Connect with us

Marknadsnyheter

TV-kocken Frida Ronge lagade trerätters på äldreboende

Published

on

Det var succé och fullsatt i restaurang Bistro Skeppet när gästkocken Frida Ronge lagade lunch med tre rätter på Tre Stiftelsers äldreboende Vegahusen i Göteborg. Frida bjöd på nordisk-japansk lunchmeny med bland annat toast Skagen, torsk och pannacotta.

När jag fick frågan att vara gästkock på Tre Stiftelser så var det ett självklart uppdrag att tacka ja till. Att få rå om våra äldre genom min matfilosofi under en dag känns både jättekul men samtidigt nervöst då jag känner ett stort ansvar för att de skall få en fin smakupplevelse att ta med sig. Jag hoppas verkligen de kommer gilla maten”, säger Frida Ronge, inför uppdraget som gästkock på Tre Stiftelser.

”Att få samarbeta med kockarna i köket har vart en ynnest, stämningen i köket är på topp och engagemanget här är imponerande. Det är stora volymer mat som skickas ut varje dag och mycket specialkost så viktigt att alla är på topp varje dag. Detta blev oavsett en upplevelse för mig att minnas, jag är lite rörd och tacksam för förtroendet att jag fick vara gästkock på Tre Stiftelser”, fortsatte Frida Ronge efter genomfört arbete.

Meny 18 september 2024

  • Nordisk-japansk Toast Skagen med Yuzu Kosho, tångkaviar, dill och smörstekt bröd
  • Ångad torsk med vitvinssås smaksatt med blåmussla, vit Miso, Kombuolja och ris med Furikake
  • Vanilj- och Matchate pannacotta med Umeshu, marinerade körsbär och rostad vit choklad

”När man är gammal kan det vara tufft att gå på krogen så därför kan det vara bra att ta krogen till Tre Stiftelser. Det är också viktigt att kockarna får inspiration och nya influenser för att utvecklas i sin yrkesroll”, kommenterar måltidschefen Emil Jacobsson.

”Det är så roligt när det händer saker! Jag kände till Frida sen innan, hon startade ju restaurang Vrå på Posthotellet som han Stordalen driver. Jag vet också att hon är involverad i restaurang TAK i Stockholm. Jag är allt lite ledsen för att jag inte kommer dit.
Det var jättegott alltihop! Kanske att toast Skagen stack ut lite extra med det där stinget! Och så är det ju så trevligt att äta i restaurangen, det gör vi här kring detta bordet varje dag; att bara vara på rummet är för tråkigt!
Men det är dyrt med mat! Vet du varför? För jag har alltid bara köpt det bästa!” kommenterar Edit Rittfeldt, 99 år och boende på Vegahusen,

Lunchen lagades tillsammans med den ordinarie personalen till de 360 hyresgästerna på Vegahusen, Änggårdsbacken och Otium – Tre Stiftelsers tre äldreboenden i Göteborg.

Maten på Tre Stiftelser håller hög kvalitet även när köket inte gästas av stjärnkockar eftersom god mat och trevliga måltider hör till det som bidrar till de boendes livskvalitet. De egna kockarna utbildas kontinuerligt och kända kockar bjuds in emellanåt för att inspirera personalen och ge de boende extra fina matupplevelser.

Tre Stiftelser har vunnit tävlingen Arla Guldko, Bästa Seniormatglädje, två gånger och varit i final ytterligare två gånger.

Bildtexter:

Fotograf: Tommy Holl

1. Frida Ronge som gästkock på Tre Stiftelser – här serverar hon toast Skagen, torsk och pannacotta

2. Frida Ronge rör om i de stora grytorna   

3. Avsmakning med Frida Ronge i Vegahusens kök

4. Direktör Sandra Hultén Johansson tillsammans med Frida Ronge  

5. Menyn med nordisk-japansk influenser gillades av hyresgästerna 

Fotograf:  Emil Jacobsson

6. Edit Rittfelt, 99 år och hyresgäst på Vegahusen uppskattade gästkocken Frida Ronges meny

7. Samarbete med personalen inspirerar

8. Köksmästare Mikael Zdolsec har slitit hårt för att få till Fridas recept så det fungerade för 360 portioner x tre rätter

9. Frida Ronge gillade att vara gästkock på Tre Stiftelser

Frida Ronge är en känd TV-kock och restaurangchef i Sverige. Hon har medverkat i flera populära matlagningsprogram på TV, såsom ”Kockarnas kamp” och ”Stjärnorna på slottet”. Hon har även tidigare varit köksmästare på restaurang Vrå, den japaninspirerade restaurangen med lokala råvaror på Post Hotellet i Göteborg. Vidare har hon varit kökschef på restaurang Råkultur i Stockholm.

Frida är nu gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Oslo, som har blivit mycket uppskattad för sin innovativa nordiska mat med japanska matlagningsmetoder.

Frida Ronge är känd för sin passion för matlagning och sitt engagemang för att lyfta fram svenska råvaror och traditioner i köket. Hennes karriär som TV-kock och restaurangchef har gjort henne till en välkänd profil inom matvärlden i Sverige.

För mer information, v v kontakta:

Emil Jacobsson
Måltidschef
Tre Stiftelser
Mobil: 0702 31 40 14
emil.jacobsson@trestiftelser.se  

Sandra Hultén Johansson
Direktör
Tre Stiftelser
Mobil: 0767 21 88 08
sandra.hulten@trestiftelser.se

Birgitta Plyhm
0707 77 12 90
birgitta@plyhm.se

Om Tre Stiftelser:
Omsorgen utgår från ett salutogent synsätt med meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet där vi arbetar utifrån varje individs förutsättningar. Vårt mål är att alltid ligga i framkant inom god äldreomsorg. Tre Stiftelser består av tre kommunala stiftelser på tre olika adresser i Göteborg som har en gemensam administration; Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen, Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken och Stiftelsen Otium. Verksamheten bedriver vård och omsorg med inriktningarna somatik, demens och psykgeriatrik. Sammanlagt bor här 360 personer. För mer information se vår hemsida www.trestiftelser.se 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.