Connect with us

Marknadsnyheter

Uttalande från styrelsen för Swedish Orphan Biovitrum AB med anledning av Advents och GIC:s offentliga kontanterbjudande

Published

on

Styrelsen för Swedish Orphan Biovitrum AB rekommenderar enhälligt aktieägarna i Swedish Orphan Biovitrum AB att acceptera erbjudandet

Bakgrund

Detta uttalande görs av styrelsen (”Styrelsen”) för Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (”Sobi” eller ”Bolaget”) i enlighet med punkt II.19 i Nasdaq Stockholms Takeover-regler (”Takeover-reglerna”).

Advent International Corporation[1] (”Advent”) och Aurora Investment Pte Ltd (”Aurora”)[2], ett närstående bolag till GIC Pte Ltd (”GIC”), genom Agnafit Bidco AB (”Agnafit Bidco”), har idag lämnat ett offentligt kontanterbjudande till aktieägarna i Sobi att överlåta sina aktier i Sobi till Agnafit Bidco (”Erbjudandet”). I enlighet med villkoren för Erbjudandet erbjuder Agnafit Bidco ett kontant vederlag om 235 kronor per aktie i Sobi (”Budpriset”), vilket motsvarar ett totalt värde om cirka 69,4 miljarder kronor.[3] Budpriset innebär en premie om cirka:

  • 34,5 procent i förhållande till stängningskursen om 174,70 kronor för Sobi-aktien på Nasdaq Stockholm den 25 augusti 2021;

  • 37,7 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen om 170,62 kronor för Sobi-aktien på Nasdaq Stockholm under de 30 senaste handelsdagarna till och med den 25 augusti 2021; och
  • 54,7 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen om 151,95 kronor för Sobi-aktien på Nasdaq Stockholm under de 90 senaste handelsdagarna till och med den 25 augusti 2021.

Den 25 augusti 2021 var den sista handelsdagen före mediaspekulationer om ett eventuellt offentligt erbjudande avseende Sobi.

Acceptperioden för Erbjudandet förväntas inledas omkring den 22 september 2021 och avslutas omkring den 21 oktober 2021, med förbehåll för eventuella förlängningar.

Fullföljandet av Erbjudandet är villkorat bland annat av att Agnafit Bidco blir ägare till mer än 90 procent av det totala antalet aktier i Sobi och att erforderliga tillstånd, godkännanden, beslut och andra åtgärder från myndigheter eller liknande, inklusive konkurrensmyndigheter, erhålls på för Agnafit Bidco acceptabla villkor. Agnafit Bidco har förbehållit sig rätten att frånfalla dessa och övriga fullföljandevillkor enligt Erbjudandet.

Investor AB och Fjärde AP-Fonden, som innehar cirka 36,45 procent respektive 6,96 procent av totalt antal aktier och röster i Sobi (exklusive aktier som innehas av Sobi), har genom separata avtal med Agnafit Bidco åtagit sig att acceptera Erbjudandet på vissa villkor. Vänligen se offentliggörandet av Erbjudandet för mer information om acceptåtagandena.

Till följd av att Investor AB har åtagit sig att acceptera Erbjudandet på vissa villkor, har styrelseledamöterna Helena Saxon och Filippa Stenberg inte deltagit, och kommer inte delta, i Sobis hantering och utvärdering av Erbjudandet.

Styrelsen har, efter skriftlig begäran, medgivit Advent och Aurora att genomföra en bekräftande företagsutvärdering (så kallad due diligence) av Sobi i samband med förberedelserna för Erbjudandet. Advent och Aurora har inte erhållit någon insiderinformation inom ramen för denna undersökning.

Sobi har anlitat Morgan Stanley & Co. International Plc, som agerar finansiell rådgivare endast till Sobi i anledning av de frågor som anges i detta uttalande, och Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB som legal rådgivare, i anledning av Erbjudandet.

