställt uttag än för fem år sedan. Det visar TCO:s nya jämställdhetsindex som släpps idag. 

– Hur vi delar på föräldradagarna när barnen är små påverkar ekonomin och arbetslivet under lång tid. Att kvinnor tar ett större ansvar får negativa konsekvenser för kvinnors framtida löner, sjukskrivningstal och pensioner, säger Therese Svanström, som är ordförande i TCO.

TCO arbetar för att alla föräldrar ska kunna kombinera sitt yrkesliv med föräldraskapet. Så ser det inte ut idag. Och det är främst kvinnor som anpassar arbetslivet då de blir föräldrar.

Våra egna undersökningar bland tjänstemän med barn visar att många ofta känner sig stressade och upplever att tiden inte räcker till för att hinna med både arbete och föräldraskap. Men det är i första hand kvinnor som går ner i arbetstid för att få ihop familjens livspussel, säger Therese Svanström, ordförande TCO.

– Det är hög tid att de politiska partierna som säger sig vara för jämställdhet kavlar upp ärmarna och kommer överens om politiska reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen. Förändringstakten går för långsamt och det här är en för viktig fråga för att bara stå med armarna i kors och vänta på att det ska lösa sig med tiden, säger Therese Svanström, ordförande TCO.

TCO är för en tredelning av föräldraförsäkringen, men ökad kvotering är inte det enda sättet att öka takten mot jämställd fördelning av föräldraledigheten. Två andra förslag på reformer, som TCO tror att flera partier skulle kunna ställa sig bakom, är att införa en jämställdhetspeng till föräldrar som delar lika och att ge Försäkringskassan ett uppdrag att arbeta med så kallad nudging som metod för att föräldrar ska välja att dela mer lika.

Mer om TCO:s jämställdhetsindex
TCO:s jämställdhetsindex är ett sätt att följa utvecklingen av hur föräldrar delar på dagarna med föräldrapenning och vård av barn.
Det visar hur stor andel dagar som kvinnor tar ut av det totala antalet utbetalade dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn. Indexet beräknas årsvis för hela landet, alla län och även alla kommuner. Ju närmare ett värde ligger 100, desto närmare är det att kvinnor tar ut alla föräldradagar. Ett index på 50 visar på ett helt jämställt uttag.

Du hittar Jämställdhetsindex för alla län och kommuner på en interaktiv karta på www.tco.se/jamstalldhetsindex

TCO:s jämställdhetsindex per län
Det är femte året i rad som vi presenterar TCO:s jämställdhetsindex. Under de fem åren har samtliga län minskat sitt jämställdhetsindex, vilket innebär att pappor tar ut en större andel av föräldrapenningen. Förändringen ligger på mellan 2,9 och 5,6 procentenheter. Västerbottens län har toppat TCO:s Jämställdhetsindex alla fem åren, men den snabbaste utvecklingen mot ett jämställt uttag har skett i Hallands län.

  Län Index 2019 Index 2014
       
1 Västerbottens län 65,9 % 68,9 %
2 Gotlands län 66,9 % 71,3 %
3 Stockholms län 67,7 % 71,9 %
4 Uppsala län 67,9 % 70,8 %
5 Jämtlands län 68,1 % 71,0 %
6 Hallands län 68,7 % 74,3 %
7 Västra Götalands län 68,7 % 73,4 %
8 Östergötlands län 69,0 % 73,3 %
9 Norrbottens län 69,2 % 72,9 %
10 Örebro län 69,8 % 73,6 %
11 Dalarnas län 69,8 % 74,2 %
12 Värmlands län 69,8 % 75,2 %
13 Kalmar län 69,9 % 75,1 %
14 Kronobergs län 70,0 % 75,0 %
15 Jönköpings län 70,1 % 75,0 %
16 Västernorrlands län 70,1 % 73,2 %
17 Södermanlands län 70,1 % 74,9 %
18 Västmanlands län 70,1 % 73,5 %
19 Blekinge län 70,5 % 75,2 %
20 Skåne län 71,1 % 76,1 %
21 Gävleborgs län 71,3 % 74,7 %
  Riket 69,1 % 73,4 %

 

För mer information:

Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare, 070-22 33 229, asa.forsell@tco.se

Sandra Zetterman, presskommunikatör, 072-573 77 80, sandra.zetterman@tco.se

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 13 fackförbund med mer än 1,4 miljoner medlemmar. Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. TCO-förbundens medlemmar är både välutbildade och professionella yrkesutövare. De jobbar i landets privata tjänste- och industriföretag, kommuner, landsting, kyrka, statliga myndigheter och i den ideella sektorn. Bland yrkesgrupperna finns allt från ingenjörer, journalister och lärare till poliser, ekonomer och sjuksköterskor. Över 60 procent av medlemmarna är kvinnor.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Sundsvall

Published

on

By

Den 27-28 maj besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Sundsvall. Ministern kommer bland annat att besöka stödcentrum för våldsutsatta vuxna samt träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet.

Paulina Brandberg kommer även att delta på en lunch som arrangeras av regionens IT-kluster på temat tech och jämställdhet.

Hon kommer också att träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet och bland annat få information om regionens nya jämställdhetsstrategi, jämställdhet i förskolan samt en presentation av enkätstudien Ungas psykiska hälsa utifrån utsatthet för våld och trakasserier. Statsrådet kommer även att ta del av Forum jämställdhets forskningsprojekt om kvinnor i mansdominerade sektorer. 

I samband med besöket är Paulina Brandberg tillgänglig för media. Vid intresse, kontakta pressassistent Emelie Franzén. 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning för Cline Scientific AB (publ), 556867-8238, för period 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

 Cline Scientific AB (publ) (”Cline” eller ”Bolaget”) avger årsredovisning för 2023.

Rapporten publiceras på www.clinescientific.com/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är Cline Scientifics Certified Adviser. Informationen lämnades för offentliggörande via kontaktpersonen som anges ovan, klockan 09:15 CEST den 26 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Patrik Sundh, VD
E-post: patrik.sundh@clinescientific.com
Telefon: 0703-585 088

Cline Scientific AB (publ)                                                
Pepparedsleden 1
AstraZeneca BioVentureHub 
                                              E-post: info@clinescientific.com
431 53  MÖLNDAL                                                              Hemsida: www.clinescientific.com

Kort om Cline Scientific
Cline Scientific utvecklar avancerade cancerdiagnostik och stamcellsterapier.  Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science. Cline driver två projekt in i klinisk fas, StemCART – en stamcellsterapi för broskreparation, och CellRACE – en cancerdiagnostisk produkt för att förutsäga metastasering.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.