Connect with us

Marknadsnyheter

Uppdatering från Grafintec – Pre-feasibility-studie om möjligheten att bygga en anläggning för anodmaterial

Published

on

Detta är en svensk sammanfattad översättning av Beowulf Mining plc’s engelska pressmeddelande daterat 9 januari 2023, vilket kan läsas i sin helhet på https://beowulfmining.com/investors/announcements/. Om tolkningsfrågor uppstår är det den ursprungliga engelska versionen som gäller. Denna information är sådan information som anses utgöra insiderinformation som bolaget är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (”MAR”) (EU) No. 596/2014, vilken är införlivad i brittisk lagstiftning genom European Union (Withdrawal) Act 2018. Genom publicering av detta pressmeddelande anses denna insiderinformation vara publik.

9 januari 2023

Beowulf Mining plc

(”Beowulf” eller ”Bolaget”)

 Uppdatering från Grafintec – Pre-feasibility-studie om möjligheten att bygga en anläggning för anodmaterial

Beowulf (AIM: BEM; Spotlight: BEO), har nöjet att ge en uppdatering om framstegen i bolagets helägda finska dotterbolag Grafintec Oy (”Grafintec”) och dess planer på att etablera en produktionsanläggning för grafitanodmaterial (”GAMP”) i Finland.

Tilldelning av Pre-feasibility-studie

Grafintec har kontrakterat det brittiska företaget RB Plant Construction Ltd. (”RB Plant”) för en pre-feasibility-studie (”PFS” eller ”studien”) för att bedöma de tekniska, ekonomiska, lagstadgade, rättsliga och kommersiella möjligheterna för en anläggning för mikronisering, sfäronisering, rening och ytbehandling av naturlig flakgrafit i Finland.

Studien kommer att undersöka bästa tillgängliga teknik, (”BAT”), med hänsyn till miljömässiga, operativa och finansiella faktorer och prestanda för att omvandla ett högkvalitativt naturligt flakgrafitkoncentrat till anodmaterial av grafit som lämpar sig för den europeiska marknaden för litiumjonbatterier (”LIB”).

Studien är en viktig del av Grafintecs strategi för att utveckla en finländsk värdekedja för produktion av anodmaterial, vilket är i linje med målen för den finansiering som erhållits från Business Finland som en del av BATCircle2.0-konsortiet (Finlandbaserat cirkulärt ekosystem för batterimetaller).  BATCircle2.0 är ett nyckelprojekt inom Business Finlands program ”Smart Mobility and Batteries” från Finland.

Val av planområde

Grafintec har fått intresse från och för diskussioner med flera industriområden i Finland, inklusive GigaVaasa-området. Grafintec fokuserar på platser med tillgång till 100 procent förnybar energi, välutvecklad infrastruktur, planområde med utrymme för expansion samt möjliga synergier med andra industrier som en del av ett hållbart ekosystem.

Värdekedjan för grafitanoder i Finland

Utvecklingen av nedströmsbearbetning är en viktig del av Grafintecs strategi och efter tillkännagivandet den 26 september 2022 om undertecknandet av ett samförståndsavtal (”MoU”) med Qingdao Hensen Graphite Ltd (”Hensen”), har samarbetet mellan bolagen fortsatt när det gäller att etablera ett centrum för anodmaterialtillverkning i Finland. 

För att stödja en hållbar värdekedja för grafitanoder i Finland fortsätter Grafintec att fokusera på att utöka sitt arbete runt råvaruresurser, med nyligen offentliggjorda positiva resultat från det 100 procent ägda Rääpysjärvi-projektet för prospektering av naturlig flakgrafit, som ligger bara åtta kilometer nordnordväst om bolagets mest avancerade projekt för naturlig flakgrafit, Aitolampi.

Bolaget kommer att utvärdera eventuella operativa synergier för framtida utveckling av de två anläggningarna, med tanke på deras närhet, såsom gemensam bearbetningsinfrastruktur. Målet är att tillhandahålla ett säkert lokalt och hållbart producerat råmaterial för bearbetningsanläggningar i nedströmsled, med utnyttjande av förnybar energi och med målet att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid (”nettonoll”) i hela leveranskedjan.

Det tar längre tid att utveckla tillgången på primära råvaror i Finland, men bolaget har påbörjat andra initiativ för att säkra råvaruförsörjningen av naturlig och återvunnen flakgrafit till nedströmsbearbetning på kort sikt.

I maj förra året undertecknade Grafintec ett MoU med Dominik Georg Luh Technografit GmbH (”Technografit”), vilket lade grunden för ett kommersiellt partnerskap för att säkra en hållbar leverans av naturlig flakgrafit till Grafintecs planerade anläggning för grafitanodmaterial. Grafintec har också testprogram för återvunnet grafitinnehållande avfall för att bedöma om det kan bearbetas till lämplig råvara för produktion av anodmaterial.

Den europeiska grafitanodmarknaden

LIB-marknaden förväntas växa exponentiellt och nå en efterfrågan på mer än 1 200 ton grafitanoder per år fram till 2031 enbart i Europa (Benchmark Mineral Intelligence juli 2022). För närvarande finns det ingen kommersiell produktion av grafitanoder i Europa, och eftersom alla grafitanoder importeras från Asien, sätter det press på de europeiska tillverkarna av LIB och bilindustrin att säkra en hållbar försörjningskedja för att möjliggöra den gröna omställningen. Även om ett antal europeiska projekt för grafitanoder planeras är det uppenbart att det kommer att råda brist på lokala leveranser under de kommande åren.

Kurt Budge, VD för Beowulf, kommenterar:

“Grafintec gjorde betydande framsteg under 2022, då bolaget fortsatte att fokusera på möjligheter nedströmsled, genom att samarbeta med Hensen, utveckla planer för produktion av anodmaterial i Finland och levererade framgångsrika prospekteringsresultat.”

