Connect with us

Marknadsnyheter

Vårdförbundet: Ny partsgemensam lönestatistik för 2021, här är regionerna som satsar på kompetens i hälso- och sjukvården

Published

on

Region Gävleborg satsade rejält på Vårdförbundets medlemmar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor under 2021 visar ny partsgemensam lönestatistik* som omfattar nära 45 000** anställda i regionerna. Med en löneutveckling på 5,1 procent toppar regionen löneutvecklingsligan för 2021 och klättrar uppåt från botten. Genomsnittlig höjning i regionerna var 3,4 procent och medellönen för kollektivet var 37 272 kronor (att jämföra med 36 370 kronor år 2020). Region Jämtland Härjedalen fortsätter med en snål lönepolitik och parkerar med sina 2,4 procents höjning på jumboplats 21 av 21 när det gäller medellön.

Det är idag stenhård konkurrens om landets sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, något som märks extra tydligt inför sommarperioden då hälso- och sjukvårdens arbetsgivare har svårt att bemanna upp på ett patientsäkert sätt. Vårdförbundet har sedan länge pekat på att bristen på personal med rätt kompetens leder till dålig arbetsmiljö med för få kollegor, överbeläggningar och utökade ansvarsområden , vilket drabbar patienterna i form av långa köer och bristande patientsäkerhet med ökat antal vårdskador.

– Att vara barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska är fantastiska yrken där man gör stor skillnad i samhället och för folkhälsan, men vi behöver fler kollegor med rätt kompetens. Regionerna rapporterar ju brist på Vårdförbundets yrkesgrupper år efter år. Lösningen är dels en bättre arbetsmiljö och att lönestrukturen förändras och här har Vårdförbundet arbetat långsiktigt i många år för att påverka. Vi har i år uppnått en genomsnittlig höjning på 3,4 procent för medlemmarna, vilket är bättre än många andra grupper på arbetsmarknaden. Yrkena behöver uppvärderas för den kunskap och det ansvar yrket innebär, för att göra hälso- och sjukvårdssektorn mer attraktiv, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Löneligan toppas fortsatt av Region Stockholm som har ett allmänt högre löneläge än resten av landet. Regionerna Dalarna och Jönköping, som i några års tid satsat på en god löneutveckling, ligger strax efter på plats två och tre. Sörmland, som legat tvåa bakom Stockholm i flera år, tappar nu mark på grund av att man bara gav 3 procent i lönepåslag. Sämst löneutveckling 2021 fick de anställda i regionerna Örebro (2,1 procent) och Jämtland Härjedalen (2,4 procent) vilket inte ens når upp till genomsnittlig löneutveckling, som var 3,4 procent 2021.

– Regionerna måste vara mer attraktiva arbetsgivare om man vill klara av sitt uppdrag och där är en god löneutveckling ett centralt verktyg. Idag har vi en situation där de mest erfarna ibland tjänar mindre än nyutexaminerade och det leder till att viktig kompetens väljer bort hälso- och sjukvården. Ungefär en fjärdedel av regionerna har börjat lönesatsningar på särskilt yrkesskickliga för att behålla medarbetare med lång erfarenhet och kanske en specialistinriktning. Det är en viktig delseger för medlemmar i Vårdförbundet och nu fortsätter vi påverka för att förändra lönestrukturen, regionerna måste fortsätta satsa, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Det skiljer drygt 4 000 kronor i medellön mellan den region som betalar högst medellön och den region som betalar lägst medellön och skillnaden har ökat med nästan 500 kronor per månad sedan 2019. Region Örebro rasade ner från sin topp fem-placering till plats 12 genom att ge lägst lönepåslag under 2021, medan region Jönköping har klättrat upp tio placeringar till tredje plats genom medvetna lönesatsningar några år i rad.

– Medlemmar i Vårdförbundet har minst mellan tre till fyra och ett halvt års högskoleutbildning och lönerna motsvarar inte detta eller det ansvar som dessa legitimationsyrken innebär, det är ett strukturellt problem där kvinnligt dominerade yrken bevisligen har lägre löner än likvärdiga andra yrken***. Det här kräver modiga och nytänkande politiker och vi uppmanar till en valrörelse där vården som väljarnas viktigaste fråga får ta stor plats regionalt och lokalt i partiernas vallöften, säger Sineva Ribeiro.

