/Valla vårdboende – Ett framtidsorienterat boende med ny välfärdsteknik

| 1 juli, 2022 | 0 kommentarer

Vallastaden har rustat upp sig med ett nytt vårdboende för äldre med demens. Här har ett framtids orienterat vårdboende fått ta plats där fokuset ligger på individens behov och välmående. Med en ny välfärdsteknik får de demenssjuka en mer individanpassad omvårdnad. Detta har hjälpt vårdpersonalen att kunna få en mer effektiv och personlig vård samtidigt som man lyckats lyfta de demenssjukas integritet. Trädgården på Valla vårdboende har en vacker och harmonisk känsla med flera platser för olika aktiviteter. SAPA har genom ALAB Aluman AB levererat fasader, fönster och dörrar i cirkulärt aluminium.

Det nya vårdboendet i Vallastaden riktar in sig på äldre med demenssjukdom. Här ligger fokus på individens behov och välmående samtidigt som miljön ska utstråla trygghet och hemtrevnad. Vårdboendet omfattar tre våningsplan med 60 lägenheter som är till för demenssjuka som inte längre klarar av att bo själva. Det finns även lokaler på boendet som är tillägnade för dagligverksamhet som istället riktar in sig mot demenssjuka som fortfarande bor hemma. Den dagliga verksamheten ger stimulans både för den demenssjuka och till deras anhöriga. En avdelning på vårdboendet är inriktat specifikt mot yngre personer med demenssjukdom upp till 70 år.

Syftet med vårdboendet är att de äldre ska kunna klara sig själva och vara aktiva i den mån de kan med stöd av vårdpersonal. Det finns en lokal på bottenplan som är uthyrd till KFUM, de har en fritidsverksamhet för barn med särskilda behov och deras familjer. Här samspelar verksamheten tillsammans med vårdboendet där de äldre erbjuds cykelturer varje vecka. På vårdboendet finns det ett SPA och ljusterapirum som har en mänskocentrerad belysning. Den här byggnaden visar prov på hur man bygger och tänker hållbart för alla livets olika skeden, både på ett socialt plan men också på ett miljömässigt plan.

Valla Vårdboende är byggt med en genomtänkt interiör där konst utsmyckar väggarna. Vårdboendets exteriör är något alldeles unikt där fasaden är klädd med en rosttrög plåt som kommer att få en vacker patina med tiden. SAPA har genom ALAB levererat återvunna fasader, fönster och dörrar i Hydro CIRCAL aluminium. Genom att använda denna typ av aluminiumlegering bidrar byggnaden till den cirkulära ekonomin med en optimal hållbarhetslivscykel i fokus. Detta innebär att aluminiumfasaden utgör 4 gånger lägre klimat avtryck jämfört med det Europeiska genomsnittet för primäraluminium.

Orangeri och balansträning frodar i trädgården

Med en extra satsning på utemiljön har en vacker grönska som frodar i trädgårdens utemiljöer skapats. Lugnande och harmoniska känslor uppstår när man blickar ut mot den befintliga skogen som finns bakom byggnaden. Genom grönskan kan man promenera på en bred asfalterad väg som sträcker sig runtom i trädgården. Här har de äldre tillgång till ett balansgym med olika stationer som ska stärka deras balansförmåga. På innegården finns ett fint orangeri som de äldre kan vistas i, golvet är implementerat med värme slingor vilket gör att det kan utnyttjas även på vintertid. Dessa aktiviteter uppmuntrar de äldre att tillbringa mer tid ute, vilket i sin tur bidrar till ett bättre mående i längden.

Välfärdsteknik som tar vården till framtiden

Vallastadens vårdboende är uttalat att vara en testbädd för en ny välfärdsteknik. Här har forskare från Linköpings Universitet varit med i arbets processen för att ta fram olika digitala lösningar. Syftet är att förbättra, underlätta och effektivisera vården till att vara mer framtidsorienterad.

Välfärdstekniken ger möjlighet till en tryggare äldre omsorg där fokuset ligger på att de äldre kan ha stort inflytande i sin egen vardag. I varje lägenhet finns det tillgång till en surfplatta, vilket är till stor hjälp både för personalen och de äldre. Surfplattan ger möjligheter för de äldre att fotografera, rita, spela spel och ringa videosamtal till sina anhöriga. Och vårdpersonalen kan lätt nå genomförandeplaner och levnadsberättelser genom denna. Det har även tillämpats en digital tillsyn på natten, vilket ökar trygghetskänslan för de demenssjuka. Andra digitala lösningar som finns på vårdboendet är: digitala lås, trygghetslarm med GPS-positionering och digital läkemedelssingering.

Fakta:

SAPA-produkter: SAPA Fasad 4150 SX, SAPA Dörr 2086

SAPA-producenter: ALAB Aluman AB

Arkitekt: White Arkitekter och Winell & Jern Arkitekter

Foto: Göran Billeson

 

 

Caroline Jonson

Communication Manager

+46 76 113 97 98

[email protected]

/ OM SAPA

SAPA är en av de största leverantörerna av byggnadssystem i aluminium i Europa. SAPA erbjuder arkitekter, planerare, metalltillverkare, investerare och husägare ett omfattande utbud av innovativa, pålitliga och estetiskt tilltalande aluminiumsystem för fasader, fönster, dörrar och byggnadsintegrerade solceller.

SAPA är ett varumärke som tillhör Hydro, ett globalt integrerat aluminiumföretag med produktions-, försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter över hela värdekedjan. Med huvudkontor i Norge har företaget cirka 35 000 anställda i mer än 40 länder världen över.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.