Danske Bank A/S, Danmark, Sverige filial (”Danske Bank”) har på begäran av Styrelsen avgett ett värderingsutlåtande (s.k. fairness opinion) enligt vilket Erbjudandet är skäligt för Sobis aktieägare ur finansiell synvinkel (baserat på de antaganden och överväganden som anges i utlåtandet) (”Värderingsutlåtandet”). Värderingsutlåtandet är bilagt detta uttalande. För Värderingsutlåtandet erhåller Danske Bank ett fast arvode oberoende av budvederlagets storlek och anslutningsgraden i Erbjudandet, liksom om Erbjudandet fullföljs eller ej.

Styrelsens utvärdering av Erbjudandet

Styrelsen anser att Bolaget över tid har byggt en attraktiv portfölj med inriktning på att tillhandahålla innovativa behandlingar och service inom områdena hematologi, immunologi och nischindikationer. Sedan samgåendet mellan Swedish Orphan International AB och Biovitrum AB varigenom Sobi bildades 2010, har Bolaget uppnått ett antal milstolpar och per den 31 december 2020 hade Bolaget en portfölj bestående av sex nyckelprodukter, kontor i mer än 30 länder och levererade behandlingar till patienter i mer än 70 länder. Bolaget har under de senaste åren genomgått en betydande omvandling, genomfört viktiga förvärv och ingått två strategiska partnerskap. Bolaget har idag en omfattande strategisk och operativ plan att leverera enligt, inklusive mer än tio FoU-program i sen fas som avser möta ett stort medicinskt behov och kommer positionera Sobi för långsiktig tillväxt. Sobis omfattande plan för produktlanseringar i kombination med den internationella expansionen av verksamheten stödjer Sobis ambition att nå totala intäkter om 25 miljarder SEK år 2025.

Styrelsen har vid utvärderingen av Erbjudandet beaktat såväl ovan beskrivna långsiktiga tillväxtmöjligheter för Bolaget, som de risker och utmaningar som är förknippade med Bolagets planer. Dessa risker inkluderar, men är inte begränsade till, risker relaterade till utveckling och kommersialisering av Bolagets forskningsprogram i sen fas, risker relaterade till Bolagets internationella expansion och externa risker hänförliga till Bolagets existerande portfölj och framtida produktlanseringar på en konkurrensutsatt marknad. Styrelsen har i detta avseende även beaktat att lanseringar och internationalisering av verksamheten kommer att kräva ytterligare investeringar i infrastruktur och på kort sikt ökade kostnader för SG&A i relation till intäkterna.

Inför sin rekommendation har Styrelsen utvärderat Erbjudandet med hjälp av de metoder som normalt används för att utvärdera offentliga uppköpserbjudanden på noterade bolag, däribland Sobis värdering i förhållande till jämförbara noterade bolag och jämförbara transaktioner, budpremier i tidigare offentliga uppköpserbjudanden, aktiemarknadens förväntningar på Sobi och Styrelsens syn på Sobis långsiktiga värde baserat på förväntade framtida kassaflöden. Vidare har Styrelsen tagit hänsyn till att Erbjudandet, förutsatt att det fullföljs, möjliggör för Sobis aktieägare att inom en nära framtid och med reducerad risk realisera värdet av sina investeringar i kontanter till en väsentlig premie jämfört med de kurser Sobis aktie nyligen handlats till.

Styrelsen noterar även att Investor AB, som långsiktig aktieägare i Sobi med betydande expertis, samt Fjärde AP-Fonden, enligt separata avtal med Agnafit Bidco har åtagit sig att acceptera Erbjudandet på vissa villkor.

Efter att ha genomfört denna utvärdering bedömer Styrelsen att villkoren för Erbjudandet reflekterar Sobis långsiktiga tillväxtmöjligheter, liksom de risker som är förknippade med dessa möjligheter, och erbjuder Sobis aktieägare säkerhet genom kontant betalning.

Styrelsen har vidare beaktat Värderingsutlåtandet utfärdat av Danske Bank enligt vilket Erbjudandet är skäligt för Sobis aktieägare ur finansiell synvinkel (baserat på de antaganden och överväganden som anges i Värderingsutlåtandet).