Det vore fullt möjligt att rekrytera tillbaka många av de 13 200**** sjuksköterskor som lämnat yrket, det framgår av både SCB-rapporter och Vårdförbundets senaste Novus-undersökning. Av de sjuksköterskemedlemmar som ”absolut” överväger att byta jobb så är högre grundlön den största drivkraften för att stanna kvar i yrket.  

– Regionerna och kommunerna har nu ett gyllene tillfälle att använda de kraftfulla verktyg som vårt nya gemensamma kollektivavtal HÖK22 ger. Nu kan de visa att de menar allvar med att lösa bristen på rätt kompetens och vara mer attraktiva arbetsgivare genom att göra lönesatsningar på särskilt yrkesskickliga, det vill säga på de erfarna och specialisterna, säger Sineva Ribeiro.

För tabeller och rankingar/listor med lönestatistik – se bifogade filer

För intervjuer med förbundsordförande Sineva Ribeiro eller förhandlingschef Annelie Söderberg, vänligen kontakta Vårdförbundets pressjour på 0703 10 30 09 (ej sms)

* Obs: Statistiken skiljer sig lite åt jämfört med den Vårdförbundet släppte förra året. Då kom statistiken tidigare och byggde på lokala löneutfall, medan årets ranking bygger på den partsgemensamma statistiken.

** Vårdförbundet har 114 000 medlemmar totalt men i denna lönestatistik är avgränsad för att vara relevant, detta gäller lönepopulationen (gruppen) ”Yrkesverksamma medlemmar anställda inom regionerna. Med sysselsättningsgrad över 40 procent, månadsavlönade, lön över 18 000 kr, ej ”andra yrken”, samt HÖK-avtal. Löneutveckling är för identiska individer.

*** Jämställdhetsmyndigheten konstaterar i en rapport om ekonomisk jämställdhet att i yrken som domineras av kvinnor är den genomsnittliga lönen lägre, jämfört med den genomsnittliga lönen i likvärdiga övriga yrken

**** Källa: Socialstyrelsen, antal legitimerade sjuksköterskor upp till 64 år som är sysselsatta utanför hälso- och sjukvården: 13 196. Senast uppdaterad: 2020-09-15 (årsuppgifter – 2018).

För ytterligare information, kontakta Vårdförbundets pressjour på tfn: 0703-10 30 09 (ej sms)

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

Vårdförbundet är ett växande yrkesförbund som samlar över 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny studie avslöjar prislappen för att fasa ut kol

Published

on

By

Forskare vid Chalmers och Central European University i Österrike har studerat nationella planer för utfasning av kol runt om i världen och funnit att mer än hälften av planerna inkluderar ekonomisk kompensation till regioner eller företag som är beroende av kolet för sin försörjning. Den planerade kompensationen uppgår globalt till 200 miljarder dollar, men då räknar man inte med Kina och Indien, de två största användarna av kol. Studien visar också att om Kina och Indien beslutar sig för att fasa ut kolet så snabbt som krävs för att nå klimatmålen från Paris, med en kompensationsplan som matchar de som finns i andra länder, så skulle det kosta mer än 2 biljoner dollar.

För att bromsa den globala uppvärmningen måste kolanvändningen upphöra. Många regeringar, främst i Europa, har redan börjat fasa ut kolet, men den omställningen kan leda till ekonomiska svårigheter för kolberoende regioner. Som svar på de riskerna har vissa länder antagit så kallade strategier för ”rättvis omställning”, där regeringarna stöder företag, arbetstagare och regioner som påverkas negativt. Tyskland är ett sådant känt exempel, där man har utlovat över 40 miljarder euro för att stödja dem som påverkas av utfasningen av kol.

– Tidigare har utfasning av kol ofta blockerats av de intressen som motsätter sig den. Många länder har lagt pengar på bordet i rättvisa omställningsstrategier, vilket har gjort utfasningen av kol politiskt genomförbar, säger Jessica Jewell, docent vid avdelningen för fysisk resursteori på Chalmers, och en av författarna till studien.