”Vi har mycket som vi vill uppnå under 2023 och har haft en stark start på året; vi har beviljat PFS för GAMP, vi fortsätter vårt arbete med Hensen, inklusive testarbete på Aitolampi-koncentrat för att producera anodmaterial, och vi har planer på att optimera Scoping studien för Aitolampi inom ramen för våra ambitioner i nedströmsledet.”

”Jag ser fram emot att ge ytterligare uppdateringar om våra framsteg.”

Om Grafintec:

Beowulf Minings helägda dotterbolag Grafintec Oy (”Grafintec”) är erkänt i Finland som ett av de viktigaste företagen inom anodmaterial och har fått fortsatt stöd av Business Finland, den finska statliga organisationen för innovationsfinansiering och investeringar.

Bolagets mest avancerade projekt för naturlig flakgrafit, Aitolampi, har en indikerad och antagen mineralresurs på 26,7 miljoner ton med en medelhalt på 4,8 procent TGC eller totalt 1 275 000 ton grafit (se tillkännagivande den 30 oktober 2019). Aitolampigrafiten har nästan perfekt kristallinitet, en viktig förutsättning för högteknologiska tillämpningar som litiumjonbatterier. Mineralresursen uppskattades av CSA Global i Australien i enlighet med 2012 utgåva av JORC-koden. Utöver Aitolampi har bolaget andra prospekteringprojekt för grafit, däribland Rääpysjärvi.

Den 26 september 2022 meddelade Beowulf att Grafintec hade undertecknat ett MoU med Qingdao Hensen Graphite Ltd (”Hensen”). MoUn innehåller ett överenskommet ramverk och nyckelvillkor som båda bolagen samarbetar kring när det gäller att etablera ett centrum för anodmaterialtillverkning i Finland.

År 2021 beviljades Grafintec 791 000 euro av Business Finland som en del av BATCircle 2.0-konsortiet (Finland-baserat cirkulärt ekosystem för batterimetaller). Finansieringen kommer att användas för att utveckla en hållbar teknisk lösning som utnyttjar förnybar energi för att sfäronisera och rena grafit inom ett finskt industriellt ekosystem, för användning vid tillverkning av anoder för litiumjonbatterier.

Projektet har tre mål som är följande:

  • Validera en process för att stödja genomförandet av en s.k. ”Bankable Feasibility Study” för uppförandet av en enhet i kommersiell skala inom tre till fem år.
  • Säkra och skydda all uppkommen immateriell egendom
  • Leverera en detaljerad strategisk marknadsförings- och kommersialiseringsplan.

Om RB Plant:

RB Plant grundades av Richard Bishop 1969 och är en dynamisk, innovativ och sedan länge etablerad tvärvetenskaplig ingenjörskoncern som fortfarande håller fast vid sina ursprungliga kärnvärden: integritet, innovation, kommunikation och värdeskapande bidrag till kundernas verksamhet.

RB Plant tillhandahåller professionell teknisk rådgivning, design, projekt- och byggledningstjänster inom ett brett spektrum av sektorer, från läkemedelsindustrin till tunga verkstadsindustrier, med visioner, målmedvetenhet och banbrytande expertis. RB Plant genomför alla faser av ett projekts livscykel, från det första konceptet till driftsättning, både globalt och i Storbritannien.

För frågor:

Beowulf Mining plc
Kurt Budge, Chief Executive Officer Tel: +44 (0) 20 7583 8304
SP Angel(Nominated Adviser & Broker)
Ewan Leggat / Stuart Gledhill / Adam Cowl Tel: +44 (0) 20 3470 0470
BlytheRay 
Tim Blythe / Megan Ray Tel: +44 (0) 20 7138 3204

Cautionary Statement

Statements and assumptions made in this document with respect to the Company’s current plans, estimates, strategies and beliefs, and other statements that are not historical facts, are forward-looking statements about the future performance of Beowulf. Forward-looking statements include, but are not limited to, those using words such as ”may”, ”might”, ”seeks”, ”expects”, ”anticipates”, ”estimates”, ”believes”, ”projects”, ”plans”, strategy”, ”forecast” and similar expressions. These statements reflect management’s expectations and assumptions in light of currently available information. They are subject to a number of risks and uncertainties, including, but not limited to , (i) changes in the economic, regulatory and political environments in the countries where Beowulf operates; (ii) changes relating to the geological information available in respect of the various projects undertaken; (iii) Beowulf’s continued ability to secure enough financing to carry on its operations as a going concern; (iv) the success of its potential joint ventures and alliances, if any; (v) metal prices, particularly as regards iron ore. In the light of the many risks and uncertainties surrounding any mineral project at an early stage of its development, the actual results could differ materially from those presented and forecast in this document. Beowulf assumes no unconditional obligation to immediately update any such statements and/or forecasts.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie visar att styrketräning kan lindra depression

Published

on

By

En nyligen publicerad forskningsstudie i Psychiatry Research pekar på styrketräning

som en potentiell kompletterande behandlingsstrategi för att bekämpa depression.

Genom en metaanalys av 38 tidigare studier fann forskarna att styrketräning kan

minska depressiva symtom på ett måttligt sätt. Resultaten visar att längden på

träningen, hur ofta den utförs och specifika detaljer som antal set och repetitioner

påverkar effekten av träningen på depressionen.

Depression är en vanlig sjukdom som påverkar miljontals människor över hela

världen och trots tillgängliga behandlingar återhämtar sig många inte helt. Denna

studie ger därför viktig insikt i hur styrketräning kan vara en del av en effektiv

behandlingsstrategi för depression.

Källa: https://www.psypost.org/streng…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.