Enligt Takeover-reglerna ska Styrelsen, baserat på vad Agnafit Bidco uttalat i sitt offentliggörande av Erbjudandet, redovisa sin uppfattning om den inverkan genomförandet av Erbjudandet kommer att ha på Sobi, särskilt sysselsättningen, och sin uppfattning om Agnafit Bidcos strategiska planer för Sobi och de effekter som dessa kan förväntas ha på sysselsättningen och de platser där Sobi bedriver sin verksamhet. Agnafit Bidco har därvid uttalat att ”Agnafit Bidco står helt bakom Sobis åtagande gentemot patienterna om att förbättra hälsan globalt för ett antal mindre, och ofta åsidosatta patientgrupper och kommer att stödja Bolaget fullt ut i sitt uppdrag att utveckla och tillhandahålla innovativa behandlingar för att förbättra livet för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Agnafit Bidcos planer för Bolagets framtida verksamhet och övergripande strategi innehåller för närvarande inga väsentliga förändringar avseende Bolagets ledning och anställda, inklusive deras anställningsvillkor. Agnafit Bidcos avsikt är att Sobis nuvarande VD, Guido Oelkers, kommer kvarstå som VD för Sobi efter genomförandet av Erbjudandet. Agnafit Bidco stödjer Sobis lednings planer avseende de platser där verksamheten bedrivs.

Styrelsen utgår från att detta är en korrekt beskrivning och har i relevanta hänseenden ingen anledning att inta en annan uppfattning.

Mot denna bakgrund rekommenderar Styrelsen enhälligt aktieägarna i Sobi att acceptera Erbjudandet.

Detta uttalande ska i alla avseenden vara underkastat och tolkas i enlighet med svensk materiell rätt. Tvist i anledning av detta uttalande ska exklusivt avgöras av svensk domstol.

___________

Stockholm, 2 september 2021

Swedish Orphan Biovitrum AB (publ)

Styrelsen

 

För ytterligare information vänligen kontakta

Paula Treutiger, Global Head of Communications
+46 733 666 599
paula.treutiger@sobi.com

Maria Kruse, Corporate Communication & Investor Relations
+46 767 248 830
maria.kruse@sobi.com

 

Denna information är sådan information som Swedish Orphan Biovitrum AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 2 september 2021 kl. 7:10 CEST.

Om Sobi

Sobi är ett specialiserat, internationellt biofarmaceutiskt företag som gör betydande skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Sobi tillhandahåller innovativa behandlingar inom hematologi, immunologi samt för nischindikationer. Idag har Sobi cirka 1 500 medarbetare i Europa, Nordamerika, Mellanöstern och Asien. För 2020 uppgick Sobis totala intäkter till 15,3 miljarder SEK. Aktien (STO: SOBI) är noterad på Nasdaq Stockholm. Ytterligare information finns på www.sobi.com.

 

1] Genom AI Gemstone (Luxemburg) S.à r.l., en så kallad special purpose vehicle som indirekt ägs av vissa private equity-fonder, vilka förvaltas av och/eller rådges av Advent International Corporation och dess närstående.

[2] Aurora är en så kallad ”nominated investment vehicle” till GIC Special Investment Pte Ltd, som är ett dotterbolag till GIC Pte Ltd.

[3] Ett privat aktiebolag, under namnändring från Goldcup 28580 AB och med organisationsnummer 559328-4085, som kommer ha sitt säte i Stockholm efter registrering av sedvanliga bolagsändringar hos Bolagsverket.

 

Utlåtande om skälighet, Stockholm den 1 september 2021

Styrelsen för Swedish Orphan Biovitrum AB (”Sobi”) (”Styrelsen”) har uppdragit åt Danske Bank A/S, Danmark, Sverige filial (”Danske Bank”) att avge ett utlåtande om skäligheten, ur finansiell synvinkel, av det kontantvederlag om 235 kronor per aktie i Sobi, i enlighet med det offentliga uppköpserbjudandet (”Erbjudandet”) från ”Advent International Corporation (”Advent”)[1] och Aurora Investment Pte Ltd (”Aurora”)[2], ett närstående bolag till GIC Pte Ltd (”GIC”), genom Agnafit Bidco AB (”Agnafit Bidco”)[3] (”Budgivaren”), som förväntas offentliggöras den 2 september 2021. Erbjudandehandlingen med fullständiga villkor för Erbjudandet förväntas offentliggöras omkring den 21 september 2021.Som grund för detta utlåtande har Danske Bank, bland annat, beaktat: 

  1. Viss historisk verksamhetsrelaterad och finansiell information om Sobi, inklusive årsredovisningar och delårsrapporter.