I Sverige stängdes det sista kolkraftverket 2020, Värtaverket, två år tidigare än planerat. Men att kompenseringsstrategier kan stötta omställningsarbete är ändå relevant för Sverige, enligt forskarna.

– Vi kan se att kompensation verkligen har underlättat utfasningen av kol. Liknande strategier för vindkraft skulle kunna hjälpa till att låsa upp motståndet mot vindkraft och andra energikällor med låga koldioxidutsläpp, säger Jessica Jewell.

Forskarna har studerat alla länder som har planer för utfasning av kol runt om i världen och funnit att de som har både omfattande kolkraftsproduktion och planer på snabb utfasning även har kompensationsstrategier på plats.

Totalt har dessa 23 länder, med 16 procent av världens kolkraftverk, utlovat cirka 209 miljarder dollar i kompensation. Det kan låta som mycket pengar, men forskarna påpekar samtidigt att en utfasning innebär att man undviker att släppa ut 6 gigaton CO2 och att priset för att kompensera utfasning av kol per ton undvikna CO2-utsläpp (29-46 dollar per ton) faktiskt ligger långt under de senaste koldioxidpriserna i Europa (~ 64-80 dollar per ton).

– Hittills är de rättvisa omställningsstragierna förenliga med, eller lägre än, koldioxidpriserna inom EU, vilket innebär att de är rimliga med tanke på klimatförändringarna. Men det behövs sannolikt mer finansiering om vi ska kunna nå klimatmålet från Paris, säger Jewell.

Dyrast för Kina och Indien

Detta beror på att det inte kommer att vara möjligt att uppnå målen i klimatavtalet från Paris utan deltagande av världens största kolkonsumenter, Kina och Indien. De har tillsammans mer än hälften av världens kolkraftverk, men inga utfasningsplaner på plats. Studien visar att om Kina och Indien skulle anta kompensationspolicyer liknande de som redan finns på plats, skulle det uppskattade kompensationsbeloppet för båda länderna uppgå till 2,4 biljoner dollar för 2°C-målet och 3,2 biljoner dollar för 1,5°C-målet. (En biljon är en etta följt av 12 nollor, och motsvarar engelskans trillion).

– Den beräknade kompensationen för Kina och Indien är inte bara större i absoluta tal, utan skulle också kosta mer än de har ekonomisk kapacitet till, säger Lola Nacke, doktorand vid fysisk resursteori på Chalmers, och en av författarna till studien.

En stor fråga är därför var så stora summor pengar skulle komma ifrån. Idag finansieras ungefär hälften av all kompensation från internationella källor, till exempel Just Energy Transition Partnerships* som stöder utfasningen av kol i Vietnam, Indonesien och Sydafrika. Internationell finansiering kan också behövas för att stödja framtida kompensation för utfasning av kol i stora kolförbrukande länder. Forskarna påpekar dock att de beräknade kompensationsbeloppen för enbart Kina och Indien är jämförbara med hela den internationella klimatfinansiering som utlovades i Paris och större än det nuvarande internationella utvecklingsbiståndet till dessa länder.

– Diskussioner om kostnaden för att begränsa klimatförändringarna fokuserar ofta på investeringar i förnybar energi – men vi ser också att det är viktigt att ta itu med de sociala konsekvenserna av minskningen av fossila bränslen för att möjliggöra snabba omställningar, säger Lola Nacke.

Fakta:

Klimatavtalet från Paris – För att ta itu med klimatförändringarna och deras negativa effekter nådde världens ledare vid FN:s klimatkonferens (COP21) i Paris ett genombrott den 12 december 2015: Parisavtalet. I avtalet fastställs långsiktiga mål som ska vägleda alla länder att:

  • kraftigt minska de globala utsläppen av växthusgaser för att hålla den globala temperaturökningen väl under 2°C över förindustriella nivåer och fortsätta ansträngningarna för att begränsa den till 1,5°C över förindustriella nivåer.
  • tillhandahålla finansiering till utvecklingsländer för att mildra klimatförändringarna, stärka motståndskraften och förbättra förmågan att anpassa sig till klimatpåverkan.

