Connect with us

Marknadsnyheter

Urkultfestivalen synliggör kvinnohistoria under magisk tredagarsfest

Published

on

må, jul 16, 2018 16:40 CET

Att synliggöra kvinnors berättelser och kvinnor i historien är en folkrörelse som växer sig större och mer högljudd runt om i samhället. Urkultfestivalen 2018 bjuder på en rad olika akter som bl.a. lyfter kvinnliga musikskapare, feministiska projekt, tragiska sår i vår historia och kvinnor som brutit sig fram i mansdominerade samhällen för att få göra vad deras hjärta brunnit för. Det blir som vanligt en bombastisk tredagarsfest i kärlekens anda! På scenerna varvas reggae, hip hop, balkan, nordisk folkmusik, traditionell musik från olika delar av världen, banbrytande fusions och mycket mer. Hela Näsåker kommer att myllra av kurser, verkstäder, barnteatrar, poesi och föreläsningar. Det finns något för alla. Varmt välkomna till Näsåker den 2-4 augusti för att uppleva vänlighetens festival i Västernorrlands natursköna inland!

Förutom jämn könsfördelning bland musikerna på scen, så har Urkult genom ett jämställdhetsbidrag från Musikverket bokat fyra akter med fokus på jämställd scen, däribland Säkert! med Annika Norlin i spetsen, som intar Urkults scen lördag den 4 aug kl 21 med sina berättande sånger.
Urkult bjuder även på tre akter som är musik- och berättarföreställningar om kvinnor. Folkmusikgruppen Norr om Stockholm, som även dem är bokade via jämställdhetsbidraget, samlar låtskatter skrivna av musicerande kvinnor från förr. Hilleviensembeln med Emma Ahlberg i spetsen berättar om den fiolspelande Hillevi Öbergs liv, som föddes i medelpad under tidigt 1900-tal och Forbidden Orchestra består av fem kvinnor som spelar på instrument som har varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela i deras hemländer – Argentina, Danmark, Palestina, Senegal och Sverige.
Mer kvinnohistoria blir det under Agneta Nyholms föreläsning som ger oss en historisk överblick av häxprocesserna som skedde i Ångermanland under 1600-talets mitt, där kvinnor förföljdes och avrättades.
Jämställdhetsarbete handlar också om kulturella beteenden och strukturer i samhället och för att belysa dessa områden har Urkult skapat en jämställdhetsverkstad för män, ihop med organisationen Män för jämställdhet. Förutom verkstaden där de pratar “onajsa” och destruktiva mansnormer och ideér till förändring, kommer Män för jämställdhet att hålla spontana workshops på tema samtycke och sexuella trakasserier.
Jämställdhet mellan kön är viktigt men det finns många olika utsatta grupper och former av förtryck; transaktivisten och spoken word artisten Yolanda Bohm benar ut olika begrepp i sin föreläsning om intersektionalitet. George Kilby JR och Phil Wiggins bjuder på en musik- och spoken word föreställning om rasism.
Urkults mål är att vara en musik- och kulturfestival för alla i en trygg miljö. På nipans kant bland tallarna finns scener, lekplatser, öppna verkstäder och mysiga hak att köpa ekologisk mat eller schyssta och lokalproducerade produkter.

Sedan Urkult begynnelse 1995 har miljöperspektivet varit ett viktigt fokus, då var det kontroversiellt med ekologiska matvaror, idag är det en självklarhet för många. Numera är även försäljningen på festivalens marknad granskad och produkterna ska vara “schyssta”, alltså lokalproducerat eller andra varor där tillverkningen sliter så lite som möjligt på jordens resurser och producenterna har trygga arbetsförhållanden.

Urkult är så mycket mer, Urkult är kärlek, en stämning, barfota fötter, toner och rytmer, skratt och solstrålar genom trädens grenar, en folkfest på en tusenårig mötesplats. Det är det ideella engagemanget som håller Urkult vid liv, föreningens medlemmar driver vidare sina hjärtefrågor för en bättre värld och festivalen är i ständig förändring. Att mötas i glädje, att svepas ut i dans och  att dela med sig av kultur, är något vi tror skapar broar och förståelse. Ur glädje växer inspiration och lust att göra bättre, förändra och skapa rörelse tillsammans. När festivalbesökarna vaknar trötta sent på söndagmorgon, efter festivalen, är förhoppningen att de tar med sig glädjen och värmen av sin upplevelse som ringar på vattnet ut i världen.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.