  2. Finansiella prognoser och budgetar för Sobi som upprättats av Sobis ledningsgrupp.
  3. Viss information från Sobis ledningsgrupp avseende Sobis verksamhet och aktiviteter, såsom historisk utveckling, nuvarande och framtida produkter, kostnadsstruktur, strategi, ledningsgrupp, finansiell ställning, investeringar samt framtidsutsikter och utveckling.
  4. Vissa rekommendationer och prognoser för Sobi från analytikerrapporter.
  5. Viss offentligt tillgänglig information om Sobis aktiekurser och handelsvolymer.
  6. Viss information från externa källor avseende andra bolag som Danske Bank anser vara relevanta och jämförbara med Sobi.
  7. Övrig information Danske Bank har ansett vara relevant eller lämpligt för detta utlåtande.

Detta utlåtande är baserat på information som har erhållits från publika källor tillgängliga för allmänheten eller tillhandahållits Danske Bank av Sobi i syfte att avge detta utlåtande. Danske Bank har antagit att den erhållna informationen är fullständig och korrekt och ger en rättvis och representativ bild av Sobi, dess verksamhet och framtida intjäningsförmåga, samt förlitat sig på riktigheten i all sådan information och antagit att ingen information av väsentlig betydelse för Danske Banks samlade bedömning har utelämnats eller undanhållits. Danske Bank har därutöver ställt de frågor som ansetts vara nödvändiga för detta utlåtande, utan att ha utfört någon oberoende verifiering eller så kallad ”due diligence”. Ingen oberoende värdering eller bedömning av Sobis tillgångar och skulder har utförts, inte heller någon fysisk granskning av tillgångarna.

Danske Bank är inte expert avseende juridiska, regulatoriska, skattemässiga, bokföringsmässiga eller relaterade frågor och har inte uttalat sig i sådana frågor, utan enbart förlitat sig på den bedömning som gjorts av företrädare för Sobi.

Avseende finansiella prognoser, annan framåtblickande information och data som Sobis ledningsgrupp har tillhandahållit eller som i övrigt har granskats av eller diskuterats med Danske Bank, har Danske Bank antagit och informerats om att sådana finansiella prognoser, annan information och data har utarbetats på ett rimligt sätt, på grunder som återspeglar de för närvarande bästa tillgängliga estimaten och bedömningarna av Sobis ledningsgrupp om det framtida finansiella resultatet och annan relaterad information som därmed omfattas av detta, utan att Danske Bank gjort någon oberoende bedömning. Vidare har Danske Bank antagit att de resultat som återspeglas i finansiella prognoser, annan information och data som använts kommer att förverkligas vid angivna tidpunkter och till angivna belopp. 

Danske Banks utlåtande är baserat på aktuella marknadsmässiga, ekonomiska, finansiella och andra förhållanden, samt information som Danske Bank erhållit per datumet för detta utlåtande. Händelser eller omständigheter som inträffar eller blir kända efter datumet för detta utlåtande kan kräva en revidering eller innebära att detta utlåtande blir obsolet. Danske Bank åtar sig ingen skyldighet att uppdatera, revidera eller bekräfta detta utlåtande för att återspegla sådan efterföljande utveckling. Danske Banks utlåtande innehåller inte någon bedömning av de faktiska kurser till vilka Sobis aktier hädanefter kan komma att handlas till.