*Just Energy Transition Partnerships – (JETP:er) är nya multilaterala strukturer för att påskynda utfasningen av fossila bränslen. Dessa mellanstatliga partnerskap samordnar finansiella resurser och tekniskt bistånd från länder i den globala norra delen av världen till ett mottagarland för att hjälpa det i detta avseende. JETP:er relaterade till utfasning av kol finns för närvarande på plats för Vietnam, Indonesien och Sydafrika.

EU:s fond för en rättvis omställning – EU Just Transition Fund – Fonden är en del i arbetet med en rättvis omställning. Kommissionen ger stöd till medlemsstater som har identifierat de områden som förväntas påverkas mest negativt av omställningen till klimatneutralitet. Fonden för en rättvis omställning stöder ekonomisk diversifiering och omställning av de berörda områdena. I Sverige får flera industrier och regioner stöd från fonden: Stålindustrin i Norrbotten, mineralindustrin på Gotland och metallindustrin i Västerbotten. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.

Mer om forskningen:

Forskningen presenteras i artikeln: ”Compensating affected parties necessary for rapid coal phase-out but expensive if extended to major emitters”, som publicerats i tidskriften Nature Communications.

De forskare som medverkar i studien är Lola Nacke, Vadim Vinichenko, Aleh Cherp, Avi Jakhmola och Jessica Jewell, och de är verksamma vid Chalmers tekniska högskola, Centraleuropeiska universitetet, Österrike, Lunds universitet, Sverige, Bergens universitet, Norge och International Institute for Applied Systems Analysis, Österrike.

För mer information, vänligen kontakta:

Lola Nacke, doktorand, avdelningen för fysisk resursteori, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola, Sverige, lolan@chalmers.se

Jessica Jewell, biträdande professor, avdelningen för fysisk resursteori, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola, jewell@chalmers.se, 031 772 61 06

Emma FryPresskommunikatör+46 31 772 50 28emma.fry@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. 

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Advania lanserar hållbarhetsrapport för 2023

Published

on

By

Advania AB (Advania Group) har nöjet att lansera hållbarhetsrapporten för 2023. Rapporten beskriver en enhetlig hållbarhetsstrategi för hela Advania och redogör för varje lands engagemang inom gruppen för att nå ambitiösa och gemensamma mål.

Som en ledande IT-tjänsteleverantör i norra Europa spelar Advania en avgörande roll i att främja hållbar utveckling. Gruppen har satt upp tydliga mål för sin egen verksamhet och sin värdekedja. Dessutom finns det många landsspecifika mål som tar itu med lokala behov och direktiv.

”Advania och teknikindustrin har en viktig roll att spela i skapandet och utvecklingen av ett mer hållbart samhälle. Vårt engagemang för hållbara affärsmetoder är av yttersta vikt, och vi fortsätter att stödja FN:s Global Compact och dess tio principer inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och affärsetik,” säger Hege Støre, VD för Advania.

Under 2023 visade Advania betydande tillväxt, både organiskt och genom strategiska förvärv. Per den 31 december 2023 består gruppen av över 4 400 högt kvalificerade yrkesverksamma medarbetare som är dedikerade till att skapa hållbart värde genom smart användning av teknologi.

Gruppen tog flera initiativ under 2023 för att integrera viktiga hållbarhetsmål i sin verksamhet, vilket resulterade i positiva resultat:

  • Advania Islands och Sveriges kortsiktiga klimatmål har godkänts av Science Based Targets initiative (SBTi), vilket gör Advania till det första isländska IT-företaget att få sina minskningsmål för koldioxidutsläpp godkända.
  • Implementerandet av ’The tech company with people at heart’ som det nya varumärkeslöftet och ’Our difference is you’ som det nya arbetsgivarvärdepropositionen, för att harmonisera gruppens varumärke över alla regioner.
  • Under året genomförde Advania strategiska förvärv och avyttringar. Advania Finland förvärvade Apple-hårdvarudivisionen av Core Service Oy, vilket stärkte dess konsult- och servicemöjligheter samt dess status som auktoriserad produktåterförsäljare. I Sverige förvärvade Advania RTS Group AB, ett privat IT-tjänsteföretag som specialiserar sig på storskaliga digitala transformationsprojekt och hanterade tjänster.

”På Advania ser vi våra medarbetare som vår mest värdefulla resurs — med hållbarhet i kärnan av vår ethos. Vi besitter både kapaciteten och ansvaret att minska vårt miljöavtryck och utnyttja teknikens potential, vilket gör det möjligt för oss att inte bara förbättra våra egna metoder utan också hjälpa våra kunder att bli betydligt mer klimatmedvetna,” avslutar Hege Støre.

Ladda ner vår hållbarhetsrapport

För mer information, vänligen kontakta:

Hege Støre, CEO Advania Group
E-post: hege.store@advania.com  
Telefon: +47 901 42 548

Eva-Lotta Jonsvik, Marketing Director Advania Group
E-post: evalotta.jonsvik@advania.com
Telefon: +46 761 40 01 37

Om Advania AB

Advania är ”The tech company with people at heart” och är verksamt i Sverige, Norge, Island, Finland, Danmark och Storbritannien. Med ett team på över 5 000 talanger erbjuder vi managerade tjänster, hårdvara, mjukvara och professionella tjänster till kunder inom både privat och offentlig sektor, främst på SMB-marknaden. Vårt huvudmål handlar inte bara om teknik; det handlar om att ge människor möjlighet att skapa hållbara värden. Advania stöds stolt av fonder förvaltade av Private Equity-teamet på Goldman Sachs Asset Management.

För mer information, vänligen besök www.advania.com 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Calliditas Delårsrapport januari–mars 2024

Published

on

By

Calliditas Therapuetics AB (Nasdaq: CALT, Nasdaq Stockholm: CALTX):

Utökning av målmarknaden efter det fullständiga godkännandet i USA.

JANUARI – MARS 2024 (JÄMFÖRT MED JANUARI – MARS 2023)

  • Nettoomsättningen under första kvartalet 2024 uppgick till 295,5 MSEK (191,4), varav nettoomsättningen från TARPEYO® utgjorde 278,3 MSEK (185,7).
  • Rörelseresultatet uppgick till -203,8 MSEK (-180,1) under första kvartalet 2024.
  • Resultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till -4,59 SEK (-3,49) under första kvartalet 2024.
  • Likvida medel uppgick till 810,3 MSEK (1 013,6) per den 31 mars 2024.

”Under Q1 genererade vi ännu ett rekordkvartal när det gäller efterfrågan med 705 nya patienter och 354 nya förskrivare. Vi är mycket glada över den positiva trenden och har noterat fortsatt stark efterfrågan under andra kvartalet.” VD Renée Aguiar-Lucander

VIKTIGT FRÅN FÖRSTA KVARTALET 2024

  • Under kvartalet slog Calliditas rekord med rekryteringen av 705 nya patienter, vilket motsvarar en ökning om 27 procent jämfört med fjärde kvartalet.
     
  • I februari meddelade den amerikanska patentmyndigheten, United States Patent and Trademark Office (USPTO), att den utfärdat patent nummer 11896719 med namnet ”New Pharmaceutical Compositions”. Detta var Calliditas andra patent för TARPEYO i USA och ger produktskydd fram till 2043.
  • I mars medgav den amerikanska läkemedelsmyndigheten, U.S. Food and Drug Administration (FDA), en ny ensamrättsperiod om sju år för TARPEYO® som går ut i december 2030, baserat på den tidpunkt då bolaget erhöll fullständigt godkännande med ny indikation.
  • Intäkterna för TARPEYO påverkades negativt under kvartalet med cirka 4,7 MUSD på grund av en cyberattack mot Change Health. Den försäljning som inte kunde redovisas under första kvartalet på grund av detta tekniska problem har inte gått förlorade utan förväntas rulla över till nästkommande måna-der. Detta förväntas inte ha någon påverkan på intäkterna för helåret.
VIKTIGA HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODENS SLUT

  • Den preliminära nettoomsättningen från TARPEYO under andra kvartalet fram till rapportens datum uppgick till 25,5 MUSD.
     