Detta värderingsutlåtande tillhandahålls Styrelsen endast i informativt syfte i samband med Erbjudandet och adresserar inte några relativa fördelar med Erbjudandet jämfört med alternativa affärstransaktioner som är tillgängliga för Sobi, eller andra investeringsmöjligheter som är tillgängliga för Sobis aktieägare. Således utgör detta utlåtande inte en rekommendation om huruvida aktieägarna i Sobi ska acceptera Erbjudandet och ska därmed inte tolkas som en rekommendation till aktieägarna i Sobi.

Baserat på och med förbehåll för ovanstående anser Danske Bank att Erbjudandet per datumet för detta utlåtande är skäligt, ur finansiell synvinkel, för Sobis aktieägare.

Danske Bank är en nordisk bank med verksamhet inom olika finansiella tjänster, inkluderande tillhandahållande av lån, värdepappershandel och mäkleri, aktieanalys och corporate finance. Till följd av att verka som bank på den nordiska marknaden kan Danske Bank ha tillhandahållit, tillhandahåller eller kan i framtiden komma att tillhandahålla olika investment banking-, affärsbanks- och andra finansiella rådgivningstjänster som är oberoende av själva Erbjudandet, till vissa involverade parter och har eller kan få sedvanliga ersättningar för sådana tjänster. Vidare kan Danske Bank inom ramen för den normala verksamheten inom värdepappershandel och mäkleri, när som helst, för egen räkning eller kunders räkning inneha långa eller korta positioner och handla med aktier och andra värdepapper relaterade till Sobi.

Danske Bank har inte agerat som finansiell rådgivare till Sobi i samband med Erbjudandet. Vårt arvode för detta uppdrag är inte beroende av vederlagets storlek, i vilken utsträckning Erbjudandet accepteras eller huruvida Erbjudandet fullföljs eller ej.

Detta utlåtande tillhandahålls endast som underlag för Styrelsen, för dess utvärdering av Erbjudandet och får inte användas, citeras eller reproduceras för andra ändamål utan skriftligt medgivande från Danske Bank, utöver att en kopia av detta utlåtande kan inkluderas i sin helhet i offentliggöranden som Styrelsen är skyldig att göra enligt Nasdaq Stockholms Takeover-regler i samband med Erbjudandet.

Detta utlåtande ska regleras och tolkas i enlighet med svensk materiell rätt och eventuella tvister, meningsskiljaktigheter och anspråk som härrör från eller har samband med detta utlåtande ska avgöras exklusivt i svensk domstol.

Detta utlåtande har tillställts Styrelsen i två språkversioner, på svenska och engelska. Vid eventuell avvikelse mellan den svenska och engelska versionen ska den svenskspråkiga versionen äga företräde.

Danske Bank A/S, Danmark, Sverige filial

Corporate Finance

 

[1] Genom AI Gemstone (Luxemburg) S.à r.l., en så kallad special purpose vehicle som indirekt ägs av vissa private equity-fonder, vilka förvaltas av och/eller rådges av Advent International Corporation och dess närstående.

[2] Aurora är en så kallad ”nominated investment vehicle” till GIC Special Investment Pte Ltd, som är ett dotterbolag till GIC Pte Ltd.

[3] Ett privat aktiebolag, under namnändring från Goldcup 28580 AB och med organisationsnummer 559328-4085, som kommer ha sitt säte i Stockholm efter registrering av sedvanliga bolagsändringar hos Bolagsverket.

 

Swedish Orphan Biovitrum AB (publ)
Postadress: 112 76 Stockholm, Sverige
Telefon: 08 697 20 00     www.sobi.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Peter Kullgren besöker Småland

Published

on

By

Under helgen 25–26 maj besöker landsbygdsminister Peter Kullgren Småland för att bland annat göra studiebesök och delta i en bygdegårdsträff.

Under lördagen kommer landsbygdsministern att besöka Skullaryd Älgpark i Eksjö för att delta i en bygdegårdsträff med två av Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupper. Dagen avslutas med ett studiebesök på Sands Maskinstation.

Under söndagen gör landsbygdsministern ett gårdsbesök samt deltar på Jordägareförbundets årsmöte i Växjö.

Presskontakt
Frida Bramstedt
Politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
076-267 34 14
frida.bramstedt@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.