  • Positiv utläsning av fortsättningsstudien (Open Label Extension trial) i fas 3 med Nefecon.
     
  • Positiva topline-resultat från fas 2-studien med setanaxib vid huvud- och halscancer.
     
  • Kommersiell lansering av Nefecon i Kina av partnern Everest Medicines

VIKTIGA HÄNDELSER UNDER DE KOMMANDE SEX MÅNADERNA
 

  • Europeiska kommissionens beslut om potentiellt fullständigt godkännande av Kinpeygo för Calliditas partner STADA.
  • Fullständig datautläsning i fas 2-studien av primär gallkolangit.
  • Uppdatering av KDIGO:s riktlinjer förväntas under 2024.

Oförändrade utsikter för 2024:
Förväntar sig Calliditas fortsatt omsättningstillväxt:
Den totala nettoomsättningen från Nefecon, inklusive milstolpar, förväntas uppgå till 150–180 MUSD för helåret 2024.

Investerarpresentation:

23 maj 2024, 14:30 CET

Länk till webbsändningen: Calliditas Therapeutics Q1 Report 2024 (financialhearings.com)

För att delta via konferenssamtal, registrera dig via följande länk: Call Access (financialhearings.com)

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Åsa Hillsten, Head of IR & Sustainability, Calliditas

Tel.: +46 76 403 35 43, Email: asa.hillsten@calliditas.com

Denna information är sådan som Calliditas är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 maj 2024 kl. 07.00.

Om Calliditas

Calliditas Therapeutics är ett kommersiellt biofarmabolag med säte i Stockholm som fokuserar på identifiering,

utveckling och kommersialisering av nya behandlingar för sällsynta sjukdomar med betydande medicinska behov som inte tillgodosetts. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm (kortnamn: CALTX) och The Nasdaq Global Select Market (kortnamn: CALT). Besök Calliditas.com för ytterligare information.

Framåtriktade uttalanden
Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden som avser Bolagets avsikter, bedömningar eller förväntningar avseende Bolagets framtida resultat, finansiella ställning, likviditet, utveckling, utsikter, förväntad tillväxt, strategier och möjligheter samt de marknader inom vilka Bolaget är verksamt. Framåtriktade uttalanden är uttalanden som inte avser historiska fakta och kan identifieras av att de innehåller uttryck som ”anser”, ”förväntar”, ”förutser”, ”avser”, ”uppskattar”, ”kommer”, ”kan”, ”förutsätter”, ”bör” ”skulle kunna” och, i varje fall, negationer därav, eller liknande uttryck. De framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är baserade på olika antaganden, vilka i flera fall baseras på ytterligare antaganden. Även om Bolaget anser att de antaganden som reflekteras i dessa framåtriktade uttalanden är rimliga, kan det inte garanteras att de kommer att infalla eller att de är korrekta. Då dessa antaganden baseras på antaganden eller uppskattningar och är föremål för risker och osäkerheter kan det faktiska resultatet eller utfallet, av många olika anledningar, komma att avvika väsentligt från vad som framgår av de framåtriktade uttalandena. Sådana risker, osäkerheter, eventualiteter och andra väsentliga faktorer kan medföra att den faktiska händelseutvecklingen avviker väsentligt från de förväntningar som uttryckligen eller underförstått anges i detta pressmeddelande genom de framåtriktade uttalandena. Bolaget garanterar inte att de antaganden som ligger till grund för de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är korrekta och varje läsare av pressmeddelandet bör inte opåkallat förlita dig på de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande. Den information, de uppfattningar och framåtriktade uttalanden som uttryckligen eller underförstått framgår häri lämnas endast per dagen för detta pressmeddelande och kan komma att förändras. Varken Bolaget eller någon annan åtar sig att se över, uppdatera, bekräfta eller offentligt meddela någon revidering av något framåtriktat uttalande för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som förekommer avseende innehållet i detta pressmeddelande, såtillvida det inte krävs enligt lag eller Nasdaq Stockholms regelverk för emittenter.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.